Skip to main content

Βαρκελώνη: Ερευνώνται τα ταξίδια του ιμάμη που σχεδίασε τις επιθέσεις

Ο Αμπντελμπακί Ες Σάτι τα τελευταία δύο χρόνια είχε ταξιδέψει σε Βέλγιο, Γαλλία και Μαρόκο - Έρευνα της αστυνομίας για τις επαφές του

Στα ταξίδια του Αμπντελμπακί Ες Σάτι, του ιμάμη που θεωρείται ο «εγκέφαλος» της τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαρκελώνη και την Καμπρίλς, εστιάζει πλέον η ισπανική αστυνομία.

Όπως αναφέρει η El Pais, ο Ες Σάτι τα τελευταία δύο χρόνια είχε ταξιδέψει σε Βέλγιο, Γαλλία και Μαρόκο με τις ισπανικές αρχές να επικεντρώνονται κυρίως στο ταξίδι του στο Βέλγιο από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2016.

Ένα δεύτερο ερώτημα που απασχολεί τους Ισπανούς είναι πώς κατάφερε ο Ες Σάτι, ο άνδρας ο οποιος το 2010 συνελήφθη στη Θέουτα με 12 κιλά χασίς, να γίνει ο «εγκέφαλος» ενός τρομοκρατικού πυρήνα που σχεδίαζε το μεγαλύτερο χτύπημα στην Ευρώπη χωρίς κανείς να το αντιληφθεί. Αφού εξέτισε ποινή τεσσάρων ετών ο Ες Σάτι, αναφέρει το δημοσίευμα, δεν είχε δώσει κανένα σημάδι ότι είχε μετατραπεί σε έναν φανατικό.

Όλα δείχνουν ότι Ες Σάτι είχε κάποιου είδους επαφές - που προκάλεσαν τη ριζοσπαστικοποίησή τους - με τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στα ταξίδια του την τελευταία διετία στις τρεις αυτές χώρες.

Υπνθυμίζεται ότι είναι πιθανό το σενάριο ο ιμάμης να είναι ένας από τους νεκρούς στην έκρηξη στην Αλκανάρ που δεν έχουν ταυτοποιηθεί.