Skip to main content

Βαρουφάκης: Έρχεται σύντομα η συμφωνία, θα πληρωθεί κανονικά το ΔΝΤ

Ο υπουργός Οικονομικών διαπιστώνει «μεγάλη πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις και καθυσυχάζει για την πληρωμή των 750 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ.

Συμφωνία εντός ημερών ή εβδομάδων «βλέπει» ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, διαπιστώνοντας «μεγάλη πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών.

Καθησύχασε δε σχετικά με τις ανησυχίες ότι η Αθήνα δεν θα εχει ρευστό για να πληρώσει δάνεια του ΔΝΤ στις 12 Μαΐου, οπότε πρέπει να καταβάλει στο Ταμεία 750 εκατ. ευρώ. Η Αθήνα θέλει και θα πληρώσει το ΔΝΤ, «σίγουρα θα πληρώσουμε το ΔΝΤ» είπε.

Μιλώντας σε επιχειρηματικό συνέδριο στις Βρυξέλλες αναφέρθηκε ακόμη στα αναγκαία συστατικά της συμφωνίας για τη μετά τον Ιούνιο εποχή, μεταξύ των οποίων είναι «λογική» ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και της δημοσιονομικής πολιτικής, γενναίες μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό και στο ΦΠΑ, επενδυτικό πακέτο και αναπτυξιακή τράπεζα, αλλά και η δημιουργία «bad bank».

Όπως σημείωσε, η Ελλάδα χρειάζεται μια «κακή» τράπεζα, που θα αναλάβει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών ώστε να ξεμπλοκάρει το τραπεζικό σύστημα.

Θα πρέπει επίσης να υπάρξει και μια αναπτυξιακή τράπεζα που θα σχετίζεται με τις ιδιωτικοποιήσεις, είπε ακόμη.

Σε σχέση πάντα με τη συμφωνία που θα πρέπει να υπάρξει για μετά τον Ιούνιο, οπότε και ολοκληρώνεται η παράταση του τρέχοντος προγράμματος, ο υπουργός είπε ότι θα πρέπει να περιλαμβάνει και επενδυτικό πακέτο για την Ελλάδα.

Ακόμη, είπε, θα πρέπει να υπάρξει τρόπος να γίνει ανταλλαγή (swap) του υφιστάμενου χρέους στα χέρια της ΕΚΤ, με νέο χρέος.

Επίσης, σημείωσε ότι για να αποφευχθεί στο μέλλον ο υπερβολικός δανεισμός από την ελληνική κυβέρνηση, η Ελλάδα θα μπορούσε να εισάγει ένα «φρένο» χρέους.

Ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε ότι το προηγούμενο πρόγραμμα για την Ελλάδα ήταν αποτυχημένο, κάτι που θα πρέπει να παραδεχτεί και η Γερμανία, καθώς το 91% των χρημάτων από το πακέτο διάσωσης, οδηγήθηκε σε πληρωμή τραπεζών, κυρίως από τον ευρωπαϊκό Βορρά.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο Grexit, τόνισε ότι αυτό θα σήμαινε μεγαλύτερη φτώχεια για τους Ελληνες, αλλά και ότι είναι μύθος ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν καλή για την ευρωζώνη.

Ο Γ. Βαρουφάκης βρίσκεται στο Βέλγιο για το European Business Summit, όπου σήμερα το απόγευμα θα συμμετέχει σε πάνελ συζήτησης μαζί με τον επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.