Skip to main content

Βαρουφάκης από Θεσσαλονίκη: Οι έξι μεταρρυθμίσεις του DiEM25

Σετ έξι μεταρρυθμίσεων και μια στρατηγική εφαρμογής τους με στόχο την έξοδο της Ελλάδας από την «τετραπλή», όπως τη χαρακτήρισε, κρίση

Την ατζέντα του πολιτικού κινήματος DiEM25 παρουσίασε σήμερα για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Βαρουφάκης πρότεινε ένα σετ έξι μεταρρυθμίσεων και μια στρατηγική εφαρμογής τους με στόχο την έξοδο της Ελλάδας από την «τετραπλή», όπως τη χαρακτήρισε, κρίση.

Οι έξι μεταρρυθμίσεις είναι:

1. Άμεση και μεγάλη μείωση φορολογίας
2. Αναδιάρθρωση δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, και ακύρωση λιτότητας με πρωτογενή πλεονάσματα στο 1,2% με 1,3%
3. Την ίδρυση ενός δημόσιου εξωτραπεζικού συστήματος πληρωμώνν
4. Δημόσια εταιρεία διαχείρισης μη βιώσιμων ιδιωτικών χρεών
5. Την ίδρυση νέας αναπτυξιακής τράπεζας για αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας
6. Σεβασμό στη μισθωτή εργασία

«Η Ελλάδα έχει πάψει προ πολλού να αποτελεί κανονική χώρα. Όλα μειώνονται και απαξιώνονται, οι μόνοι που ωφελούνται από την κατάσταση αυτή είναι η ολιγαρχία που ταυτίζεται με τους δανειστές», είπε.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η πρόταση του κινήματος είναι η κατάλυση του καθεστώτος χρεοδουλοπαροικίας, στο οποίο βρίσκεται η χώρα, μέσω των δύο αρχών του πολιτικού σχήματος που δεν είναι άλλες από τη δραστική μείωση των φορολογικών συντελεστών και την αναδιάρθρωση των χρεών.

Προβλέποντας την άρνηση των δανειστών στα παραπάνω, ο κ. Βαρουφάκης προτείνει η ελληνική κυβέρνηση να ακολουθήσει την τακτική της «κενής καρέκλας» του Ντε Γκολ, να αναβάλει μονομερώς τις αποπληρωμές σε ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM και να δρομολογήσει πολιτική παραμονή εντός Ευρωζώνης υπό συνθήκες έκτακτης ανάγκης.

Κατά τον κ. Βαρουφάκη, οι απειλές για κατάργηση ELA και κλεισίματος τραπεζών θα πρέπει να αγνοηθούν και οι εγχώριες συναλλαγές να συνεχιστούν μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα για το εξωτραπεζικό σύστημα πληρωμών που συμπεριλαμβάνει στις δύο του αυτές μεταρρυθμίσεις, ο κ. Βαρουφάκης είπε: «Σε μια ελλειματική χώρα όπως η Ελλάδα η νομισματική ένωση στερεί βαθμούς δημοσιονομικής ελευθερίας. Η απάντηση στην οποία κατέληξα μέσα από ερευνητική δουλειά για να αυξηθεί η δημοσιονομική ανεξαρτησία είναι να δημιουργηθεί ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών σε ευρώ, το οποίο όμως να είναι κλειστό εντός φορολογικού συστήματος».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών παρέθεσε ένα παράδειγμα για να εξηγήσει τη θεωρία του. Ο ίδιος είπε ότι αν ας πούμε ένας έμπορος στερεύει από χρήματα περιμένοντας π.χ. την επιστροφή φόρου από το κράτος, τότε το κράτος θα μπορούσε μέσω του taxisnet να δίνει μια βεβαίωση στον έμπορο ότι του χρωστάει ένα συγκεκριμένο ποσό, το οποίο μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος να μπορεί ο έμπορος κατά βούληση να το μεταφέρει σε οποιοδήποτε ΑΦΜ θέλει, όπως για παράδειγμα σε αυτό του προμηθευτή του. Με αυτόν τον τρόπο, ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, γίνεται μια παράλληλη ακύρωση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

«Η τρόικα θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στην κατάσταση αυτή για εξουσιαστικούς όρους», τόνισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο ο κ. Τσίπρας μπορεί να τηρήσει τα όσα είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του, για το ότι δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα αν δεν τηρηθεί η υπόσχεση για το χρέος, ο κ. Βαρουφάκης άφησε να εννοηθεί ότι ο πρωθυπουργός δεν θα προβεί σε μια τέτοια πράξη και έφερε ως παράδειγμα τη στάση του στο δημοψήφισμα του 2015. 

Σχετικά με το 2015, ο ίδιος διευκρίνισε ότι η παραίτηση του ήταν πράξη πολιτική καθώς δεν τηρήθηκαν αυτά που είχαν συμφωνηθεί όταν ανέλαβε την υπουργία, όπως για παράδειγμα η αναδιάρθρωση χρέους. Ο ίδιος ακόμα παραδέχθηκε ότι το μεγαλύτερο του λάθος επί της υπουργίας του ήταν ότι υπέγραψε την παράταση της δανειακή σύμβασης ενώ τόνισε ότι στα Eurogroup έδωσε τον καλύτερο του εαυτό.

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ακόμα ότι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης το μόνο που θα κάνει θα είναι η περαιτέρω φτωχοποίηση και ερημοποίηση της χώρας, όποια και αν είναι κυβέρνηση.

Για την πορεία του DiEM25, ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι το κίνημα έχει υποσχεθεί στους υποστηρικτές του να μπορεί να ψηφίσει τις προτάσεις του και έτσι θα κατεβεί στις επόμενες Ευρωεκλογές ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κατέβει και σε εθνικές εκλογές.