Skip to main content

Βαλκανικό Ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 31/7 έως 6/8

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

ΑΛΒΑΝΙΑ

31.7.2016:  Πάνω από 10.000 χασισόδεντρα εντόπισε και κατέστρεψε η αλβανική αστυνομία κατά τη διάρκεια επιχείρησης στο χωριό Καλιβάτσι, στο Τεπελένι.  Οι αλβανικές αρχές εντοπίζουν και καταστρέφουν, σχεδόν σε καθημερινή βάση, χιλιάδες χασισόδεντρα σε όλη τη χώρα, με τα αλβανικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα με τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, από τον βορρά έως τον νότο.

4.8.2016: Οι αλβανικές ένοπλες Δυνάμεις αποναρκοθετούν περιοχές από τις οποίες θα διέλθει ο TAP. Αποξηλώνονται εδάφη από παλαιά πυρομαχικά και νάρκες. Θα καθαριστεί μια περιοχή 209 χιλιομέτρων με μέσο πλάτος 40 μέτρα.

5.8.2016: Το Υπουργικό Συμβούλιο της Αλβανίας αποφάσισε να πραγματοποιήσει μελέτη τεχνικής και οικονομικής σκοπιμότητας για την κατασκευή διεθνούς αεροδρομίου στο νότιο τμήμα της χώρας. Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι εκτός από το αεροδρόμιο «Μητέρα Τερέζα» στα Τίρανα, θα ανοίξει ένα δεύτερο διεθνές αεροδρόμιο στην πόλη Κούκες. Σύμφωνα με τα σχέδια, το αεροδρόμιο του Αργυρόκαστρου προβλέπεται να γίνει το τρίτο διεθνές στη χώρα.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

1.8.2016: Συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας - Βουλγαρίας στην Σόφια. Ο Μπ. Μπορίσοφ χαρακτήρισε πάρα πολύ θετική την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα και μίλησε για τη σταθερή συνεργασία που μπορούν να έχουν Ελλάδα και Βουλγαρία, όπως η Γαλλία με τη Γερμανία. Επισήμανε τη σταθερή αλληλοϋποστήριξη σε όλα τα επίπεδα και πως είναι κρίσιμο σε μια αποσταθεροποιημένη ευρύτερη περιοχή να διαφυλαχθεί η φιλία και η συνεννόηση.

1.8.2016: Αντιδράσεις προκαλεί στον πολιτικό κόσμο της Βουλγαρίας, η αναγνώριση και δεύτερου φιλοτουρκικού κόμματος (DOST). Ο ηγέτης του Εθνικού Μετώπου για την Σωτηρία της Βουλγαρίας (NFSB), Βαλέρι Σιμεόνοφ, δήλωσε: «Η σύνθεση αυτού του κόμματος δεν υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Βουλγαρίας. Φυσικά, προτιμούσα να μην καταχωρηθεί αυτό το κόμμα», είπε και τόνισε ότι η απόφαση αυτή είναι επιζήμια για τη βουλγαρική κοινωνία, επειδή πιστεύει πως «σε καμία περίπτωση το DOST δεν υπερασπίζεται τα συμφέροντα της βουλγαρικής κοινωνίας».

4.8.2016: Υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, με τον Ρώσο πρόεδρο, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα διμερούς συνεργασίας με έμφαση στην υλοποίηση κοινών ενεργειακών έργων. Η επικοινωνία έγινε μετά την επιστολή του Ζαν Κλωντ Γιουνγκέρ προς τον Μπορίσοφ, ότι η Ε.Ε. είναι πρόθυμη να συμφωνήσει για την παροχή ρωσικού αερίου που θα διέρχεται από τον κόμβο αερίου «Μπαλκάν» της Βουλγαρίας.

5.8.2016: ΗΠΑ και Πολωνία θα αναλάβουν την προστασία του εναέριου χώρου της Βουλγαρίας. Απομένει η διαπραγμάτευση για τις συμβάσεις σχετικά με τις ώρες και τη διάρκεια των πτήσεων, τα καθήκοντα και τις οικονομικές απαιτήσεις Αμερικανών και Πολωνών. Τα κεφάλαια για την πληρωμή των ξένων αεροσκαφών θα εξασφαλιστούν από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας.

5.8.2016: Οι δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εξωτερικών Συνόρων - Frontex, ενισχύουν τους ελέγχους στα σύνορα της Βουλγαρίας με την Τουρκία και τη Σερβία. Η απόφαση ελήφθη μετά από αίτηση των βουλγαρικών αρχών.
Ο οργανισμός θα αναπτύξει ανθρώπινο δυναμικό, περιπολικά αυτοκίνητα, φορτηγά και τεχνολογικό εξοπλισμό, και τις ομάδες με σκυλιά για να βοηθήσει τις βουλγαρικές αρχές να ανιχνεύουν άτομα κρυμμένα σε αυτοκίνητα, λεωφορεία και τρένα. Η Frontex θα συμβάλλει, επίσης, στον καθορισμό της εθνικότητας των εισερχόμενων μεταναστών.

5.8.2016: Μικτές ομάδες της Τροχαίας στην Ελλάδα και στην Βουλγαρία, θα ελέγχουν τη συμμόρφωση με τους κώδικες οδικής κυκλοφορίας στην παραμεθόριο, από τις 5 Αυγούστου έως 30 Οκτωβρίου. Θα ελέγχεται κυρίως η συμπεριφορά οδήγησης, η ταχύτητα, ο τρόπος της προσπέρασης, η χρήση αλκοόλ και η εγκυρότητα των εγγράφων του οδηγού και του οχήματος. Θα πραγματοποιούνται, επίσης, έλεγχοι για την παράνομη διακίνηση και μεταφορά ατόμων με μη νομότυπα έγγραφα παραμονής.

6.8.2016: Το 85% των εταιρειών στην Βουλγαρία έχουν έως 4 υπαλλήλους και οι μισές από αυτές δεν έχουν ούτε έναν. Αυτό δείχνει έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας σύμφωνα με στοιχεία από το 2014 όταν στη χώρα λειτουργούσαν 332.800 εταιρείες. 150.000 από αυτές (45.2%) δεν έχουν υπαλλήλους, 132.000 έχουν από 1-4, 7.6% από αυτές έχουν από 5 έως 10 άτομα προσωπικό. Το 8% έχουν πάνω από 10 υπαλλήλους και εξασφαλίζουν το 70% των θέσεων εργασίας στη χώρα μας. Οι περισσότερες εταιρείες λειτουργούν στον τομέα του εμπορίου ενώ αυτές που επιβιώνουν μετά τον πρώτο χρόνο συνήθως αναπτύσσονται στον τομέα των μεταφορών και της αποθήκευσης. Από τις εταιρείες που ιδρύθηκαν το 2009 έως το 2014 επιβίωσαν μόλις το 7.8% με πιο επιτυχημένες τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με την ενέργεια (14.6%).

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

4.8.2016: Το Κοσσυφοπέδιο συμμετέχει για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, έχοντας αναγνωρισθεί από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή το περασμένο έτος, ενώ και στο ποδόσφαιρο έγινε αποδεκτό το Μάιο από την UEFA και στη συνέχεια από την FIFA. Υπήρξε αντίδραση από την Σερβία: «Στο Μαρακανά παρέλασαν αθλητές από ένα κράτος που δεν έχει αναγνωρισθεί», γράφει ο σερβικός Τύπος.

5.8.2016: Άγνωστοι πέταξαν εκρηκτικό μηχανισμό στο κτίριο του Κοινοβουλίου του Κοσσυφοπεδίου. Μάλλον πρόκειται για αντιαρματική χειροβομβίδα, την οποία πέταξαν αναβάτες μοτοσικλέτας.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 μηνών, η ένταση μεταξύ των κομμάτων έχει ενταθεί σημαντικά. Βουλευτές της αντιπολίτευσης έριξαν αρκετές φορές δακρυγόνα στο Κοινοβούλιο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της συμφωνίας με τη Σερβία, η οποία δίνει μεγαλύτερη αυτονομία στους δήμους στους οποίους πλειοψηφεί ο σερβικός πληθυσμός. Υπήρξαν κάποιες συγκρούσεις μεταξύ οπαδών της αντιπολίτευσης και της αστυνομίας. Αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου ζήτησε από το Κοινοβούλιο να επικυρώσει συνοριακή συμφωνία με το Μαυροβούνιο, η οποία αμφισβητείται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. 

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

31.7.2016: Εξαιτίας παρατεταμένης επιδημίας στο δέρμα των βοοειδών από τσιμπήματα κουνουπιών και μυγών που προκαλούν εκφυλισμό και επιφέρουν το θάνατο στα ζώα, η Ρωσία προέβη σε προσωρινή απαγόρευση εισαγωγών κρέατος και άλλων προϊόντων με βάση τα βοοειδή.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

4.8.2016: Η Ρουμανία προσπαθεί να πείσει την Μολδαβία να αποτελέσουν ένα κράτος, και φροντίζει να την δελεάζει. Προσφάτως η ρουμανική κυβέρνηση αποφάσισε να προσφέρει στη Μολδαβία 100 σχολικά λεωφορεία, και επιχορήγηση τριών εκατομμυρίων ευρώ για την επισκευή των νηπιαγωγείων.

4.8.2016: Οι πωλήσεις των ταξιδιωτικών υπηρεσιών στις ακτές της Ρουμανίας, έχουν αυξηθεί κατά 40%, και στα spa και ορεινά θέρετρα και στο Δέλτα του Δούναβη κατά 114%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του τουριστικού τομέα, οι τρομοκρατικές ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν σε πολλές άλλες χώρες, δικαιολογούν, σε ορισμένο βαθμό, την απόφαση των τουριστών να προτιμήσουν την Ρουμανία. Η ζήτηση για διακοπές στη χώρα αυξάνεται χάρη στην ασφάλεια που προσφέρει ως τουριστικός προορισμός, αλλά και λόγω των επενδύσεων των ξενοδόχων, για τον εκσυγχρονισμό των καταλυμάτων και των ψυχαγωγικών προγραμμάτων.

ΣΕΡΒΙΑ

2.8.2016: Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς, απάντησε στον Κροάτη ΥΠΕΞ Μίρο Κόβατς, που είχε δηλώσει «να στραφεί η Σερβία προς το μέλλον», ότι «Εάν ένα μέρος της κατάστασης στην Ε.Ε. είναι σαν την Κροατία, δηλαδή, υμνητές του ναζισμού, του φασισμού και του Ουστασισμού (σημ. από την οργάνωση Ουστάσι στον Β΄ Πόλεμο που σκότωσαν εκατοντάδες χιλιάδες Σέρβους), τότε εμείς δεν θα πάμε στην ΕΕ και το ερώτημα που τίθεται είναι για πόσο καιρό ακόμη αυτή η ΕΕ θα είναι κωφάλαλη». Αυτά με αφορμή την ανέγερση μνημείων στην Κροατία συνεργατών των Ναζί.

4.8.2016: Μέσα στις επόμενες 10 ημέρες, το σερβικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει την σύνθεση της νέας κυβέρνησης της χώρας, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς. Ο πρωθυπουργός σημείωσε, ότι έχει λάβει την υποστήριξη του προεδρείου του Προοδευτικού Κόμματος, σε ότι αφορά στην έναρξη διαπραγματεύσεων με το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Σερβίας για την είσοδο μελών του στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Με τον τρόπο αυτό μπαίνει τέλος στην αβεβαιότητα σχετικά με τη μορφή της κυβέρνησης μετά την εκλογική νίκη του κόμματος του Βούτσιτς στις βουλευτικές εκλογές της 24ης Απριλίου. Ο Βούτσιτς υποσχέθηκε να προετοιμάσει τη βαλκανική χώρα να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2020, να διατηρήσει στενές σχέσεις με τη Ρωσία, να μειώσει το δημόσιο χρέος και να αναζωογονήσει την ανάπτυξη.

ΣΚΟΠΙΑ

31.7.2016: 31.7.2016: Όπως και με το Μαυροβούνιο, εξαιτίας παρατεταμένης επιδημίας στο δέρμα των βοοειδών από τσιμπήματα κουνουπιών και μυγών που προκαλούν εκφυλισμό και επιφέρουν το θάνατο στα ζώα, η Ρωσία προέβη σε προσωρινή απαγόρευση εισαγωγών κρέατος και άλλων προϊόντων με βάση τα βοοειδή.

31.7.2016: Οι έμποροι της Κεντρικής Αφοράς των Σκοπίων έσφαξαν κατσίκια για να γιορτάσουν την αποτυχία της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία. Προηγήθηκε δέηση στον Αλλάχ, όπου τού ζητήθηκε το έλεος για τους πεσόντες κατά τη διάρκεια της απόπειρας του πραξικοπήματος (όχι τους πραξικοπηματίες).

2.8.2016: Με κοινή δήλωση που υπεγράφη από τους πρωθυπουργούς και τους υπουργούς των δύο κυβερνήσεων, της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, εστάλη μήνυμα προς τα Σκόπια, αλλά και άλλες χώρες των δυτικών Βαλκανίων, ότι «θα πρέπει να επικεντρωθούν στο δημοκρατικό διάλογο, να εγκαταλείψουν την εθνικιστική νοοτροπία και να επιτύχουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».
Στη δήλωση των δύο κυβερνήσεων εκφράζεται ανησυχία για τις εξελίξεις στην περιοχή και προτρέπουν τους πολιτικούς ηγέτες να δείξουν έμπρακτα τη δέσμευσή τους στις δημοκρατικές αξίες, στο κράτος δικαίου και το σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των πολιτών.

5.8.2016: Σχετικά με την αγιοποίηση της Μητέρας Τερέζας, αλβανικής καταγωγής από τα Σκόπια, που θα γίνει στις 4 Σεπτεμβρίου στο Βατικανό, θα πραγματοποιηθεί πανηγυρική Λειτουργία στο παρεκκλήσι που βρίσκεται στο σπίτι της στα Σκόπια. Με αφορμή αυτό το γεγονός θα πραγματοποιηθούν πολλές εκδηλώσεις στην Καθολική Εκκλησία, καθ’ όλο τον Σεπτέμβριο, στην δε Ακαδημία των Σκοπίων όπως και στη φιλοσοφική Σχολή των Σκοπίων, θα γίνουν πανηγυρικές συνεδριάσεις.

6.8.2016: Τραγικός είναι ο απολογισμός των θυμάτων από την καταιγίδα, η οποία έπληξε τα Σκόπια. Τουλάχιστον 15 άτομα έχασαν τη ζωή τους, εξαιτίας των έντονων καιρικών συνθηκών, ενώ εκφράζονται φόβοι για αύξηση του αριθμού των θυμάτων. Πολλά αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά, ενώ ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος της πρωτεύουσας υπέστη σημαντικές ζημιές.

6.8.2016: Μετά το κλείσιμο του αποκαλούμενου «Βαλκανικού μεταναστευτικού διαδρόμου», τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, οι αρχές ασφαλείας των Σκοπίων έχουν συλλάβει περισσότερους από 13.000 παράνομους μετανάστες που μπήκαν στην χώρα από την Ελλάδα. Οι Αρχές εκτιμούν, ότι μέχρι τις αρχές Αυγούστου έχουν καταφέρει να διεισδύσουν παράνομα στο κράτος των Σκοπίων τουλάχιστον 26 000 άτομα, αλλά μεγάλο μέρος τους έχει πάει στη Σερβία, την Ουγγαρία και την Κροατία. Ανακαλύφτηκε, επίσης, μεγάλος αριθμός διακινητών, οι οποίοι πέφτουν, σχεδόν καθημερινά, σε ενέδρες της Αστυνομίας.