Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 7 έως 13/1

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες

ΑΛΒΑΝΙΑ

7.1.2018: Ο πρόεδρος Ιλίρ Μέτα δήλωσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Δήμο Πούστετς όπου ζει μια μεγάλη σλαβική κοινότητα [την οποία αποκάλεσε "μακεδονική"], ότι ο Δήμος Πούστετς και ολόκληρη η περιοχή των Πρεσπών θα επωφεληθούν πρώτοι από την εξαιρετική τριμερή συνεργασία μεταξύ Αλβανίας, Σκοπίων και Ελλάδας, η οποία έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει πιο προσιτή.

7.1.2018: Αλβανική ιστοσελίδα στην Ελλάδα καταχωρεί διαμαρτυρία ότι η ταλαιπωρία συνεχίζεται για τα παιδιά της δεύτερης γενιάς, αν και έχουν υποβάλει αιτήσεις για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην διεκπεραίωση των υποθέσεων έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Αναγράφει, ότι ενώ έχουν καταθέσει αίτηση από το καλοκαίρι του 2016, ακόμη η υπόθεσή τους εξετάζεται, και στο δικτυακό τόπο του Υπουργείου διαβάζουν συνέχεια "Διαδικασία καταχώρησης".

9.1.2018: «Ο νόμος για τις μειονότητες, ο οποίος εγκρίθηκε από τις δύο μεγάλες πολιτικές δυνάμεις SP και PD, θα χρειασθεί πολύς χρόνος για να εφαρμοσθεί», είπε ο Αλβανός ΥΠΕΞ, πράγμα που σημαίνει ότι η Αλβανία δεν είναι έτοιμη να τυποποιήσει τα ζητήματα της ελληνικής μειονότητας, καθώς πρέπει να τα ρυθμίσει και να τα αξιολογήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

10.1.201: Ρεκόρ αιτήσεων για άσυλο στη Γαλλία κατέγραψε η αρμόδια υπηρεσία της χώρας για το 2017, με περισσότερα από 100.000 άτομα, τα περισσότερα από την Αλβανία, το Αφγανιστάν και τη Δυτική Αφρική, να καταθέτουν αίτηση. Οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο κατάγονταν από την Αλβανία, με συνολικά 7.630 αιτήσεις, σημειώνοντας αύξηση 66% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η Ofpra έχει εγκρίνει προς το παρόν μόνο το 6,5% των αιτήσεων αυτών.

11.1.2018: Με ανάρτησή του στο Facebook, ο Χαραντινάι παρουσιάζει με μεγάλη ευχαρίστηση και χαρά τόσο το δικό του διαβατήριο όσο και της γυναίκας του, Ανίτα.  «Πέρυσι κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στο Δικαστήριο του Στρασβούργου, με ειδικό διάταγμα από τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι, μου απενεμήθη η αλβανική ιθαγένεια καθώς και στη γυναίκα μου Ανίτα. Ευχαριστώ το αλβανικό κράτος για την εξαιρετική τιμή που μου έκανε να γίνω πολίτης της Δημοκρατίας της Αλβανίας», έγραψε ο Χαραντινάι.

11.1.2018: Το ΝΑΤΟ αναμένεται να αυξήσει την ασφάλεια στα Βαλκάνια αναπτύσσοντας στρατιωτικές δυνάμεις παράκτια της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου. Στόλος με αμερικανικά και βρετανικά πολεμικά πλοία θα εγκατασταθούν σύντομα στα αλβανικά ύδατα. Προκαλεί έκπληξη ότι αυτή η συγκέντρωση στρατευμάτων γίνεται σε μια "Καυτή Εποχή" για την Αλβανία, καθώς αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες από κοινού με τις ιταλικές, δρουν για να εξαρθρώσουν το "Μεγάλο Ψάρι", τον "Καρχαρία" των ναρκωτικών στη χώρα.

11.1.2018: Ο "Πρωινός Λόγος" της Ηπείρου, εξηγεί στο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, ότι η πρόσφατη δήλωση του Αλβανού Υπουργού Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι, για την επίλυση του μεθοριακού καθεστώτος με την Ελλάδα και την αναφορά στα χερσαία σύνορα με την επίκληση της ανάγκης "συντήρησης και προσδιορισμού κανόνων", τελικά αποδεικνύεται ότι κάθε άλλο παρά "αθώα" και "επιδερμική" ήταν, αλλά κρύβει έντονο πολιτικό παρασκήνιο και νέες αλβανικές διεκδικήσεις!

Οι διεκδικήσεις αυτές σχετίζονται άμεσα με τους υδρογονάνθρακες στην Ήπειρο, τους οποίους οι Αλβανοί όχι μόνο έβαλαν στο "μάτι", αλλά προβάλλουν προσκόμματα ώστε να μη προχωρήσουν οι έρευνες και εντός της Ελληνικής Επικρατείας!

11.1.2018: Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, της μεγαλύτερης δύναμης της αντιπολίτευσης στην Αλβανία, Λουλζίμ Μπάσα, ανακοίνωσε ότι στις 27 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Προέτρεψε όλους τους αλβανούς πολίτες να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση ενάντια στη φτώχεια, την οικονομική κρίση, την αδικία και την πολιτικά εξαρτώμενη δικαιοσύνη. Τόνισε ότι η Αλβανία σήμερα έχει μετατραπεί σε νάρκο-κράτος, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τη μόλις δημοσιευμένη έκθεση της CIA και των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Δημοκρατικό Κόμμα υπέδειξε τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα ως τον πραγματικό ένοχο για τα πολλά εγκλήματα, τα ναρκωτικά και τη διαφθορά.

12.1.2018: Ο στρατηγός Ντέντε Πρένγκα σε συνέντευξή του στην Tema Tv αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες της συμφωνίας, απορρίπτοντας εικασίες για την ανέγερση νέων τάφων. «Δεν υπάρχει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, έτσι παραμένουν σε ισχύ οι δύο τοποθεσίες "αναπαύσεως" που έχουν καθορισθεί. Η ελληνική πλευρά  έχει αναλάβει όλες τις δαπάνες που θα γίνουν στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας», είπε.

13.1.2018: Ο δημοσιογράφος Σενάντ Νίκσιτς ανέφερε ότι πακέτο εκρηκτικών πυροδοτήθηκε στο κτήριο που εδρεύει η Ένωση της Σερβικής Μειονότητας στη Σκόδρα. Από την έκρηξη τραυματίσθηκαν έξι άτομα, από τα οποία τα δύο είναι βαριά τραυματισμένα. Τη στιγμή της έκρηξης υπήρχε μια εκδήλωση στην Αστυνομική Διεύθυνση της Σκόδρα για τα 105 χρόνια της αλβανικής Αστυνομίας. Μετά την έκρηξη, με την οποία ταρακουνήθηκε όλη η πόλη πολλές αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν στη γειτονιά «Ρους», όπου έγινε η επίθεση.

13.1.2018: Μιλώντας στην επέτειο ίδρυσης της νεολαίας του κόμματός του, και αναφερόμενος στις σχέσεις με την Ελλάδα ο κ. Ράμα αντέκρουσε τις κατηγορίες, ότι υπήρξε υπαίτιος για την επιδείνωσή τους. «Απεναντίας», είπε, «εμείς είμαστε πρωταγωνιστές ώστε να τις οδηγήσουμε στο μέλλον σε ένα νέο επίπεδο στρατηγικής κατανόησης και συνεργασίας», προσθέτοντας πως οι δύο χώρες βρίσκονται στο τραπέζι συνομιλιών «ως γείτονες που σέβονται την αρχή για να είναι ισότιμες».

«Για να έχουμε μηδενικά προβλήματα με την Ελλάδα», τόνισε ο κ. Ράμα, «θα πρέπει να λύσουμε όλα τα προβλήματα, και προς την κατεύθυνση αυτή η κυβέρνησή μας έχει εντοπίσει νέους και άγνωστους μέχρι τώρα διαύλους διάλογου και κατανόησης με την ελληνική πλευρά».

13.1.2018: Ο Έντι Ράμα, αναφερόμενος στην πρόσφατη εξέλιξη στα Σκόπια όπου η εκεί Βουλή ψήφισε το νόμο αναγνώρισης ως επίσημης της αλβανικής γλώσσας, κάλεσε όλους τους Αλβανούς να νιώθουν περήφανοι για το γεγονός αυτό. Έκρινε, συνέπεια της πολιτικής των Τιράνων η οποία δημιούργησε, κατά τον ίδιο, «πραγματικές πεποιθήσεις ότι τα Τίρανα επιθυμούν στην πράξη ώστε τα Σκόπια να είναι μια ισχυρή, σταθερή, δημοκρατική και αναπτυγμένη χώρα για την εξασφάλιση της ευημερίας και αρμονίας στους δύο λαούς που την απαρτίζουν».

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

7.1.2018: Επίσκεψη στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου πραγματοποίησε ο Πατριάρχης Βουλγαρίας Νεόφυτος, συνοδευόμενος από Μητροπολίτες και κληρικούς της εκκλησίας του. Ο Πατριάρχης τον υποδέχθηκε λέγοντας: «Χαιρόμεθα διότι η έλευσή σας στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιείται εξ αφορμής ενός πολύ ευχαρίστου γεγονότος, όπως είναι η ριζική ανακαίνισις του πλησιοχώρου Ιερού Ναού του Αγίου Στεφάνου. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο γεγονός για την πόλη μας, για το Οικουμενικό Πατριαρχείο μας, για την εδώ αγαπητή Βουλγαρική Παροικία και για όλους τους Ορθοδόξους».

7.1.2018: Τον Αγιασμό των θυρανοιξίων του ανακαινισθέντος Ναού του Αγίου Στεφάνου, που βρίσκεται στην περιοχή του Φαναρίου, πολύ κοντά στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Παρέστησαν ο Πατριάρχης Βουλγαρίας Νεόφυτος, συνοδευόμενος από μητροπολίτες, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, συνοδευόμενος από πολυπληθές κυβερνητικό κλιμάκιο και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, και o πρωθυπουργός της χώρας και Μπιναλί Γιλντιρίμ.

8.1.201: Ο ιδιοκτήτης μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες γαλακτοκομικών προϊόντων της Βουλγαρίας πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε έξω από τα γραφεία της εταιρείας του. Ο Πέταρ Χρίστοφ, 49 ετών, πυροβολήθηκε ενώ έμπαινε στο αυτοκίνητό του στη Μαναστίρσκι Λιβάντι, μια πολυτελή περιοχή της Σόφιας. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου 30 περίπου λεπτά αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του.

8.1.2018: Ο πρέσβης της Βουλγαρίας στις Βρυξέλλες Ντίμιταρ Τσάντσεφ  διευκρίνισε ότι η Βουλγαρία θα αποκαλεί τα Σκόπια ως "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" για το διάστημα των έξι μηνών, που θα έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνει η Nova ΤV των Σκοπίων. «Παρόλο που οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βελτιώνονται και οι κυβερνήσεις πραγματοποίησαν κοινές συνεδριάσεις, ο πρέσβης Τσάντσεφ στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι είναι καθήκον του».

11.1.2018: «Το Κυπριακό δεν θα λυθεί κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής Προεδρίας της ΕΕ», δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, εξηγώντας εκτενώς όμως, ότι «η ΕΕ πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά τα ρίσκα και τις συνέπειες της επιδείνωσης των σχέσεών της με την Τουρκία» και πως «αν αλλάξουμε στάση απέναντι στην Τουρκία, αυτή θα πρέπει να αντανακλάται στην αμυντική πολιτική της ΕΕ».

11.1.2018: Μιλώντας σε εκδήλωση για την έναρξη της εξάμηνης προεδρίας της Βουλγαρίας στην ΕΕ, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επαίνεσε τα ισχυρά δημόσια οικονομικά της Βουλγαρίας και δήλωσε ότι όλες οι χώρες που πληρούν τα κριτήρια θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να υιοθετούν το ευρώ. «Δεν είπα ότι η Βουλγαρία αυτομάτως θα είναι το επόμενο μέλος της ευρωζώνης, αλλά κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, διότι η ανεργία μειώνεται, η δημοσιονομική κατάσταση είναι ισχυρή, άρα σε ό,τι αφορά την πραγματική σύγκλιση, η Βουλγαρία έχει σημειώσει πρόοδο».

12.1.2018: «Ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων, ο οποίος άσκησε μια εξαιρετικά αντιβουλγαρική πολιτική, κέρδισε στις τελευταίες τοπικές εκλογές σε τρεις δήμους. Παλαιότερα, το VMRO-DPMNE κέρδιζε το 90% των δήμων της (ψευδο) "Μακεδονίας"». Αυτό δήλωσε ο αντιπρόεδρος του "Συνασπισμού των Πατριωτών" και υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ. Ο υπουργός Άμυνας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κατάσταση που υπάρχει στη γειτονική  χώρα, όπου όλα δείχνουν ότι η αντιβουλγαρική προπαγάνδα δεν παίζει πια εκεί.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

13.1.2018: Αναταραχή προκάλεσε στους Αμερικανούς η κίνηση του προέδρου της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, ο οποίος υπέγραψε την παραχώρηση αλβανικού διαβατηρίου στον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι. Ο Χαραντινάι παρέλαβε το αλβανικό διαβατήριο που του δίδει την ελευθερία της κίνησης στις χώρες Σένγκεν, ενώ για τις ΗΠΑ χρειάζεται και πάλι βίζα. Οι Αμερικανοί δεν  περίμεναν αυτήν την κίνηση του Αλβανού προέδρου. Η ανησυχία των Αμερικανών αναμένεται να εκφρασθεί προς την κυβέρνηση των Τιράνων. Δεν έχει διευκρινισθεί, ωστόσο, εάν στον Ραμούς Χαραντινάι έχει χορηγηθεί διπλωματικό ή απλό διαβατήριο.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

11.1.2018: Τον Πρέσβη της Ρουμανίας στη Βουδαπέστη κλήτευσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ουγγαρίας. Αιτία ήταν μια συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Μιχάι Τουντόσε, στην οποία δήλωσε ότι «αν η σημαία της Τρανσυλβανίας κυματίσει στον αέρα, θα γίνει το ίδιο και με τους τοπικούς ηγέτες». Για φυσική απειλή έκανε λόγο η Βουδαπέστη. ‘Όλα αυτά, επειδή η σημαία της αποσχισθείσης Τρανσυλβανίας υψώθηκε στο ουγγρικό κοινοβούλιο.

12.1.2018: Ο Βίκτορ Πόντα, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός στη Ρουμανία από το 2010 έως το 2015, έλαβε την σερβική υπηκοότητα. Ο Πόντα δήλωσε ότι «από το 2016 είμαι επίτιμος σύμβουλος του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και επικεφαλής της εταιρικής σχέσης μεταξύ Σερβίας και Ρουμανίας για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ». Πρόσθεσε, ότι είναι τιμή του που του παραχωρήθηκε η σερβική υπηκοότητα.

ΣΕΡΒΙΑ

9.1.2018: «Ευχαριστούμε τον Κύριο που μας έδωσε έναν άνθρωπο ο οποίος αγωνίζεται για το σερβικό λαό, ειδικά για το μαρτυρικό Κσσυφοπέδιο και τα Μετόχια», είπε ο Σέρβος Πατριάρχης Ειρηναίος, κατά τη Λειτουργία στη Μπάνια Λούκα με αφορμή της Ημέρα της Δημοκρατίας Σέρπσκα, για τον Πρόεδρο της Σερβίας. Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε, επίσης, το Θεό που έδωσε στη Δημοκρατία Σέρπσκα, έναν άνθρωπο, τον Μίλοραντ Ντόντικ, ο οποίος, όπως είπε, καθοδηγεί σοφά το λαό του στον αγώνα του για τη διαφύλαξη της Δημοκρατίας Σέρπσκα.

9.1.2018: Η γαλλική κατασκευαστική επιχείρηση Vinci Airports κέρδισε παραχώρηση 25 ετών, για 1,5 δισ. ευρώ, για το αεροδρόμιο του Βελιγραδίου. Η Vinci Airports, η οποία ξεκίνησε με την παραχώρηση το 1995 στην Καμπότζη, εξυπηρετεί σήμερα 35 αεροδρόμια με περισσότερους από 130 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως. Το αεροδρόμιο του Βελιγραδίου είναι το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια και η Σερβία έχει ως στόχο να το μετατρέψει σε περιφερειακό κέντρο με την σερβική αεροπορική επιχείρηση Air Serbia, η οποία συνεργάζεται με την Etihad Airways.

ΣΚΟΠΙΑ

7.1.2018: Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου δήλωσε ότι «κανείς δεν του είπε να αλλαχθούν τα ονόματα των οδών ή του αεροδρομίου, αλλά εάν κάποιος έχει ένα τέτοιο αίτημα, θα ήταν έτοιμος να πει τη άποψή του». Ο πρωθυπουργός είναι κατηγορηματικός ότι πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα σχετικά με το ζήτημα του ονόματος.

8.1.201: Τη σύνθετη ονομασία στην οποία φαίνεται να καταλήγουν Ελλάδα και Σκόπια και εμπεριέχει τον όρο "Μακεδονία", αποκαλύπτει σε πρωτοσέλιδό της η σκοπιανή εφημερίδα Βέτσερ. Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο, "φαβορί" φαίνεται να είναι η ονομασία: "Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας".

9.1.201: «Ο χρόνος είναι λιγοστός, πρέπει να βρούμε μια λύση γρήγορα, αν δεν βρεθεί μέχρι τον Απρίλιο, η διαδικασία χάνει κάθε αξία. Μπροστά μας είναι μια ιστορική και χρυσή χρονιά για το κλείσιμο της διαφοράς και να ξεμπλοκαριστεί η ευρωατλαντική προοπτική της χώρας», δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Μπουγιάρ Οσμάνι, μετά τη συνάντησή του στο ελληνικό ΥΠΕΞ, στην Αθήνα.

9.1.2018: Καθώς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπουγιάρ Οσμάνι συναντήθηκε με τον Ν. Κοτζιά στην Αθήνα, βουλευτές και οπαδοί από το ακροδεξιό κόμμα Χρυσή Αυγή, συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν έξω από το κτήριο του ΥΠΕΞ, σημειώνει η σλαβική τηλεόραση Kanal 5. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι διαδηλωτές έφεραν ένα πανό που έγραφε "Η Μακεδονία είναι Ελληνική", φωνάζοντας συνθήματα "Προδότες", "Κάτω τα χέρια από τη Μακεδονία" και κόλλησαν ένα μήνυμα στην περίφραξη του υπουργείου που έγραφε: "Η εκχώρηση του ονόματος ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στο κρατίδιο των Σκοπίων ισοδυναμεί με εθνική μειοδοσία".

10.1.2018: Ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την αλβανική γλώσσα να έχει την ίδια ισχύ με τη σλαβική γλώσσα και θα χρησιμοποιείται εξίσου στη δημόσια ζωή, στο Κοινοβούλιο και στα σχολεία (εκπαίδευση), καθιερώνοντας  με τον τρόπο αυτόν τη διγλωσσία στη χώρα.

11.1.2018: Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Σκοπίων, στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλλάς" στη Θεσσαλονίκη! Οι συνομιλίες διήρκησαν σχεδόν 3,5 ώρες και κανείς από τους δύο άνδρες δεν έκανε δηλώσεις κατά την έξοδό του. Πηγές του ελληνικού υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξαν πως η συζήτηση δεν μπήκε στο θέμα του ονόματος, αλλά στο χρονοδιάγραμμα και στα διαδικαστικά.

11.1.2018: Λίγες ώρες μετά τη ψήφιση από τη Βουλή των Σκοπίων του νομοσχεδίου που καθιστά επίσημη γλώσσα της χώρας και την αλβανική, μηχανήματα στον αυτοκινητόδρομο Πρίλεπ, Μοναστηρίου, Αχρίδας ξεκίνησαν το ξήλωμα πληροφοριακών πινακίδων που ήταν γραμμένες μόνο στα σλαβικά. Όλες οι πινακίδες θα πρέπει να είναι  δίγλωσσες.

12.1.2018: Η προετοιμασία για το άνοιγμα της διασυνοριακής διάβασης των Πρεσπών ήταν στο επίκεντρο της ευρείας διυπουργικής σύσκεψης που συγκλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας. Οι συζητήσεις εστιάστηκαν στην απαραίτητη προετοιμασία για την εξασφάλιση της λιμναίας και χερσαίας πρόσβασης στη διάβαση των Πρεσπών, για την οποία θα απαιτηθεί η κατασκευή δρόμου και κτιριακών υποδομών που θα φιλοξενούν τελωνείο και εγκατάσταση διαβατηριακού ελέγχου.

12.1.2018: «Προς τιμήν του εθνικού μας ήρωα Γκιέργκι Καστριότι Σκεντέρμπεη με την ευκαιρία της 550ης επετείου του θανάτου του, τα Ταχυδρομεία των Σκοπίων εξέδωσαν γραμματόσημο. Αυτό έχει την εικόνα του Σκεντέρμπεη και γράφει για 550 χρόνια από το θάνατο του Σκεντέρμπεη στην αλβανική γλώσσα», σημείωσε ο Αλβανός πρέσβης στα Σκόπια, Φάτος Ρέκα μέσω του Twitter, μια μέρα μετά την καθιέρωση της αλβανικής γλώσσας ως επίσημης σε όλα τα Σκόπια.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / Ria Novosti / apenadi