Skip to main content

Βαλκανικό Ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 30/7 έως 5/8

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ


ΑΛΒΑΝΙΑ

30.7.2017: Η απόφαση του δικαστηρίου της Κροατίας να εκδώσει τον Ισμαήλ Μορίνα (Μπαλίστ) στη Σερβία προκάλεσε τους οπαδούς της "Ερυθρόμαυρης Ομάδας" να διοργανώσουν διαδήλωση μπροστά από το γραφείο του πρωθυπουργού, στο κέντρο της αλβανικής πρωτεύουσας. Οι οπαδοί κρατούσαν και πανό που έγραφε: «Καλός Σέρβος είναι ο νεκρός Σέρβος».

30.7.2017: "Απειλητικές" χαρακτηρίζει ο αλβανικός Τύπος τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλοπούλου, σχετικώς προς τις αυθαιρεσίες του καθεστώτος Ράμα εις βάρος των Βορειοηπειρωτών και των περιουσιών τους, τις οποίες έκανε κατά την ομιλία του στο Συνέδριο των Ηπειρωτών στην Πρέβεζα.
Είχε πει: «Μόνον οι χώρες πού γνησίως συνιστούν κράτη δικαίου, πληρούν την ελάχιστη και πλέον αυτονόητη προϋπόθεση για την ένταξή τους στη μεγάλη οικογένεια των ευρωπαϊκών λαών, την Ευρωπαϊκή Ένωση». Προσέθεσε δε ότι «ή προκλητική παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιοκτησία, κάθε άλλο παρά ευνοεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας».

31.7.2017: Με παραλήρημα του αρχηγού του φασιστικού κινήματος, Βελίου, υπήρξε ανθελληνική υβριστική απάντηση, στις δηλώσεις του Προέδρου Πρ. Παυλόπουλου για την ελληνική κοινότητα της Αλβανίας. Ο Βελίου, είπε πως ο Παυλόπουλος, «ο οποίος στην Πρέβεζα -η οποία (πόλη) παραμένει παράνομα εκτός (της επικράτειας) της Αλβανίας- (!), είχε άλλη μια φορά το θράσος να αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Αλβανίας». Το υπόλοιπο του κειμένου δείχνει ψυχικά διαταραγμένο άνθρωπο.

3.8.2017: Δύο ελληνικά πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Κέρκυρα θα συμμετάσχουν στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών στην Αλβανία, η οποία βρίσκεται σε πύρινο κλοιό τις τελευταίες 24 ώρες (σε εξέλιξη 25 πυρκαγιές). Η απόφαση αποστολής ελληνικών πυροσβεστικών σκαφών έγινε, μετά από αίτημα της αλβανικής κυβέρνησης, καθώς η γειτονική μας χώρα δεν διαθέτει στόλο αεροπυρόσβεσης, ούτε δυνατότητες πρόσβασης των οχημάτων σε δασώδεις περιοχές. Η αλβανική πλευρά έχει ζητήσει βοήθεια από τρίτες χώρες και, μέχρι στιγμής, έχει ανταποκριθεί μόνο η Ελλάδα.

4.8.2017: Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι ανέφερε ότι η υποστήριξη της Αλβανίας για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, συνδέεται με τον όρο της επιτάχυνσης της διαδικασίας της θέσπισης ενός νόμου για την αλβανική γλώσσα. Αυτή η εξέλιξη μπορεί να θεωρηθεί ως μια σκόπιμη κίνηση που θα δικαιολογούσε την υιοθέτηση αυτού του νόμου, ότι δηλαδή, τα Σκόπια θα μπορούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μετά την ψήφιση του νόμου.

5.8.2017: Την ευγνωμοσύνη του στην ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά στον Νίκο Κοτζιά για την ουσιαστική συνδρομή της Ελλάδας, όπως υπογραμμίζει, με εναέρια μέσα στην κατάσβεση των πυρκαγιών στην Αλβανία, εξέφρασε ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι. «Είμαι ευγνώμων στον Νίκο Κοτζιά και στην ελληνική κυβέρνηση για την παροχή ουσιαστικής βοήθειας στις προσπάθειές μας για την κατάσβεση των πυρκαγιών στη νότια Αλβανία».


ΒΟΣΝΙΑ

1.8.2017: Ανάλυση του Διεθνούς Ινστιτούτου Νοτιοανατολικών και Βαλκανικών Σπουδών (ІFІMEЅ). της Λιουμπλιάνα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η προετοιμασία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. θα επιταχυνθεί. Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες των συντακτών της ανάλυσης, στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον ήδη άρχισαν την προετοιμασία των αποφάσεων σχετικά με τις αλλαγές στη συμφωνία του Ντέιτον που τερμάτισε τον πόλεμο στη Βοσνία το 1995. Ίσως γίνεται λόγος, κυρίως, για το μέρος που αφορά τις ειδικές παράλληλες σχέσεις μεταξύ των κρατών που υπέγραψαν το έγγραφο. Οι αποφάσεις αυτές, σύμφωνα με το ІFІMEЅ, αναφέρονται κυρίως στη Σερβία, λόγω της επιφυλακτικότητάς της απέναντι στο ΝΑΤΟ και τους θερμούς πολιτικούς δεσμούς της με τη Ρωσία.


ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

31.7.2017: Ο Βούλγαρος ακαδημαϊκός, Μάρκοφ, αναφέρθηκε στο Σύμφωνο Φιλίας με τα Σκόπια, λέγοντας ότι βρίσκεται σε αντίθεση με την πολιτική, την ιστορία, την επιστήμη, τα γεγονότα και την αλήθεια, και πρόσθεσε: «Είναι σαφές ότι υπάρχει μια πολιτική για τα Σκόπια, σχεδιάζεται η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, μετά το Μαυροβούνιο πρέπει να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μπορίσοφ παρουσίασε τη Συνθήκη Φιλίας, πρώτα, στον Αμερικανό πρέσβη. Ο θείος Σαμ θέλει να διώξει τον Ιβάν».

31.7.2017: Το βουλγαρικό υπουργείο Άμυνας φέρεται να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αναθέσει στην Ρωσία την αναβάθμιση των 15 μαχητικών αεροσκαφών τύπου MiG-29 και άλλων 14 Su-25 που διαθέτουν οι αεροπορικές δυνάμεις της χώρας, καθώς το πρόγραμμα για την απόκτηση οχτώ νέων μαχητικών, ύψους 898 εκατομμυρίων δολαρίων, παρουσιάζει μεγάλες καθυστερήσεις. Ο υπουργός Άμυνας αποκάλυψε, ότι συναντήθηκε με εκπροσώπους της Russian Aircraft Corporation MiG, με τους οποίους συζήτησε ενδεχόμενες λύσεις στο πρόβλημα της υποστήριξης των αεροσκαφών.

1.8.2017: Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της Βουλγαρίας Ιβάιλο Μοσκόφσκι και ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών των Σκοπίων Γκόραν Σουγκάρεσκι, υπέγραψαν, στα Σκόπια, Μνημόνιο Κατανόησης για την ανάπτυξη των σιδηροδρομικών συνδέσεων μεταξύ της Βουλγαρίας και των Σκοπίων (Διάδρομος 8). Η βουλγαρική πλευρά ανέλαβε να κατασκευάσει, μέχρι το 2027 τη σιδηροδρομική γραμμή από τη Σόφια έως τα σκοπιανά σύνορα. Τα Σκόπια έχουν δεσμευτεί για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής στο έδαφός τους μέχρι τα σύνορα με τη Βουλγαρία μέχρι το τέλος του 2025.

1.8.2017: Το 2010 τα αδέλφια Ίβο και Κονσταντίν Μπογκντάνοφ κατηγορήθηκαν για τη δολοφονία ενός Πολωνού πολίτη στην Ελλάδα, με μόνες αποδείξεις τις μαρτυρικές καταθέσεις, μια και ποτέ δεν βρέθηκε πτώμα. Πριν από δύο χρόνια, ο ένας αδελφός απελευθερώθηκε, με την υποχρέωση να παρουσιάζεται σε αστυνομικό τμήμα, αλλά ο άλλος παρέμενε φυλακισμένος. Πριν από μερικούς μήνες το υποτιθέμενο θύμα πέθανε σε νοσοκομείο της Τρίπολης και με τον τρόπο αυτό αποδείχτηκε η αθωότητα του Βούλγαρου υποτιθέμενου δολοφόνου, ο οποίος φυσικά αποφυλακίστηκε.

2.8.2017: Ο Πέτερ Νιζάμοφ, γνωστός ως "κυνηγός μεταναστών" δικάστηκε λόγω του ότι το 2016 προχώρησε στη σύλληψη τριών μεταναστών από το Αφγανιστάν, στην παραμεθόριο περιοχή στα σύνορα της Βουλγαρίας και της Τουρκίας. Στην επανεξέταση της δίκης, το δικαστήριο αποφάσισε ότι λόγω της κακής ποιότητας του βίντεο, το οποίο τραβήχτηκε με κινητό τηλέφωνο, δεν μπορεί να καθορίσει ποιος ακριβώς έδεσε τους μετανάστες και ότι υπήρχαν σοβαρές ελλείψεις στην έρευνα της υπόθεσης, και τον απάλλαξε.

5.8.2017: Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Βουλγαρίας, Καρακατσάνοφ, στο μέλλον το δίλημμα των Σκοπίων είναι, εάν θα ενταχθούν στη Μεγάλη Αλβανία ή στην Μεγάλη Βουλγαρία, από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Αχρίδα. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Η (ψευδο)Μακεδονία, αποχωρίσθηκε πριν από 104 χρόνια από τη βουλγαρική κουλτούρα και εκπαίδευση, επειδή οι Σέρβοι εισέβαλαν σε αυτό το τμήμα και όλα τα σχολεία και οι εκκλησίες της Βουλγαρίας έκλεισαν».


ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

3.8.2017: Οι εκλεγέντες βουλευτές του εθνικιστικού αλβανικού «Κινήματος Αυτοδιάθεση» / «Lëvizjes Vetëvendosje», στη διαδικασία του όρκου τους στο κοινοβούλιο της Πρίστινα, τοποθέτησαν στα έδρανα την αλβανική σημαία, δίνοντας την πολιτική κατεύθυνση του κινήματος για ένωση του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία.


ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

2.8.2017: Στη Σύνοδο Κορυφής της Αδριατικής Χάρτας στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα, έδωσε το παρόν και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς καθώς και ηγέτες της περιοχής. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, συναντήθηκε με τον Πενς, καθώς ο τελευταίος στο μήνυμά του ζήτησε από τις χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας, να συνεχίσουν τη συνεργασία και να καταπολεμήσουν τη διαφθορά.

2.8.2017: Το Μαυροβούνιο δεσμεύεται να πληρώνει στο ΝΑΤΟ ετησίως το ποσό των 450 χιλιάδων ευρώ για τη συμμετοχή του, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας του Μαυροβουνίου. Αυτό αντιστοιχεί με το 0,027% του ετήσιου προϋπολογισμού της Συμμαχίας. Το ΥΠΑΜ του Μαυροβουνίου, ανακοίνωσε ότι ο πλήρης αμυντικός προϋπολογισμός της χώρας για το 2017 είναι 45 εκατομμύρια ευρώ.


ΣΕΡΒΙΑ


31.7.2017: Η υπουργός για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση της Σερβίας Γιάντρανκα Γιοκσίμοβιτς, δήλωσε στη σερβική εφημερίδα Vосоrnјо Nаvаѕtі ότι οι Σέρβοι δεν είναι «δούρειος ίππος των ρωσικών συμφερόντων στην Ευρώπη», αν και το Βελιγράδι εκτιμά την υποστήριξη που του παρέχεται από την πολιτική της Μόσχας.
Όσον αφορά στο αίτημα της Λιθουανίας για την αναθεώρηση της πολιτικής διεύρυνσης της Ε.Ε. για τις χώρες «οι οποίες διαπραγματεύονται την ένταξή τους και συμμετέχουν σε στρατιωτικές ασκήσεις με τη Ρωσία», η Γιοκσίμοβιτς είπε ότι αυτή η αίτηση θα πρέπει να εξεταστεί υπό το πρίσμα του γεγονότος ότι ορισμένα κράτη της Βαλτικής έχουν διαφορετική στάση απέναντι στην Μόσχα, για το δικό τους ιστορικό παρελθόν. Από την άλλη πλευρά, η Σερβία είχε πολλές περισσότερες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ από ό, τι με τη Ρωσία, δήλωσε η ίδια.

1.8.2017: Υπηρεσίες πληροφοριών της Σερβίας, έλαβαν πληροφορίες ότι υπάρχει κίνδυνος ενίσχυσης των εντάσεων μεταξύ της Σερβίας και των Σκοπίων με αφορμή τους Αλβανούς. Το σχέδιο είναι, ότι καλά οπλισμένες ομάδες Αλβανών θα αναπτυχθούν στην παραμεθόρια περιοχή μεταξύ Σερβίας και Σκοπίων ντυμένοι με στολές του σερβικού στρατού και της αστυνομίας. Σκοπός τους είναι να διασχίσουν τα σύνορα των Σκοπίων, να εισβάλλουν στην επικράτεια και να εγκατασταθούν σε περιοχές της, έτσι η Σερβία θα κατηγορηθεί για παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας των Σκοπίων, και θα ερμηνευθεί ότι προετοιμάζει εξέγερση στα Σκόπια, προκειμένου να λάβει μέρος της επικράτειάς της.

2.8.2017: Επίσημη πρόταση των Σέρβων για την πλωτή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με το Βελιγράδι και την Κεντρική Ευρώπη μέσω των ποταμών Αξιού και Μοράβα. Η βαλκανική διώρυγα θα έχει συνολικό μήκος 650 χλμ. και θα διασχίζει Ελλάδα, Σκόπια και Σερβία καταλήγοντας στον Δούναβη -ποταμόδρομο διευρωπαϊκής εμβέλειας-, και από εκεί σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και όχι μόνο. Ένα έργο-μαμούθ κόστους 17 δισ. δολαρίων μπαίνει στα σκαριά με τη συνεργασία Ελλάδας, Σερβίας και Σκοπίων και αναβαθμίζει τη Θεσσαλονίκη σε κεντρικό κόμβο μεταφορών προς την Κεντρική Ευρώπη, προσελκύοντας το ενδιαφέρον της Κίνας.

2.8.2017: Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς πιστεύει ότι η ανταλλαγή εδαφών με το Κοσσυφοπέδιο θα εγγυηθεί την ειρήνη, τουλάχιστον για αυτόν τον αιώνα. Ο Ντάτσιτς πάντοτε προωθούσε την ιδέα της ανταλλαγής των εδαφών, των βορείων επαρχιών του Κοσσυφοπεδίου με τα εδάφη της κοιλάδας του Πρέσεβο, ενώ στη λύση αυτή, τόνισε ότι το Βελιγράδι δεν θα αντιταχθεί σε ενδεχόμενη ενοποίηση Αλβανίας- Κοσσυφοπεδίου.


ΣΚΟΠΙΑ

30.7.2017: Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης,το VMRO-DPMNE του Γκρούεφσκι, δεν θα υποστηρίξει τη Συνθήκη Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας, με τη Βουλγαρία, αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος. «Με τις ισχύουσες διατάξεις της παρούσας συμφωνίας, ίσως όχι αμέσως, αλλά μετά από ένα ή περισσότερα χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης, κατά τη στιγμή της υλοποίησής της, η χώρα θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα, των οποίων η επίλυση θα είναι σε βάρος του κράτους. To VMRO-DPMNE υπό αυτές τις συνθήκες δεν θέλει να μοιρασθεί την ευθύνη του SDSM ενώπιον των πολιτών της χώρας», αναφέρει η ανακοίνωση.

31.7.2017: «Οι στρατιώτες μας ανοίγουν το δρόμο για την πλήρη ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ στο στρατόπεδο Κρίβολακ κατά την ημέρα της άσκησης "Dragon Gurdian 17" με τους Αμερικανούς. «Είναι πράγματι μεγάλη χαρά να βλέπουμε το στρατό μας να συμμετέχει με τον στρατό των ΗΠΑ, να ασκεί δραστηριότητες, οι οποίες εφαρμόζονται παντού στον κόσμο. Οι στρατιώτες μας μαζί με τους Αμερικανούς στρατιώτες και τους στρατιώτες από τις χώρες της ΕΕ, φροντίζουν για τη συνολική ειρήνη στον κόσμο, για να διατηρήσουν ένα τόσο πολύτιμο πράγμα, την ελευθερία», είπε ο πρωθυπουργός.

31.7.2017: Η κυβέρνηση των Σκοπίων συζήτησε το σχέδιο νόμου των γλωσσών στη χώρα, αλλά δεν έχει επιτύχει πλήρη σύμπνοια για την υλοποίηση του νόμου με την προβλεπόμενη μορφή. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τη συζήτηση για το γλωσσικό με τη δημιουργία δύο νέων οργάνων που θα έχουν αρμοδιότητα τον έλεγχο της εφαρμογής του γλωσσικού νόμου, και ανακοίνωσε ότι το θέμα θα επανέλθει σε συζήτηση στην επικείμενη σύνοδο της ολομέλειας της Βουλής.

1.8.2017: Το VMRO-DPMNE επιμένει να μη υποστηρίξει την υπογραφή της Συμφωνίας Καλής Γειτονίας με τη Βουλγαρία. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν κάποια αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με την ταυτότητα του "μακεδονικού" λαού, η Βουλγαρία δεν αναγνωρίζει τη "μακεδονική" γλώσσα και τη θεωρεί διάλεκτο της βουλγαρικής γλώσσας. Οι αλλαγές, τις οποίες ζητά η Σόφια στα "μακεδονικά" σχολικά βιβλία ιστορίας έχουν στόχο σημαντικά ιστορικά στοιχεία και γεγονότα των Σκοπίων να παρουσιάζονται ως μέρος της ιστορίας της Βουλγαρίας.

1.8.2017: Αποχώρησε από τον αγώνα με την ομάδα των Σκοπίων η Εθνική Χάντμπολ των Νεανίδων, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για αθέτηση των προβλεπόμενων όρων σχετικά με την επίσημη ονομασία των Σκοπίων. Ελάχιστα λεπτά πριν ξεκινήσει το παιχνίδι και ενώ η Εθνική των Σκοπίων τήρησε τα συμφωνηθέντα αναφορικά με τις εμφανίσεις των αθλητριών, οι προπονητές και οι συνοδοί της, εμφανίστηκαν στον πάγκο με μπλούζες που έγραφαν "Macedonia". Ο αγώνας θα διεξαγόταν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

3.8.2017: Ο Αμερικανός διπλωμάτης Μ. Νίμιτς, ότι είναι αισιόδοξος και πιστεύει ότι είναι κοντά στη λύση της ονομασίας. Ο Νίμιτς δήλωσε ότι κατανοεί την ελληνική πλευρά και το φόβο ότι μια μέρα η (ψευδο)Μακεδονία, θα μπορούσε να απαιτήσει τμήματα της επικράτειάς της, αλλά και, από την άλλη πλευρά, καταλαβαίνει την (ψευδο)Μακεδονία, της οποίας το όνομα προέρχεται από την ιστορία και την εποχή του βασιλείου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. (Ο Νίμιτς γνωρίζει καλά ότι αυτό είναι ψέμα, αλλά εκτελεί εντολές ο άνθρωπος, ό,τι του λένε λέει)

4.8.2017: Η κυβέρνηση των Σκοπίων ενέκρινε το σχέδιο νόμου για τη χρήση των γλωσσών στην επικράτεια. Το επίμαχο νομοσχέδιο που ήταν μέρος της συμφωνίας μεταξύ των εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού έλαβε το πράσινο φως και θα σταλεί στο Κοινβούλιο. Μεταξύ άλλων προβλέπει: 1. Σε ολόκληρη την επικράτεια και στις διεθνείς σχέσεις, επίσημη γλώσσα είναι η σλαβική των Σκοπίων και η κυριλλική της γραφή. 2. Άλλες γλώσσες που ομιλούνται με ελάχιστο 20% στην επικράτεια είναι η αλβανική γλώσσα. Αυτή καθορίζεται ως επίσημη γλώσσα μαζί με το αλφάβητό της, σύμφωνα με το νόμο.

5.8.2017: "Σύνοδος Κορυφής των Ιεροδούλων", οι οποίες καταφθάνουν από τις γύρω περιοχές. «Εργαζόμενες του σεξ, οι οποίες είναι πολυάριθμες, έχουν φθάσει από τη Βουλγαρία, τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο», γράφει ο σκοπιανός Τύπος. Οι τιμές ποικίλουν, σύμφωνα με την προσφορά και τη ζήτηση, έτσι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πόρνες θα λαμβάνουν από 70 μέχρι μερικές εκατοντάδες ευρώ, ανάλογα με την εξυπηρέτηση που θέλει ο πελάτης.

5.8.2017: Ο Αλβανός ιστορικός και αρθρογράφος Άρμπεν Λάλα, σημειώνει ότι η επιτυχία της ισοτιμίας της αλβανικής γλώσσας με τη σλαβική των Σκοπίων είναι ένα επίτευγμα της επιμονής του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα και όχι των μικρών αρχηγών των αλβανικών κομμάτων των Σκοπίων., υποστηρίζοντας ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους πολιτικούς είναι υποτελείς και εξυπηρετούν τους Σλάβους. Σημειώνει, μάλιστα, ότι ο Έντι Ράμα έβαλε τα δύο πόδια του Αλί Αχμέτι (επικεφαλής του DUI) σε ένα παπούτσι, με την παρέμβασή του πριν από λίγους μήνες για την υλοποίηση της συμφωνίας- πλαισίου της Αχρίδας.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / Ria Novosti