Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 4/2 έως 10/2

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

ΑΛΒΑΝΙΑ

4.2.2018: Οι δυνατές βροχές των τελευταίων δύο ημερών είχαν ως αποτέλεσμα να φουσκώσουν τα ποτάμια και να πλημμυρίσουν περιοχές στον Αυλώνα και στην Φίερ. Ο αλβανικός στρατός διέσωσε με βάρκες 17 οικογένειες στην περιοχή του Αυλώνα. Επίσης στην ίδια περιοχή μια γυναίκα με τα δύο παιδιά της διασώθηκαν με ελικόπτερο. Ο νομάρχης στην Φίερ ανέφερε ότι 45 περιοχές έχουν βρεθεί κάτω από το νερό και πολλές οικογένειες διασώθηκαν και οδηγήθηκαν σε νοσοκομεία από τον στρατό.

6.2.2018: Ο Αλβανός πρωθυπουργός σημειώνει ότι «Για την Αλβανία υφίσταται ως θέμα στοιχειωδών δικαιωμάτων των Αλβανών συμπατριωτών μας που κάποτε ζούσαν στην Ελλάδα. Ειλικρινά δεν πιστεύω ότι οποιοσδήποτε νουνεχής άνθρωπος θα διαφωνήσει με τη θέση ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να ταξιδέψουν και να επισκεφθούν την Ελλάδα ή ότι αυτοί και τα παιδιά τους πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν περιουσιακά δικαιώματα δια της δικαστικής οδού όπως κανονικά μπορεί κάθε Ευρωπαίος πολίτης». Σύμφωνα με τον ίδιο οι δύο κυβερνήσεις είναι «κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα που θα είναι δίκαιη και για την Αλβανία και για την Ελλάδα».

9.2.2018: Στην αλβανική ναυτική βάση "Πασαλιμάν" πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης 5 οχημάτων για μεταφορά στρατιωτών και στρατιωτικού υλικού, που αποτελούν δωρεά του τουρκικού στρατού μετά την επίσκεψη της υπουργού Άμυνας Όλτα Τζάσκα, πριν από λίγες ημέρες, στην Τουρκία. Πληροφορίεςαναφέρουν ότι ο τουρκικός στρατός θα εξοπλίσει με βαρύ οπλισμό το τμήμα των ειδικών δυνάμεων της Αλβανίας.

10.2.2018: Το αντιτορπιλικό του αμερικανικού ναυτικού, USS Ross (DDG-71), κατέπλευσε στο αλβανικό λιμάνι του Αυλώνα (Vlore) σε μια προγραμματισμένη επίσκεψη για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Το πλοίο θα παραμείνει αγκυροβολημένο επί τρεις ημέρες στο πλαίσιο της διμερούς στρατιωτικής συνεργασία.


ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

6.2.2018: Και οι Βούλγαροι στην διεκδίκηση της Μακεδονίας! Ο ευρωβουλευτής του VMRO, Άγκελ Τζαμπάνσκι, μίλησε στο βουλγαρικό κανάλι «bTV Ж» για το συλλαλητήριο της Μακεδονίας, το οποίο ενόχλησε τελικά πάρα πολλούς.  Υποστήριξε ουσιαστικά ότι αφορά το θέμα την Βουλγαρία και την Ελλάδα, ενώ άφησε υπονοούμενα για την κτητικότατα της Μακεδονίας του… Αιγαίου! Ο Τζαμπάσκι είναι γνωστός για την δραστηριότητα στη βουλγαρική μειονότητα στην Αλβανία, ενώ απειλεί ότι θα μπλοκάρει την είσοδο της Αλβανίας στην Ε.Ε αν δεν αναγνωρισθούν τα δικαιώματα της βουλγαρικής μειονότητας.

7.2.2018: Ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Κατόχων Αιγοπροβάτων στη Βουλγαρία, δήλωσε ότι αναζητούνται 1.000 βοσκοί από τρίτες χώρες με μισθούς από 350 έως 700 ευρώ συν καλά πριμ! [Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια, όπου Βούλγαροι εργάζονταν ως βοσκοί, στην Ελλάδα].

9.2.2018: Παρά την αντίσταση των Ελλήνων ευρωβουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βούλγαροι ευρωβουλευτές πέρασαν με επιτυχία τις προτάσεις τους για την FYROM, αναφέρει βουλγαρικό δημοσίευμα. Με συντονισμό των προσπαθειών τους, οι Βούλγαροι ευρωβουλευτές, υπέβαλαν σημαντικές προσθήκες στο τελικό ψήφισμα των διατάξεων που αφορούσε τα Σκόπια, όπως το αίτημα για την κατάργηση της περιαγωγής, τη βελτίωση του σιδηροδρομικού δικτύου και τη βελτίωση της οδικής υποδομής και συνδεσιμότητας, που έγιναν ευπρόσδεκτες και εγκρίθηκαν.


ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

8.2.2018: Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι εξέφρασε δυσαρέσκεια σε ό,τι αφορά τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία, όπως είπε, αδικεί το Κοσσυφοπέδιο. Ο Θάτσι έγραψε στο προφίλ του στο Facebook, ότι η στρατηγική απέτυχε να αποσαφηνίσει την πιθανή ένταξη του Κοσσυφοπεδίου κι αυτό είναι άδικο. Πιστεύει ότι αυτό έγινε λόγω της έλλειψης μιας ενιαίας θέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, την οποία δεν αναγνωρίζουν πέντε από τα κράτη-μέλη της, και υπογράμμισε ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν θα εγκαταλείψει τον ευρωπαϊκό στόχο.

9.2.2018: Οι ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου υπό την ηγεσία του Χασίμ Θάτσι, σκέφτονται να χωρίσουν το Κοσσυφοπέδιο με την Σερβία, με ανταλλαγή εδαφών.  Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ιδέα αυτή, που προτάθηκε αρχικά από το Βελιγράδι, έγινε αντικείμενο συζητήσεων κατά την επίσκεψη που πραγματοποιείται από τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι στις ΗΠΑ, στις συναντήσεις  του με συμβούλους του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και τον διευθυντή της CIA.


ΡΟΥΜΑΝΙΑ

5.2.2018: "Κασκαβάλι Πίνδου" ή "Cascaval de Sãveni"; Και οι δύο ονομασίες αφορούν ένα παραδοσιακό κασέρι που παρήγαγαν οι Βλάχοι και πλέον, τουλάχιστον στα βλαχοχώρια της Ηπείρου, έχει εγκαταλειφθεί. Ωστόσο, η Ρουμανία, η οποία διεκδικεί τους Έλληνες Βλάχους ως δικούς της και κάνει λόγο για ρουμανική "βλάχικη" μειονότητα στην Ελλάδα, έχει ήδη καταθέσει από τον Απρίλιο του 2017 φάκελο για την αναγνώριση του ΠΓΕ "Cascaval de Sãveni". Η περιφέρεια Ηπείρου, επιχειρεί να καθιερώσει ως ελληνικό το κασέρι κασκαβάλι.


ΣΕΡΒΙΑ

4.2.2018: Ένα νομικά δεσμευτικό έγγραφο που θα ρυθμίζει τις σχέσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας πριν από την προσχώρηση της Σερβίας στην ΕΕ και θα επιμένει στο συνεχή διάλογο του Βελιγραδίου με το Κοσσυφοπέδιο, αναμένουν οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι. Ειδικότερα, ο Ταγιάνι δήλωσε ότι «είναι σημαντικό για την Ένωση να καταλήξει σε μια νομικά δεσμευτική συμφωνία που θα επιτευχθεί πριν από την είσοδο της χώρας στην ΕΕ». Ωστόσο, δεν χρησιμοποίησε τον όρο "πλήρη αναγνώριση", μια έννοια που η Σερβία απορρίπτει απερίφραστα.

6.2.2018: Tην υπογραφή της τελικής συμφωνίας με την Σερβική Κυβέρνηση, για τον διακανονισμό της αποζημίωσης των 40 εκατ. δολαρίων που θα καταβάλει μετά την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου για το θέμα RTB-BOR, ανακοίνωσε ο όμιλος Μυτιληναίου. Η εταιρεία, το 1996, σύναψε συμφωνία συνεργασίας με την RTB BOR, η οποία ελέγχεται από το σερβικό δημόσιο και δραστηριοποιείται στον τομέα της εμπορίας μετάλλων. Ωστόσο, το 2004, άρχισε να μη εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς τη Μυτιληναίος, ενώ προχώρησε και σε αθέτηση των αποπληρωμών, παρά τις προκαταβολές και την προχρηματοδότηση για κεφάλαιο κίνησης από την ελληνική εταιρεία.

8.2.2018: Ο Αλ. Βούτσιτς επισήμανε ότι στην πορεία προς την Ε.Ε. θα χρειαστεί να ληφθούν και δυσάρεστες αποφάσεις: Να υπάρξει συμφωνία για την οριοθέτηση των συνόρων με τη Βοσνία -Ερζεγοβίνη και την Κροατία και να υπογραφεί νομικά δεσμευτικό σύμφωνο με το Κοσσυφοπέδιο. Ο Πρόεδρος της Σερβίας διαβεβαίωσε ότι η Σερβία θα προσπαθήσει να ικανοποιήσει όλα τα κριτήρια, ανέφερε ωστόσο ότι κάθε συμφωνία που θα επιτευχθεί για το Κοσσυφοπέδιο θα τεθεί προς έγκριση από τους πολίτες, σε δημοψήφισμα. Συμπλήρωσε επίσης ότι «η πολιτική ηγεσία της Σερβίας δεν θα δεχθεί συμφωνία όπου μόνο η μία πλευρά χάνει τα πάντα και η άλλη κερδίζει τα πάντα».

8.2.2018: Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ότι δεν βλέπει κανένα νόημα για νέες συμφωνίες μεταξύ των αρχών του Βελιγραδίου και της Πρίστινας, επειδή το Κοσσυφοπέδιο δεν τηρεί καμία από τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί μέχρι σήμερα. Ο Ντάτσιτς τόνισε ότι, παρά τα εμπόδια και τις προκλήσεις, η Σερβία τηρεί όλες τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί με το Κοσσυφοπέδιο, πιστεύοντας ότι αυτή η προσέγγιση δεν έχει καμία εναλλακτική λύση και ότι όλα τα ζητήματα μπορεί και πρέπει να λυθούν, μόνο, ειρηνικά.

10.2.2018: «Το Κόσοβο είναι αναμφισβήτητα τμήμα της Σερβίας», τονίζει σε συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα Politika, ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και αρχηγός του συγκυβερνώντος -με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς- ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων, Χάιντς Κρίστιαν Στράχε. Ταυτόχρονα, επισημαίνει πως το κόμμα του είχε επικρίνει έντονα, πριν από χρόνια, την αναγνώριση του Κοσόβου από την Αυστρία, κάτι που τώρα είναι γεγονός το οποίο δεν μπορεί να αλλάξει.


ΣΚΟΠΙΑ

4.2.2018: «Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να αλλάξει την εξωτερική πολιτική της μετά το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Αθήνα καθώς οι διαμαρτυρόμενοι κατηγόρησαν τις ελληνικές Αρχές για "προδοσία" και "συμβιβασμό"», γράφει σλαβικό δημοσίευμα επικαλούμενο ελληνικές πηγές.

4.2.2018: Στα Σκόπια τίμησαν την επέτειο των 146 χρόνων από τη γέννηση του Βούλγαρου επαναστάτη και οραματιστή, Γκότσε Ντέλτσεφ [που πολέμησε για να εκβουλγαρίσει την Μακεδονία]. Οι Σλάβοι των Σκοπίων, οι οποίοι τον θεωρούν οραματιστή ενός κράτους με το όνομα "Μακεδονία" τον τίμησαν. Έτσι, αντιπροσωπεία της κυβέρνησης, με επικεφαλής την υπουργό Άμυνας, Ραντμίλια Σεκερίνσκα, τον υπουργό Πολιτισμού, Βλαντίμιρ Λαζόφσκι και τον υφυπουργό της Κοινωνίας, Πληροφορίας και Διοίκηση Αλεξάνταρ Μπαϊντέφσκι, κατέθεσαν στεφάνια στον τάφο του.

5.2.2018: Τη στήριξή του στα Σκόπια εξέφρασε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου που διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη για τους μετανάστες από βαλκανικές χώρες: «Η Τουρκία θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της "Μακεδονίας", επειδή η Ελλάδα είναι λάθος», δήλωσε. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της σκοπιανής ραδιοτηλεόρασης "ΜΡΤ", ο Ερντογάν τόνισε ότι «Τούρκοι και "Μακεδόνες" είναι αδέλφια» και πως «Η Τουρκία θα βρίσκεται πάντα πίσω από την "Μακεδονία"».

5.2.2018: Εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών κατά της αλλαγής ονομασίας των Σκοπίων, με ντεκόρ χάρτες της "Μεγάλης Μακεδονίας" έως τη Χαλκιδική και τον Όλυμπο, ξεκίνησε η εθνικιστική οργάνωση "Defender 2001" σε πόλεις της χώρας. Η αρχή έγινε στην Στρώμνιτσα, ιδιαίτερη πατρίδα του πρώην δημάρχου Ζόραν Ζάεφ, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

5.2.2018: Πρώην Πρέσβεις της Ελλάδας, με κοινή επιστολή τους, τονίζουν: «Με κανέναν τρόπο το όνομα "Μακεδονία" στα Σκόπια. Όλες οι ενδείξεις ενισχύουν την πεποίθησή μας πως τα Σκόπια, ό,τι και αν δεχθούν, να πουν ή να κάνουν, για να μπουν στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, δεν θα εγκαταλείψουν το επεκτατικό τους ιδεολόγημα.
» Θα συνεχίσουν κατά συνέπεια, να το προβάλλουν χρησιμοποιώντας το όνομα "Μακεδονία", έστω και αν σε αυτό προστεθεί γεωγραφικός, εθνικός η χρονικός προσδιορισμός. Διότι έναν γεωγραφικό προσδιορισμό οι Σκοπιανοί θα τον μεταχειρίζονται για να προωθούν την προπαγάνδα τους περί διηρημένης Μακεδονίας που θα πρέπει να επανενωθεί με διεύρυνση του κράτους των Σκοπίων».

5.2.2018: Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η Ραντμίλα Σεκερίνσκα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «κανένας από τους δυο δε θα βγει από αυτή τη διαμάχη με μία λύση ως νικητής. Όλοι θα υποστούμε κριτική». Τονίζει ωστόσο πως η «Λήψη απόφασης σημαίνει ευθύνη. Μεγαλύτερη ευθύνη, η μη λήψη απόφασης».

5.2.2018: Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Πολιτικής, διαπιστώθηκε αλλαγή στην κοινή γνώμη σε σχέση με το ενδεχόμενο αλλαγής του ονόματος της χώρας. «Πέρυσι το 30% των πολιτών αντιτάχθηκε πλήρως στην ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ, λόγω του φόβου της αλλαγής ταυτότητας, και κατόπιν δημοσίων συζητήσεων εμπειρογνωμόνων και ανώτερων αξιωματούχων, το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 19,6%». Το δημοσίευμα προσθέτει ότι «το περίπου 20 % των πολιτών είναι έντονα κατά της αλλαγής του ονόματος του κράτους, επειδή φοβούνται την ταυτότητα, αλλά εάν το όνομα του "μακεδονικού" έθνους και της γλώσσας δεν θα τεθεί σε κίνδυνο, τότε το 41% των πολιτών θα αποδέχονταν την αλλαγή του ονόματος.

5.2.2018: Η Μεγάλη Βρετανία, ισχυρότατο μέλος του ΝΑΤΟ και ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζητεί την ένταξη των Σκοπίων στην Συμμαχία με ή χωρίς συμφωνία για το όνομα. Αυτό προκύπτει από έγγραφο της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της βρετανικής Βουλής των Λόρδων και δείχνει τις πιέσεις που ασκούνται στην Αθήνα.

6.2.2018: Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αποδεχτεί γεωγραφικό προσδιορισμό στην ονομασία της. Πρόσθεσε ότι το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε τη μετονομασία του αεροδρομίου από "διεθνές αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος" σε "διεθνές αεροδρόμιο Σκοπίων" και τη μετονομασία της εθνικής οδού των Σκοπίων, που οδηγεί στα σύνορα με την Ελλάδα, από "εθνική οδός Αλέξανδρος ο Μακεδών" σε "εθνική οδός Φιλίας".

7.2.2018: Ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι η αλλαγή του συντάγματος είναι θέση της Ελλάδας και όχι των Σκοπίων. «Δεν βλέπω κανένα λόγο να αλλάξουμε το Σύνταγμά μας. Στις συνομιλίες για το όνομα, η απαίτηση για αλλαγή του συντάγματος είναι μία θέση της Ελλάδας, αλλά εμείς έχουμε τη δική μας».

7.2.2018: Ο πρόεδρος του αλβανικού κόμματος "Συμμαχία των Αλβανών", Ζιαντίν Σέλα, μετά τη συνάντησή του με τον πρέσβη της ΕΕ, Σάμουελ Ζμπόγκαρ, δήλωσε ότι χαιρετίζει τη μετονομασία της εθνικής οδού και του αεροδρομίου ως μια προσπάθεια δημιουργίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κρατών. Ωστόσο, ο Σέλα, τάχθηκε ενάντια σε ένα όνομα (μιας λέξης) που δεν θα μεταφράζεται καν στα αλβανικά (όπως Γκορνομακεντόνια), το οποίο είναι το κύριο θέμα των συζητήσεων των τελευταίων ημερών.

8.2.2018: Έναν πολιτικό ή διπλωμάτη διεθνούς κύρους, με ειδικό βάρος, επιθυμεί η κυβέρνηση των Σκοπίων, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό βρεθούν σε προχωρημένο σημείο και χρειαστεί να "ξεμπλοκάρουν". Σκοπιανές πηγές σημειώνουν ότι οι δύο πλευρές δεν έχουν συζητήσει πιθανά ονόματα ξένων διπλωματών και εν γένει πολιτικών, αλλά, καθώς συνεχίζεται η διαδικασία, όλο και περισσότεροι άνθρωποι "με ονόματα και επώνυμα" αντιπροτείνονται, για "να βοηθήσουν την εξομάλυνση της διαδικασίας".

8.2.2018: Ο πρόεδρος του Εμπορικού  Επιμελητηρίου των Σκοπίων, Μπράνκο Αζέσκι, απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνο Μίχαλο, προτείνοντας και πάλι να ενταθούν οι δραστηριότητες για τη σύναψη συμφωνίας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδας
Ο Μπράνκο Αζέσκι τόνισε, ότι ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδας αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, το 2017 οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν στα 180,04 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένα κατά 21,9% από το 2016.

9.2.2018: Σε προχωρημένες συζητήσεις βρίσκεται, μετά και από τις επτά συναντήσεις Ελλάδας και Σκοπίων, η διακρατική συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς των έργων συνδεσιμότητας, των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, της πολιτικής προστασίας, της δημόσιας διοίκησης και της υγείας. Ταυτόχρονα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν για αστυνομική συνεργασία, συνεργασία μεταξύ των Διπλωματικών Ακαδημιών, καθώς και η προώθηση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.

9.2.2018: Σύμφωνα με ανακοίνωση του Anadolu, στα Σκόπια αναμένεται να κατασκευασθεί μεγάλο τέμενος με την χορηγία της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας (Ίδρυμα Ντιγιανέτ), η κατασκευή του οποίου εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2020. Η Πρέσβειρα της Τουρκίας στα Σκόπια, Τουλίν Ερκάλ Καρά, επισκέφθηκε την τοποθεσία στην οποία αναμένεται να κατασκευασθεί το νέο τέμενος από την τούρκικη κρατική εταιρεία Komas A.Ş. Το νέο τέμενος θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 3.500 άτομα, θα διαθέτει κλειστό χώρο στάθμευσης, βιβλιοθήκη, αίθουσες για συνεδριάσεις και σεμινάρια για το Κοράνι, καθώς και εμπορικά καταστήματα.

10.2.2018: Το Φόρουμ των Αλβανών διανοουμένων, θεωρεί ότι οποιαδήποτε λύση που μπορεί να επιτευχθεί, δεν θα είναι έγκυρη, αν δεν αντανακλά την πραγματικότητα των Αλβανών των Σκοπίων, ως κράτος στο οποίο ζουν δύο μεγαλύτερες εθνοτικές κοινότητες. «Δηλαδή, στο όνομα της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας θα πρέπει να περιλαμβάνεται η πραγματικότητα, και όχι ένα όνομα το οποίο αναφέρεται μόνο στους Σλάβους και αγνοεί τους Αλβανούς. Πιστεύουμε ότι αυτή θα είναι μια βάση για την αποφυγή της σύγκρουσης στο μέλλον».


ΣΛΟΒΕΝΙΑ

8.2.2018: Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, Καρλ Εριάβετς, είπε ότι εξεπλάγη από την δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος χαρακτήρισε τη συνοριακή διαφωνία μεταξύ Κροατίας και Σλοβενίας ως διμερές θέμα. Είναι πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυριαρχίας του νόμου, δήλωσε ο Καρλ Εριάβετς, μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξη. Η Σλοβενία και η Κροατία κατέφυγαν στη διεθνή διαιτησία για τα σύνορα των δυο χωρών στον κόλπο του Πιράν, στην Αδριατική. Το διαιτητικό δικαστήριο αποφάσισε ότι το μεγαλύτερο μέρος του κόλπου ανήκει στην Σλοβενία, αλλά η Κροατία αρνήθηκε να δεχθεί την απόφαση.


Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / Ria Novosti / apenadi