Skip to main content

Βαρτζόπουλος: Γιατί υποκρίνονται οι Ευρωπαίοι φίλοι μας

Άρθρο στη Voria.gr του Δημήτρη Βαρτζόπουλου, πρώην υφυπουργού Υγείας και πρώην προέδρου της διοικούσας επιτροπής της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη.

του Δημήτρη Βαρτζόπουλου*

«Ο κ .Τσίπρας τηρεί πιστά την συμφωνία» δήλωνε τις προάλλες  η Άνγκελα Μέρκελ. «Τελικά βρήκαμε το σωστό μείγμα για την Ελλάδα» προσέθεσε.

Καλά, θα διερωτάτο και ο απλούστερος νούς, είναι δυνατόν, να είναι τόσο ανενημέρωτοι αυτοί οι Γερμανοί; Είναι πιθανόν, να μην πληροφορούνται, να μη γνωρίζουν για την απαράμιλλο στην Ευρώπη φοροεπιδρομή, για το ότι η μοναδική πραγματική μεταρρύθμιση, αυτή του ασφαλιστικού, οδηγεί, και δη εν τω άμα, σε διπλάσιες μειώσεις συντάξεων από τις συμφωνηθείσες  μόλις προ διετίας στον Νόμο Λοβέρδου - Κουτρουμάνη, και δη σε βάθος πενταετίας και με ρήτρα ανάπτυξης, δεν αντιλαμβάνονται ότι συνθλίβεται η αγοραστική δύναμη των μέσων συνταξιούχων, ότι οι εισφορές διαλύουν την μεσαία τάξη των επαγγελματιών; 

Δεν βλέπουν ότι η μόνη πραγματική ιδιωτικοποίηση είναι αυτή του ΟΛΠ, ότι έγινε -επί τέλους - με τρόπο κωμικοτραγικό, ότι η κυβερνώσα Αριστερά διώκει  λυσσαλέως το επιχειρείν; (αποφεύγω συνειδητά την αναφορά στην  πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για 45 εκ. Είναι πολύ νωρίς, για να εκτιμήσουμε την  σημασία αυτού του μινιμαλιστικού grotesque έργου τέχνης ).  Δεν διαβάζουν πχ τις προβλέψεις του Citigroup για ύφεση περί το 1% για το 2016, 3% για το 2017 και 7% (!) για το 2018;

Φυσικά και γνωρίζουν, ασφαλώς και έχουν πλήρη εικόνα. Ορισμένες φορές μάλιστα η αλήθεια  διαφεύγει «του έρκους των οδόντων» τους, όπως στην πρόσφατη δήλωση Σόιμπλε περί της ανοησίας της αυξήσεως του ΦΠΑ. Γιατί συμπεριφέρονται έτσι λοιπόν;

Προ μηνών η επικρατέστερη εντύπωση ήταν ότι προστατεύουν τον κ. Τσίπρα λόγω του προσφυγικού. Νομίζω όμως, πλέον, ότι την αλήθεια προσεγγίζει καλύτερα ο καλός φίλος - και βαθύς γνώστης της γερμανικής πολιτικής σκηνής και κουλτούρας - Τάσος Τέλογλου , ο οποίος και σχολίαζε προ ημερών ότι ο Σόιμπλε ακολουθεί μία  διττή γραμμή: Όχι σκληρός στην αξιολόγηση αλλά πολύ σκληρός στο χρέος. Κρατά έτσι ήσυχη την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, ισχυρίζεται ότι προστατεύει τα χρήματα των φορολογουμένων και δεν δίδει αφορμές στην ακροδεξιά «Εναλλακτική για την Γερμανία».

Είναι πρόδηλο πλέον, ότι σκέπτονται μόνο τα εσωτερικά τους ακροατήρια και τις εκλογές τους. Πιστεύουν πως εάν παραμείνει παγιωμένη η άποψη ότι ο Τσίπρας άλλαξε, ότι στην Ελλάδα τα πράγματα φτιάχνουν, θα εμφανισθούν δικαιωμένοι, ότι θα μειωθεί η λαϊκίστικη υστερία της ακροδεξιάς. Γνωρίζουν ότι το Πρόγραμμα δεν βγαίνει, ότι στο τέλος η Ελλάς θα κληθεί να εγκαταλείψει το ευρώ, ελπίζουν όμως και φροντίζουν αυτό  να προκύψει όσο το αργότερον γίνεται - και σίγουρα μετά τον εκλογικό  Σεπτέμβριο 2017.

Μάλιστα φτάνουν μέχρις του σημείου να απεμπολήσουν βασικά για την ανάπτυξη εργαλεία, όπως την αναμόρφωση του εργατικού δικαίου, μόνο και μόνο για να μην δημιουργήσουν ζητήματα στην Αριστερή Κυβέρνηση. Πώς άλλως να ερμηνεύσει κανείς, πχ, το ότι αίφνης συζητούμε για εκσυγχρονισμό του δικαίου  περί απολύσεων «μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις», για απαιτούμενη πλειοψηφία εγκρίσεως απεργιών «στο σωματείο μόνον και όχι στο σύνολο των εργαζομένων»,  ως και για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων; Η εμμονή στον εκσυγχρονισμό του εργασιακών σχέσεων θα οδηγούσε σε πτώση του Τσίπρα εντός της ανοίξεως 2017. Και προφανώς δεν το θέλουν.

Θα τους βγει; Ίσως. Αρκεί να μη μαθευτούν εγκαίρως  τα μαντάτα. Αρκεί η ύφεση και η συνεπαγόμενη μείωση των εσόδων, που θα ανακοινώσει τον Μάρτιο του 2017 η Eurostat, να μην είναι τόσο δραματική, να μην κάνει πρωτοσέλιδα στην Γερμανία, να μην διαταραχθεί η εικόνα της επιτυχίας του προγράμματος.

Δεν ντρέπονται; Όχι, διότι δεν αισθάνονται αρκετά ως Ευρωπαίοι Λαϊκοί, αλλά, μάλλον πολύ περισσότερο, ως διαχειριστές των εθνικών τους συμφερόντων. Απέχουμε ακόμη πολύ, προφανώς, από την ενωμένη Ευρώπη. Ίσως θα πρέπει, να περιμένουμε, να αλλάξουν - φυσικώ τω τρόπω - οι γενεές.

*Ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος είναι πρώην υφυπουργός Υγείας και πρώην πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη