Skip to main content

Βαλκανικό Ημερολόγιο:Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 22 έως 28 Απριλίου

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες

24.4.2018: H τετραμερής σύνοδος μεταξύ της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ρουμανίας θεσμοθετείται σταδιακά ως ένα σημαντικό διπλωματικό πλαίσιο συνεργασίας στα Βαλκάνια που προάγει την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια, την συνανάπτυξη και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, δήλωσε μετά την τετραμερή Σύνοδο στο Βουκουρέστι ο πρωθυπουργός Αλ.Τσίπρας.

Αναφερόμενος στην διασυνδεσιμότητα των Βαλκανίων, σιδηροδρομική, οδική, ψηφιακή, σημείωσε την διασύνδεση των λιμανιών της βόρειας θάλασσας και του Δούναβη, ως σημαντικά στοιχεία των συγκεκριμένων πρότζεκτς, όπως και την σιδηροδρομική διασύνδεση ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη, Σόφια και Βουκουρέστι, που θα αυξήσει και τις τουριστικές ροές και αντίστροφα, την διασύνδεση της Θεσσαλονίκης με το Βελιγράδι, τονίζοντας ότι είναι έργα που μπορούν να δώσουν πνοή και να αναδείξουν τη συνεργασία των χωρών.

ΑΛΒΑΝΙΑ

22.4.2018: Παράρτημα της εθνικιστικής "Κίνησης για την Ενωμένη Αλβανία", ιδρύθηκε στο Αργυρόκαστρο, όπως αναφέρει η σχετική ιστοσελίδα της. Σκοπός του παραρτήματος είναι «η διάδοση του πολιτικού προγράμματος του Κινήματος της Ενωμένης Αλβανίας» καθώς και η προώθηση του βιβλίου της οργάνωσης αυτής, που έχει γράψει ο Καστριότ Μπερισάι, ένας από τους επικεφαλής του κινήματος. Το βιβλίο αναφέρεται στους στόχους του Κινήματος που είναι η απόσπαση εδαφών από πέντε γειτονικές προς την Αλβανία χώρες προκειμένου να δημιουργηθεί η λεγόμενη Μεγάλη Αλβανία.

24.4.2018: Ομάδες Αλβανών, οι οποίοι εισέρχονται στο ελληνικό έδαφος, ξεριζώνουν όσα φυτά και βότανα προλάβουν, τα φορτώνουν σε γαϊδουράκια και επιστρέφουν στην Αλβανία. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη χλωρίδα της περιοχής, καθώς σύμφωνα με τις καταγραφές μόνον στη Δυτική Μακεδονίας φύονται περίπου 100 μοναδικά είδη φυτών και βοτάνων της Ευρώπης. Η αποψίλωση των αρωματικών φυτών κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα απασχολεί τις αρχές ειδικά της Δυτικής Μακεδονίας τα τελευταία δύο χρόνια.

24.4.2018: Με την ευκαιρία της επιστροφής της ναυτικής αποστολής στην επιχείρηση "Sea Guardian" στο Αιγαίο Πέλαγος, στη Διοίκηση της Ναυτικής Δύναμης στο Δυρράχιο, πραγματοποιήθηκε τελετή υποδοχής των 21 συμμετεχόντων σε αυτήν. Ο ρόλος των αλβανικών ναυτικών δυνάμεων σε αυτήν την επιχείρηση ήταν ο έλεγχος στην επιχειρησιακή ζώνη, για τη διακίνηση λαθρομεταναστών και την παρέμβασή τους, παρέχοντας βοήθεια σε περιπτώσεις όπου εκ των πραγμάτων υπήρχε κίνδυνος για τις ζωές τους.

25.4.2018: Λογοτεχνική ημερίδα στα Τίρανα αφιερωμένη στον Νίκο Καζαντζάκη. Πλημμύρισε από φίλους της λογοτεχνίας και του πνευματικού έργου του Νίκου Καζαντζάκη, η Βιβλιοθήκη του Κέντρου Ανοιχτού Διαλόγου (COD), στα Τίρανα, στη λογοτεχνική ημερίδα που διοργάνωσε η Πρεσβεία της Ελλάδος με θέμα "Ο πολυδιάστατος Καζαντζάκης". Την εκδήλωση προλόγισαν ο Υφυπουργός Παιδείας επ. καθηγητής κ. Ervin Demo, η Πρέσβειρα της Ελλάδος κα. Ελένη Σουρανή και ο πρόεδρος της ‘Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη’ κ. Γιώργος Στασινάκης.

25.4.2018: Ο επικεφαλής του Κινήματος για την Ενωμένη Αλβανία, Καστριότ Μπερισάι -εκφραστής του αλβανικού φασισμού- σε συνέντευξή του επέκρινε με δριμύτητα τον "μεγαλοελληνικό σοβινισμό" και τις παρεμβάσεις του στις εσωτερικές υποθέσεις της Αλβανίας. Μάλιστα αποκάλεσε τους Έλληνες "μίγμα αποίκων". [Το ίδιο λέει και ο Φίλης και οι άλλοι "προοδευτικοί" του ΣΥΡΙΖΑ].

27.4.2018: Άγνωστοι επιτέθηκαν πάλι στα κεντρικά γραφεία της ΟΜΟΝΟΙΑ, που βρίσκονται στους Αγίους Σαράντα, και κατέβασαν την ελληνική σημαία. Πρόκειται για την 13η φορά των τελευταίων τριών ετών, που υπό την ανοχή των αλβανικών Αρχών, κάποιοι Αλβανοί ακροδεξιοί επιτίθενται στην οργάνωση που εκπροσωπεί την Εθνική Ελληνική Μειονότητα και μάλιστα προσβάλλοντας το Εθνικό μας σύμβολο.

27.4.2018: Ο Ράμα αναζητά τρόπους ώστε η προσοχή της αλβανικής κοινής γνώμης να αποσπαστεί από τα πραγματικά εμπόδια στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Για τον Ράμα είναι πολύ πιο εύκολη και διαχειρίσιμη μια άρνησή της Ε.Ε. για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, με αφορμή ένα βέτο της Ελλάδας, καθώς έτσι θα στρέψει την οργή των Αλβανών εναντίον των "κακών" Ελλήνων και θα αποφύγει ο Αλβανός πρωθυπουργός την αυτοκριτική για τον ρόλο που διαδραματίζει, η δική του προσωπική σχέση με την μαφία και τις εγκληματικές ομάδες διακίνησης ναρκωτικών.

28.4.2018: Στην πανηγυρική Δοξολογία που τελέστηκε το απόγευμα στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στα Τίρανα, χοροστάτησε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία.  Πλήθος πιστών είχε συγκεντρωθεί μέσα και έξω από τον Καθεδρικό Ναό, προκειμένου να τον υποδεχθεί και να προσευχηθεί κατά την τέλεση της Δοξολογίας που εψάλη στην αλβανική, τη ρωσική και την ελληνική γλώσσα.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

22.4.2018: Η "Ημέρα του Βουλγαρικού Στρατού" θα εορταστεί στα Σκόπια. Το ίδρυμα "Μπουγκάρσκα Πάμετ" θα διοργανώσει γιορτή με την ευκαιρία της 6ης Μαΐου, της βουλγαρικής γιορτής "Ημέρα της Γενναιότητας", στο Νόβο Σέλο του κράτους των Σκοπίων. «Φέτος για πρώτη φορά στη γιορτή θα συμμετάσχουν οι πρόεδροι των δύο χωρών», δήλωσε ο πρόεδρος και ιδρυτής του ιδρύματος. Η "Ημέρα της Γενναιότητας", είναι επίσημη αργία στη Βουλγαρία και γιορτάζει, παραδοσιακά, ο βουλγαρικός στρατός τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου στις 6 Μαΐου (με το παλιό ημερολόγιο).

27.4.2018: Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, απάντησε στην βιασύνη των Βουλγάρων να ενταχθούν στο ευρώ: «Προτείνω να μη μιλάμε τώρα για το χρονοδιάγραμμα και τα όρια της προσχώρησης της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη. Η Ελλάδα, ίσως πολύ γρήγορα, εντάχθηκε και έπεσε σε κατάσταση κρίσης. Η Βουλγαρία θα πρέπει να ενταχθεί (στην ευρωζώνη), ισχυρή, και γι’ αυτό χρειάζεται χρόνο», δήλωσε.

28.4.2018: Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τα οποία παρουσίασε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 2017 έλαβαν άσυλο στη Βουλγαρία 1.530 Σύροι, 110 Ιρακινοί και δύο απάτριδες. Από τις 4.740 αιτήσεις διεθνούς προστασίας, οι οποίες κατατέθηκαν μέσα στο περασμένο έτος στη Βουλγαρία, εγκρίθηκαν οι 1.695, ή 36%. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2017, άσυλο έλαβαν, συνολικά, 538.120 αλλοδαποί, σημειώνοντας μείωση 25% σε σύγκριση με το 2016. Απ’ αυτούς το 33% ήταν Σύροι, ακολουθούμενοι από τους Αφγανούς και τους Ιρακινούς. Το 70% των Σύρων έλαβαν προστασία στη Γερμανία.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι δήλωσε ότι ο διάλογος με τη Σερβία είναι δύσκολος, αλλά δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Μιλώντας στο φόρουμ "Η μελλοντική δεκαετία του Κοσσυφοπέδιου: προώθηση των μεταρρυθμίσεων, της περιφερειακής συνεργασίας και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης", ο Θάτσι είπε ότι υποστηρίζει την πλατφόρμα που πρότεινε ο Πρόεδρος της Βουλής Κάντρι Βέσελι, σχετικά με την πολιτική συναίνεση στα θέματα εθνικού ενδιαφέροντος.


ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

Στο Μαυροβούνιο υπάρχουν 64 εκατομμυριούχοι, αλλά δεν πληρώνουν φόρο πλούτου, ενώ οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την εισαγωγή πρόσθετου φόρου πολυτέλειας, παρέμειναν άκαρπες. Δεν υπάρχουν λόγοι να επιβληθούν πρόσθετοι φόροι στα χρήματα που απομένουν μετά το φορολογημένο εισόδημα, αντιτάχθηκε το Υπουργείο Οικονομικών. Ο πλουσιότερος κάτοικος του Μαυροβουνίου έχει 63,3 εκατομμύρια ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό.


ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Η Ρουμανία βρίσκεται στην 44η θέση στην κλίμακα της ελευθερίας του Τύπου της ΜΚΟ "Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα". Η χώρα προχώρησε κατά δύο θέσεις σε σύγκριση με το 2017 και βρίσκεται πριν από τις ΗΠΑ, οι οποίες κατατάσσονται στην 45η θέση. Παρά τη θετική εξέλιξη, οι "Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα" ανησυχούν για την "μετατροπή των μέσων μαζικής ενημέρωσης σε εργαλεία πολιτικής προπαγάνδας".


ΣΕΡΒΙΑ

23.4.2018: Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κροατίας ανακοίνωσε ότι αντιτίθεται στην επίσκεψη του υπουργού Αμύνης της Σερβίας Αλεξάντερ Βουλίν στη χώρα. Σε ανακοίνωση διαμαρτυρίας προς τη σερβική πρεσβεία στο Ζάγκρεμπ, το υπουργείο καταδίκασε έντονα τη δήλωση του Βούλιν, στην οποία είπε ότι «μόνο ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Σερβίας, ο Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μπορεί να αποφασίσει αν θα επισκεφθεί την Κροατία». Στην επίσημη απάντηση του Ζάγκρεμπ αναφέρεται ότι η Κροατία είναι κυρίαρχο μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και μόνο τα θεσμικά της όργανα αποφασίζουν ποιος αλλοδαπός μπορεί να μπει στη χώρα.

26.4.2018: Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα "Νέες προοπτικές στα Δυτικά Βαλκάνια", σε μια αποστροφή του λόγου του, αναφέρθηκε στην τακτική των Σκοπιανών σε σχέση με το Κοσσυφοπέδιο.  «Τα Σκόπια διαμαρτύρονται όταν χρησιμοποιούμε για το κράτος τους την έκφραση БЈРМ (ΠΓΔΜ), ενώ δεν διαμαρτυρόμαστε όταν μιλούν για "Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου". Η Σερβία δεν είναι σάκος για χτυπήματα, ανεξάρτητα από που έρχονται τα χτυπήματα», είπε ο Ντάτσιτς.


ΣΚΟΠΙΑ

24.4.2018: Με μία σύντομη αλλά ιδιαίτερα αιχμηρή ανακοίνωση απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών στις "ατυχείς", όπως τις χαρακτηρίζει, δηλώσεις του επιτρόπου για τη Διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ. «Καλούμε τον επίτροπο Χαν να σταματήσει να παρέχει λάθος εικόνα για διαπραγματεύσεις τις οποίες, όπως όλα δείχνουν, δεν κατανοεί. Το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να σταματήσει να τις υπονομεύει».

24.4.2018: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, απέρριψε την προσφυγή της κυβέρνησης της πΓΔΜ με την οποία η προηγούμενη ετυμηγορία για την αναγνώριση και καταγραφή της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας κατέστη αμετάκλητη. Τον Νοέμβριο του 2017, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η κυβέρνηση της πΓΔΜ, μη καταχωρώντας την κανονικότητα της Αρχιεπισκοπής Αχρίδας, παραβίασε το άρθρο 11 και το άρθρο 9, δηλαδή, παραβίασε την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και την ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας, η οποία υποχρεώθηκε να τη σέβεται σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την οποία έχει υπογράψει.

24.4.2018: Τα απολιθώματα ελέφαντα που βρέθηκαν σε χωράφι των Σκοπίων, ήταν ηλικίας 8 εκατ. ετών, σύμφωνα με παλαιοντολόγους από τα Σκόπια και τη Βουλγαρία, οι οποίοι συνεργάστηκαν. Ο προϊστορικός ελέφαντας έζησε την εποχή του Μειοκαίνου, στη σημερινή περιοχή Dolni Disan, στο κέντρο των σημερινών Σκοπίων. Το βάρος του ήταν σχεδόν 10 τόνοι και η ηλικία του ήταν περίπου 50 ετών. Κατά τη διάρκεια του Μειοκαίνου, η περιοχή που βρέθηκε το απολίθωμα ήταν σαβάνα και το κλίμα έμοιαζε πολύ με εκείνο της σημερινής Αφρικής.

25.4.2018: Με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, είχε συνάντηση στα Σκόπια ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας εξαγοράς της εταιρείας εμπορίας και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας EDS. Νωρίτερα, μιλώντας κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας εξαγοράς μεταξύ του επικεφαλής της ΔΕΗ και του ιδιοκτήτη της EDS, και αντιπροέδρου της ΠΓΔΜ, Angusev Litchi, ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι η ΔΕΗ αποκτά μια εξαιρετική επιχείρηση που σε μικρό χρονικό διάστημα έχει καταφέρει να σημειώσει πολλές επιτυχίες, ενώ διαβεβαίωσε ότι η εταιρεία περνά σε καλά χέρια.

26.4.2018: Σε συνέντευξή του ο Ζόραν Ζάεφ προέβη σε μια δήλωση που πρώτη φορά ακούγεται από πρωθυπουργό των Σκοπίων. Συγκεκριμένα, είπε ότι η κυβέρνησή του αναγνωρίζει τμήμα της ιστορικής (γεωγραφικής) Μακεδονίας ως βουλγαρικό -την περιοχή του Πιρίν- το οποίο ανήκει στη Βουλγαρία και εκεί ζουν Βούλγαροι.

26.4.2018: Συνεχίζοντας οι διαδηλώσεις στα Σκόπια, με διαμαρτυρίες για την αλλαγή που επιχειρείται στο συνταγματικό όνομα του κράτους καθώς και για το νόμο περί των γλωσσών που καθιστά την αλβανική γλώσσα ισότιμη με τη σλαβική των Σκοπίων. Οι διαμαρτυρόμενοι έκλεισαν τους δρόμους της πόλης στο σημείο της συγκέντρωσης φωνάζοντας να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Πολλοί ήταν εκείνοι που κρατούσαν και κυμάτιζαν τη σημαία με το σύμβολο του μακεδονικού δεκαεξάκτινου ήλιου.

27.4.2018: Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Τουσκ, αναφέροντας πως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μίλησε σε "τέλεια μακεδονική γλώσσα". Τα πολωνικά ανήκουν στην οικογένεια των σλαβικών γλωσσών. Η διαφορά τους από την βαλκανική σλαβική γλώσσα, είναι ότι η δεύτερη έχει αρκετές επιρροές από την Δύση και την Ελλάδα, και χρησιμοποιεί την κυριλλική γραφή. Το ότι συνεννοήθηκαν στα σλάβικα Τουσκ και Ντιμιτρόφ, δεν αποτελεί έκπληξη, παρά την προσπάθεια του Ντιμιτρόφ να δημιουργήσει εντυπώσεις.

27.4.2018: Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας επανέλαβε ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτνμπεργκ, σημειώνοντας ότι ο Έλληνας υπουργός, Νίκος Κοτζιάς, ενημέρωσε τους ομολόγους του για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου του ΝΑΤΟ.

27.4.2018: Ο δήμαρχος της πόλης των Σκοπίων, Πέτρε Σιλέγκοφ, δήλωσε ότι καταργεί την "τουριστική φρουρά" στο κέντρο των Σκοπίων, επειδή αποτελεί θέμα γελοιοποίησης της πόλης. «Δεν υπήρξε ένα υγιές άτομο που βλέποντας τους "τουριστικούς φρουρούς" της "μακεδονικής φάλαγγας" να μην το έβρισκε ως θέμα γελοιότητας», είπε.

27.4.2018: Πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, σχολιάζοντας τη δήλωση του Ρώσου πρέσβη στα Σκόπια ότι η χώρα θα γίνει  ένας "νόμιμος στόχος" σε περίπτωση  σύγκρουσης, αν ενταχθεί στη Συμμαχία, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε, ότι μόνο τα Σκόπια και τα 29 μέλη της Συμμαχίας μπορούν να αποφασίσουν για την ένταξη της χώρας και κανείς άλλος δεν έχει λόγο στη διαδικασία. «Η όλη ιδέα, ότι η Ρωσία δεν θα δεχθεί ορισμένες χώρες να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, είναι μια ιδέα  των σφαιρών επιρροής, όπου οι μεγάλες δυνάμεις ελέγχουν τα μικρότερα κράτη και αυτό είναι σε αντίθεση με ό,τι υποστηρίζει η Συμμαχία».

27.4.2018: Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου των Σκοπίων, Μπράνκο Αζέσκι, δήλωσε ότι το Ιράν είναι "σημαντικός παίκτης στην περιοχή". Ο Αζέσκι συναντήθηκε με τον Ιρανό ομόλογό του, Γολαμχοσεΐν Σαφέι στα Σκόπια και τόνισε ότι η ώρα του χρειάζεται "νέες αγορές" στη βόρεια Αφρική, στη Μέση Ανατολή και στον Περσικό Κόλπο και υπογράμμισε πως για να εισέλθει σ’ αυτές χρειάζεται τη βοήθεια του Ιράν. Ο Ιρανός από την πλευρά του περιέγραψε τα Σκόπια ως "πύλη εισόδου" του Ιράν στα Βαλκάνια και ότι οι ιρανικές επιχειρήσεις μπορεί να χρησιμοποιήσουν τα Σκόπια "ως βάση" για να εξάγουν τα προϊόντα τους στην περιοχή.

28.4.2018: «Ενώ στα Σκόπια, στη Γενεύη, στη Νέα Υόρκη ή τη Σόφια, η κυβέρνησή μας διαπραγματεύεται με την Ελλάδα για αλλαγή του "μακεδονικού" ονόματός μας, οι άνθρωποί μας στην Ελλάδα δημοσιεύουν εντατικότερα βίντεο για δημόσια χρήση στη "μακεδονική" [σλαβική] γλώσσα στην χώρα αυτή», γράφει σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

28.4.2018: Από τον σλαβικό Τύπο, για διαδήλωση Σκοπιανών: «Ένα ισχυρό μήνυμα οι πολίτες των Σκοπίων έστειλαν χθες σε όλα τα πολιτικά κόμματα και στη διεθνή κοινότητα. Οι ίδιοι οι πολίτες είπαν ποιοι είμαστε: "Μακεδονία και μόνο Μακεδονία". Το ζήτημα είναι ποιοι είμαστε; Όλα σε μια απάντηση: Είμαι ο "Μακεδόνας", είμαι η "Μακεδονία", Είμαστε οι "Μακεδόνες", είμαστε "Μακεδονία". Γι' αυτό: "Δημοκρατία της Μακεδονίας" για κάθε χρήση, erga omnes! Αν όχι τώρα, τότε πότε; Ποιοι είμαστε αν δεν είμαστε "Μακεδόνες"»;

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / Ria Novosti / apenadi