Παρασκευή 25 Μαΐου 2018
x

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: ΤΟ 2015 Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΝΑ ΦΟΒΑΜΑΙ ΕΝΑ ΝΕΟ ΓΟΥΔΗ

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι είχε συμβουλεύσει τον πρωθυπουργό να μην κάνει το δημοψήφισμα αν είχε αποφασίσει να συνθηκολογήσει.

Στο παρασκήνιο του δημοψηφίσματος του 2015 και τις συνομιλίες του με τον Αλέξη Τσίπρα το καλοκαίρι εκείνο αναφέρθηκε στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Γιάνης Βαρουφάκης στο VICE Ελλάδας.

«Ο Αλέξης Τσίπρας το καλοκαίρι του 2015 μου είπε ότι έπρεπε να φοβάμαι ένα νέο Γουδή», αποκαλύπτει ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Όπως εξηγεί, το θεώρησε μια μορφή απειλής, μια μορφή προοτροπής να φοβηθεί για να συμπαραταχθεί στην απόφαση να συνθηκολογήσει.

«Δεν το πίστεψα ποτέ. Περιμένω να γίνει Ειδικό Δικαστήριο, θα πάω με τα στοιχεία μου», τονίζει.

Μιλώντας για το δημοψήφισμα υποστηίζει ότι είχε πει στον Αλέξη Τσίπρα να μην κάνει δημοψήφισμα αν είχε αποφασίσει να συνθηκολογήσει.

«Το καλοκαίρι του 2015, ενώ έβλεπα πως ήθελε να συνθηκολογήσει, του είχα προτείνει να βγάλει έναν λόγο. Του είχα πει «μην βγάλεις στον δρόμο τον κόσμο μας, μην τους ενεργοποιήσεις συγκρουσιακά σε ένα δημοψήφισμα με στόχο να χάσουμε». Του είχα ετοιμάσει έναν λόγο για το τι θα έλεγε, αν το ήθελε. Αλλά μου απάντησε πως δεν μπορούσε να πει στον κόσμο οτι θα συνθηκολογήσει» υπογραμμίζει.

Όπως αποκάλυψε με τον πρωθυπουργό έχει να μιλήσει από τον τον Ιούλιο του 2015. «Αν τον συναντούσα τώρα, έχω πραγματικά απορία τι θα είχε να μου πει. Θα πάρω την απορία, γιατί δεν αποφάσισε να τηρήσει το “οχι”, στον τάφο μου», ανέφερε.

Για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βαρουφάκης εκτιμά ότι θα έχει την εκλογική τύχη του ΠΑΣΟΚ. «Πλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στην τρόικα εσωτερικού. Του ΠΑΣΟΚ του πήρε 20 χρόνια να “πασοκοποιηθει”. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε μερικές εβδομάδες κατάφερε να πάει από το «έγινε πραξικόπημα και δεν ψηφίζουμε τα μέτρα, καλύτερα να πέσουμε να έρθει ο Σαμαράς να τα εφαρμόσει», στην εκλογίκευση του μνημονίου. Είναι πολύ μικρο χρονικό διάστημα» αναφέρει.

Για τις απειλές που δεχόταν ο πρώην υπουργός είπε, «τo 2011, ένα βράδυ Σαββάτου, είχα δεχθεί ένα τηλεφώνημα με το οποίο μου ζητούσαν να μην γράφω για συγκεκριμένες τράπεζες, αν δεν ήθελα να πάθει κάτι κακό ο γιος της συζύγου μου. Δεν το κατήγγειλα. Θεωρώ δειλούς όσους κάνουν τέτοιες απειλές. Το συζήτησα με την σύζυγο μου και μετά από λίγες μέρες δρομολογήσαμε την μετακόμιση μας στην Αμερική».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ