Skip to main content

Βαλκανικό Ημερολόγιο:Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 15 έως 21 Απριλίου

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες

16.4.2018: Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να είναι περισσότερο ανοικτή για να δεχθεί νέα μέλη από τα δυτικά Βαλκάνια προκειμένου να αποφύγει τον κίνδυνο ενός νέου πολέμου στην περιοχή, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Εάν δεν ανοιχθούμε περισσότερο σε χώρες σε αυτήν την ιδιαιτέρως περίπλοκη και τραγική περιοχή, εάν δεν τους προσφέρουμε μια ευρωπαϊκή προοπτική, θα δούμε τον πόλεμο να επιστρέφει σε αυτή την περιοχή όπως το είδαμε την δεκαετία του ‘90», δήλωσε ο Γιούνκερ. «Δεν θέλω να δω τον πόλεμο να επιστρέφει στα Βαλκάνια, άρα χρειάζεται να κάνουμε ένα άνοιγμα προς αυτά», δήλωσε.

ΑΛΒΑΝΙΑ

15.4.2018: Ο αναλυτής Λόρενς Βανγκέλι στην εκπομπή "Java", της αλβανικής κρατικής τηλεόρασης, και σε συζήτηση για την επίδραση του νέο-οθωμανισμού στην Αλβανία, αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, είπε: «Από τις πληροφορίες που έχω στην κατοχή μου υπάρχουν 450 αιτήσεις για την έκδοση Τούρκων υπηκόων που διαμένουν στην Αλβανία, υποβλήθηκαν από την κυβέρνηση της Άγκυρας, η οποία θεωρεί ότι είναι μέλη του κινήματος του μουσουλμάνου κήρυκα Φετουλλάχ Γκιουλέν. Η Αλβανία είναι σιωπηλή».

16.4.2018: Ο ναός του Αγίου Αθανασίου στις Δρυμάδες έχει αρχίσει να ανοικοδομείται. Μετά την κατεδάφισή του, πριν από τρία χρόνια, η υπουργός Πολιτισμού Μιρέλα Κουμπάρο, επιθεώρησε τα έργα που άρχισαν  για την εκκλησία που είχε κτισθεί το 1800. Η κατεδάφιση του ναού είχε ξεσηκώσει τους κατοίκους. Τότε, η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί να την ανοικοδομήσει, όπως ήταν, και αυτό άρχισε να γίνεται τρία χρόνια αργότερα, με τον δήμαρχο να πιστεύει ότι αυτό θα ενισχύσει το τουριστικό ρεύμα.

16.4.2018: Στην υλοποίηση του προγράμματος "αεροπορικών ασκήσεων για το έτος 2018", πραγματοποιήθηκαν στην αεροπορική βάση Φάρκε, κοντά στα Τίρανα, νυκτερινές εκπαιδευτικές πτήσεις με ελικόπτερα. Οι πτήσεις αποσκοπούσαν στην περαιτέρω εκπαίδευση των πληρωμάτων, τη διατήρηση δεξιοτήτων και την αύξηση του επιχειρησιακού επιπέδου για την επιτυχή ολοκλήρωση των αποστολών.

17.4.2018: Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Ματίς, ευχαρίστησε την Αλβανία για τη δέσμευσή της στο ΝΑΤΟ ως συμμάχου χώρας, η συμβολή της οποίας ξεπερνά το μέγεθος του κράτους. Εκθείασε επίσης τον ρόλο της Αλβανίας να μη επιτρέψει, όπως είπε, "την καταστροφική ρωσική επιρροή στην περιοχή". «Λίγες χώρες της περιοχής έχουν την επαγρύπνηση της Αλβανίας για την καταστροφική ρωσική επιρροή στην περιοχή και σας συγχαίρω για το έργο σας στη διατήρηση της ακεραιότητας των αλβανικών θεσμών».

18.4.2018: Κατά την επίσκεψή της στις ΗΠΑ, η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, Όλτα Τζάσκα, μιλώντας στην τηλεόραση είπε: «Πιστεύω, ωστόσο, ότι μια παρουσία του ΝΑΤΟ ή των ΗΠΑ σε μια χώρα που έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι μπορεί να είναι άξιος σύμμαχος, θα ήταν μια καλή ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό των δυνάμεών μας. Βέβαια, σχετίζεται με τη ρωσική επιρροή, αλλά, επίσης, από το Νότο (Ελλάδα), (και) τον θρησκευτικό εξτρεμισμό». [Η Αλβανία δηλαδή θέλει εξοπλισμό για να προστατευθεί και από την Ελλάδα].

19.4.2018: Με ανάρτηση στο facebook της Ρωσικής Πρεσβείας αναγγέλλεται η επίσκεψη του πατριάρχη Μόσχας, Κύριλλου, στην Αλβανία: «Θα είναι η πρώτη επίσκεψη στην ιστορία του προκαθήμενου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, η οποία αντιμετωπίζει σήμερα περίοδο αποκατάστασης, μετά την πλήρη καταστροφή της θρησκείας, κάθε θρησκευτικού συμβόλου και κάθε θρησκευτικού αισθήματος, ως αποτέλεσμα των πιο σκληρών διωγμών στην εκκλησία στον τόπο αυτόν τον εικοστό αιώνα», αναφέρεται.

20.4.2018: Το υπουργείο Άμυνας της Αλβανίας, υπέγραψε σύμβαση με την Lockheed Martin Global για την απόκτηση του ολοκληρωμένου συστήματος εναέριας παρατήρησης του αλβανικού εναέριου χώρου. Η σύμβαση αναφέρεται στα οικονομικά έτη 2018-2019. Η τιμή του ραντάρ "TPS-77", στην πρώτη φάση είναι περίπου 22 εκατομμύρια δολάρια. Το εν λόγω ραντάρ αποτελεί μέρος ενός πλήρους πακέτου, το οποίο θα επεκταθεί τα επόμενα χρόνια.

20.4.2018: «Μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Αλβανίας  και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, η Αλβανία θα γίνει η πρωτεύουσα των Βαλκανίων για τις βάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ήδη τώρα άρχισαν να προσγειώνεται το οπλοστάσιο…», σύμφωνα με αλβανικό δημοσίευμα. Κατά πληροφορίες, οι ΗΠΑ θα δημιουργήσουν τρεις αμερικανικές βάσεις στην Αλβανία και αναμένονται να αφιχθούν το Μάιο του τρέχοντος έτους στη χώρα 120 στρατιωτικά αεροσκάφη, 10 χιλιάδες τεθωρακισμένα οχήματα, όλα τα είδη των πυραυλικών συστημάτων, μετατρέποντας την Αλβανία σε πρωτεύουσα των Βαλκανίων κατά της Ρωσίας, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

15.4.2018: «Υπάρχουν άτομα ή τρομοκρατικές ομάδες που έχουν πρόσβαση στην Τουρκία σε πραγματικά ή πλαστά τουρκικά διαβατήρια και τα χρησιμοποιούν για να εισέλθουν στην Ευρώπη προσποιούμενοι τους τουρίστες, μέσω Βουλγαρίας και της Ουγγαρίας», δήλωσε ο Jean-Charles Brisard, πρόεδρος του Κέντρου Ανάλυσης της Τρομοκρατίας.

16.4.2018: Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρουμέν Ράντεφ θα επισκεφθεί τη Ρωσία στο διάστημα 21-22 Μαΐου. Δήλωσε ότι στόχος της Βουλγαρίας είναι να πετύχει τη διαφοροποίηση όσον αφορά στις προμήθειες φυσικού αερίου και ενεργειακών πόρων. «Σε σχέση με αυτό πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε περισσότερες θέσεις (προμήθειες) και διελεύσεις, και αυτό σημαίνει μεγαλύτερη ασφάλεια, μεγάλες δυνατότητες και πιο χαμηλές τιμές», επεσήμανε.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

18.4.2018: «Οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ρεαλιστικές και ενθαρρυντικές. Τώρα αφέθηκε στις χώρες της περιοχής να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις με μεγαλύτερη συμμετοχή για την πληρέστερη εφαρμογή όλων των συστάσεων στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». Αυτή ήταν η κοινή δήλωση των πρωθυπουργών των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ και του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, στη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια. Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν σχετικά με την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Σκοπίων-Μπλάτσε, του οποίου ο σχεδιασμός ολοκληρώθηκε και θα αρχίσουν οι εργασίες τον προσεχή Σεπτέμβριο.

19.4.2018: Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι δήλωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας του δεν έχει δική της εξωτερική πολιτική, επειδή αυτή καθορίζεται από "μια λέσχη, της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ". «Είμαστε μέρος της Ευρώπης και συνεργαζόμαστε με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Αλλά όταν πρόκειται για θέματα εξωτερικής πολιτικής, είμαστε μέρος της λέσχης, η οποία βρίσκεται υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Για μας δεν είναι πρόβλημα να το παραδεχτούμε. Δεν έχουμε χρόνο να ασχοληθούμε με τα παγκόσμια προβλήματα», είπε ο Ραμούς Χαραντινάι σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

20.4.2018: Οι Σκοπιανοί αντέδρασαν στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, Μπετζέτ Πατσόλι, ο οποίος ευρισκόμενος στη Σόφια δήλωσε ότι η μειονότητα των Γκοράνι στο Κόσοβο είναι βουλγαρική. Οι Σλάβοι των Σκοπίων εδώ και χρόνια προσπαθούν να τους "μακεδονοποιήσουν" και αυτούς, όπως έκαναν στην Αλβανία στην περιοχή του Γκόλνο Μπάρντο.

21.4.2018: Τα σερβικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι Αμερικανοί δημιουργούν κρυφά ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στο στρατόπεδο Bondsteel του Κοσσυφοπεδίου. Η στρατιωτική βάση του δημιουργήθηκε το 1999 έχει πλέον επεκταθεί στα 100 εκτάρια. Τα σερβικά ΜΜΕ εξηγούν ότι οι Αμερικανοί δεν σκέφτονταν να δημιουργήσουν στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Bondsteel, αλλά όλα άλλαξαν μετά την ψύξη των σχέσεων με τη Ρωσία. Για τους Αμερικανούς είναι σημαντικό να έχουν μια βάση από όπου θα κατευθύνουν τις επιθέσεις, και από την οποία θα μπορούν με μυστικότητα να μεταφέρουν αεροπορικώς εξοπλισμό.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

15.4.2018: O φιλοδυτικός ηγέτης του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς εξελέγη πρόεδρος της χώρας από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ανακοίνωσε ο Μίλος Νίκολιτς, ηγετικό στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών (DPS).  Σύμφωνα με την πρόβλεψη της εταιρείας δημοσκοπήσεων Centre For Monitoring and Research (CeMI), ο Τζουκάνοβιτς αναμένεται να εξασφαλίσει το 53,8% των ψήφων, ενώ ο επιχειρηματίας Μλάντεν Μπογιάνιτς, έρχεται δεύτερος με 34,1% των ψήφων.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

19.4.2018: Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε μεταμόσχευση πνεύμονα στη Ρουμανία, σε μια εγχείρηση που έγινε στο Νοσοκομείο της Αγίας Μαρίας στο Βουκουρέστι και διήρκεσε επτά ώρες. Επικεφαλής της χειρουργικής ομάδας ήταν ο δρ. Ίγκορ Τουντοράκε, επικεφαλής του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων Πνευμόνων του Αννόβερο, ο οποίος έφτασε αεροπορικώς από τη Γερμανία. Ο ασθενής είναι καλά και βρίσκεται υπό επιτήρηση.

19.4.2018: Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις λέει όχι στην ιδέα της μεταφοράς της ρουμανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, που ανακοινώθηκε χθες από τον Λίβιου Ντράγκνεα, ηγέτη των σοσιαλδημοκρατών που βρίσκονται στην εξουσία.  Ο αρχηγός του Κράτους «ούτε ενημερώθηκε ούτε ζητήθηκε η γνώμη του για την κίνηση αυτήν, η οποία δεν βασίζεται σε καμία αξιόπιστη αξιολόγηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ρουμανικής προεδρίας.

ΣΕΡΒΙΑ

16.4.2018: Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε στον Κάιλ Σκοτ, πρέσβη των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, ότι η Σερβία θα τηρήσει πολιτική ουδετερότητας σε ό,τι αφορά στις πυραυλικές επιθέσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Συρία. Η θέση του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς δηλώθηκε μετά από πρόσκληση των ΗΠΑ να συμμετάσχει η Σερβία στην έρευνα για το περιστατικό στη συριακή πόλη Ντούμα, η οποία πραγματοποιείται από την Οργάνωση για την απαγόρευση των χημικών όπλων.

16.4.2018: Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη πρόταση για λύση στο Κοσσυφοπέδιο και ότι δεν είναι σίγουρος ότι θα βρεθεί αυτή μέχρι τα τέλη Απριλίου. Υποσχέθηκε να εργασθεί σοβαρά, υπεύθυνα και γενναία, αλλά κατέληξε, πως είναι βέβαιος ότι δεν θα είναι μια λύση εύκολη. «Για το μόνο που είμαι βέβαιος, είναι ότι η όποια λύση δεν θα είναι ανώδυνη για εμάς τους Σέρβους», κατέληξε ο πρόεδρος της Σερβίας.

17.4.2018: Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βουλίν, αντέδρασε στη δήλωση του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι που αποκάλεσε ως "ανατολικές περιοχές του Κοσσυφοπεδίου την Κοιλάδα του Πρέσεβο" [νότια Σερβία]. Ο Βουλίν είπε ότι όποιος προσπαθήσει να υπονομεύσει τη σταθερότητα στη Σερβία, θα αντιμετωπίσει τον στρατό και ότι «είμαστε αρκετά ισχυροί και πρόθυμοι να σταματήσουμε όποιον θα μπορούσε να απειλήσει την ειρήνη στην χώρα».

18.4.2018: Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία από την Κροατία με επικεφαλής τον πρόεδρο της Βουλής, Γκόραν Γιαντρόκοβιτς, διέκοψε την επίσκεψη στην Σερβία μετά το επεισόδιο που προκάλεσε ο ακραίος εθνικιστής Βόισλαβ Σέσελι. Την στιγμή που οι Κροάτες κοινοβουλευτικοί είχαν ολοκληρώσει την επίσκεψη στο σερβικό κοινοβούλιο και αποχωρούσαν, εμφανίστηκε ο Σέρβος βουλευτής Β. Σέσελι και άρχισε να απευθύνει χυδαίες ύβρεις κατά των Κροατών βουλευτών. Παράλληλα ο Σέσελι ξήλωσε την κροατική σημαία από τον ιστό που είχε τοποθετηθεί στην είσοδο του κοινοβουλίου, προσπάθησε να την σχίσει, και αφού δεν τα κατάφερε την πέταξε στο πάτωμα και άρχισε να την πατάει και να σκουπίζει τα παπούτσια του.

ΣΚΟΠΙΑ

15.4.2018: Τo 67% Σκοπιανών πολιτών δεν έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια και το 27% θεωρούν μεγαλύτερο εχθρό την χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα της Eurothink που διεξήχθη την περίοδο από 1 έως 21 Μαρτίου και αφορούσε 1.043 ερωτηθέντες. Σύμφωνα με την έρευνα για τις συμμαχίες της πΓΔΜ, οι ερωτηθέντες θεωρούν τη Γερμανία, την ΕΕ και την Τουρκία ως τους καλύτερους φίλους της χώρας, με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην έβδομη θέση, πίσω από τη Σερβία και τη Βουλγαρία.

15.4.2018: Εγκρίθηκε έναντι τιμήματος 4,8 εκατ. ευρώ η εξαγορά της εταιρείας εμπορίας και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας EDS που εδρεύει στα Σκόπια από το Δ.Σ. της ΔΕΗ Α.Ε. Όπως ανακοινώνει η ΔΕΗ, η εξαγορά εντάσσεται στη στρατηγική διεθνοποίησης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της, και ειδικότερα στην περιοχή των Βαλκανίων όπου επιδιώκει να καταστεί ηγετική δύναμη ενόψει και της επερχόμενης ενοποίησης των αγορών ενέργειας που προωθεί η Ε.Ε. Ο Όμιλος EDS, αποτελεί μία δυναμικά ανερχόμενη εταιρεία στον τομέα της εμπορίας και προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, στα Σκόπια.

15.4.2018: Για τις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια, ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε τα εξής:  «Υπογράμμισα την ανάγκη οι ηγέτες της πΓΔΜ να κατανοήσουν ότι η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνεται μέσω συνεντεύξεων και συνεχών δημοσίων δηλώσεων. Πρέπει να επιδείξουν μια σοβαρότητα και να αποδεχτούν μια μέθοδο που θα μας οδηγήσει στη λύση».

16.4.2018: Αρνητικός στην προοπτική μίας επικείμενης, κρίσιμης συνάντησης με τον Αλέξη Τσίπρα εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Zόραν Ζάεφ, εκτιμώντας ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ένα τέτοιο ραντεβού κορυφής. Ο Ζάεφ εκτίμησε ότι οι επαφές σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών την περασμένη εβδομάδα στην Αχρίδα δεν απέδωσαν ιδιαίτερη πρόοδο και επομένως δεν υπάρχει βάση για αναβάθμιση των συζητήσεων σε επίπεδο πρωθυπουργών.

16.4.2018: Το λεγόμενο "Παγκόσμιο Μακεδονικό Συνέδριο" - WMC, των Σλάβων της Αυστραλίας, κατέθεσε ποινική δίωξη κατά του πρωθυπουργού των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, και του υπουργού Εξωτερικών Νίκολα Ντιμίτροφ, στην εισαγγελική Αρχή, στα Σκόπια για: έσχατη προδοσία, έκθεση σε κίνδυνο της ανεξαρτησίας της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας", και άλλα συναφή.

17.4.2018: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στα κράτη μέλη της ΕΕ να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι. Η ανακοίνωση δημιουργεί εύλογα ερωτήματα δεδομένου ότι γίνεται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία είναι σε εξέλιξη για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ ενώ κινείται και έξω από τα όρια που είχαν θέσει μέχρι τώρα όλες οι Ελληνικές κυβερνήσεις σύμφωνα με τα οποία η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια δεν μπορεί να γίνει χωρίς προηγούμενη επίλυση του θέματος της ονομασίας.

17.4.2018: Ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ άφησε αιχμές εις βάρος του πρωθυπουργού του, Ζόραν Ζάεφ, όταν έδωσε "αποκαλυπτικές συνεντεύξεις" σχετικά με τη διαπραγμάτευση και προκάλεσε ενόχληση στην Αθήνα. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μία ευαίσθητη φάση των διαπραγματεύσεων και όσο είμαστε αποκαλυπτικοί προς την κοινή γνώμη τόσο περισσότερο δυσκολεύουμε τη διαδικασία, διότι αν δεν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, τίποτε δεν είναι συμφωνημένο», επισήμανε ο κ. Ντιμιτρόφ.

17.4.2018: Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμίτροφ, είπε ότι δεν θα απαντήσει στον Ντάτσιτς για τη δήλωσή του ότι η Σερβία δεν έπρεπε να αναγνωρίσει την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία ως "Μακεδονία". «Δεν νομίζω ότι τέτοιες δηλώσεις μας βοηθούν. Είμαστε υπουργοί δύο χωρών, εκπροσωπούμε δύο συνδεδεμένους λαούς. Έχουμε μια κοινή ιστορία στη Γιουγκοσλαβία, ελπίζω και σε ένα μακρινό μέλλον θα είμαστε μαζί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά κάποιο τρόπο, τίποτε δεν μπορεί να καταστρέψει την εγγύτητά μας. Ωστόσο, εξαρτάται από εμάς αν θα υπάρξουν χτυπήματα και σπασμωδικά περιστατικά ή θα συμπεριφερόμαστε σαν αδέλφια».

17.4.2018: Απαντώντας σε ερώτηση για το Κοσσυφοπέδιο, ο Ν. Ντιμίτροφ δήλωσε ότι η χώρα του δεν μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη διαμάχη μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. «Μοιραζόμαστε τα σύνορα και είναι προς το συμφέρον μας να λυθεί αυτό το πρόβλημα με τον καλύτερο τρόπο και για τις δύο πλευρές, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στις Βρυξέλλες. Έχουμε αρκετά προβλήματα και δεν θα θέλαμε να βλάψουμε αυτήν τη δυναμική».

18.4.2018: Την αισιοδοξία ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας εξέφρασε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Φεντερίκα Μογκερίνι, μετά τη συνάντηση που είχε στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ. Ωστόσο, δεν θέλησε να προεξοφλήσει την όποια απόφαση που θα μπορούσε να λάβει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, στα τέλη Ιουνίου, σχετικά με το ενδεχόμενο να χορηγηθεί στην ΠΓΔΜ ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

20.4.2018: Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε: «Πιστεύω ότι ποτέ δεν είχαμε καλύτερες συνθήκες για να πετύχουμε μια συνολική λύση, η οποία θα διαρκέσει για πάντα», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξη που έδωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Αλλά, πρόσθεσε «Εάν αυτή η διαφορά δεν επιλυθεί, δεν θα είναι το τέλος του κόσμου. Θα ακολουθήσουμε το ευρωπαϊκό μας πρόγραμμα με τον έναν ή άλλο τρόπο».

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / Ria Novosti / apenadi