Skip to main content

Γιάννης Βαρουφάκης για ΝΔ: Έγινε εντολοδόχος της τρόικας

Σκληρή απάντηση από την Πειραιώς που με ανακοίνωσή της τονίζει ότι ο μόνος διάλογος που θα γίνει με τον Γ. Βαρουφάκη θα είναι στην Εξεταστική Επιτροπή

Σφοδρή επίθεση κατά της Ν.Δ. εξαπολύει, με άρθρο του σε εφημερίδα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, κάνοντας λόγο για «αχαλίνωτο ρεβανσισμό της Νέας Δημοκρατίας» και ροπή της προς τον ολοκληρωτισμό.

«Το νέο καθεστώς χρεοδουλοπαροικίας της χώρας, στο οποίο περιήλθε η Ελλάδα από το πρώτο Μνημόνιο, δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες αλλά και μέγα άγχος στη Νέα Δημοκρατία. Μετά το σύντομο αντιμνημονιακό φλερτ του Αντώνη Σαμαρά, και την καθίζηση του Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ το κόμμα της Δεξιάς είδε στο Μνημόνιο την ευκαιρία να αυτοεπιβληθεί ως ο πιστός εντολοδόχος της τρόικας και ο αποτελεσματικός διαχειριστής των διατάξεών του», σημειώνει ο κ. Βαρουφάκης, μέσω της «Εφημερίδας των Συντακτών».

Κατηγορεί δε τη Ν.Δ. πως με επικεφαλής τον Αντώνη Σαμαρά, ότι πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, οι οποίες οδήγησαν για πρώτη φορά τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ στην εξουσία, «επένδυσε (κάτι που ο Γεώργιος Ράλλης ποτέ δεν θα έκανε το 1981) στο αφήγημα: «Αν δεν εκλεγούμε, την επομένη Δευτέρα οι τράπεζες θα είναι κλειστές».

Ο κ. Βαρουφάκης κατηγορεί τη Ν.Δ. για χωρίς ενδοιασμούς συστράτευση με τους δανειστές και ότι «προέβη στη στρατηγική επιλογή της ποινικοποίησης της διαπραγμάτευσης και της τακτικής «Βάστα, Γερούν!» κόντρα στους «λαοπλάνους» που «παρασύρουν» τον λαό στην άποψη ότι δικαιούται να πει «ΟΧΙ» στους νέους Μέτερνιχ».

Θεωρεί δε ότι «η στρατηγική τους επιλογή είναι: συλλάβετε τον Βαρουφάκη, που ακόμα και σήμερα υπεραμύνεται των σχεδίων αυτών, με απώτερο στόχο να καθίσουν στο διπλανό εδώλιο τον Τσίπρα, ο οποίος μπορεί μεν να υπέγραψε τη «δήλωση μετανοίας», αποποιούμενος τα τρία σχέδια της διαπραγμάτευσης, αλλά, από την άλλη:

(α) πρέπει να τιμωρηθεί επειδή τόλμησε, έστω και για μερικούς μήνες, να διανοηθεί τη διαπραγμάτευση και

(β) δεν έχει ακόμα παραδώσει τα κλειδιά του Μαξίμου στους «ιδιοκτήτες της Ελλάδας».

«Οι δρόμοι μας με τον Τσίπρα έχουν χωρίσει»

«Οπως είναι γνωστό τοις πάσι, οι δρόμοι μας με τον πρωθυπουργό και άλλους συντρόφους έχουν χωρίσει αμετάκλητα. Το DiEM25 έχει κατακεραυνώσει την κυβερνητική άποψη ότι μετά τη συνθηκολόγηση έρχεται, οσονούπω, η έξοδος από τα μνημόνια – κι έχει εξαγγείλει τη θέση ότι οι τομές-προαπαιτούμενα για απόδραση από την κρίση πρέπει να εφαρμοστούν χωρίς καμία διαπραγμάτευση, χωρίς καμία πρότερη έγκριση από το Eurogroupή την τρόικα.

»Ομως, ανεξάρτητα από τις μεγάλες μας διαφωνίες, η Νέα Δημοκρατία πρέπει να κατανοήσει ότι η εναγώνια προσπάθειά της να ποινικοποιήσει τη διαπραγμάτευση των πρώτων μηνών του 2015 θα βρει όλους μας μπροστά της. Κι αυτό επειδή το διακύβευμα αφορά κάτι το πολύ σημαντικό, κάτι που ξεπερνά τις αντιθέσεις μας ή τα γεγονότα του 2015: τον ολοκληρωτισμό της Δεξιάς που, αντί να υποχωρεί στο Μνημονιστάν μας, ενισχύεται από τη συνεχιζόμενη, γενικευμένη πτώχευση», καταλήγει ο κ. Βαρουφάκης.

Ν.Δ.: Μόνος διάλογος με Βαρουφάκη σε εξεταστική

Ο μόνος διάλογος με τον άνθρωπο που μαζί με τον κ. Τσίπρα έπαιξαν τη χώρα στα ζάρια, προκάλεσαν ζημιά 100 δις ευρώ στην οικονομία και έφεραν νέα δυσβάσταχτα βάρη στους πολίτες, θα γίνει θεσμικά, στην Εξεταστική Επιτροπή που θα συσταθεί από την επόμενη Βουλή, τονίζει σε ανακοίνωση - απάντησή της στο άρθρο Βαρουφάκη η Ν.Δ.
 
«Μέχρι τότε συνιστούμε στον κ. Βαρουφάκη, αντί να συκοφαντεί τη Νέα Δημοκρατία, που με δικό της πολιτικό κόστος έσωσε τη χώρα από τους τυχοδιωκτισμούς του κ. Τσίπρα, να βρει έναν άλλο τρόπο να προσελκύσει δημοσιότητα, που τόσο του έχει λείψει», καταλήγει.