Skip to main content

Βαρβιτσιώτης: Ντροπή οι εικόνες που είδαμε στην «Αλεξίλ»

Αν είχε διαχειριστεί το προσφυγικό η τοπική αυτοδιοίκηση αντί για την κεντρική εξουσία σίγουρα θα είχαμε δει θαύματα, ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ.

"Οι εικόνες που είδαμε στην "Αλεξίλ" νομίζω ότι είναι ντροπή για τον πολιτισμό μας" δήλωσε ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ν.Δ., Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά τη συνομιλία που είχε μπροστά στις κάμερες και τους δημοσιογράφους με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα στο κτήριο της Περιφέρειας.

Με αφορμή την επίσκεψή του στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων "Αλεξίλ", ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε: "παρά τις διαβεβαιώσεις, οι εικόνες που είδαμε σήμερα είναι εικόνες ντροπής, γιατί ούτε το στοίχημα του ξεχειμωνιάσματος πέτυχε, ούτε ανθρώπινες συνθήκες παρέχουμε, ούτε συνθήκες υγιεινής και απορώ με την υπερχρηματοδότηση που υπάρχει, πώς τόσους μήνες δεν έχουμε καταφέρει και δεν έχει καταφέρει η κυβέρνηση ακριβώς να δημιουργήσει τέτοιες δομές σε όλη τη χώρα ώστε να απορροφηθούν αυτοί οι 60.000 άνθρωποι".

Απευθυνόμενος στον κ. Τζιτζικώστα του είπε: "επειδή είσαι αυτοδιοικητικός και έμπειρος αυτοδιοικητικός θα παρουσίαζα και θα παρομοίαζα τον κ. Μουζάλα ως το δήμαρχο μιας κωμοπόλεως 60.000 κατοίκων με απεριόριστη χρηματοδότηση. Και δυστυχώς δεν έχει καταφέρει αυτή την κωμόπολη να την κάνει να λειτουργεί σωστά. Οι εικόνες που είδαμε στην "Αλεξίλ" νομίζω ότι είναι ντροπή για τον πολιτισμό μας και το γεγονός ότι η Μακεδονία δέχτηκε το μεγαλύτερο κομμάτι της φιλοξενίας των προσφύγων και των μεταναστών δείχνει μια έλλειψη οργάνωσης, σχεδιασμού και πάνω από όλα αντιμετώπισης μιας πραγματικότητας, ότι πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους τελικά θα μείνουν στη χώρα μας εγκλωβισμένοι ή μη πάντως θα παραμείνουν εδώ. Δυστυχώς με την πολιτική της η κυβέρνηση, και πολλοί άλλοι που βρίσκονται στην Ευρώπη, δημιουργούν τις προϋποθέσεις να γυρίζουν πάλι στην Ελλάδα και δεν γίνεται καμία προετοιμασία ώστε να αποκτήσουν συνθήκες ομαλούς διαβίωσης στη χώρα μας, όχι πλέον σε υπερστρατόπεδα προσφύγων αλλά μέσα από σωστές δομές που θα τους ενσωματώνουν στην κοινωνία και θα τους δίνουν διέξοδο επαγγελματική και θα τους δίνουν διέξοδο μιας ασφαλούς διαβίωσης".

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Βαρβιτσιώτης διατύπωσε τη θέση ότι "αν είχε διαχειριστεί η τοπική αυτοδιοίκηση αυτό το στοίχημα αντί για την κεντρική εξουσία σίγουρα θα είχαμε δει θαύματα" και πρόσθεσε: "δυστυχώς τα κονδύλια τα κρατάει η κεντρική εξουσία, δεν έχει εμπλέξει τις περιφέρειες και τους δήμους στο βαθμό που θα έπρεπε και για αυτό πληρώνουμε ακριβά το τίμημα της εικόνας, της έλλειψης ανθρωπισμού που δεν αντιπροσωπεύει την ελληνική ψυχή".

Για τη στάση της Ευρώπης είπε: "Η αλήθεια είναι ότι πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν ήδη κλείσει τα σύνορά τους. Σε πολλές χώρες αυτή η κακή διαχείριση από την πλευρά της Ευρώπης αλλά και από την πλευρά της Ελλάδας έχει οδηγήσει στην αύξηση των ξενοφοβικών και ρατσιστικών κινημάτων και για την αντιμετώπισή τους νομίζω ότι εφόσον η Ευρώπη έχει αποφασίσει να βάλει το χέρι στην τσέπη, η σωστή και αποτελεσματική διαχείριση αυτών των κονδυλίων θα μπορούσε να δώσει μια απάντηση φιλοευρωπαϊκή και στους λαούς της Ευρώπης ότι η Ευρώπη μπορεί όταν θέλει να αντιμετωπίσει προβλήματα. Δυστυχώς αυτό δεν το έχουμε δει".

Από την πλευρά του, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος στο θέμα του προσφυγικού. "Δυστυχώς η κυβέρνηση επιλέγει να έχει τους δήμους και τις περιφέρειες εκτός σχεδιασμού και εκτός υλοποίησης και αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος, παρά τις εκκλήσεις μας σε πολλές περιπτώσεις, και στην ελληνική κυβέρνηση, να κατευθυνθούν πόροι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης προς τους δήμους και τις περιφέρειες οι οποίες και οι οποίοι μπορούν πράγματι - και το απέδειξαν - να αντιμετωπίσουν πολύ καλύτερα όλη αυτή την πρόκληση του προσφυγικού" σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ακόμη ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες βρίσκονται σε πολύ κακές συνθήκες και ταυτόχρονα η κυβέρνηση όχι μόνο δεν εργάζεται για τον αναλογικό επιμερισμό σε ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά δεν πιέζει αρκετά στην κατεύθυνση του επιμερισμού των προσφύγων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ειδικά για αυτό το θέμα υπενθύμισε ότι με πρωτοβουλία του διοργανώθηκε τον Σεπτέμβριο σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην Θεσσαλονίκη, όπου για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό κείμενο υπήρξε στα συμπεράσματα, η πρόβλεψη ότι θα πρέπει η Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της, γιατί το προσφυγικό είναι αναμφίβολα ένα ευρωπαϊκό ζήτημα.