Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 5 έως 11/2

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες

Σχεδόν 60 άνθρωποι συνελήφθησαν σε κοινή επιχείρηση 19 χωρών της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνόρων- Frontex και της Europol για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου όπλων στα Δυτικά Βαλκάνια. Κατά την επιχείρηση, η οποία διήρκεσε τρεις ημέρες, ελέγχθηκαν 219 χιλιάδες άτομα και 14.800 οχήματα, κατασχέθηκαν 48 πυροβόλα όπλα, 833 φυσίγγια, τέσσερις χειροβομβίδες και περίπου 500 γραμμάρια εκρηκτικών υλών. Στις χώρες της Δυτικής Βαλκανικής έχουν συλληφθεί 58 άτομα.

Οι υπουργοί Εσωτερικών και Άμυνας από 15 ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν, στη συνάντησή τους στη Βιέννη, να προτείνουν νέα μέτρα για την εξασφάλιση της διακοπής της λειτουργίας της μεταναστευτικής οδού από την Ελλάδα προς την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. Το νέο σχέδιο για το κλείσιμο της αποκαλούμενης βαλκανικής μεταναστευτικής διαδρομής θα ετοιμαστεί μέχρι τον Απρίλιο.

 

ΑΛΒΑΝΙΑ

5.2.2017: Απανωτά «χτυπήματα» σε εκκλησίες και σπίτια στα ακριτικά χωριά του Πωγωνίου. Δύο εκκλησίες και 4 σπίτια, «χτύπησαν» μέσα σε μία νύχτα κακοποιοί στα ακριτικά χωριά των ελληνοαλβανικών συνόρων, Ορεινό και Ξηρόβαλτο, στο Πωγώνι. «Δεν θα γίνουμε σκλάβοι στα σπίτια μας», είναι η κραυγή απόγνωσης και αγανάκτησης των λιγοστών ακριτών που ζουν στα σύνορα και όπως λένε, ζουν μέσα στην τρομοκρατία και τον φόβο των Αλβανών κακοποιών, που εύκολα περνούν σε ελληνικό έδαφος.

5.2.2017: Ο Έντι Ράμα διαφήμισε την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη με ανάρτησή του στο Facebook: «Γεύμα στην Κωνσταντινούπολη με τον Πρόεδρο Ερντογάν για το έργο του αεροδρομίου της Αυλώνας, την αλβανική αεροπορική εταιρεία και άλλες επενδύσεις στρατηγικού χαρακτήρα». Σχεδιάζεται η κατασκευή αεροδρομίων στη νότια Αλβανία (Βόρεια Ήπειρο), που θα βοηθούσαν κυρίως την ανάπτυξη του τουρισμού (στους Άγιους Σαράντα, στην Αυλώνα, στο Αργυρόκαστρου και στην Κορυτσά).

7.2.2017: 17χρονος Αλβανός σχημάτισε με τα χέρια του τον αετό της Αλβανίας, που συμβολίζει τα αλυτρωτικά όνειρα εθνικιστών της γειτονικής χώρας στο λιμάνι Γαϊου Παξών, κάτω από την ελληνική σημαία. Διαπιστώθηκε πως είχε περάσει παράνομα στη χώρα και σύμφωνα με αστυνομικές πηγές απελάθηκε για προσβολή εθνικού συμβόλου.

8.2.2017: Ο πρώην αντιπρόσωπος της Αλβανίας στον ΟΗΕ, Αμπντί Μπαλέτα, αξιολογώντας τον ρόλο της Τουρκίας στα Βαλκάνια, δήλωσε ότι η Τουρκία είναι ο καλύτερος σύμμαχος της Αλβανίας στα Βαλκάνια. «Ό,τι καλό κάνει για την Τουρκία ο Ερντογάν, τόσο καλό είναι και για την χώρα μας», πρόσθεσε.

11.2.2017: Απίστευτη τοποθέτηση ενός Αλβανού «ιστορικού». Πρόκειται για τον διάσημο σε Αλβανία και Σκόπια «ιστορικό», Αρμπέν Λάλα, ο οποίος θεωρεί πως το περιστατικό με τους 7 Αλβανούς φαντάρους από το Μεσολόγγι ήταν εξ αρχής στημένο από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες και δη την ΕΥΠ, με σκοπό να βλάψουν τις Ελληνο-Αλβανικές συνομιλίες που είναι σε εξέλιξη για την επίλυση των προβλημάτων, ιδιαίτερα το ζήτημα Τσάμηδων και της ΕΕ.

Το επιχείρημά του είναι πως ποτέ τα ονόματα των φαντάρων δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις ελληνικές αρχές, πράγμα που «αποδεικνύει» πως πρόκειται για προβοκάτσια των Ελλήνων! Ότι εύκολα μπορούν οι αλβανικές Αρχές να διαπιστώσουν αν οι αλβανικής καταγωγής στρατιώτες πρόδωσαν την πατρίδα τους συνεργαζόμενοι με την ΕΥΠ, αυτό δεν το σκέφθηκε ο ευφυής «διάσημος ιστορικός».

 

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

7.2.2017: Εντοπίστηκε ο πρώτος «εργαζόμενος εκ Βουλγαρίας» στη Θεσσαλονίκη, σε γερμανική τράπεζα. Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό επιχειρήσεων που δηλώνουν αλλοδαπούς, αλλά και Έλληνες, που εργάζονται στη χώρα μας, και προσελήφθησαν σε άλλη χώρα και κυρίως στη Βουλγαρία. Αυτό σημαίνει ό,τι εφαρμόζουν το δίκαιο των άλλων χωρών με αποδοχές μικρότερες, αλλά και ασφαλιστικές εισφορές που πηγαίνουν στα δημόσια ασφαλιστικά ιδρύματα των άλλων χωρών.

10.2.2017: Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Izvestia, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι ενέργειες του ΝΑΤΟ σε περιοχές οι οποίες συνορεύουν με τη Ρωσία, είναι προκλητικές και έχουν αποσταθεροποιητικό χαρακτήρα.

Στις ενέργειες αυτές συμπεριλαμβάνεται η εγκατάσταση συμπληρωματικών στρατιωτικών νατοϊκών δυνάμεων στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής και πλέον γίνονται διαβουλεύσεις σχετικά με το ενδεχόμενο ανάλογης νατοϊκής παρουσίας και σε άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, κυρίως στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, δήλωσε ο υπουργός . Χαρακτήρισε δε προκλητικές τις αποφάσεις ορισμένων χωρών-μελών του ΝΑΤΟ για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων τους δυνάμεων και την κατασκευή νέων στρατιωτικών υποδομών.

10.2.2017:  Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, την 1η Ιανουαρίου του 2017, ο κατώτατος μισθός στη Βουλγαρία ήταν 235 ευρώ, ή κατά 109% μεγαλύτερος από αυτόν της 1ης Ιανουαρίου του 2008, όταν ήταν 112 ευρώ. Ωστόσο, παρά την αύξησή του αυτή, εξακολουθεί να είναι ο χαμηλότερος σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κατώτατος μισθός στη Ρουμανία είναι ο δεύτερος χαμηλότερος στην Ευρωπαϊκή Ένωση - 275, με δεύτερο ρυθμό αύξησης μετά την Βουλγαρία - 99%. Στο Λουξεμβούργο, ο κατώτατος μισθός είναι 1.999 ευρώ, ή περίπου 9 φορές υψηλότερος από ό, τι στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

11.2.2017: Το τουρκικό Υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε από 16 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, την έκδοση 28 ατόμων τα οποία κατηγορεί σαν μέλη του δικτύου των οπαδών του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Νομικές πηγές υψηλού επιπέδου έχουν διευκρινίσει, στο πρακτορείο ειδήσεων Anatolia, ότι από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα έχουν σταλεί, σε διάφορες χώρες, 31 αιτήσεις έκδοσης.

11.2.2017: Ο πρώην πρωθυπουργός Μπ. Μπορίσοφ, τόνισε ότι στο σοβαρό  δημογραφικό πρόβλημα της χώρας πρέπει να υποστηριχθεί η οικογένεια για το πρώτο, δεύτερο και τρίτο παιδί και συγχρόνως για να μην υπάρχει πρόβλημα φύλαξης των παιδιών. «Υπάρχει το μοντέλο της ενίσχυσης για το κάθε παιδί, αλλά και η εξασφάλιση κατώτατου μισθού ως βοήθεια για τους γονείς των συζύγων που θα παρακολουθούν και θα προσέχουν τα παιδιά».

 

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

5.2.2017: Ολοκληρώθηκε η κατεδάφιση του τείχους που είχε ανεγερθεί για να χωρίσει τις σερβικές συνοικίες με τις αλβανικές στη Μιτρόβιτσα. Κατά την κατεδάφιση, οι πολίτες παρέμειναν ήρεμοι και δεν υπήρξε βίαιο περιστατικό. Η κατεδάφιση του τείχους αποφασίσθηκε μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου και του Δήμου της Μιτρόβιτσα, καθώς έχουν υπογράψει για το γκρέμισμά του και τη δημιουργία ενός πεζόδρομου.

6.2.2017: Η εφημερίδα της Πρίστινα «Express» δημοσιεύει ότι για το ΝΑΤΟ ισχύει μόνο η απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου ακόμη το Κοσσυφοπέδιο δεν αναγνωρίζεται ως κράτος. Γι’ αυτό και στην επίσημη ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου και ο πρωθυπουργός αναφέρονται μόνο ως «κύριοι» και όχι με την ιδιότητά τους, όπως και του υπουργού Εξωτερικών και του αναπληρωτή πρωθυπουργού, μόνο ως ονόματα.

9.2.2017: Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Θάτσι, σε συνέντευξή του στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα του Κοσσυφοπεδίου «RTK1», ζητά την άμεση συνέλευση του Κοινοβουλίου του Κοσσυφοπεδίου για τη θέσπιση «Ενόπλων Δυνάμεων του Κοσσυφοπεδίου». Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, αντέδρασε σε αυτήν τη δήλωση, αναφέροντας ότι η δημιουργία στρατού στο Κοσσυφοπέδιο θα φέρει αστάθεια στην περιοχή.

10.2.2017: Σύμφωνα με πληροφορίες από τον αλβανικό και σερβικό Τύπο ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, α υποκινεί συγκρούσεις ανάμεσα στο Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία, καθώς αρχίζει να εξοπλίζει το Κοσσυφοπέδιο με στρατιωτικό οπλισμό, δείχνοντας μάλιστα προθυμία να δωρίσει αεροσκάφη «F-16 Falcon» Block 30, άρματα μάχης και τεθωρακισμένα. Ο σερβικός Τύπος αναφέρει, επικαλούμενος  Σέρβους αμυντικούς εμπειρογνώμονες, ότι ο Ερντογάν μέσω του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα θα παράσχει κάθε βοήθεια σε όλους τους Αλβανούς της περιοχής.

11.2.2017: Ο Ρώσος πρέσβης στα Τίρανα δήλωσε ότι το ψήφισμα 1244 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δεν επιτρέπει ίδρυση Στρατού στο Κοσσυφοπέδιο, με τους Κοσοβάρους να υποστηρίζουν ότι υπάρχει και επιθυμία των ΗΠΑ, να αποκτήσει στρατό η χώρα τους.

 

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

9.2.2017: Κάθε πέμπτο τεστ πατρότητας DNA (το 20%) στο Μαυροβούνιο είναι αρνητικό, δηλαδή δείχνει ότι το δοκιμαζόμενο άτομο δεν είναι ο πατέρας του παιδιού του, γράφει η εφημερίδα Vijesti. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι τα στατιστικά στοιχεία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχουν, περίπου, τα ίδια αποτελέσματα.  Οι ειδικοί λένε ότι η αξιοπιστία το τεστ πατρότητας DNA είναι σχεδόν εκατό τοις εκατό σίγουρο, ότι μ’ αυτό μπορεί να διαπιστωθεί η πατρότητα, ακόμη και πριν από τη γέννηση του μωρού, καθώς και ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη μητέρα ή το παιδί.

 

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

7.2.2017: Δύο Alfa Romeo Giulia Veloce δόθηκαν στην Τροχαία της Ρουμανίας, προκειμένου να περιπολούν στον τμήμα της εθνικής οδού που διασχίζει περιφερειακά το Βουκουρέστι. Τα ιταλικά αυτοκίνητα θα ενταχθούν στο στόλο της Αστυνομίας για ένα χρόνο και αποτελούν δωρεά της τοπικής αντιπροσωπείας της Alfa Romeo. Εκτός των εξωτερικών αλλαγών όπου έχουν τοποθετηθεί τα ειδικά αυτοκόλλητα, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες τροποποιήσεις προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο ρόλο τους.

 

ΣΕΡΒΙΑ

5.2.2017: Συνεχίζεται η προσπάθεια για αλλαγή συνόρων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, που άρχισε πριν από δύο χρόνια τουλάχιστον. Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ντέινα Ροχραμπάτσερ, ο οποίος προεδρεύει στην Υποεπιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων για την Ευρώπη, την Ευρασία και των αναδυόμενων οικονομιών, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Σερβίας, προτείνει την ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου για την επίλυση των εντάσεων.

Συγκεκριμένα, προτείνει εδάφη της νότιας Σερβίας με αλβανικό πληθυσμό (σημ. Εννοεί κοιλάδα του Πρέσεβο, ή Σαντζάκ) να παραχωρηθούν στο Κοσσυφοπέδιο και εδάφη του βόρειου Κοσσυφοπεδίου και Μετοχίων (σημ. Περιοχή της Μιτρόβιτσα) να ενσωματωθούν στη Σερβία. Ο Ροχραμπάτσερ στην επιστολή του προς τον Νίκολιτς συνιστά, ότι η πρόταση αυτή είναι δυνατή και δεν πρέπει να αγνοηθεί.

5.2.2017: Ο πρόεδρος των Ενώσεων Αποστράτων της Σερβίας, Σάσα Ντουίοβιτς χαιρέτισε την απόφαση της σερβικής κυβέρνησης να θέσει σε ετοιμότητα το στρατό και την αστυνομία μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του προς τον Σέρβο πρωθυπουργό, Αλεξαντάρ Βούτσιτς, που προχωρά με σταθερά βήματα να επιλύσει την κατάσταση μέσω διαπραγματεύσεων.

 

ΣΚΟΠΙΑ

6.2.2017: Ο σκοπιανός Τύπος υπαινίσσεται ότι οι Έλληνες Ευρωβουλευτές θα υπενθυμίζουν συνεχώς στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ταγιάνι την δήλωσή του ότι οι Σκοπιανοί είναι απόγονοι του Μ. Αλεξάνδρου (ανακαλώντας στη συνέχεια και γράφοντας στα ελληνικά: «Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας και οι ιδέες του συνέβαλαν στη γέννηση της Ευρώπης»), για να τον φέρουν πολύ κοντά στις ελληνικές θέσεις.

7.2.2017: Ο Αμερικανός γερουσιαστής Ροχραμπάτσερ μίλησε σε αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό για τα Σκόπια: «Μισώ να το πω αυτό, αλλά… η θέση μου είναι ότι η (ψευδο)Μακεδονία δεν είναι κράτος. Λυπάμαι, αλλά δεν είναι κράτος. Είναι τόσο διχασμένη κατάσταση που ποτέ δεν θα είναι σε θέση να προχωρήσει. Έτσι, οι Κοσοβάροι και οι Αλβανοί των Σκοπίων, πρέπει να είναι μέρος του Κοσσυφοπεδίου. Ενώ η υπόλοιπη χώρα θα πρέπει να γίνει μέρος της Βουλγαρίας ή οποιαδήποτε άλλης χώρας με τους οποίους ισχυρίζονται ότι σχετίζονται.

«Η ιδέα ότι η  ψευδομακεδονία θα κρατηθεί ζωντανή, επειδή κάποιος πριν από 30 χρόνια το αποφάσισε έτσι να διαμορφωθεί, από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, δεν οδηγεί σε μια εξήγηση ότι η ιδέα αυτή εξακολουθεί να υφίσταται».

7.2.2017: Συναγερμός σήμανε στο προξενείο των Σκοπίων στην Αθήνα, όταν διαρρήκτες εισέβαλαν στο διαμέρισμα διπλωματικού Συνδέσμου. Το περιστατικό συνέβη πριν από τρεις ημέρες, αλλά τώρα έγινε γνωστό. Οι δράστες παραβίασαν την πόρτα του σπιτιού, πήραν χρήματα, αντικείμενα αξίας, καθώς και ένα λάπτοπ με έγγραφα του Προξενείου. Αμέσως ενημερώθηκε το υπουργείο Εξωτερικών, που με τη σειρά του ειδοποίησε το υπουργείο των Σκοπίων. Την υπόθεση ερευνά η Ασφάλεια.

8.2.2017: Ο γερουσιαστής Ντέινα Ροχραμπάτσερ πρότεινε τα Σκόπια να διαλυθούν και να απορροφηθούν από το Κοσσυφοπέδιο, τη Βουλγαρία και τις άλλες όμορες χώρες. Η Σλαβική Διασπορά με ανακοίνωσή της θεωρεί ως εξαιρετικά ανεύθυνη την επίθεση κατά των Σκοπίων από τον γερουσιαστή, που εκλέγεται  με τους ρεπουμπλικάνους στην Καλιφόρνια και καλεί τον πρόεδρο του Κογκρέσου Πωλ Ράιαν και τον προεδρεύοντα του Συνεδρίου της πλειοψηφίας, Κέβιν ΜακΚάρθι επειγόντως να τον απομακρύνουν από τη θέση του προέδρου της υποεπιτροπής του Κογκρέσου.

11.2.2017: Ο Σεμπάστιαν Κούρτς, υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας και πρόεδρος του ΟΑΣΕ για το 2017, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη εργασίας στα Σκόπια την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου και θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Νίκολα Ποπόσκι. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των Σκοπίων, την Κυριακή ο Κουρτς και ο Ποπόσκι θα επισκεφθούν το υψόμετρο 59 στα σύνορα της χώρας με την Ελλάδα, που αποτελεί ένα από σημεία της λεγόμενης βαλκανικής οδού των προσφύγων-μεταναστών.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ