Skip to main content

Βαρτζόπουλος: Οι συνέπειες του Brexit και η Ελλάδα

Άρθρο στη Voria.gr του Δημήτρη Βαρτζόπουλου, πρώην υφυπουργού Υγείας και πρώην προέδρου της διοικούσας επιτροπής της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη.

του Δημήτρη Βαρτζόπουλου*

Θα πρέπει να διαφωνήσω με τους περισσότερους, φοβούμαι, όσον αφορά τις συνέπειες της ιστορικής βρετανικής απόφασης. Σίγουρα θα είναι δραματικά αρνητικές για την ίδια την Βρετανία. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για την Ευρωπαϊκή Ένωση καθ´αυτή. Τώρα, για την πατρίδα μας ...εξαρτάται!

Ο κ. Κάμερον αναδεικνύεται σε μοιραίο ηγέτη για τους συμπατριώτες του. Σε ευθεία αντίθεση με τους ιστορικούς λαϊκούς ηγέτες της βρετανικής Δεξιάς , την M. Θάτσερ και τον Τζ. Μάγιερ και παρά τις εξαιρετικές σπουδές , εν γένει προδιαγραφές και την αξιοπρεπή αντιπολιτευτική παρουσία του, απεδείχθη, ότι δεν είχε καμία επαφή με τα τεκταινόμενα στα τρίσβαθα της συντηρητικής ψυχής, πολλώ δε μάλλον καμία ικανότητα, να την χειραγωγήσει. Προκάλεσε ένα δημοψήφισμα γιατί δεν ήταν ικανός, να ελέγξει την βάση του κόμματός του και απεδείχθη εξ ίσου ανίκανος, να το κερδίσει. Η Βρετανία θα εξελιχθεί σε μία ακόμη ομόσπονδο πολιτεία των ΗΠΑ, στο ενδιάμεσο βέβαια θα υποφέρει λόγω της αναστάτωσης και της ύφεσης, ιδίως η μικρομεσαία τάξη της, αρκετά.

Δεν ισχύει το ίδιο για την Ευρωζώνη (ας προσέξουμε, όχι την Ένωση εν γένει, την νομισματική Ένωση εννοώ). Το εγχείρημα της ενωμένης Ευρώπης ξεκίνησε ορθά, αλλά εξελίχθηκε λάθος. Η ιδέα ότι μπορούν να συνυπάρξουν δύο ομάδες κρατών, μια με ενιαίο νόμισμα και μια πιο χαλαρή, είναι απλώς ανόητη. Εξ ίσου δυσλειτουργική, για να το πούμε ευγενικά, είναι και η άποψη, ότι είναι δυνατόν, να υπάρξει νομισματική ένωση χωρίς πραγματική πολιτική ενοποίηση.

Εκείνο που στην πραγματικότητα σήμερα συμβαίνει είναι το πολιτικό αυτό κενό, να καλύπτεται, το δυνατόν διακριτικά βέβαια (βλ Eurogroup, Summits κοκ), από την Γερμανική Κυβέρνηση. Και αυτό δημιουργεί, εν δικαίω φυσικά, αντιδράσεις περί ελλιπούς  δημοκρατίας και αίσθημα αποξένωσης. Η αποχώρηση της Βρετανίας αποτελεί την κορύφωση αυτής της λανθασμένης εξέλιξης και θα οδηγήσει στην διόρθωσή της. Νομοτελειακά θα διαμορφωθεί μία ζώνη ενιαίου νομίσματος και ενιαίας διοίκησης και ένα χαλαρό περιβάλλον ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών. Όσοι ταυτίζουν την νομισματική ένωση με πολιτικές λιτότητας, απλώς μπερδεύουν τα σύκα με την σκάφη. Λιτότητα επιβάλλεται εκεί που προκύπτει σημαντική δημοσιονομική εκτροπή, εκεί δηλαδή που αποτυγχάνουν οι τοπικές πολιτικές ελίτ.

Οι συνέπειες στα καθ´ημάς προφανείς: η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει στον σκληρό πυρήνα ή όχι. Τούτο σημαίνει, ότι ο κ Τσίπρας, θα κληθεί να εφαρμόσει, άμεσα και με τρόπο απόλυτο, τα ευρωπαϊκά δεδομένα στους τομείς της αγοράς εργασίας, ενέργειας και μεταφορών. Δηλαδή, να εξευρωπαΐσει την εργατική νομοθεσία, όπως έκανε μόλις η Γαλλία και πέρυσι η Ιταλία, να πουλήσει τον ΑΔΜΗΕ, την ΔΕΣΦΑ/ΔΕΠΑ και την μικρή ΔΕΗ, τα λιμάνια, τους σιδηροδρόμους και την Εγνατία ΑΕ. Εάν τα κάνει (γράψτε μου αλλά...) χαλάλι του. Welcome στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Εάν όχι, ή αυτός θα φύγει από την κυβέρνηση, ή η Ελλάς από την Ευρώπη. Το πότε, το συζητάμε. Πάντως οι «βρετανικές φωνές» στη Γερμανία θα ενταθούν με κορύφωση την προεκλογική τους περίοδο, τέτοια εποχή του χρόνου. Εκεί η CDU/CSU θα χρειασθεί μία κίνηση επίδειξης αποφασιστικότητας.

*Ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος είναι πρώην υφυπουργός Υγείας και πρώην πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη