Skip to main content

Βαρτζόπουλος: Προϋπόθεση εκσυγχρονισμού η λογοδοσία των πολιτικών

Άρθρο στη Voria.gr του Δημήτρη Βαρτζόπουλου, πρώην γενικού γραμματέα Συντονισμού της κυβέρνησης Σαμαρά και πρώην προέδρου της ΝΔ Θεσσαλονίκης

*του Δημήτρη Βαρτζόπουλου

Η επίκληση ιδεολογικών αρχών είτε λαϊκής εντολής, η κατοχή δηλαδή αιρετού αξιώματος, δεν συνεπάγεται a priori ασυλία. Προφανώς και τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει την δια πράξεων ή παραλείψεων υπονόμευση βασικών κεκτημένων του κοινοβουλευτισμού, όπως η διάκριση των εξουσιών. Ακόμη όμως και η συνειδητή, ασχέτως κινήτρου, ή η εξ αμελείας, δηλαδή ανικανότητας, παράβλεψη πρακτικών και διαδικασιών, που έχουν αντικειμενική διάσταση, εφ' όσον προκαλέσει μετρήσιμο ζημία, είναι αδίκημα.

Ούτε η επίκληση της δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας και η υπακοή σε διαταγές ανώτερου είναι επαρκής δικαιολογία εξαιρέσεως των ποινικών ευθυνών. Η εκτέλεση του καθήκοντος ή η παράβασή του είναι αποκλειστικώς ζήτημα του δρώντος υποκειμένου. Σε πολλές περιπτώσεις ο νόμος δίδει διέξοδο, εκεί που δεν δίδει, υπάρχει και η οδός της καταγγελίας ή παραιτήσεως.

Ιστορικό παράδειγμα: Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, που προκάλεσε την μικρασιατική καταστροφή, ήταν αιρετή και εκτελούσε εντολές αντιστοίχως, είχε προφανώς και τις καλύτερες των προθέσεων. Τούτο δεν μείωσε τις συνέπειες των πράξεων και παραλείψεών της ούτε και το μέγεθος της ευθύνης της.

Η πρόσφατη έκδοση 7ετούς ομολόγου και η πορεία του εν μέσω δυσμενών διεθνών συνθηκών δείχνει, ότι εάν η Κυβέρνηση ενστερνισθεί την άποψη του Κεντρικού Τραπεζίτη και συνομολογήσει μία πιστοληπτική γραμμή με τον ESM, η χώρα μπορεί να ξαναζήσει την ελπίδα, ότι θα ξαναγίνει φυσιολογική. Ας συνειδητοποιήσουμε όμως τώρα, ότι η επάνοδος αυτή θα γίνει μετά από ένα νέο μνημόνιο των 80 δις, μετά από την κατάρρευση του τραπεζιτικού συστήματος, με capital controls, εν μέσω μηδενικής ανάπτυξης, με μηδενικές επενδύσεις, υποδιπλασιασμό καταθέσεων και τη μικρότερη αγοραστική δύναμη ανά κεφαλή στην Ευρώπη. Τούτο αποκαλύπτει αμέσως το αυτόνοητο, ότι δηλαδή η επάνοδος αυτή στο φυσιολογικό θα ήταν απολύτως εξασφαλισμένη και πολύ πιό ευχερής και προ 3 ετών, μετά από εφαρμογή επί πλέον μέτρων το πολύ 1 δις (βλ. email Χαρδούβελη) έναντι των δεκάδων δις φόρων που ακολούθησαν, με πρόβλεψη ανάπτυξης πάνω από 2%, με τον νόμο των Κουτρουμάνη - Λοβέρδου να ασφαλίζει τις συντάξεις στο τότε επίπεδο και τον λαό πλουσιότερο κατά όλα αυτά τα δις, που χρωστά σήμερα στην Εφορία. Τούτο με την σειρά του σημαίνει, ότι υπάρχουν υπεύθυνοι, οι οποίοι παραβλέποντας ενσυνειδήτως όλα αυτά και αψηφώντας τις προφανείς και πολύ γνωστές ευρωπαϊκές δεσμεύσεις και πρακτικές του Ευρωσυστήματος ζημίωσαν τη χώρα κατά έως και 200 δις, όπως υπολογίζει ο κατ' εξοχήν ειδήμων τέως Πρόεδρος του Euroworking Group. Οι πράξεις και παραλήψεις τους αυτές είναι ανιχνεύσιμες, ταυτοποιήσιμες και καταλογιστέες.

Ένα άλλο προς διερεύνηση ζήτημα πρέπει να είναι ασφαλώς και το "προσφυγικό". Δεν έχει σημασία, αν συμφωνεί κανείς με την πολιτική της Μέρκελ ή προτιμά εκείνη της Αυστρίας και των χωρών του Βίζενγκαρντ. Σημασία έχει, ότι τα πάντα προκάλεσε η αντικατάσταση της αποτρεπτικής πολιτικής αυστηράς φυλάξεως των θαλασσίων συνόρων του Α. Σαμαρά από την πολιτική της ελευθέρας διαβάσεως του αμφισβητούντος την έννοια των θαλασσίων συνόρων εν ενεργεία Πρωθυπουργού. Η πολιτική αυτή προκάλεσε συγκεκριμμένες και μετρήσιμες ζημίες στην υγεία και περιουσία συγκεκριμένων ανθρώπων και περιοχών.

Και εάν όλα αυτά αφορούν πρόσωπα και περιουσίες, ατομικές και του δημοσίου, υπάρχουν πράξεις και παραλήψεις, που προσβάλλουν δυστυχώς αυτούς καθεαυτούς τους πυλώνες του πολιτεύματος.

Οι καταγγελίες του ΓΓ της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων για τις πράξεις τέως ανωτάτης Δικαστικού, Συμβούλου του Πρωθυπουργού, αποδεικνύουν ότι τα αποκαλυπτόμενα στην πρόσφατη συνεδρίαση της Βουλής και στην μήνυση του τελευταίου αστού Πρωθυπουργού της χώρας για την χειραγώγηση της Δικαιοσύνης από την Αριστερά έχουν ρίζες βαθειές, συνιστούν άμεσο κίνδυνο κατά των θεσμών και αυτονοήτως θα πρέπει, να διορθωθούν από την αμέσως επομένη αστική δημοκρατική Κυβέρνηση.

Η διόρθωση αυτή είναι συνώνυμος του πλήρους εξευρωπαϊσμού. Η λογοδοσία των πολιτικών ταγών και των συνεργατών τους ενώπιον των φυσικών δικαστών είναι κατάκτηση της αστικής δημοκρατικής πολιτείας και η εδώ υιοθέτησή της conditio sine qua non του πλήρους εκσυγχρονισμού.

*Ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος είναι πρώην γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Σαμαρά και πρώην πρόεδρος της ΝΔ Θεσσαλονίκης