Skip to main content

Βαρτζόπουλος: Τα χειρότερα για τη χώρα μας έπονται

Άρθρο στη Voria.gr του Δημήτρη Βαρτζόπουλου, πρώην υφυπουργού Υγείας και πρώην προέδρου της διοικούσας επιτροπής της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη

του Δημήτρη Βαρτζόπουλου*

Οι ελπίδες, ότι η ψήφιση των φορολογικών και ασφαλιστικών μέτρων είναι το τέλος του δράματός μας είναι φρούδες. Η άποψη, ότι εισερχόμεθα τώρα σε μία περίοδο ηρεμίας και περισυλλογής, όπου, όπως διεκήρυξε τις προάλλες ο πρωθυπουργός, θα έλθει σημειωτόν η ανάπτυξη, είναι υπεραισιόδοξη, δηλαδή λάθος.

Εκείνο το οποίο θα κάνει ο πρωθυπουργός και το κόμμα του, προκειμένου να ικανοποιήσει τα ακροατήριά του και να αντισταθμίσει τις εντυπώσεις, είναι μία φυγή προς τα αριστερά σε όλους εκείνους τους τομείς, που έμειναν ανέπαφοι από το νέο μνημόνιο: ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να αναδείξει την αριστερή του φυσιογνωμία σε μη «οικονομικούς» τομείς και δή στην αναδιάταξη του θεσμικού πολιτικού πεδίου, δηλαδή αναθεώρηση του Συντάγματος, εκλογικός νόμος, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στην Παιδεία και στην Πρόνοια. Η ζημία, που θα υποστούμε εμείς και οι επόμενες γενεές στους τομείς αυτούς,θα είναι πολύ χειρότερη και πολύ δυσκολότερα θεραπεύσιμη, απ´ ότι φανταζόμαστε.

Δεν εννοώ βέβαια τόσον το πολιτικό θεσμικό πλαίσιο. Δεν νομίζω, ότι υπάρχει σοβαρός Έλλην, που να πιστεύει, ότι το πρόβλημα της χώρας θα λυθεί, εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται από τον λαό, ή εάν αυξηθούν οι αρμοδιότητές του. Το να ψηφισθεί ένας αναλογικότερος εκλογικός νόμος, θα δυσκολέψει μεν την απομπομπή του Τσίπρα, όπως και τότε, το 1989, του Ανδρέα, αλλά δεν θα την αποσοβήσει. Ο,τι και να κάνουν με τα κανάλια θα καταπέσει στα ελληνικά ή ευρωπαϊκά δικαστήρια, η εν πάση περιπτώσει θα διορθωθεί μέσω της αγοράς εν ευθέτω χρόνω. Η μοναδική δυνατότης, να απεμπολήσει η Ελλάς την βαλκανική φύση της και να εξευρωπαϊστεί ουσιαστικά, η υιοθέτηση του γερμανικού εκλογικού σύστηματος δηλαδή, δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Ούτε η Νέα Δημοκρατία φαίνεται, προς το παρόν τουλάχιστον, διατεθειμένη να υποστηρίξει την από ετών πρόταση της κας Μπακογιάννη, που επανέφερε, ομολογουμένως επαρκέστατα, το Ποτάμι προ μηνών. Άρα πολύ φασαρία για το τίποτε.

Εκεί, που η φασαρία θα οδηγήσει σε ζημιά είναι στην Παιδεία και στην Πρόνοια. Ο κ Τσίπρας θα εξαγγείλει αλλαγές στα Γυμνάσια και Λύκεια και στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ, που θα διαφημισθεί, ότι διευκολύνουν της πρόσβαση των λαϊκών στρωμάτων στην ανωτάτη εκπαίδευση. Εκ πρώτης όψεως το σύστημα θα ομοιάζει με το Γερμανικό, με την ουσιαστική διαφορά όμως, ότι εκεί κατευθύνεται προς την τριτοβάθμιο εκπαίδευση το 50% των μαθητών, ενώ εδώ ως γνωστόν όλος ο κόσμος. Το αποτέλεσμα θα είναι μία απίστευτος υποβάθμιση των ελληνικών ΑΕΙ. Έτη πολλά θα χρειασθούν, για να αναταχθεί η βλάβη.

Το ίδιο θα συμβεί και στον προνοιακό τομέα. Είναι κατάκτηση της ευρωπαϊκής πολιτικής ιστορίας η ύπαρξη στην κεντρική Ευρώπη ενιαίων Υπηρεσιών Προνοίας, που με συγκεκριμένα κριτήρια προσφέρουν συγκεκριμένη βοήθεια, σε χρήμα και υπηρεσίες, στους αναξιοπαθούντες, όπως και δεύτερες ευκαιρίες στου ατυχήσαντες. Μία πρώτη τέτοια προσπάθεια ήταν η εισαγωγή στην χώρα μας της διαδικασίας του ελαχίστου εγγυημένου εισόδηματος, με την τεχνική υποστήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας, επί Κυβερνήσεως Σαμαρά. Αυτό, που προγραμματίζεται τώρα, είναι το τέλειο χάος. Για να δημιουργηθεί και συντηρηθεί η εντύπωση της φιλολαϊκότητας, σχεδόν παντού θα υπάρξουν «κοινωνικά τιμολόγια» είτε «ειδικές διευκολύνσεις», που θα διευρύνουν μεν τον αριθμό των δικαιούχων, θα μειώσουν όμως συγχρόνως το επίπεδο των κοινωνικών υπηρεσιών για όλο τον πληθυσμό και θα προκαλέσουν δυσθεώρητα κόστη, που εν τέλει αργά η γρήγορα θα οδηγήσουν σε ουσιαστική ακύρωση της παροχής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: τι να την κάνει ο ανασφάλιστος την δωρεάν περίθαλψη, όταν του δίνουν ραντεβού στα δημόσια νοσοκομεία σε ένα έτος, είτε δεν υπάρχουν υλικά χειρουργείου; Και εδώ η βλάβη καθίσταται πλέον σχεδόν ανήκεστος.

Συμπέρασμα: δύσκολα τα επόμενα ....Και ναι μεν το οικονομικό κλίμα με την αλλαγή της κυβερνήσεως και ορισμένα νομοθετήματα βελτιώνεται εντός μηνών. Λανθασμένες επιλογές στην παιδεία όμως καταστρέφουν γενεές. Η διάλυση του, έτσι κι αλλοιώς γλισχρού, προνοιακού κρατικού ιστού θέλει χρόνια επανασυγκρότησης.

ΥΓ: Η άποψη, ότι το Brexit εξυπηρετεί τον κ Τσίπρα, διότι θα μειώσει τις πιθανότητες του Grexit, είναι λάθος. Ισχύει ακριβώς το αντίθετο.

*Ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος είναι πρώην υφυπουργός Υγείας και πρώην πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη