Skip to main content

Βαρθολομαίος: Η οικονομική κρίση συνδέεται με την παγκοσμιοποίηση

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε σε κύρια προβλήματα αλλά και ανάγκες της εποχής μας στην ομιλία του, παρουσία του Πάπα Φραγκίσκου

«Τα τελευταία χρόνια ζήσαμε μια τεράστια οικονομική κρίση η οποία συνδέεται με την διαδικασία της παγκοσμιοποίησης και τις συνέπειές της, με το ότι ο πολιτισμός παραδόθηκε στην οικονομία, με την αύξηση της φτώχειας, την ασιτία και την ελλιπή διατροφή, και την τραγωδία των μαζικών μεταναστεύσεων», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος σε ομιλία του στο Βατικανό.

Συμμετέχοντας στο διεθνές συνέδριο που οργανώνει το ίδρυμα Centesimus Annus, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε σε κύρια προβλήματα αλλά και ανάγκες της εποχής μας στην ομιλία του, παρουσία του Πάπα Φραγκίσκου, με θέμα «Η κοινή χριστιανική ατζέντα για το κοινό καλό».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη «θεοποίηση του κέρδους», στη σύνδεση της αξιοπρέπειας με την κτήση και στην υποβάθμιση του ανθρώπου σε «homo economicus». Όπως είπε «μια οικονομία η οποία αποσυνδέεται από τις πραγματικές ανάγκες του ανθρώπου, οδηγεί αναπόφευκτα στην εκμετάλλευση της φύσης και στην καταστροφή του περιβάλλοντος».

Ο κ. Βαρθολομαίος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «η γρήγορη πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας, μαζί με τις ευεργετικές της συνέπειες, οδηγεί και σε αποτελέσματα που δεν προάγουν την αλληλεγγύη».

«Ποτέ όσο σήμερα δεν διαθέταμε τόση επιστημονική γνώση και δεν δρούσαμε τόσο βίαια και καταστρεπτικά κατά της φύσης και των αδελφών μας. Συνεχίζουμε να παράγουμε τρομερά όπλα μαζικής καταστροφής, κινδυνεύοντας να φτάσουμε σε έναν παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο», υπογράμμισε απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στο διεθνές συνέδριο του ιδρύματος Centesimus Annus.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, σήμερα το πρωί, έγινε δεκτός στο Βατικανό από τον Πάπα Φραγκίσκο.