Skip to main content

Βαλκανικό Ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 6/8 έως 12/8

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

10.8.2017: Όλες οι χώρες πρέπει να τηρούν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τις συμβάσεις Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων. Αυτή τη δήλωση κυκλοφόρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με την εμπορική διαμάχη μεταξύ της Κροατίας και της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Σκοπίων, Σερβίας και Μαυροβούνιου. Οι τέσσερις χώρες κάλεσαν την Κροατία να ακυρώσει τους εμπορικούς δασμούς που εισάγουν διακρίσεις σε βάρος τρίτων χωρών.

Το Ζάγκρεμπ επέκτεινε, πρόσφατα, τον κατάλογο των γεωργικών προϊόντων που προέρχονται από τρίτες χώρες και τα οποία πρέπει να υποβάλλονται σε φυτό-υγειονομικό έλεγχο και αύξησε σημαντικά τους τελωνειακούς δασμούς. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με τα ενδιαφερόμενα μέρη και επί του παρόντος διερευνά κατά πόσον τα μέτρα της Κροατίας είναι σύμφωνα με τις συμβάσεις σταθεροποίησης και σύνδεσης στην ΕΕ.

ΑΛΒΑΝΙΑ

8.8.2017: Η μεγάλη ξηρασία έχει παραλύσει τις υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις στην Αλβανία και απομένει τώρα η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ως ύστατη ανάγκη από άλλα κράτη. Ζητήθηκαν 22,4 εκατ. δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία όμως δεν έχει δώσει το πράσινο φως για την πίστωσή του. Προς το παρόν, η εγχώρια παραγωγή καλύπτει λιγότερο από το 20% των αναγκών και ο αριθμός αυτός μειώνεται κάθε ημέρα ξηρασίας.

8.8.2017: Το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ενσωμάτωσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα για αδιαφορία στις πυρκαγιές της Αλβανίας. Οι εκπρόσωποι του Κινήματος, δήλωσαν ότι την ώρα που οι φωτιές κατέστρεφαν τις περιουσίες των Αλβανών, ο Έντι Ράμα είναι σε άδεια, ότι δεν ενδιαφέρεται για τη δύσκολη κατάσταση και ότι "είναι απλά ένας τουρίστας".

10.8.2017: Αμέτρητες πυρκαγιές στα ελληνικά χωριά, με την αλβανική διοίκηση να αντιμετωπίζει την κατάσταση με ελλιπή μέσα. Δύο σπίτια, ένας ναός και μία αποθήκη κάηκαν στο χωριό της ελληνικής μειονότητας Γράψη του δήμου Δρόπολης, ενώ απειλήθηκε η ζωή τριών ατόμων, από πυρκαγιά η οποία μαίνεται στην περιοχή. Ένας παλιός ναός κάηκε και στη Φράστανη. Οι πυρκαγιές έφτασαν στα χωριά Φράστανη, Λιούγκαρη, Γεωργουτσάτι και Ζερβάτι, ενώ εστία φωτιάς απειλεί μεγάλη αποθήκη υγραερίου και αρκετές παραγωγικές μονάδες στο Γεωργουτσάτι.

11.8.2017: Ιταλός εισαγγελέας προβλέπει ότι οι φυτείες κάνναβης στην Αλβανία θα τριπλασιαστούν! Με αφορμή την αύξηση της εγκληματικότητας που πλήττει την περιοχή της Απουλίας, όπου κυριαρχούν οι Αλβανοί έμποροι ναρκωτικών και εκμεταλλευτές γυναικών, ο εισαγγελέας ζητά να σταματήσει η διακίνηση ναρκωτικών από την Αλβανία.

Ο Ιταλός εισαγγελέας, εκτιμά ότι αν δεν καταπολεμηθεί  με διεθνή συνεργασία η αλβανική εγκληματικότητα, «η καλλιέργεια των ναρκωτικών στην Αλβανία θα τριπλασιαστεί», όπως είπε, αμφισβητώντας στην ουσία και τα δύο πολιτικά κόμματα της Αλβανίας για τις διαβεβαιώσεις που παρέχουν.

11.8.2017: Μαίνονται οι πυρκαγιές στην Αλβανία, κυρίως στα χωριά της ελληνικής κοινότητας, με Αλβανούς στρατιώτες να έχουν αποσταλεί σε πολλές περιοχές της χώρας, προσπαθώντας να βοηθήσουν στο έργο της κατάσβεσης. Ο αλβανικός Τύπος,  επικαλούμενος πηγές προσκείμενες στην πυροσβεστική υπηρεσία στην Αθήνα, αναφέρει ότι μετά από εντολή, λόγω έκτακτης ανάγκης, αμέσως τα δύο αεροσκάφη που είχαν ολοκληρώσει τις δραστηριότητές τους στις περιοχές Βουλαράτες, Μουζίνα, Δρόβιανη και Ζερβάτες, στο νότιο τμήμα της χώρας (Β. Ήπειρο) επέστρεψαν στη βάση τους, την Ελευσίνα, ενώ η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ήσυχη.

11.8.2017: Ο πρόεδρος του βορειοηπειρωτικού κόμματος ΚΕΑΔ και βουλευτής, Βαγγέλης Ντούλες, κατήγγειλε έντονα τα κατασταλτικά μέτρα της κυβέρνησης Ράμα, μέσω επιλεκτικών ελέγχων και προστίμων κατά των επιχειρήσεων των ελληνικής καταγωγής κατοίκων της Χειμάρρας που έχουν σκοπό, μέσα από την οικονομική ποινικοποίηση, να ελεγχθεί η λαϊκή συνείδηση.

12.8.2017: Σε αφαίρεση της ελληνικής υπηκοότητας από -κατ' επίφαση- ομογενείς, που συνεργάζονται στενά με τις αλβανικές Αρχές κατά της ελληνικής μειονότητας, προχωράει η Αθήνα, απαντώντας στις συνεχιζόμενες κατεδαφίσεις ακινήτων και την υφαρπαγή περιουσιών που ανήκουν σε Έλληνες μειονοτικούς από τα Τίρανα. Στα χέρια του υπουργού Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, βρίσκεται μακροσκελής λίστα με ονόματα ομογενών της Χειμάρρας, που έχουν λάβει την ελληνική υπηκοότητα, αλλά συνεργάζονται με τις αλβανικές Αρχές κατά των εθνικών και θρησκευτικών δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην περιοχή.

12.8.2017: Η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε και πάλι σε αίτημα των αλβανικών αρχών προς την Ε.Ε. για βοήθεια και εκτός από τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415, που έστειλε, έφυγαν και τρία οχήματα με έξι πυροσβέστες, τα οποία επιχειρούν ήδη στην περιοχή της ελληνικής μειονότητας. Την Κυριακή (13.8.2017) θα περάσουν στην Αλβανία άλλα τέσσερα οχήματα από την Κακαβιά, τα οποία επίσης θα αναπτυχθούν στην περιοχή.

12.8.2017: Ο δημοσιογράφος Αλεξάντερ Τσίπα έγραψε στην προσωπική του σελίδα  στο Facebook, ότι ποτέ δεν είχε ελληνική υπηκοότητα, αρνούμενος τους ισχυρισμούς ότι το όνομά του βρίσκεται σε κατάλογο προσώπων των οποίων θα αφαιρεθεί η ελληνική υπηκοότητα. «Δεν είχα, δεν έχω και πιστεύω ότι δεν θα έχω, παρά μόνο την αλβανική υπηκοότητα. Ήθελα να αποκτήσω την αλβανική υπηκοότητα του Κοσσυφοπεδίου κάποια στιγμή το 2001» (όταν εργαζόταν εκεί), διευκρίνισε ο Τσίπα, τονίζοντας ότι οι πληροφορίες χρηματοδοτήθηκαν από φιλελληνικούς κύκλους της Χιμάρας.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

8.8.2017: Στον βουλγαρικό Τύπο αναγράφεται ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να συνεχίσει να ασχολείται με την πυρηνική ενέργεια και θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την παράταση της ζωής των δυο αντιδραστήρων του σταθμού στο Κοζλοντούι. Μεταξύ των προβλημάτων είναι πως αν οι αντιδραστήρες αυτοί βγουν "στη σύνταξη" το εθνικό σύστημα ηλεκτρισμού θα ελαττωθεί κατά 2 000 μεγαβάτ (από τα 10 000 που παράγει), ενώ η διατήρησή τους απαιτεί χρήματα που το κράτος μάλλον δε διαθέτει γι’ αυτόν τον σκοπό.

10.8.2017: Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2017 ο μέσος μηνιαίος μισθός στη Βουλγαρία έχει φτάσει στο ποσό των 533 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 9,9% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Στο δημόσιο τομέα η αύξηση είναι 8,1%, και στον ιδιωτικό 10,6%.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

9.8.2017: Συνελήφθησαν 11 άτομα, πολίτες Σερβίας και Ρωσίας, για παράνομη διέλευση των συνόρων, σύμφωνα με την Εισαγγελία της Πρίστινα. Οι συλληφθέντες ισχυρίστηκαν ότι είναι μέλη εκπαιδευτικής σερβικής ομάδας, η οποία είχε καταχωρηθεί ως ΜΚΟ στο Κοσσυφοπέδιο τον Δεκέμβριο του 2015, αλλά η λειτουργία της ανεστάλη τον Φεβρουάριο του 2017, μετά από αιτιάσεις ότι βρίσκεται αντίθετα με τα συμφέροντα ασφαλείας της χώρας. Πληροφορίες ήθελαν την ομάδα αυτή ως "σερβική παραστρατιωτική ομάδα".

ΣΕΡΒΙΑ

7.8.2017: Συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών είχαν στο Βελιγράδι ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς με τον αρχηγό της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT, Χακάν Φιντάν. Μετά τη συνάντηση εκδόθηκε γραπτή ανακοίνωση από τη σερβική προεδρία, σύμφωνα με την οποία συζητήθηκαν διμερή ζητήματα ασφαλείας, όπως η αυξανόμενη τρομοκρατική απειλή και η προσφυγική κρίση, τα οποία αντιμετωπίζουν τόσο η Σερβία όσο και η Τουρκία. Με την ευκαιρία, ο Σέρβος πρόεδρος απηύθυνε πρόσκληση στον Τούρκο ομόλογό του Ερντογάν να επισκεφθεί τη Σερβία.

10.8.2017: «Είμαι έτοιμος να συμμετάσχω στην εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, μια απόφαση που δεν θα δυσαρεστήσει τα δύο μέρη, και μια τέτοια λύση μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Σήμερα προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα του παρελθόντος αλλά και του μέλλοντός μας», είπε ο Βούτστιτς σε συνέντευξή του.

10.8.2017: Το Υπουργείο Αμύνης της Σερβίας διέψευσε τις πληροφορίες ΜΜΕ σχετικά με την πραγματοποίηση ασκήσεων του ΝΑΤΟ στην σερβική επικράτεια το 2018. «Με αφορμή τις διαφορετικές ερμηνείες της διεξαγωγής ασκήσεων REGEX-18 στη Σερβία, υπογραμμίζουμε ότι αυτές δεν είναι νατοϊκές, αλλά εντάσσονται, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης στρατιωτικής συνεργασίας με πολλές χώρες της περιφερειακής πρωτοβουλίας, που ξεκίνησε το 2013. Οι ασκήσεις πραγματοποιούνται με μερική υποστήριξη σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων και οικονομική υποστήριξη της Κοινής Διοίκησης των συμμαχικών δυνάμεων στη Νάπολη και πραγματοποιούνται με βάση τα πρότυπα του ΝΑΤΟ που είναι αποδεκτά από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διευκρίνισε το σερβικό Υπουργείο Αμύνης.

12.8.2017: Πάνω από 160 άτομα αλβανικής εθνικότητας κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο από έρευνα που διενήργησε η  Δίωξη Εγκλημάτων Πολέμου της Σερβίας. Πρόκειται για άτομα που εντάχθηκαν στον UCK και είναι ύποπτα για εγκλήματα εναντίον Σέρβων αλλά και μη Αλβανών, κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στο Κοσσυφοπέδιο από το τέλος του 1997 έως το τέλος των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ το 1999.

Η έρευνα στη Σερβία διεξήχθη κατά του Χασίμ Θάτσι, σημερινού προέδρου του Κοσσυφοπεδίου και του Ραμούς Χαραντινάι. Η ομάδα του Θάτσι είναι γνωστή ως ναυαρχίδα που λειτουργούσε ως τμήμα του UCK και στη συνέχεια ως εγκληματική ομάδα, όπου ο Χαραντινάι ήταν αρχηγός ομάδας που έδρασε στην περιοχή των Μετοχίων.

ΣΚΟΠΙΑ

6.8.2017: Ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων, Λιούμπτσο Γκεοργκιέφσκι, έγραψε γιατί η Βουλγαρία και τα Σκόπια πρέπει να γιορτάζουν από κοινού κάποιες επετείους. «Η οργάνωση που είχε ετοιμάσει την εξέγερση μέχρι το 1902 ονομαζόταν "Βουλγαρική Μακεδονο-Αδριανουπολιτική Επαναστατική Επιτροπή". Το καταστατικό της γράφηκε από τον Γκότσε Ντέλτσεφ και τον Γκιόρτσε Πετρόφ, μέλη της βουλγαρικής Εξαρχίας ενώ είχαν αποκλεισθεί όλες οι άλλες εθνικότητες από αυτήν μέχρι το 1902. Κύρια γλώσσα της γραπτής επικοινωνίας ήταν η βουλγαρική γλώσσα. Όλα τα έγγραφα, επιστολές και κάθε έγγραφο του Οργανισμού ήταν γραμμένα στην ίδια αυτή γλώσσα. Όλοι οι επικεφαλής της Οργάνωσης ήταν καθηγητές της Βουλγαρικής Εξαρχίας - Ντέλτσεφ, Γκρούεφ, Πετρόφ, Τότσεφ ή Βούλγαροι αξιωματικοί, όπως ήταν ο διοικητής της Εξέγερσης του Ίλιντεν Μπόρις Σαράφοφ».

6.8.2017: Η ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, ΟΥΕΦΑ και η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου των Σκοπίων, υπενθυμίζουν στους φιλάθλους που έχουν εισιτήριο για τον αγώνα Ρεάλ Μαδρίτης - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στο εθνικό στάδιο των Σκοπίων, θα επιτρέπονται μόνο σημαίες, κατά την είσοδο, που αφορούν τους δύο αθλητικούς συλλόγους καθώς και των δύο εθνικών σημαιών των δύο φιναλίστ, δηλαδή της Ισπανίας και της Αγγλίας. Τονίζεται ότι δεν θα επιτραπεί η σκοπιανή σημαία στις κερκίδες, πιθανόν για την αποφυγή προπαγανδιστικής δραστηριότητας σε έναν διεθνή αγώνα.

7.8.2017:  Έντονη αναδεικνύεται η προεκλογική προετοιμασία για τις δημοτικές εκλογές στα Σκόπια. Ο Γκρούεφσκι θα επιδιώξει νίκη με κάθε θυσία, για να διατηρηθεί στην ηγεσία του κόμματός του. Η σημερινή κατάσταση, είναι πολύ δύσκολη για τον Ζάεφ, που ελέγχει μόνο 3 δήμους, το VMRO-DPMNE έχει 60 δήμους και περίπου 15 δήμους έχουν οι Αλβανοί. Δηλαδή, αν ο Ζάεφ κερδίσει 15-20 δήμους, αυτό θα προκαλέσει την κατάρρευση του κύρους της νυν ηγεσίας του VMRO-DPMNE.

8.8.2017: Η κυβέρνηση των Σκοπίων διέψευσε ως εντελώς αναληθές το δημοσίευμα του ρωσικού Sputnik, σύμφωνα με το οποίο ο Ζόραν Ζάεφ έθεσε το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων στον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, προτείνοντας μάλιστα και εναλλακτικές ονομασίες με συνθετικό πάντα το "Μακεδονία". «Στη Σύνοδο της Χάρτας της Αδριατικής στην Ποντγκόριτσα σε καμία περίπτωση δεν έγιναν συζητήσεις για αλλαγή του ονόματος της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας"», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της σκοπιανής κυβέρνησης.

8.8.2017: Αλβανός ιστορικός, πραγματοποίησε έρευνα, που δεν έχει ακόμη δημοσιοποιήσει, σύμφωνα με την οποία 875.000 Αλβανοί ζουν στα Σκόπια, ή 47,5 % του πληθυσμού, ενώ οι Σλάβοι δεν είναι περισσότερο από το 30%. Σημειώνεται ότι ο Γκρούεφσκι δεν προέβη σε απογραφή του πληθυσμού το 2011, όπου θα ήταν δυνατή η απεικόνιση των διαφόρων εθνοτήτων που ζουν στην χώρα.

9.8.2017: "Εξαφανίστηκε" η βουλγαρική εταιρεία που είχε αναλάβει να συνδέσει σιδηροδρομικά τα Σκόπια με το Μοναστήρι και από εκεί στα σύνορα με την Ελλάδα, από όπου θα συνδέεται με τον ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο. Η μη έγκαιρη ολοκλήρωση της γραμμής θα κοστίσει ακριβά στα Σκόπια, επειδή πρόκειται για έργο που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και σε περίπτωση μη αποπεράτωσής του μέχρι τα τέλη του 2017, το κράτος θα πρέπει να επιστρέψει στα ευρωπαϊκά προενταξιακά ταμεία περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ.

9.8.2017: «Η ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ θα μας προστατεύσει από τις παρεμβάσεις της Ρωσίας τις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας και θα μειώσει την επιρροή της Ρωσίας», δήλωσε η υπουργός Άμυνας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα σε συνέντευξή της στο πρακτορείο Bloomberg. «Πριν από την εκλογή της νέας κυβέρνησης υπήρχαν πληροφορίες σχετικά με τις προσπάθειες της Ρωσίας για επιπτώσεις σε βασικούς τομείς της πολιτικής και στον τομέα της ασφάλειας. Μας ανησυχεί το γεγονός αυτό. Πιστεύουμε ότι η ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να βάλει ένα τέλος σε αυτές τις προσπάθειες».

10.8.2017: Το κόμμα του Γκρούεφσκι, VMRO-DPMNE, κατέθεσε στο κοινοβούλιο πρόταση μομφής κατά του υπουργού Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, η οποία στηρίζεται σε αρκετούς λόγους και κυρίως για την "βιαστική και επιζήμια υπογραφή" της Συμφωνίας Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας μεταξύ Σκοπίων και Βουλγαρίας.

10.8.2017: «Το σχέδιο νόμου για τις γλώσσες, παραβιάζει το Σύνταγμα και από ό,τι έχει συμφωνηθεί με τη Συμφωνία-πλαίσιο της Αχρίδας. Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει την προηγούμενη, με τις βιαστικές εγκρίσεις νόμων και ότι θα επιτύχει να θέσει τις σωστές προτεραιότητες προς όφελος όλων». Αυτό αναφέρουν οι γλωσσολόγοι και ακαδημαϊκοί πολίτες, που συμμετέχουν στο έργο του Ινστιτούτου της Σλαβικής γλώσσας.

Οι γλωσσολόγοι θεωρούν προβληματικό τον τίτλο του νομοσχεδίου, "περί γλωσσών",  ο οποίος στην πραγματικότητα δηλώνει ότι η σλαβική γλώσσα δεν είναι παρά μόνο μία από τις γλώσσες της χώρας. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι το νομοσχέδιο ομιλεί για επισημοποίηση γλωσσών που ομιλούνται στη χώρα, τουλάχιστον, από το 20 % των πολιτών, χωρίς να διευκρινίζει την κύρια γλώσσα.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ

10.8.2017: Ο Πρόεδρος της Σλοβενίας Μπορούτ Παχόρ, άρχισε να διασχίζει με τα πόδια την πατρίδα του. Ο Παχόρ και η μικρή ομάδα του, ξεκίνησαν την Τρίτη από το Χοντός, κοντά στα σύνορα με την Ουγγαρία και σκοπεύουν να φτάσουν στο Πιράν, στην Αδριατική Θάλασσα, τη Δευτέρα, διασχίζοντας περίπου 40 χιλιόμετρα την ημέρα. Ο Πρόεδρος της Σλοβενίας χρησιμοποιεί την ετήσια άδειά του για να γνωρίσει καλύτερα τη χώρα και να συναντηθεί με τους πολίτες, την υποστήριξη των οποίων περιμένει στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Η θητεία του Παχόρ λήγει στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / Ria Novosti