Skip to main content

Βαρτζόπουλος: Η άλωση του κράτους από κυβέρνηση της Αριστεράς

Άρθρο στη Voria.gr του Δημήτρη Βαρτζόπουλου, πρώην γενικού γραμματέα Συντονισμού της κυβέρνησης Σαμαρά και πρώην προέδρου της ΝΔ Θεσσαλονίκης

*του Δημήτρη Βαρτζόπουλου

Οι Πολιτικοί κομμισσάριοι πρωτοεμφανίστηκαν στον Γαλλικό Στρατό μετά την επανάσταση, γρήγορα όμως περιέπεσαν σε αχρησία. Ιστορία έγραψε περίλαμπρο ο θεσμός, εξ ου και η φήμη και χρήση του, στον Ερυθρό Στρατό της Σοβιετίας. Υπολείμματά του ακόμη υπάρχουν στο κινέζικο Λαϊκό Στρατό. Δουλειά των κομμισσαρίων, που δεν ήταν συνήθως στρατιωτικοί καριέρας, ήταν επισήμως η διατήρηση του ηθικού και αξιομάχου του στρατεύματος, κατ´ουσίαν βέβαια η επιβολή της κομματικής γραμμής, ο πολιτικός έλεγχος των αποφάσεων της ιεραρχίας, η ανταμοιβή των συνεργαζομένων και η δίωξη των αντιφρονούντων. Λόγω της ιδιαιτερότητας και της αναπόφευκτης βαναυσότητας της δουλειάς τους μεγάλες δόξες γνώρισαν οι κομμισσάριοι  και στην τέχνη ( βλ πχ τους αντίστοιχους χαρακτήρες στις ταινίες The Run for Red Oktober, The Enemy at the Gates κα.)

Αυθόρμητα μου ήρθαν στον νου όλα αυτά, όταν συνειδητοποίησα το colpo grosso, που σκαρφίστηκε η Κυβέρνηση της Αριστεράς, για να καθυποτάξει το βαθύ ελληνικό Κράτος.

175 είναι πλέον ο αριθμός του πολιτικού προσωπικού, των μετακλητών δηλαδή, που ελέγχει την δημόσια διοίκηση. Επί Σαμαρά ήταν 66, 55 Γενικοί και 11 Ειδικοί Γραμματείς. Τώρα έχουμε και διοικητικούς και τομεακούς και τους αναπληρωτές τους και Κύριος οίδε, τι άλλο θα δούν τα μάτια μας .... Είναι προφανές, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φτιάχνει δεκάδες κορυφαίων πολιτικών θέσεων στη δημόσια διοίκηση, για να τις δώσει στα δικά του παιδιά. Είναι μέγα λάθος, το να πιστεύσει κανείς, ότι ό,τι κάνει, το κάνει, για να τακτοποιήσει τους βλαστούς του και μόνον. Φυσικά το κάνει και γι αυτό. Ο κύριος στόχος του όμως είναι άλλος: είναι ο έλεγχος της δημόσιας διοίκησης, όσο το δυνατόν περισσότερο, για όσο το δυνατόν περισσότερο, με σκοπό την εξυπηρέτηση του σημερινού καθεστώτος τώρα και την υπονόμευση του αστικού καθεστώτος μετά την ήττα τους αύριο.

Οι αριστεροί πολιτικοί προϊστάμενοι, που θα ελέγχουν πια εκ του σύνεγγυς κάθε γωνία του κρατικού μηχανισμού, θα φτιάξουν στρατό! Φυσικά και γνωρίζουν, ότι θα καταργήσουμε τις θέσεις τους και θα του διώξουμε εν τω άμα! Ελπίζουν όμως στην ζημία στο ενδιάμεσο. Και πράττουν φυσικά σοφά! Θα κάνουν αμέσως σωρηδόν αναθέσεις καθηκόντων, έργου, θα δημιουργήσουν κάθε προϋπόθεση, για να δώσουν στους συνοδοιπόρους τους στην δημόσια υπηρεσία συγκριτικό πλεονέκτημα για τις κρίσεις, που θα γίνουν επί της επερχομένης αστικής διακυβέρνησης.

Όταν πήρα την εντολή, να συστήσω την Γενική Γραμματεία Συντονισμού του Κυβερνητικού έργου οι Γάλλοι τεχνικοί Σύμβουλοί μας, αλλά και η τρόικα, είχαν θίξει το θέμα των μετακλητών Γενικών και Ειδικών Γραμματέων πιστεύοντας, ότι οι κορυφαίες αυτές θέσεις της Δημόσιας Διοίκησης θα έπρεπε, να καλύπτονται όχι από πολιτικό προσωπικό αλλά από δημοσίους υπαλλήλους εκ της ιεραρχίας με προκήρυξη και αξιολόγηση. Ομολογώ ότι συμμερίζομαι την άποψη, με την προσθήκη, κατά το κεντροευρωπαϊκό πρότυπο, εξειδικευμένων στο αντικείμενο κοινοβουλευτικών ή όχι υφυπουργών, μακράς το δυνατόν θητείας.

Πέραν όλων αυτών των θεωρητικών στοχασμών το «ρεζουμέ» είναι, ότι η τρόικα σήμερα αφήνει τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι απλώς να αυξάνει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων από την πίσω πόρτα κατά δεκάδες χιλιάδων, αλλά και να δημιουργεί εκατοντάδα θέσεων πολιτικών κομμισσαρίων, γράφοντας εις τα παλαιότερα των υποδημάτων του τις ευρωπαϊκές καλές πρακτικές.

Το κάνει από αγάπη και θαυμασμό; Δεν νομίζω! Μάλλον θέλει να τους βγάλει από πάνω της, περιμένοντάς τους στην γωνία, τώρα που ετοιμάζονται, να βγούν στις αγορές....
Για όσους θεωρούν τα ως άνω υπερβολικά και θεωρητικά, ιδού ένα παράδειγμα των συνεπειών σκληρού πολιτικού ελέγχου της δημόσιας διοίκησης: η αστυνόμευση της χώρας.
Όλα αυτά, τα οποία ζούμε, το άβατο των Εξαρχείων, η χρήση των Πανεπιστημίων ως οχυρωμένων στρατοπέδων των αναρχικών, η συχνή περιοδική τιμωρία των εμπόρων κεντρικών οδών επειδή ασκούν επάγγελμα , η ανάδειξη του Ρουβίκκωνα σε κρατική ΜΚΟ, η αλλαγή χρήσεως φυλακών για να εξυπηρετηθούν τρομοκράτες, όλα αυτά γίνονται πράξη, επειδή υπάρχουν δημόσιοι λειτουργοί, που δια πράξεων ή παραλήψεων υλοποιούν παράνομες εντολές των πολιτικών κομμισσαρίων της Κυβέρνησης της Αριστεράς.

*Ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος είναι πρώην γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Σαμαρά και πρώην πρόεδρος της ΝΔ Θεσσαλονίκης