Skip to main content

Βαρκελώνη: Μεγάλη φοιτητική διαδήλωση υπέρ του δημοψηφίσματος

Τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος έχει απαγορεύσει η ισπανική Δικαιοσύνη, ενώ η Μαδρίτη εμφανίζεται αποφασισμένη να εμποδίσει.

Τουλάχιστον 10.000 μαθητές και φοιτητές κατέκλυσαν σήμερα το κέντρο της Βαρκελώνης για να υπερασπισθούν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, το οποίο έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Κυριακή, 1 Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι τη διεξαγωγή του έχει απαγορεύσει η ισπανική δικαιοσύνη, ενώ η Μαδρίτη εμφανίζεται αποφασισμένη να εμποδίσει.

«Θα ψηφίσουμε! Ανεξαρτησία!» φώναζαν οι διαδηλωτές, σε μια κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε τρεις ημέρες πριν από τις κάλπες.

Την 6η Σεπτεμβρίου, το κοινοβούλιο της Καταλονίας ενέκρινε νόμο που προβλέπει τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος παρά την απαγόρευσή του από το Συνταγματικό Δικαστήριο, με το επιχείρημα ότι οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας το ζητούν από το 2012.

Και η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας υπό την ηγεσία του Κάρλες Πουτζδεμόν δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει πίσω, παρά τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις των αρχών.

Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι και η ισπανική Δικαιοσύνη προειδοποιούν ότι θα εμποδίσουν την πρόσβαση στα εκλογικά κέντρα αναπτύσσοντας ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή, περισσότερους από 10.000 αστυνομικούς και πολιτοφύλακες.