Skip to main content

Βαλκανικό Ημερολόγιο:Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 24 έως 30 Απριλίου

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ


ΑΛΒΑΝΙΑ

23.4.2017: Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat πάνω από 5 εκατ. άνθρωποι έχουν λάβει υπηκοότητα χωρών μελών της ΕΕ. Κατά το 2015 σε ποσοστό 87% των αιτούντων υπηκοότητα ήταν από άτομα εκτός ευρωπαϊκής ένωσης. Στην κορυφή της λίστας κατά την συγκεκριμένη χρονική περίοδο βρίσκονται οι Μαροκινοί με 86.100.. Ακολουθούν οι Αλβανοί με 48 χιλιάδες άτομα. Σε ποσοστό 96% των περιπτώσεων έλαβαν ελληνική και ιταλική υπηκοότητα.

24.4.2017: Η κρατική τηλεόραση Top Channel ανέφερε ότι η Αλβανία τίθεται σε μεγάλο κίνδυνο λόγω της πατριωτικής στάσης του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, επειδή δύο χώρες προσπαθούν να προωθήσουν την αποσταθεροποίηση της χώρας. Πρόκειται για τα Σκόπια και την ελληνική εθνικιστική πλευρά, η οποία προστατεύει την πλατφόρμα προσάρτησης της Βορείου Ηπείρου. Οι ελληνικοί κύκλοι και η Αθήνα, μεταδίδει το φερέφωνο του Ράμα «δεν… πρόσμεναν» ότι θα τηρήσει πατριωτική στάση.
Όπως ο Ερντογάν και ο Γκρούεφσκι, έτσι και ο Ράμα επιχειρεί να παραστήσει το θύμα που προστατεύει την χώρα του από εξωτερικούς εχθρούς. Η Ελλάδα είναι από αυτούς, και στις τρεις χώρες.

24.4.2017: Διακόσια πενήντα τεθωρακισμένα οχήματα στρατηγικών μεταφορών, αναμένονται να φθάσουν στην Αλβανία από τον Αμερικανικό Στρατό, ως πρώτη αποστολή μέχρι τον Αύγουστο, ενώ τους επόμενους μήνες αναμένονται άλλα 180. Η Αλβανία θα καταβάλει στις ΗΠΑ, μόνο 15 εκατομμύρια ευρώ γι’ αυτά, ενώ τα υπόλοιπα έρχονται ως ανταμοιβή για την καλή δουλειά και τη συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αποστολή του Αφγανιστάν και σε άλλες.
Ο αριθμός αυτός ανεβάζει τον στόλο της Αλβανίας σε 950 περίπου οχήματα, διπλάσια από αυτά που έχει η Σερβία, ενώ συγχρόνως η αλβανική κυβέρνηση έχει συνάψει συμφωνία 10 εκατομμυρίων ευρώ με την Ιταλία για παροχή στον αλβανικό στρατό περίπου 5.000 αυτόματων όπλων, καταργώντας σταδιακά τα Καλάσνικοφ (τα οποία θα είναι εφεδρικά).

25.4.2017: Πληρώματα ελικοπτέρων Cougar της πολεμικής αεροπορίας πέταξαν στη Γερμανία για να λάβουν μέρος στην πολυεθνική άσκηση Saber Junction 17, υπό την διοίκηση των ΗΠΑ. Με αφορμή τη συμμετοχή αυτή, η οποία συμπίπτει με τους εορτασμούς για την 66η επέτειο της δημιουργίας της αλβανικής αεροπορίας, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην έδρα της πολεμικής αεροπορίας.

25.4.2017: Ο Επίτροπος Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιοχάνες Χαν, χαρακτήρισε ως "απαράδεκτες" τις δηλώσεις Ράμα στο Politico, σύμφωνα με τις οποίες απείλησε τις Βρυξέλλες, ότι εάν η Αλβανία δεν γίνει μέλος της ΕΕ θα προχωρήσει σε προσάρτηση του Κοσσυφοπεδίου. Μετά τη συνάντηση που είχε ο Γιοχάνες Χαν με τον Σέρβο υπουργό Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς, σχολίασε ως εξής τις δηλώσεις Ράμα: «Εάν κάποιος νομίζει ότι μπορεί να ασκήσει πιέσεις σε μας με τέτοιες δηλώσεις, κάνει λάθος, δηλώσεις περί αλλαγής συνόρων είναι απαράδεκτες».

28.4.2017: Με 87 ψήφους υπέρ και δύο κατά ο Ιλίρ Μέτα είναι Πρόεδρος της Αλβανίας. Η αντιπολίτευση απείχε και από την τελευταία συνεδρίαση, την τέταρτη για την εκλογή του Προέδρου. Ο Ι. Μέτα ήταν μέχρι σήμερα πρόεδρος του Κοινοβουλίου, ενώ είχε διατελέσει πρωθυπουργός μεταξύ του Οκτωβρίου του 1999 και του Φεβρουαρίου του 2002. Ο νέος Πρόεδρος ανήκει στο κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ενσωμάτωση, με διάσπαση του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας.

29.4.2017: Αλβανοί παραστρατιωτικοί πρώην UCK, απειλούν Σκόπια και Σερβία ότι θα απελευθερώσουν τα αλβανικά εδάφη τους. «Είμαστε έτοιμοι να απελευθερώσουμε τη γη της Ιλλυρίδας από την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι και των συνεργατών του οι οποίοι αντιμετωπίζουν ως ζόμπι στους Αλβανούς. Σύντομα θα δράσουμε και θα πάρουμε εκδίκηση για τη δολοφονία τους από τους Σλαβομακεδόνες (sllavomaqedonve) για τον θάνατο των αδελφών μας στις γειτονιές Μπρόδετς και Σόποτ του Κουμάνοβο».


ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

23.4.2017: Μεταχειρισμένα αυτοκίνητα από την Βουλγαρία εισάγονται στην Ελλάδα. Πριν από λίγο χρονικό διάστημα, έμπορος εισήγαγε χιλιάδες μικρά diesel αυτοκίνητα (πολλά από αυτά είχαν στα χέρια τους πωλητές της Coca Cola Βουλγαρίας). Τα αυτοκίνητα είχαν επάνω τους εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα και βέβαια πωλούνται στην Ελλάδα σαν καινούργια.

25.4.2017: Η Βουλγαρία αποφάσισε να αρχίσει συνομιλίες με τη Σουηδία για να αποκτήσει οκτώ καινούρια μαχητικά αεριωθούμενα Gripen τα οποία κατασκευάζονται από τη SAAB, ανακοίνωσε σήμερα ο προσωρινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Στέφαν Γιάνεφ. Η Bουλγαρία επέλεξε τη σουηδική προσφορά έναντι προσφορών να αγοράσει μεταχειρισμένα αμερικανικά F-16 από την Πορτογαλία, εξοπλισμένα με αμερικανικά όπλα, ή μεταχειρισμένα μαχητικά Eurofighter Typhoon από την Ιταλία. Το ύψος της συμφωνίας υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε περίπου 1,5 δισ. λέβα (836 εκατ. δολάρια).

26.4.2017: Δημοσιεύτηκε λεπτομερής αναφορά σχετικά με το πως διαμέσου Βουλγαρίας, Σαουδικής Αραβίας, Ιορδανίας και Τουρκίας στέλνονται όπλα στις ομάδες τζιχαντιστών στην Συρία. Βουλγαρικής καταγωγής όπλα βρίσκονται στα χέρια του Μετώπου Νούσρα. Μεγάλες ποσότητες όπλων συνεχίζουν να στέλνονται από βαλκανικές χώρες και από χώρες του Κόλπου σε τζιχαντιστικές ομάδες στην Συρία συμπεριλαμβανομένης και της Αλ Κάιντα.

28.4.2017: Η αμερικάνικη τεχνολογική εταιρεία Tоѕlк ξεκινά δράση στη Βουλγαρία. Στον χάρτη των σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων της εταιρείας Tоѕlк έβαλαν σημαιάκι που αντιστοιχεί στη χώρα. Ο σταθμός αυτός θα είναι μέρος της διαδρομής που συνδέει την Ευρώπη με την Τουρκία, από το Ζάγκρεμπ ως την Αδριανούπολη και θα βρίσκεται στο Πλόβντιβ. Από το υπουργείο Οικονομικών θα βγουν προτάσεις για την ενθάρρυνση των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

29.4.2017: Οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ επιχειρούν την αεροπορική περικύκλωση της Κριμαίας με την αποστολή δύο υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35A Lightning II. Συγκεκριμένα δύο αμερικανικά αεροσκάφη F-35A μετέβησαν αρχικά στην Εσθονία και μετά από δύο ημέρες προσγειώθηκαν στην Βουλγαρία στο πολεμικό αεροδρόμιο του Γκράφ Ιγκνατίεβο. Πρόκειται για αεροσκάφη F-35A της 34ης Μοίρας που ανήκουν στην 388 πτέρυγα μάχης και έχουν έδρα στην βρετανική αεροπορική βάση Lakenheath. Προσγειώθηκαν για πρώτη φορά σε βουλγαρικό έδαφος, ως μέρος σεναρίου «ταχείας ανάπτυξης» πέμπτης γενιάς μαχητικών F-35A Lightning II.

29.4.2017: Ο πρέσβης της Τουρκίας στη Βουλγαρία, Σουλεϊμάν Γκιοκτσέ, έκανε δηλώσεις που προκάλεσαν έντονη αγανάκτηση στην βουλγάρικη κοινωνία. Σχολίασε την "βουλγαρική ρητορική" κατά της Άγκυρας ως «μη εποικοδομητική και βλαβερή για τις διμερείς σχέσεις» και τις δηλώσεις των Βουλγάρων πολιτικών πως «η Τουρκία απειλεί την εθνική ασφάλεια της χώρας», ως αβάσιμες. Σε απάντηση ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεβ, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως «η διοίκηση της χώρας μας βασίζεται στις αρχές της καλής γειτονίας και της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των γειτονικών κρατών, που σημαίνει επίσης πως δεν επιτρέπουμε να παρεμβαίνουν στις δικές μας εσωτερικές υποθέσεις, όπως έκανε ο Ρετζέπ Ερντογάν σχολιάζοντας την κατάσταση της δημοκρατίας στην Βουλγαρία».


ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

28.4.2017: Το κοινοβούλιο του Μαροβουνίου ψήφισε υπέρ της εισόδου του κράτους στο ΝΑΤΟ, με ψήφους 46-0, επειδή οι βουλευτές της αντιπολίτευσης μποϊκόταραν την συνεδρίαση της Βουλής, την ώρα που εκατοντάδες διαδηλωτών είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Κοινοβούλιο, προκειμένου να εκφράσουν την έντονη αντίθεσή τους στην ιδέα εισόδου του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ.

29.4.2017: Η Ρωσία έσπευσε να εκδηλώσει την ενόχλησή της για την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ. «Μετά την απόφαση του κοινοβουλίου της 28ης Απριλίου για την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ, πρέπει να δηλώσουμε με βαθιά λύπη μας πως οι σημερινοί ηγέτες αυτής της χώρας και οι δυτικοί προστάτες τους απέτυχαν να λάβουν σοβαρά υπόψη τη φωνή της λογικής και της συνείδησης», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.
«Η υιοθέτηση θεμελιωδών πράξεων που αφορούν βασικά ζητήματα της ασφάλειας του κράτους μέσω της ψήφου νομοθετών αντίθετα από τη βάση μιας επίσημης πλειοψηφίας, χωρίς να ζητά τη γνώμη του έθνους είναι μια επιδεικτική πράξη παραβίασης όλων των δημοκρατικών κανόνων και αρχών», τόνισε το υπουργείο.


ΡΟΥΜΑΝΙΑ

24.4.2017: Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ρουμανικού στρατού, στρατηγός Νικολάε Τσούκα, ανακοίνωσε σε συνδιάσκεψη τύπου, ότι η Ρουμανία έχει την πρόθεση να αγοράσει αμερικανικούς πυραύλους Patrіot. Ο στρατηγός δεν διευκρίνισε τον αριθμό των πυραύλων, ούτε ανέφερε περισσότερες σχετικές λεπτομέρειες. Το Ατζερπρές επικαλέστηκε τον υπουργό Αμύνης Φλόριν Λάζαρ Βλαντίκα, ο οποίος είπε, ότι φέτος θα δρομολογηθεί η διαδικασία αγοράς πυραύλων Patrіot, καθώς και πυραυλικών συστημάτων HІMARЅ και τεθωρακισμένων οχημάτων 8х8.

ΣΕΡΒΙΑ


25.4.2017: Η Γαλλία υπέρ του UCK, με πρωτοφανή απόφαση κατά των Σέρβων. Γαλλικό εφετείο απέρριψε το αίτημα έκδοσης στη Σερβία του πρώην πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι, ως εγκληματία πολέμου, ο οποίος υπήρξε διοικητής του αυτοαποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (UCK) κατά τη διάρκεια του πολέμου, την περίοδο 1998-99. To δικαστήριο διέταξε την άμεση αποφυλάκισή του.

27.4.2017: Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξαντάρ Βούτσιτς δήλωσε ότι θα σταλεί νότα διαμαρτυρίας προς τη Γαλλία για την αθώωση από το γαλλικό δικαστήριο του πρώην διοικητή του UCK, Ραμούς Χαραντινάι και ότι ο Σέρβος πρέσβης στο Παρίσι κλήθηκε επειγόντως στο Βελιγράδι για διαβουλεύσεις. Σε συνέντευξη Τύπου μετά από την έκτακτη συνεδρίαση της σερβικής κυβέρνησης, ο Βούτσιτς δήλωσε ότι μπορεί κανείς να μην είναι τόσο μεγάλος όσο η Γαλλία, αλλά δεν θα επιτρέψει να ταπεινώσει τη Σερβία γιατί δεν είναι θέμα πολιτικής, αλλά υψηλών ηθικών αρχών.

27.4.2017: «Ο πλουσιότερος Αλβανός δισεκατομμυριούχος, Μπεντζέτ Πατσόλι, έχει δώσει πολλά χρήματα με τα οποία οι εξτρεμιστές στην νότια Σερβία, στο Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς, Μέντβεντζα, Βράνιε, Λέσκοβατς και Νις, θα αγοράσουν εκτάσεις, σπίτια και ανθρώπους! Οι εξαγορές θα γίνουν μέσω ενός μεσίτη, διεφθαρμένου Σέρβου», σημειώνει σερβική εφημερίδα, αναφέροντας το ποσόν των 250 εκατομμυρίων δολαρίων.

29.4.2017: Άρχισε μετακίνηση στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων στη νότιο Σερβία στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο και τα Σκόπια, μετά τα αιματηρά επεισόδια στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων. Η Σερβία τίθεται σε ετοιμότητα μάχης, με σερβικά άρματα μάχης και στρατό να μετακινείται στην Κοιλάδα του Πρέσεβο.

29.4.2017: Ο γιος του Αλβανού ηγέτη στη Σερβία, ο 31χρονος Φατίμ Μουσλίου από το Μπουγιάνοβατς, έχει 1.500 ένοπλους του "επαναστατικού στρατού Πρέσεβο-Μέντβεντζας- Μπουγιάνοβατς" (γνωστός ως UCPMB) σε ετοιμότητα κατά της Σερβίας. Πριν από μία εβδομάδα ο Γιονούζ Μουσλίου, εξάδελφος του Φατίμ, είχε δηλώσει «υποστηρίζουμε την πρόταση των Τιράνων και της Πρίστινα για ενοποίηση, αλλά όχι χωρίς το Πρέσεβο»!


ΣΚΟΠΙΑ

23.4.2017: Στο ντέρμπι μεταξύ των ομάδων Σκούπι και Βαρντάρ, σημειώθηκε αλβανική πρόκληση, παρόμοια με εκείνη που έγινε στον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας στο Βελιγράδι,. Στη διάρκεια του αγώνα, πάνω από το γήπεδο εμφανίστηκε ένα Drone από όπου είχε κρεμαστεί η σημαία της "Μεγάλης Αλβανίας". Στο γήπεδο ακούστηκαν χειροκροτήματα αλλά και γουχαΐσματα. Από κακό χειρισμό του τηλεκατευθυνόμενου ελικόπτερου, έπεσε επάνω σε ένα δέντρο.

23.4.3027: Τόσο ο σλαβικός όσο και ο αλβανικός Τύπος στα Σκόπια εκφράζουν φόβους για συλλήψεις ηγετών της αντιπολίτευσης με το πρόσχημα εκδήλωσης πραξικοπήματος. Τα σενάρια βλέπουν ένα πρώτο κύμα συλλήψεων περίπου 30 με 40 "πραξικοπηματιών" που βρίσκονται στην αντιπολίτευση και αργότερα θα επεκταθεί σε συλλήψεις 300 ή 400 ατόμων της αντιπολίτευσης, κοινωνίας των πολιτών, επιχειρηματιών και άλλων δημοσίων προσώπων που είναι προσκείμενα στην αντιπολίτευση. Λέγεται πως ανακαινίζονται και καταφύγια.

24.4.2017: Έχουν ξεκινήσει συζητήσεις στην Ε.Ε. σχετικά με τις κυρώσεις εναντίον του πολιτικού προσωπικού των Σκοπίων, που εμποδίζουν σχηματισμό κυβέρνησης με συμμετοχή αλβανικών κομμάτων. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επεξεργάζονται για την ώρα δυο τύπους κυρώσεων. Ο πρώτος τύπος έχει τη μορφή της ταξιδιωτικής απαγόρευσης στις χώρες της Ε.Ε. και ο δεύτερος τύπος την εμπλοκή τραπεζικών λογαριασμών Σκοπιανών πολιτικών σε ευρωπαϊκές τράπεζες.

24.4.2017: Ο δήμαρχος της πόλης Ντεμπάρ των Σκοπίων (η ελληική Δίβρη), δήλωσε ότι με την ολοκλήρωση των οδικών εργασιών που θα ενώσουν τις πόλεις των Σκοπίων με αυτές της Αλβανίας, η Ντεμπάρ θα γίνει γειτονιά των Τιράνων, όπως και η Άρμπιτ. «Η μόνη ελπίδα μας είναι για τον μελλοντικό δρόμο Ντεμπάρ- Άρμπιτ. Να θυμάστε ότι όταν γίνει αυτός ο δρόμος θα ξεχάσουμε όλους τους άλλους. Το αίμα και η ψυχή μας είναι στα Τίρανα. Έχουμε πολλούς ανθρώπους στα Τίρανα, εκεί υπάρχουν πάνω από 150 επιστήμονες γιατροί και το Ντεμπάρ θα γίνει μια γειτονιά των Τιράνων. Το όνειρό μας σιγά σιγά θα γίνει πραγματικότητα», είπε.

25.4.2017: Ο δήμαρχος Παιονίας, Χρήστος Γκουντενούδης, απηύθυνε επιστολή προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Περιβάλλοντος για πιθανή εξόρυξη χρυσού στα Σκόπια, με την οποία αναφέρει ότι οι δήμοι της μεθορίου δεν έχουν καμία ενημέρωση επί του ζητήματος, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για πιθανή επίπτωση των εργασιών εξόρυξης στον ποταμό του Αξιού, που αποτελεί κύρια πηγή υδροδότησης της Κεντρικής Μακεδονίας.

25.4.2017: Εναντίον των διαδηλωτών, που υπερασπίζονται τις ιδέες του κόμματος του Νίκολα Γκρούεφσκι, και διαμαρτύρονται κατά της λεγόμενης "αλβανικής πλατφόρμας", δημιουργήθηκε ένα σχήμα που απαρτίζεται από μέλη του κόμματος της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης και μελών της λεγόμενης "έγχρωμης επανάστασης", με την ονομασία "Λεγεώνα της Τιμής".

25.4.2017: Σε τροχαίο ατύχημα ενεπλάκησαν τρία οχήματα του Στρατού, όταν ένα από αυτά λόγω έλλειψης φρένων έπεσε στα άλλα. Οι στρατιώτες κατήγγειλαν ότι συχνά οδηγούν οχήματα στα οποία δεν έχει γίνει ποτέ τεχνικός έλεγχος, τα οχήματα του Στρατού είναι αδήλωτα και ανασφάλιστα, έτσι σε περίπτωση ατυχήματος δεν αποζημιώνεται κανείς. Το υπουργείο Άμυνας διέψευσε τις καταγγελίες.

25.4.2017: Στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, πραγματοποιήθηκαν διαβουλεύσεις μεταξύ των Σκοπίων και του ΝΑΤΟ, όπου συζητήθηκαν οι στόχοι της εταιρικής σχέσης σε μια μελλοντική ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Μπεκίρ Μαξούτι, δήλωσε: «Οι διαβουλεύσεις για άλλη μια φορά επιβεβαίωσαν τη στρατηγική κατεύθυνση της χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Με τους συνομιλητές αγγίξαμε όλα τα θέματα που αφορούν τη μεταρρύθμιση και ό,τι έχει επιτευχθεί τον τελευταίο χρόνο καθώς και τις προτάσεις και τις καλοπροαίρετες παρατηρήσεις του ΝΑΤΟ για το πώς πρέπει να κινηθούμε προς την πλήρη ένταξη στη Συμμαχία».

26.4.2017: Τον Σκοπιανό βιαστή της αναγνώρισε 23χρονη από τη Συρία σε εκδήλωση για τους πρόσφυγες. Η 23χρονη ενημέρωσε κάποιους άλλους πρόσφυγες ότι αναγνώρισε τον δράστη, οι οποίοι του επιτέθηκαν. Στο πλευρό του δράστη τάχθηκαν άλλοι παριστάμενοι με συνέπεια να ξεσπάσει καβγάς, ο οποίος έλαβε τα χαρακτηριστικά συμπλοκής. Ο φερόμενος ως δράστης, σκοπιανής εθνικότητας, προσήχθη αλλά στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος καθώς ο βιασμός έλαβε χώρα εκτός Ελλάδας.

26.4.2017: Ο πρόεδρος των Σκοπίων Γ. Ιβάνοφ δήλωσε ότι η χώρα του «είναι θύμα των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και των οργανώσεων ξένων πολιτών και ιδρυμάτων που δημιουργούν δραστηριότητες με το πρόσχημα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων» (ΜΚΟ). Και κατήγγειλε: «Έχουμε δει ότι τα κεφάλαια από τους Αμερικανούς πολίτες, των φορολογουμένων στις ΗΠΑ, μεταφέρονται σε ίδρυμα που φέρει το όνομα του Τζορτζ Σόρος και χρησιμοποιούνται ακόμη και σε βίαιες ενέργειες. Μία από αυτές είναι το κάψιμο του Γραφείου της Προεδρίας».

26.4.2017: Ο Γκιόργκε Ιβάνοφ δεν θα δεχθεί τον ΜπράιανΧόιτ Γι, βοηθό ΥΠΕΞ του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος τη Δευτέρα φθάνει στα Σκόπια και θα συναντηθεί με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων. Η επίσημη άρνηση του προέδρου, επιβεβαιώθηκε από το προεδρικό γραφείο. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των Σκοπίων, έχει αρνηθεί επίσης να δει τον Καρλ Μπίλντ και στον Επίτροπο Γιόχαννες Χαν.

27.4.2017: Ακροδεξιοί διαδηλωτές, οπαδοί του Γκρούεφσκι, εισέβαλαν στο κοινοβούλιο των Σκοπίων, όταν οι βουλευτές του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας εξέλεξαν, για πρώτη φορά, έναν Αλβανό πρόεδρο της Βουλής, τον Ταλάτ Τζαφέρι. Ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζόραν Ζάεφ γρονθοκοπήθηκε και τραυματίστηκε ελαφρά μετά την εισβολή των διαδηλωτών στην αίθουσα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τραυματίστηκαν 9 βουλευτές.

27.4.2017: Ξυλοκόπησαν, και κράτησαν αιχμάλωτο επί έξη ώρες τον εικονολήπτη του επίσημου τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, οργισμένοι Σλάβοι διαδηλωτές που είχαν εισβάλλει στην σκοπιανή βουλή. Τον κατηγορούσαν ότι μετέδιδε εικόνες που ευνοούσαν τους Αλβανούς εθνικιστές. Οι Σλάβοι έχουν στόχο και την τουρκική παρουσία στην περιοχή, την οποία πολλοί θεωρούν ότι υποκινεί και βρίσκεται πίσω από τις αλβανικές επεκτατικές κινήσεις. Ιδιαίτερα προβάλλονται οι στενές σχέσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα με τον Ερντογάν.

28.4.2017: Στο Τέτοβο, πόλη με τους Αλβανούς να πλειοψηφούν εμφανίστηκε για πρώτη φορά, μεγάλος αριθμός τεθωρακισμένων οχημάτων των δυνάμεων ασφαλείας.. Είναι ασαφής ο λόγος της παρουσίας τους, αλλά έχει δημιουργήσει ανησυχία στους πολίτες, αφού αυτό γίνεται μόλις μία ημέρα μετά την αιματηρή νύχτα στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων, με τους 83 τραυματίες και οκτώ συλλήψεις.

28.4.2017: Στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ της Ρωσίας εκφράζει την βαθύτατη ανησυχία του για τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην χώρα αυτή, επιρρίπτοντας ευθύνες στην σκοπιανή αντιπολίτευση για την οποία αναφέρει ότι «στις 27 Απριλίου, η αντιπολίτευση, αφού έχασε με βάση τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, επιχείρησε ουσιαστικά να καταλάβει βίαια την εξουσία στην χώρα, εκλέγοντας με δική της πρωτοβουλία τον πρόεδρο της Συνέλευσης (Βουλής) παραβιάζοντας ωμά τις υπάρχουσες διαδικασίες».
Παράλληλα, επικρίνει την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ για την στάση που τήρησαν στα γεγονότα, επισημαίνοντας ότι «οι επίσημοι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι πρεσβευτές μιας σειράς ευρωπαϊκών χωρών και οι ΗΠΑ έσπευσαν χωρίς καθυστέρηση να χαιρετίσουν "τον νέο πρόεδρο", για την ακρίβεια, τον πρώην διοικητή του φιλοαλβανικού, λεγόμενου "Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού"', του UCK».

29.4.2017: Εν αναμονή της άφιξης στα Σκόπια του αναπληρωτή βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Χόιτ Μπράιαν Γι, τον οποίο τελικά θα δεχτεί ο Ιβάνοφ, τίποτα δεν δείχνει ότι μπορεί να υπάρξει σύντομα διέξοδος στην επικίνδυνη πολιτική κρίση, στην οποία εξακολουθεί να βυθίζονται τα Σκόπια. Οι εμπλεκόμενες πλευρές παραμένουν αμετακίνητες στις θέσεις τους και μένει να φανεί εάν οι πιέσεις που θεωρείται βέβαιο ότι θα ασκηθούν από τον απεσταλμένο της αμερικανικής κυβέρνησης, θα τις οδηγήσουν στον δρόμο του διαλόγου και της συναίνεσης.


ΣΛΟΒΕΝΙΑ

24.4.2017: Το αεροδρόμιο Λιουμπλιάνα μετονομάστηκε σε Fraрort Σλοβενίας, για να ανταποκριθεί στην νέα συνεταιριστική εικόνα του. Το 2014 το αεροδρόμιο αγοράστηκε από την εταιρεία Fraрort, που έχει έδρα τη Γερμανία. Η μετονομασία αποτελεί κατηγορηματικό μήνυμα για την δέσμευση της Fraрort ως μακροπρόθεσμο επενδυτή, αναφέρει το σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων ЅTA. Σχεδιάζεται η διεύρυνση του επιβατικού αεροσταθμού. Με το μέτρο αυτό αναμένεται ο αερολιμένας να μπορεί να εξυπηρετεί έως 3 εκ. επιβάτες ετησίως.

27.4.2017: Η σλοβενική βουλή ομόφωνα ενέκρινε τροποποιήσεις στον νόμο για την ασφάλιση συνταξιοδότησης και αναπηρίας, σύμφωνα με τον οποίο οι πολίτες, που περιλαμβάνονται σ’ αυτές τις κατηγορίες και ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις, θα έχουν εγγυημένη σύνταξη 500 ευρώ. Σκοπός του νόμου είναι να εξασφαλίσει τέτοιο μέγεθος των κατώτερων συντάξεων, που οι φτωχοί συνταξιούχοι να μην αναζητούν από το κράτος συμπληρωματική βοήθεια. Την κατώτερη σύνταξη 500 ευρώ θα λαμβάνουν περίπου 45 200 Σλοβένοι συνταξιούχοι.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ