Skip to main content

Βαρθολομαίος: Να διατηρηθεί το status quo της Ιερουσαλήμ

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τάχθηκε στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως υπέρ της διατήρησης του ισχύοντος καθεστώτος της Ιερουσαλήμ.

Υπό τη σκιά των πολιτικών εξελίξεων στην Εγγύς Ανατολή γιορτάζονται τα Χριστούγεννα στους Αγίους Τόπους. Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του ισραηλινού κράτους από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλτ Τραμπ ήταν η αφορμή για συγκρούσεις και εχθές στην Βηθλεέμ, αλλά και επεισόδια λίγο έξω από την Ιερουσαλήμ όπου ο ισραηλινός στρατός έκανε χρήση δακρυγόνων.

Ας σημειωθεί ότι η απόφαση του προέδρου Τραμπ στις 6 Δεκεμβρίου για τη μεταφορά της αμερικανικής πρωτεύουσας έθεσε τέλος στο ρεκόρ επισκεπτών στην ευρύτερη περιοχή γύρω από τη Βηθλεέμ που έφθασαν φέτος τα 2,7 εκατομμύρια.

Στο μεταξύ η Γουατεμάλα είναι η πρώτη χώρα, η οποία μετά τις ΗΠΑ ανακοινώνει ότι μεταφέρει την πρεσβεία της από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Υπενθυμίζουμε ότι στο μη δεσμευτικό ψήφισμα του ΟΗΕ κατά της απόφασης των ΗΠΑ και η Ονδούρα ψήφισε «όχι», εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο στήριξη στην πολιτική του αμερικανού προέδρου.

«Περιττό να προστεθούν και άλλα προβλήματα στην Μέση Ανατολή»

Την ευχή το 2018 να αποτελέσει έτος ειρήνης για την Παλαιστίνη, την Συρία και όλη τη Μέση Ανατολή εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, υποδεχόμενος, στο Φανάρι, τους μικρούς μαθητές των ομογενειακών σχολείων που έψαλαν τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στο δράμα των προσφύγων αλλά και του λαού της Παλαιστίνης τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «είναι αρκετά τα προβλήματα από τα οποία υποφέρει ο κόσμος στη Μέση Ανατολή και ήταν περιττό να προστεθούν και άλλα τον τελευταίο καιρό»:

«Όταν συνάντησα πρόσφατα τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο στα Ιεροσόλυμα είπα ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο τάσσεται ανέκαθεν και απαρεγκλίτως υπέρ της διατηρήσεως του status quo στα Ιεροσόλυμα, δηλαδή υπέρ του ισχύοντος καθεστώτος. Αυτό θέλουν όλοι οι Χριστιανοί εις τα Ιεροσόλυμα, όχι μόνον ο Ορθόδοξος Πατριάρχης αλλά και οι Καθολικοί και οι Αρμένιοι και οι πάντες, θέλουν τη διατήρηση του status quo, το οποίο έρχεται να ανατραπεί με τις πρόσφατες αποφάσεις. Ήδη όταν ήμουν εκεί, πριν από δεκαπέντε ημέρες περίπου, στα Ιεροσόλυμα, υπήρχε μια διάχυτη ανησυχία. Δεν είχε ανακοινωθεί ακόμα η απόφαση των ΗΠΑ και όμως υπήρχε μια διάχυτη ανησυχία για τα εφετεινά Χριστούγεννα. [...] Είναι η θερμή προσευχή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αυτό το νέον έτος, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις, να αναδειχθεί έτος ειρήνης, να τελειώσει ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, που διαρκεί επτά χρόνια σχεδόν, και να μη χυθεί άλλο αίμα αθώων, αμάχων, ανυπεράσπιστων ανθρώπων. Είναι η ευχή και η προσευχή μας».

Αναφερόμενος δε, στις ευχές που του απέστειλε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, για τις εορτές των Χριστουγέννων και για το νέο έτος, είπε πως του αντευχήθηκε «ο λαός του, που τόσο πολύ υπέφερε τα τελευταία χρόνια, τόσο πολύ αδικήθηκε, αιματοκυλίστηκε, να περάσει ένα νέο έτος με ειρήνη, επιτέλους και με γαλήνη».

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κων/πολη

Πηγή άρθρου: Deutsche Welle