Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 28/05 έως 03/06

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

29.5.2017: Σε μία αποκάλυψη σχετικά με την ειρήνη και την σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων προχώρησε ο πρώην υπαρχηγός της CIA, Στίβεν Μάγιερ. Προανήγγειλε την ραγδαία αλλαγή των συνόρων των Βαλκανίων. «Στα Βαλκάνια, αργά ή γρήγορα, θα έχουμε αλλαγή των συνόρων», δήλωσε.
«Οι Ευρωπαίοι και η ΕΕ δεν έχουν λύση για τα Βαλκάνια, και δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για την περιοχή, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σαφώς συμφέρον». Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι η Ουάσιγκτον προς το παρόν δεν ενδιαφέρεται περισσότερο τώρα για τα Βαλκάνια. Η κυβέρνηση Τραμπ δεν θα αντιδράσει στις κυοφορούμενες αλλαγές συνόρων στην περιοχή, ειδικά αν αυτές οι αλλαγές συμβούν ειρηνικά, παρόμοια με τον τρόπο που, ας πούμε, έλαβαν χώρα στο Μαυροβούνιο».

1.6.2017: Σε διάσκεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) από επίσημες δηλώσεις Βόσνιων και Αλβανών εκπροσώπων φάνηκε να επιβεβαιώνουν ότι έχει εξαλειφθεί η τάση Βαλκάνιων τζιχαντιστών να εντάσσονται στην τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (IK) και άλλες συναφείς ομάδες στη Συρία και στο Ιράκ.
Οι Βαλκάνιοι τζιχαντιστές που έχουν ενταχθεί στο ΙΚ ξεκινούν μεν από 1.000 έως αρκετές χιλιάδες, ωστόσο σχεδόν κανένας Βαλκάνιος μαχητής δεν έχει εγκαταλείψει την περιοχή με προορισμό τα πεδία μαχών της Μέσης Ανατολής τα τελευταία δύο χρόνια. Παρότι έχει σχεδόν «στερέψει» το συγκεκριμένο ρεύμα, μια σημαντική παρουσία ακραιφνών ισλαμιστών στα Βαλκάνια, υποβοηθούμενη από μαχητές του ΙΚ που επιστρέφουν από τα πεδία μάχης, εξελίσσεται σε ακόμη μεγαλύτερο πονοκέφαλο για τις πρωτεύουσες της Δύσης, λόγω της ριζοσπαστικοποίησής τους.

ΑΛΒΑΝΙΑ

28.5.2017: Ο επικεφαλής του κόμματος των Αλβανοτσάμηδων - PDIU, Σφετίμ Ιντρίζι, σε προεκλογική ομιλία δήλωσε: «Δεν υπάρχει, απλώς, ένα φως στο τούνελ, αλλά, λύση, στο ζήτημα αυτό. Δεν είναι μακριά η μέρα που θα βγούμε από αυτό το σκοτάδι. Το ζήτημα των τσάμηδων είναι στα θέματα της ΕΕ. Οι Βρυξέλλες το αναγνωρίζουν ως ζήτημα σε εκκρεμότητα», είπε.

29.5.2017: Στην έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) στην πόλη Λέζα, παραβρέθηκε και μίλησε ο Μπομπ Μακουίν, μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου. Μιλώντας προς τους οπαδούς του Δημοκρατικού Κόμματος, είπε ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν, στις συγκεντρώσεις του Λουλζίμ Μπάσα, μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ώστε να γίνει πρωθυπουργός.

29.5.2017: Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, άρχισε να "παίζει το εθνικιστικό χαρτί", φορώντας μπλουζάκια που έχουν ζωγραφισμένη τη Μεγάλη Αλβανία. Δίνοντας έτσι μηνύματα προς τους Αλβανούς ακροδεξιούς για την υποστήριξή του.

2.6.2017: Η γαλλική εταιρεία Nexter Group έχει υπογράψει  σύμβαση με την Αλβανία για την παροχή οπλικού συστήματος για το πολεμικό ναυτικό της. Πρόκειται για πυργίσκους πυροβόλων όπλων τύπου Narwhal (Narwhal turrets) των 20 χιλιοστών που χρησιμοποιούνται για μακρινούς στόχους.
Το σύστημα λειτουργεί με ένα σύνολο ηλεκτρο-οπτικών καμερών ημέρας/νύχτας, είναι υψηλής απόδοσης, ιδανικό για τη λειτουργία παρακολούθησης κινούμενων στόχων. Το Narwhal είναι σημαντικό εργαλείο για την επιτήρηση και τις αποστολές της ακτοφυλακής, αλλά και για αυτοάμυνα ενόψει των συνεχών εξελισσόμενων ασύμμετρων απειλών.

3.6.2017: Ο πρόεδρος του συλλόγου «Τσαμουριά», Αμπάζ Χάντο, παρουσίασε το προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος των Αλβανοτσάμηδων - PDIU, στο οποίο αναφέρεται η πρωτοβουλία για έκδοση ψηφίσματος για το ζήτημα των τσάμηδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Κογκρέσο των ΗΠΑ.


ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

29.5.2017: Η Ένωση των Εργαζομένων στις Μεταφορές, οργανώνουν ειρηνική διαμαρτυρία στο συνοριακό σταθμό Κούλατα (προς Προμαχώνα). Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ένωσης, Αλεξάνταρ Σταμπολίσκι, δήλωσε: «Η διαμαρτυρία γίνεται για τη μεγάλη καθυστέρηση και τη δημιουργία ουρών στα φορτηγά που έχουν αποτέλεσμα της καθυστέρησης πολλών ωρών». Ο Σταμπολίσκι  είπε ότι εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους και δεν δείξουν επιθυμία διαλόγου οι αρχές, θα μπορούσαν να κλείσουν τη διέλευση των συνόρων.

29.5.2017: Πρόταση για την καθιέρωση εθνικής γιορτής της Βουλγαρίας, έκανε ο δήμαρχος της βουλγαρικής πόλης Πλέβεν, Γκεόργκ Σπαρτάνσκι, προκειμένου να γιορτάζεται η ημέρα αυτή από όλους τους Βουλγάρους και να μην διαχωρίζονται σε "ρωσόφιλους" και "μη ρωσόφιλους". Σύμφωνα με τον Σπαρτάνσκι είναι εξαιρετικά δυσάρεστη η κατάσταση σε κάθε γιορτή ο βουλγαρικός λαός να διασπάται σε σχέση με τα αισθήματα προς τη Ρωσία. Οι εθνικές γιορτές χωρίζουν το λαό και αυτό δεν είναι καλό, είπε.

2.6.2017: Η Κομισιόν υποστηρίζει τις προσπάθειες της Βουλγαρίας για την υιοθέτηση του ευρώ,  δήλωσε στη Σόφια ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ, Βαλντίς Ντομπρόβσκις. Όπως είπε, για την αποδοχή του ευρώ οι υποψήφιες χώρες μέλη πρέπει να καλύπτουν τα ονομαστικά κριτήρια για την ένταξη και η Βουλγαρία βρίσκεται σε καλή θέση. Ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας Βλαντισλάφ Γκοράνοφ ήταν ανένδοτος, ότι η είσοδος στην αίθουσα αναμονής της Ευρωζώνης θα ήταν πολύ καλή βαθμολογία για τις προσπάθειες της Βουλγαρίας.


ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

28.5.2017: Στο Κοσσυφοπέδιο, όπως και στην Αλβανία, οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους είναι περισσότεροι από τον πραγματικό πληθυσμό των κατοίκων. Για τις εκλογές της 11ης Ιουνίου, οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους είναι 1,9 εκατομμύρια ψηφοφόροι, ενώ ο συνολικός πληθυσμός του Κοσσυφοπεδίου είναι 1,8 εκατομμύρια. Οι αρμόδιοι υποστηρίζουν ότι πολλοί Κοσοβάροι ζουν στο εξωτερικό και δεν τους βγάζουν από τους καταλόγους.

2.6.2017: Ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου Ενβέρ Χοτζάι δήλωσε, ότι «το Κόσσοβο ποτέ δεν ήταν μέρος της Σερβίας». Η δήλωση προκλήθηκε από τη διαβεβαίωση του νέου Προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ότι «η Σερβία ποτέ δεν θα απαρνηθεί το Κόσσυφοπέδιο και ότι ο ίδιος σαν πρόεδρος θα υπερασπίζει την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας, συμπεριλαμβανομένου και του Κοσσοφοπεδίου». Η πρέσβειρα του Κοσσυφοπεδίου στις ΗΠΑ Βλόρα Τσιτάκου αντέδρασε στα λόγια του Σέρβου προέδρου, δηλώνοντας, ότι «ο Βούτσιτς έμεινε στα χρόνια του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς».


ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

28.5.2017: Ο Υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου, Σρντγάν Νταρμανόβιτς, δήλωσε ότι η Ρωσία προσπάθησε να εμπλακεί στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας προκειμένου να παρεμποδίσει την ένταξη της Ποντγκόριτσα στο ΝΑΤΟ, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί επισήμως τον Ιούνιο.
«Η Ρωσία παρεμβαίνει ανοιχτά στις εσωτερικές μας υποθέσεις, αυτό που εμείς, φυσικά, δεν εγκρίνουμε. Ακολουθεί μια πολιτική σφαίρας ενδιαφέροντος, αντίθετη στην επέκταση του ΝΑΤΟ. Αποφασίσαμε να καθορίσουμε τους κύριους στόχους μας από εμάς και μας εκπλήσσει το πόσο παρενέβη η Ρωσία», δήλωσε.

2.6.2017: Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου εξέδωσε κατάλογο με 149 πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα - «Persona non grata». Μεταξύ των ονομάτων είναι και του αναπληρωτή πρωθυπουργού Ντμίτρι Ρογκοζίν. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πληροφορίες ότι η Ρωσία ετοιμάζει μια μαύρη λίστα με ονόματα 79 πολιτών του Μαυροβουνίου που θα απαγορεύεται η πρόσβασή τους στο ρωσικό έδαφος. Μεταξύ αυτών είναι ο πρωθυπουργός του Ν. Μάρκοβιτς, ο πρόεδρος Ο. Μπράγιοβιτς και ο αρχηγός του σοσιαλιστικού κόμματος, Μίλο Τζουκάνοβιτς.


ΣΕΡΒΙΑ

31.5.2017: Από τις 21-31 Μαΐου, διεξήχθη η άσκηση ειδικών δυνάμεων "Γεράκι 2017" που έλαβε χώρα στον αερολιμένα της Ναϊσσού "Μέγας Κωνσταντίνος". Στόχος της δεκαήμερης άσκησης ήταν η βελτίωση της διαλειτουργικότητας και της αμοιβαίας κατανόησης για τους στρατούς των δύο χωρών σε τακτικό επίπεδο και αποτελεί καρπό του προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Σερβίας, το οποίο επικυρώθηκε τον περασμένο Γενάρη στο Βελιγράδι.
Οι ειδικές δυνάμεις των Σερβικού Στρατού αναδιοργανώθηκαν μετά την απόσχιση του Μαυροβουνίου, συγκροτώντας στις 29 Σεπτεμβρίου 2006 την Ταξιαρχία Ειδικών Δυνάμεων με έδρα το Pančevo. Στελεχώνεται αποκλειστικά από επαγγελματίες και αποτελείται από τέσσερα Τάγματα (Διοικήσεως, 63η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών, 72η Μοίρα Καταδρομών, Αντιτρομοκρατίας) και ένα Λόχο υποστήριξης.

2.6.2017: Σε επίσημη τελετή σε στρατόπεδο του Πάντσεβο, ο σερβικός στρατός έλαβε 19 οχήματα μάχης πολλαπλού ρόλου, τύπου "Humvee", από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μια δωρεά αξίας 3,8 εκατομμυρίων δολαρίων. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι στην τελετή της αποδοχής των οχημάτων ήταν παρών ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξαντάρ Βούτσιτς. Μετά από τη λήψη αυτής της δωρεάς, τώρα ο στρατός της Σερβίας έχει συνολικά 40 οχήματα "Humvee".

2.6.2017: Αλβανικό δημοσίευμα υπενθυμίζει στους Σκοπιανούς, ότι δεν κατοικούν στην αρχαία γεωγραφική Μακεδονία, αλλά κυρίως στην Παιονία, στη Δαρδανία, στη Λυγκηστίδα και στην Πελαγονία. Σημειώνονται σε χάρτη οι τοποθεσίες που βρίσκονται στα σημερινά όρια του κράτους των Σκοπίων, όπως αυτές ήταν γνωστές πριν από τη ρωμαϊκή κατάκτηση, δίνοντας το στίγμα, ότι λανθασμένα ισχυρίζονται ότι κατοικούν στην αρχαία γεωγραφική Μακεδονία.

1.6.2017: Ο εκλεγμένος στις 2 Απριλίου Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ορκίστηκε στη βουλή της χώρας και επίσημα ανέλαβε τα καθήκοντά του ως αρχηγός του κράτους με πενταετή θητεία. Μπροστά στο κτίριο της βουλής μαζεύτηκαν μερικές χιλιάδες άτομα, που χειροκρότησαν τον νέο πρόεδρο, αλλά πραγματοποιήθηκε και συλλαλητήριο διαμαρτυρίας εναντίον της «Δικτατορίας του Βούτσιτς», που οργανώθηκε από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα.

ΣΚΟΠΙΑ

29.5.2017: Υπουργός Εξωτερικών προτείνεται να αναλάβει ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, πρώην διπλωμάτης που είχε τοποθετηθεί ως εκπρόσωπος των Σκοπίων στις διαπραγματεύσεις για το όνομα.

30.5.2017: Η Βέρα Γιοβανόφσκα, πρέσβειρα των Σκοπίων στο Βελιγράδι, κλήθηκε επειγόντως στο Υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας, να δώσει εξηγήσεις για τις συνθήκες που οδήγησαν στην παρακολούθηση του τηλεφώνου του συμβούλου της σερβικής Πρεσβείας, Γκόραν Ζιβαλιέβιτς.

31.5.2017: Με 62 ψήφους υπέρ, 44 κατά και 5 αποχές, οι βουλευτές -μετά από δύο ημέρες συζητήσεων-, λίγο πριν τα μεσάνυχτα επέλεξαν τη νέα κυβέρνηση στη χώρα, της οποίας πρωθυπουργός είναι αρχηγός του κόμματος της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης, Ζόραν Ζάεφ. Η νέα κυβέρνηση περιλαμβάνει το SDSM, το αλβανικό DUI και την "Συμμαχία των Αλβανών".

31.5.2017: Η σκοπιανή εφημερίδα Ντνέβνικ, προσκείμενη στον μακεδονίζοντα Γκρούεφσκι, δημοσιεύει άρθρο καταφερόμενο εναντίον της νέας κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ, ότι αυτός είναι έτοιμος για την... μεγάλη προδοσία της εξάλειψης του "μακεδονικού" ονόματος και ταυτότητας.  Σλάβα αρθρογράφος, καθηγήτρια Πανεπιστημίου, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κανείς "Μακεδόνας" εντός και εκτός της χώρας, που να μη αντιλαμβάνεται πως «όλο αυτό το πολιτικό τσίρκο που διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια μας με την κατεπείγουσα εγκατάσταση της ψευδοκυβέρνησης Ζάεφ, γίνεται για την υλοποίηση ενός σχεδίου με στόχο την αποπροσωποποίηση και τον ευνουχισμό της ταυτότητάς μας».

2.6.2017: Φαίνεται ότι πραγματοποιείται στροφή στο ζήτημα της ονομασίας από τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων, προκειμένου να επέλθει συμβιβασμός με την Ελλάδα και να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξή τους στο NATO και την Ε.Ε. Αυτό συνάγεται από τις δηλώσεις του νέου υπουργού Πολιτισμού Ρόμπερτ Αλαγκιόζοφσκι, που είπε μεταξύ των άλλων: «… Αυτό πού οπωσδήποτε θα κάνουμε είναι να προχωρήσουμε σε απολύμανση του "μακεδονικού" πνεύματος από την ψευδοϊδεολογία πού εκπέμπει αυτό το σχέδιο (σ.σ. εννοεί τα "Σκόπια 2014", με το οποίο γέμισε ο Γκρούεφσκι με αγάλματα και μνημεία κιτς την πρωτεύουσα) και συνεχίζει να κρατά σε ομηρία τη χώρα σαν κακή κατάρα κάποιου κακού μάγου».

2.6.2017: Άνδρας 50 ετών προσέγγισε τον (μέχρι χθες) υπουργό Υγείας Νίκολα Τοντόροφ και άνοιξε πυρ εναντίον του, χωρίς να τον τραυματίσει. Οι σωματοφύλακες του Τοντόροφ τον συνέλαβαν και τον παρέδωσαν στην αστυνομία. Τα ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο δράστης είναι ο παππούς ενός μικρού κοριτσιού, το οποίο τον Φεβρουάριο του 2015 είχε χάσει τη ζωή του λόγω της καθυστέρησης του υπουργείου Υγείας των Σκοπίων να εγκρίνει τη νοσηλεία του σε νοσοκομείο του εξωτερικού.

2.6.2017: Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο νέος υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ανέφερε μεταξύ άλλων: «… στόχος μου, κάτι που έχω εκφράσει και δημόσια κατά την προηγούμενη εβδομάδα, είναι πως θα ήθελα η πρώτη διμερής επίσκεψή μου να είναι στην Αθήνα, διότι εκεί έχουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα και δουλειά μας, της διπλωματίας, είναι να λύνουμε τα προβλήματα και να εξομαλύνουμε τις σχέσεις».

3.6.2017: Ο πρόεδρος Ιβάνοφ, προτίθεται να προσκαλέσει τον Αλέξη Τσίπρα, σε συνάντηση των ηγετών των Βαλκανίων στη χώρα του. Αυτό είπε κατά την ομιλία του στη συνάντηση των ηγετών των δυτικών Βαλκανίων στο Μπάρντο της Σλοβενίας.
Πρότεινε, η επόμενη σύνοδος κορυφής να πραγματοποιηθεί στα Σκόπια και ως ειδικός προσκεκλημένος να παραβρεθεί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, καθώς εκπρόσωποι της Βουλγαρίας και της προεδρίας της ΕΕ, αξιωματούχοι της ΕΕ, ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντουλάχ. Θέματα που θα μπορούσαν να συζητηθούν είναι οι προκλήσεις ασφαλείας και τα προβλήματα που σχετίζονται με τη μεταναστευτική κρίση και την ανάγκη της συνεργασίας με τις τρίτες χώρες, όσον αφορά την ασφάλεια.

3.6.2017: «Η παρουσία του Σέρβου πράκτορα και συμβούλου της πρεσβείας, Γκόραν Ζιβάλιεβιτς, στο κοινοβούλιο των Σκοπίων κατά τη διάρκεια των ταραχών του Απριλίου, είναι μια απόδειξη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Σερβίας στη χώρα μας», είπε ο νέος υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ.  «Θα προσπαθήσω να κλείσει το θέμα με τη Σερβία, χωρίς μεγάλο σκάνδαλο».

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ