Skip to main content

Ο κόσμος με τα μάτια του Τσίπρα - Μια άλλη πολιτική ανάγνωση

Άρθρο στη Voria.gr του Δημήτρη Βαρτζόπουλου, πρώην γενικού γραμματέα Συντονισμού της κυβέρνησης Σαμαρά και πρώην προέδρου της ΝΔ Θεσσαλονίκης

του Δημήτρη Βαρτζόπουλου*

Ένα από τα σημαντικότερα και συχνότερα προβλήματα στην επικοινωνία, αιτία απείρων λαθών και παρεξηγήσεων, είναι η αυθόρμητος, η αντανακλαστική τάση να θεωρούμε, ότι ο - οιοσδήποτε - άλλος σκέπτεται και θεωρεί τα πράγματα όπως εμείς. Ότι βλέπει τον κόσμο με τα δικά μας μάτια δηλαδή. Είναι πολύ δυσκολώτερο, αποτέλεσμα βιολογικής προδιάθεσης (mirror neurons για τους επαΐοντες) ή μακράς εκπαίδευσης, να μπορείς, να «συναισθάνεσαι» τον τρόπο λειτουργίας του ξένου εγκεφάλου.

Αυτή είναι και η κυρία αιτία των εσφαλμένων εκτιμήσεων, που γίνονται κατά κόρον όσον αφορά τα κίνητρα και τις επιδιώξεις του Πρωθυπουργού. Πολλοί τον κρίνουν με τα συνήθη λαϊκά, αστικά κριτήρια. Φεύ!

Είναι απολύτως λάθος η άποψη ότι ο κ. Τσίπρας επιδιώκει την παραμονή του στην εξουσία για να «περνά καλά», ότι στην επιδίωξή του αυτή θυσίασε την αριστερή του ταυτότητα εφαρμόζοντας «αντιλαϊκές» πολιτικές,  ως και ότι θα κάνει εκλογές, προκειμένου να αποφύγει τον ευτελισμό, που μετά βεβαιότητος τον αναμένει, εάν αποδεχθεί τις απαιτήσεις των δανειστών και καθυστερήσει την έξοδό του. Ο κ Τσίπρας δεν σκέπτεται έτσι.

Για να τον κατανοήσουμε, ας δούμε κατ´ αρχάς το ιστορικό του. Από πολύ ενωρίς επαναστατικός και αντισυμβατικός, εξαιρετικά δραστήριος και με σαφή ηγετική απαίτηση. Στην προσπάθεια κατοχύρωσης αυτής της  επιθυμίας κυριαρχίας υπήρξαν σίγουρα τακτικές υποχωρήσεις, ουδέποτε όμως σημεία ιδεολογικής παλινωδίας, αναστολής του ακτιβισμού η εφησυχασμού. Δεκαπενταμελές, καθοδήγηση της ΚΝΕ, του Συνασπισμού μετά, υποψηφιότητας για τον Δήμο, Αρχηγός με εκδίωξη του μέντορος Αλαβάνου, κοκ. Μπορεί , η διαδρομή και συμπεριφορά να θυμίζει τα εσωτερικά αστικών κομμάτων, αλλά πάντοτε έτσι δεν ήταν; Στις αυλές των ηγεμόνων, στα Πολίτ Μπιουρό του ΚΚΣΕ; ποιός είπε, ότι η διεκδίκηση της ηγεσίας της αγέλης διαφέρει στα είδη, κοινωνίες και συστήματα;

Ο κ. Τσίπρας κατόρθωσε για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά (και στα της Δυτικής Ευρώπης), να αναδείξει την Αριστερά κυρίαρχο δύναμη εαυτόν, ένα κομμουνιστή, Πρωθυπουργό. Επέτυχε εκεί, που απέτυχε ο Σιάντος, ο Ζαχαριάδης, ο Ηλιού, ο Φλωράκης, όλοι οι προηγούμενοι.

Λένε, ότι υποσχέθηκε ψέμματα για να εκλεγεί και συμβιβάστηκε για παραμείνει στην εξουσία. Μα αυτό δεν κάνει πάντα η Αριστερά; υπήρχε περίπτωση να εκλεγεί, εάν δεν έλεγε τις - ιστορικά και επιστημονικά αποδειχθείσες -ανοησίες, που αποτελούν τον πυρήνα της μαρξιστικής προσέγγισης; δηλαδή έλεγε συνειδητά ψέμματα; όχι βέβαια, τις ανοησίες τις πίστευε και τις πιστεύει μέχρις κεραίας. Και μόλις είδε, ότι δεν εφαρμόζονται, γιατί συμβιβάστηκε; Κατ´ αρχήν δεν πιστεύει, ότι δεν εφαρμόζονται, είναι βέβαιος , ότι τον κατατρέχουν οι εχθροί. Και ποιός είπε, ότι συμβιβάστηκε; Μπορεί, να δέχθηκε το βασικό πλαίσιο ( ευρώ και Σια) αλλά  κάνει, ό,τι μπορεί : στραγγαλίζει τον ιδιωτικό τομέα, διογκώνει τον δημόσιο, αντιστέκεται, όπου μπορεί. Φτωχοποιεί την μεσαία τάξη, δημιουργώντας ένα ομογενές στρώμα απέλπιδων κρατικοδίαιτων (αμέσως ή εμμέσως μέσω κρατικοδιαίτων επιχειρηματιών) υπαλλήλων των 600€. Γιγαντώνει φόρους και εισφορές για να στηρίξει προνοιακές στοιχειώδεις συντάξεις και «δωρεάν» παροχές των ΔΕΚΟ.

Ακολουθεί δηλαδή μία τυπική, κλασική αριστερή πολιτική.

Ακόμη και τώρα, στην δεύτερη αξιολόγηση, γιατί να μη συμβιβασθεί;  Η μείωση του αφορολογήτου, ακόμη και η εξάλλειψη της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, τι τον κόφτει; αυτοί, που θα συνεχίσουν, να τον ψηφίζουν, οι λούμπεν οπαδοί του, ελάχιστα θα επηρεαστούν. Ομαδικές απολύσεις; και να υπάρξει οιαδήποτε αύξηση, μήπως θα δοθεί  ποτέ άδεια από την γραφειοκρατία; Συνδικαλιστικός νόμος; εάν έχεις αποφασισμένους φανατικούς, παραλύεις τα πάντα, άρα ας ψηφισθεί ότι θέλουν! Ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ; Ας ξεκινήσουν. Θα ολοκληρωθούν όπως και της ΔΕΣΦΑ...

Μα αν συνεχίσει, έτσι θα εξευτελισθεί! Μέγα λάθος! Ο κ Τσίπρας ξεκίνησε από το 4%. Έγινε Κυβερνήτης. Δημιουργεί μία νέα κοινωνική διαστρωμάτωση και μηχανισμό στο κράτος, που θα του εξασφαλίζει κρατικούς αξιωματούχους συνοδοιπόρους και ποσοστά της τάξεως των 15-20%. Είναι ίσα και μεγαλύτερα αυτών της κραταιάς ΕΔΑ. Αναγεννούν την κομμουνιστικογεννή Αριστερά! Τον δικαιώνουν απόλυτα ιστορικά.

Μήπως μένει, γιατί απλώς του αρέσει; Ψευδερώτημα. Όλων τους αρέσει. Ο Λένιν κυκλοφορούσε με πολυτελές ιδιωτικό τραίνο. Τσαουσέσκου, θυμίζει τίποτε; Οι σοσιαλιστές ηγέτες διαχρονικά ήταν άνθρωποι, που πίστευαν, ότι αναμορφώνοντας τον κόσμο δικαιούνται και ωρισμένες διευκολύνσεις. Η αστική ευπρέπεια αντικαθίσταται από την ιστορική αναγκαιότητα. Το αυτό απλώς και στα καθ´ημάς!

Άρα και στο παράδειγμα ΣΥΡΙΖΑ θα επιβεβαιωθεί το ιστορικό δίδαγμα: η υπαρκτή Αριστερά δεν εγκαταλείπει, εκδιώκεται - με εκλογές φυσικά και μάλιστα άμεσες...

*Ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος έχει διατελέσει γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά, υφυπουργός Υγείας και πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής στη ΝΔ Θεσσαλονίκης.