Skip to main content

Βαρτζόπουλος: Τίποτε δεν θα είναι πια το ίδιο στην Κεντρική Ευρώπη

Άρθρο στη Voria.gr του Δημήτρη Βαρτζόπουλου, πρώην γενικού γραμματέα Συντονισμού της κυβέρνησης Σαμαρά και πρώην προέδρου της ΝΔ Θεσσαλονίκης

του Δημήτρη Βαρτζόπουλου*

Δύο γεγονότα των τελευταίων ημερών θα αλλάξουν ουσιαστικά και ανεπανόρθωτα τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες της Κεντρικής Ευρώπης, αλλά και οι ηγεσίες τους, συνειδητοποιούν την ανάγκη ύπαρξης και τον τρόπο λειτουργίας της ευρωπαϊκής κοινότητος:

1. Η σύλληψη του βιαστού και δολοφόνου μιας νεαρής Γερμανίδας, ενός εφήβου Αφγανού, που είχε επίσης βιάσει και προσπαθήσει να δολοφονήσει νεαρή Ελληνίδα, ο οποίος είχε συλληφθεί εδώ, κατεδικάσθη σε πολυετή κάθειρξη, αφέθη ελεύθερος μετά από λίγο και έφυγε - σαν να μη συμβαίνει τίποτε - στην Γερμανία, χωρίς οι ελληνικές αρχές να ενημερώσουν - έστω- τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, ως φυσικά όφειλαν.

Εκ πρώτης όψεως η εντύπωση, που προκύπτει άμεσα για τους μη επαΐοντες τηλεθεατές και ακροατές της ευρωπαϊκής ενδοχώρας, είναι αυτή ενός αποτυχημένου κράτους, που αφήνει, να μπεί και να βγεί από τα σύνορα του ο οιοσδήποτε, με ένα δικαστικό και αστυνομικό σύστημα αντίστοιχο των υπολοίπων λειτουργιών του, απολύτως αποτυχημένο και αυτό δηλαδή. Η εντύπωση αυτή, είναι μεν δυσάρεστη , έχει όμως εγκατασταθεί στην συνείδηση των ευρωπαίων, από την χρεοκοπία και μετά με πολλούς και διαφόρους τρόπους, δεν είναι κάτι το νέο και ως εκ τούτου δεν προσθέτει επί πλέον επικινδυνότητα. " Τι είχες Γιάννη με τους Έλληνες.....τι είχα πάντα..."

Εν προκειμένω συνέβη όμως κάτι πολύ χειρότερο: Οι επαΐοντες ηγέτες συνειδητοποίησαν, προφανώς για πρώτη φορά με αυτό τον άμεσο τρόπο, τις συνέπειες εφαρμογής στην πράξη μιάς πραγματικής αριστεράς πολιτικής και σε τομείς εκτός των συνήθων για αυτούς, του οικονομικού και του προσφυγικού δηλαδή. Αυτόν του σωφρονιστικού συστήματος. Συνειδητοποίησαν δηλαδή, ότι η Ελλάς είναι η μόνη χώρα, της Δύσης τουλάχιστον, που εφαρμόζει τις κλασικές μαρξιστικές προσεγγίσεις στο ποινικό της δίκαιο.

Η κομμουνιστική άποψη για την εγκληματικότητα είναι απλή. Κατ´ αυτήν οιαδήποτε μη κομμουνιστική κοινωνία δυσλειτουργεί, άρα παράγει εγκληματίες. Αν φτιάξεις την κοινωνία, είτε δείξεις σε αυτούς τον ίσιο δρόμο, μετανοούν και σωφρονίζονται. Διό και στην ΕΣΣΔ αντιφρονούντες και εγκληματίες εθεωρούντο το αυτόν, δια τούτο και σωφρονισμός εκεί ήταν η κατήχηση στον σοσιαλισμό. Επί το πλέον σύγχρονον, η άποψη αυτή συνοψίζεται σε υπερτονισμό της δυνατότητος συμμόρφωσης οιουδήποτε εγκληματία μέσω μέτρων επιείκειας και κοινωνικής υποστήριξης. Αντανακλάται απολύτως στις τελευταίες αλλαγές του ποινικού Δικαίου από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι οι αλλαγές αυτές, που έστειλαν τον βιαστή και δολοφόνο από την ελληνική Δικαιοσύνη ελεύθερο στην Γερμανία, για να ξαναβιάσει και να ξανασκοτώσει.

Η άποψη αυτή εδώ και πολύ καιρό δεν υποστηρίζεται ούτε επιστημονικά, ούτε φυσικά και πολιτικά, στις περισσότερες προηγμένες χώρες. Οι κατά συρροή βίαιοι εγκληματίες, ιδίως οι βιαστές και δολοφόνοι των θυμάτων τους, θεωρούνται πλέον ως άτομα με ιδιαίτερα ψυχοπαθολογικά - και βιολογικής φύσεως- χαρακτηριστικά, ελάχιστα ικανά προς κοινωνικοποίηση, τα οποία παραμένουν σε ιδιαίτερες φυλακές ασφαλείας για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα και αποφυλακίζονται μόνον μετά την σύμφωνο γνώμη ομάδος επαγγελματιών ψυχικής υγείας. (Τούτο, για να είμεθα ειλικρινείς, υπάρχει ακόμη ως πρόβλεψη και στο ελληνικό ποινικό Δίκαιο, μηδέποτε όμως εφηρμόσθη στο παρελθόν , όσο για τώρα.....)

Η έκφραση του προσώπου του Γερμανού Υπουργού Εσωτερικών, όταν επέπληξε την Ελλάδα δημοσίως, όπως και η επίσης ασυνηθέστατη αναφορά τέτοιου θέματος σε συνάντηση Πρωθυπουργών είναι ενδεικτική του τι σκέπτονται πλέον για μας. Και αυτό δεν θα αλλάξει εύκολα.

2. Η τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά του Βερολίνου από πρόσφυγα, που μπήκε πρόσφατα (ο θεός της Ελλάδος τον έστειλε ευτυχώς από Ιταλίας μεριά) Μη λησμονούμε , στην Γαλλία ήταν δεύτερη γενιά μεταναστών κυρίως!
Τώρα πλέον η κατάρρευση της θεωρίας της πολυπολιτισμικότητας συμπληρώνεται και από την αίσθηση της επικινδυνότητας. Εν ολίγοις: " ο ξένος δίπλα μας παραμένει ξένος, επειδή το θέλει. Τούτο μας προσβάλλει. Αυτοί, που έρχονται, κάνουν τα πράγματα χειρότερα, άσε που μπορεί να είναι και πολύ επικίνδυνοι".

Η άμεση δημοσκοπική άνοδος της " Εναλλακτικής για την Γερμανία" στο 15% είναι απλώς ένα σύμπτωμα. Η δήλωση του Αρχηγού της CSU, ότι επιβάλλεται πλήρης αναθεώρηση της γερμανική πολιτικής ασφαλείας, είναι μόνον η αρχή. Αυτά,που θα ακολουθήσουν το 2017, θα αλλάξουν ριζικά την μορφή της Ένωσης. Δυστυχώς , έτσι όπως τα καταφέραμε, όχι προς όφελός μας.

*Ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος διετέλεσε γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά, υφυπουργός Υγείας και πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής στη ΝΔ Θεσσαλονίκης.