Παρασκευή 27 Απριλίου 2018
x

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: ΕΥΡΕΙΑ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΑΠΟ ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το ίδιο βράδυ που παρουσίασε το σχέδιο αυτό στο σπίτι του Τσίπρα, του πρότειναν να γίνει υπουργός.

Για ευρεία αποδοχή του συστήματος παράλληλων πληρωμών από την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, προσθέτοντας ότι όταν παρουσίασε το σχέδιο αυτό, του πρότειναν να γίνει υπουργός αν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδιζε τις εκλογές.

«Από τον Ιούλιο του 2015 οταν ειχε ξεκινήσει εκείνη η ''λασπολογία'' ότι προετοίμαζα πραξικόπημα για την έξοδο από την ευρωζώνη και τους έλεγα, φωνάξτε με, όπου θέλετε. Κάθε φορά που έχουμε την ''επέτειο'' του δημοψηφίσματος η τρόικα εσωτερικού και τα ''μέσα εσωτερικής αποβλάκωσης'' με στοχεύουν», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε:

«Σε καμία περίπτωση δεν προετοίμαζα έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και είχα μόνιμη στάση ότι μια έξοδος θα ήταν καταστροφικό σενάριο. Έλεγα να μη φοβηθούμε τόσο το Grexit έτσι ώστε να δεχτούμε παράλογα πράγματα».

«Είχα κάνει μια σειρά από ομιλίες για το σχέδιο του παράλληλου συστήματος. Όταν παρουσίασα την ιδέα μου, οι αντιδράσεις ήταν θετικές γιατί ήταν ένα καλό σχέδιο που θα έπρεπε να έχουν υλοποιήσει πολλές χώρες. Ενα βράδυ του Νοεμβρίου του 2014 παρουσίασα στο σπίτι του Αλέξη Τσίπρα, Γιάννη Δραγασάκη, Νίκου Παππά το σχέδιο. Τους έκανα μια πλήρη περιγραφή και τους έστειλα τις τεχνικές προδιαγραφές αυτού του συστήματος. Εκείνο το βράδυ μου πρότειναν να αναλάβω το υπουργείο Οικονομικών», ανέφερε.

«Για το παράλληλο σύστημα πληρωμών μιλούσα ένα χρόνο πριν σε δημόσιες ομιλίες μου. Παράλληλο σύστημα πληρωμών θα έπρεπε να έχει κάθε χώρα», σημείωσε, μεταξύ άλλων.

«Για εμάς παράλληλο σύστημα πληρωμών ήταν να βρούμε δικούς μας τρόπους παροχής πληρωμών».

Απαντώντας σε αυτούς που ασκούν κριτική σε αυτό το σχέδιο ο κ. Βαρουφάκης απάντησε:

«Ο λόγος που σήμερα πεθαίνουν οι επιχειρήσεις από τη φορολογία είναι ότι δεν εφαρμόστηκε αυτό το σύστημα».

Σε σχέση με τις προτάσεις του DiEM25 ο πρώην υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι χρειάζονται τρία πράγματα: δραστικές μειώσεις φορολογίας, δημόσιο εξωτραπεζικό σύστημα πληρωμών και δημόσια εταιρεία διαχείρισης των κόκκινων δανείων.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ