Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 3 έως 8 Απριλίου

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες

Αλβανία

3.4.2017: Ο Σαλί Μπερίσα, πρώην πρόεδρος της Αλβανίας και πρωθυπουργός της χώρας, παραδέχθηκε δημοσίως, ότι άνοιξε τις στρατιωτικές αποθήκες πυρομαχικών και όπλων για να εξοπλίσει τον λεγόμενο «Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου (UCK), και έτσι έγινε η έναρξη του πολέμου από τους Αλβανούς κατά της Σερβίας, με αποτέλεσμα να διαχωριστεί το Κοσσυφοπέδιο και να ανακηρυχθεί, αργότερα, ως πλάσμα κράτους, με τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ κατά των Σέρβων.

3.4.2017: Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα «Euractiv», δήλωσε, ότι αναμένει η "αλβανική πλατφόρμα" (σ.σ. με τα αιτήματα συνδιοίκησης του κράτους) να ενταχθεί στο Σύνταγμα του κράτους των Σκοπίων, προκειμένου να αποδώσει θετικά αποτελέσματα και για τους Σλάβους και για τους Αλβανούς.

4.4.2017: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρούμεν Ράντεφ δήλωσε ότι η ένταξη των αλλοδαπών είναι πολύ περίπλοκο και σημαντικό θέμα, το οποίο δεν πρέπει να ρυθμίζεται με τυπικές αποφάσεις και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Ο ΠτΔ συμπλήρωσε ότι η ένταξη χωρίς σαφή κριτήρια και μηχανισμούς, οδηγεί στην απομόνωση, την ενθυλάκωση και τον ριζοσπαστισμό, όπως έχει γίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

5.4.2017: Σε διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών εμπλέκονται μέλη της οικογένειας του νέου υπουργού της Αλβανίας Φατμίρ Τζαφάι. Ο Τζαφάι, διαδέχθηκε τον Ταχίρι τον οποίο απομάκρυνε ο Ράμα, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις συνεχείς καταγγελίες για εμπλοκή του στο ναρκο-εμπόριο, όμως φαίνεται ότι η επιλογή που έκανε βάζει σε μεγαλύτερες περιπέτειες την κυβέρνησή του. Μέλη της οικογένειας του νέου υπουργού καταγγέλλονται για εμπλοκή σε διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων χασίς, ενώ φημολογείται ότι σε βάρος συγγενικού του προσώπου εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί μετά από αίτημα της Ιταλικής αστυνομίας.

5.4.2017: Το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στα Τίρανα, διοργάνωσε το 1ο Εργαστήρι Ελληνο-Αλβανικής συνεργασίας στον αγροτικό τομέα στην Κορυτσά, με τίτλο «Growing ideas & opportunities». Εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα ανέπτυξαν θέματα που ενδιαφέρουν Αλβανούς επιχειρηματίες και ειδικούς του αγροτικού τομέα, όπως καλλιεργητές και παραγωγοί, πανεπιστημιακοί και ειδήμονες, γεωπόνοι, κτηνοτρόφοι, έμποροι και διανομείς λιπασμάτων, φυτωρίων, σπόρων και λοιπών γεωργικών προϊόντων, κλπ.

6.4.2017: Η Ένωση των μεγάλων δήμων, όπου εκλέγονται Αλβανοί δήμαρχοι στις βαλκανικές χώρες διαμορφώνει  μια "αλβανική οικονομική ζώνη". Πιστεύεται ότι αποτελεί εφαρμογή της "Πλατφόρμας των Τιράνων" και σύντομα θα πρέπει να φανερωθούν και άλλα βήματα προς την ενοποίηση του αλβανικού εθνοτικού και γλωσσικού χώρου. Σε οικονομικό φόρουμ που διοργαώθηκε στην Αλβανία, το σύνθημα ήταν "Αγόρασε αλβανικά, κατανάλωσε αλβανικά". Τονίστηκε ότι θα πραγματοποιηθεί «η προώθηση της επιχειρηματικότητας και του κατασκευαστικού κλάδου στις βαλκανικές χώρες που ζουν οι Αλβανοί».

7.4.2017: Σύμφωνα με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του υπουργείου Άμυνας της Αλβανίας, το πλοίο της αλβανικής Ναυτικής Δύναμης «Oriku», που ασχολείται με την επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για την αποτροπή εισροής παράνομων μεταναστών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντόπισε σκάφος με 60 επιβαίνοντες που ξεκίνησαν από τις ακτές της Συρίας (σ.σ. οι Αλβανοί δεν γράφουν ότι απέπλευσε από την Τουρκία για να μη την θίξουν!) προς τις ελληνικές ακτές. Διέσωσαν τους μετανάστες και τους παρέδωσαν στην τουρκική ακτοφυλακή.

8.4.2019: Ντοκιμαντέρ για την Πρέβεζα σε αλβανική τηλεόραση που παρουσιάζει την παλιά ιστορία της πόλης αυτής, συνδυάζοντάς την με αλβανικά μυθεύματα, εμφανίζοντας τις ελληνικές παραδόσεις να έχουν αλβανικές ρίζες.

Βουλγαρία

4.4.2017: Ελληνικού ενδιαφέροντος η είδηση που έρχεται από τον Πύργο (Μπουργκάς) περί συνεργασίας μεταξύ των λιμένων Μπουργκάς και Αλεξανδρούπολης, για ανάπτυξη κοινού προγράμματος με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, που θα αφορά τον μελλοντικό σχέδιο στον τομέα του θαλάσσιου οικολογικού τουρισμού, με την ανάπτυξη, την προσφορά και την προώθηση τουριστικών προϊόντων στις χώρες οι οποίες θα συμμετέχουν. Επικεφαλής εταίρος θα είναι η ελληνική πλευρά. Οι λιμενικές αρχές στην Αλεξανδρούπολη δεσμεύτηκαν για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για την εξυπηρέτηση των σκαφών αναψυχής και των μικρών σκαφών, και οι εκπρόσωποι του λιμένα του Μπουργκάς στην ανάπτυξη τουριστικών διαδρομών.

4.4.2017: Στην αίθουσα Βούλγαρο-Ελληνικής Φιλίας στη Σόφια διοργανώθηκε συνέδριο με θέμα "Οι βούλγαρο-ελληνικές εμπορικές σχέσεις σαν παράγοντας για την πολιτιστική ανταλλαγή μεταξύ των δυο λαών τον 19ο αιώνα". Η βουλγαρο-ελληνική κοινότητα με επικεφαλής τον διοργανωτή της εκδήλωσης, τον Πολιτιστικό Σύνδεσμο "Αριστοτέλης", άκουσε τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις καθηγητών από το Ινστιτούτο Βαλκανολογίας της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από το Πανεπιστήμιο Σόφιας και από το Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος.

4.4.2017: Το Εφετείο του Βελιγραδίου ακύρωσε για δεύτερη φορά την απόφαση για την έκδοση του Βουλγάρου επιχειρηματία Τσβετάν Βασίλεφ και διέταξε το Ανώτατο Δικαστήριο να επαναλάβει τη διαδικασία για τον καθορισμό των προϋποθέσεων για την έκδοσή του. Στη Βουλγαρία ο Τσβετάν Βασίλεφ καταζητείται για απάτη και έχει ζητηθεί διεθνώς η έκδοσή του. Τον Σεπτέμβριο του 2014 ο τραπεζίτης παραδόθηκε στις σερβικές δικαστικές αρχές και παραμένει ελεύθερος μέχρι την τελική απόφαση για την έκδοσή του.

5.4.2017: Ένας από τους πλέον καταζητούμενους για υποθέσεις λαθρεμπορίας τσιγάρων που απασχόλησαν τις ελληνικές διωκτικές και δικαστικές αρχές εντοπίστηκε και συνελήφθη πριν από λίγες ημέρες στη Βουλγαρία. Πρόκειται για τον Γ.Α. ο οποίος τον Απρίλιο του 2008 είχε καταδικαστεί από το Εφετείο Θεσσαλονίκης σε ποινή κάθειρξης 20 ετών για υπόθεση λαθρεμπορίας αλλά παρέμενε άφαντος μέχρι τη σύλληψη του στη Βουλγαρία όπου εντοπίστηκε. Είχε εμπλακεί σε υπόθεση κυκλώματος που εξαρθρώθηκε από το ΣΔΟΕ το Δεκέμβριο του 2001, όταν άνδρες του ΣΔΟΕ εντόπισαν σε αποθήκη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης περί τα 18 εκατ. πακέτα τσιγάρων.

7.4.2017: Εξαιρετική εντύπωση δημιούργησε το αποτέλεσμα έευνας, ότι ο μουσουλμανικός πληθυσμός στην Βουλγαρία εξακολουθεί να παραμένει με χαμηλό στάτους. Το 63% δηλώνει μηνιαίο εισόδημα κάτω από 125 ευρώ (με μέσο όρο 35%) και το 74% αυτών που ζουν στα γκέτο δηλώνει έσοδα κάτω των 50 ευρώ. Αυτό, μαζί με το αίσθημα παντελούς έλλειψης προοπτικών στους τόπους κατοικίας τους, τους ωθεί στην εποχιακή ή μόνιμη αναζήτηση εργασίας αλλού και στη μετανάστευση.

Το 8.5% δηλώνει ότι τα παιδιά τους ζουν μόνιμα στο εξωτερικό με τις οικογένειές τους. Απ’ αυτούς το 20% στην Τουρκία, το 10% στη Γερμανία, το 4% στο Βέλγιο, το 2% στη Μ. Βρετανία και την Ισπανία και το 1% στην Ελλάδα, Ολλανδία και Γαλλία.

8.4.2017: Δυο εβδομάδες μετά τις πρόωρες εκλογές στην Βουλγαρία δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει όπως πρέπει οι διαπραγματεύσεις για τη νέα κυβέρνηση. Συζητιέται μόνο το γενικό κυβερνητικό πρόγραμμα σε συμβούλια ειδημόνων, μεταξύ του GERB και του ακροδεξιού συνασπισμού "Ενωμένοι πατριώτες". Σ’ αυτό το στάδιο το κόμμα "Βούληση" του επιχειρηματία Μάρεσκι δεν φαίνεται να συμμετέχει στα μελλοντικά σχέδια, αν και το GERB έχει ανάγκη από πρόσθετη υποστήριξη.

Κοσσυφοπέδιο

2.4.2017: «Η δημιουργία στρατού στο Κοσσυφοπέδιο είναι απλά μια τυπική διαδικασία. Ο στρατός του Κοσσυφοπεδίου, εκ των πραγμάτων, υπάρχει ήδη. Έχει δομή, διοίκηση, ιεραρχία, αλλά μόνο η ονομασία του είναι "Δύναμη Ασφάλειας Κοσσυφοπεδίου". Η εκπαίδευση πραγματοποιείται από στελέχη και εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ», υποστηρίζει ο Σέρβος στρατιωτικός αναλυτής, Μίροσλαβ Λαζάνσκι.

4.4.2017: Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι δήλωσε ότι η Πρίστινα ετοιμάζεται να μηνύσει τη Σερβία για γενοκτονία στο Κοσσυφοπέδιο. Η δήλωση του Προέδρου του Κοσσυφοπεδίου προκάλεσε νέα ένταση μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου. Απαντώντας, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν, προειδοποίησε τον Θάτσι να μη προσπαθεί να εκνευρίσει τους Σέρβους, και η σερβική εφημερίδα Blіс σχολίασε ότι η νέα πρόκληση προς τη Σερβία προσπαθεί να κρύψει την αποτυχία που υπέστη ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου στην προσπάθειά του να μετατρέψει τις δυνάμεις ασφάλεια σε τακτικό στρατό.

7.4.2017: Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, δεν παραιτείται των σχεδίων του και απείλησε ότι θα παραιτηθεί, σε περίπτωση που η Βουλή δεν εγκρίνει την ίδρυση εθνικού στρατού. Σε συνέντευξη Τύπου, δήλωσε απευθυνόμενος στους Σέρβους βουλευτές, ότι «όσοι εκπροσωπούν τη σερβική κοινότητα δεν θα πρέπει να νομίζουν ούτε για μια στιγμή ότι το Κόσσοβο δεν θα αποκτήσει τις δικές του ένοπλες δυνάμεις».

Σερβία

2.4.2017: Ο πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, είναι ο μεγάλος νικητής των προεδρικών εκλογών στην Σερβία. Με καταμετρημένο το 96% των ψήφων, ο 47χρονος Βούτσιτς, λαμβάνει ποσοστό 54,9%, καταφέροντας να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο. Ο Σάσα Γιάνκοβιτς, ο κυριότερος αντίπαλός του, περιορίστηκε στο 16,2%.

2.4.2017: Έντονη δυσαρέσκεια επικρατεί στην Άγκυρα από την θριαμβευτική εκλογή στην προεδρία της Σερβικής Δημοκρατίας του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, καθώς για τους Τούρκους είναι δεδηλωμένος άσπονδος εχθρός των μουσουλμάνων. Στον τουρκικό Τύπο δημοσιεύεται μια παλαιότερη πολύ χαρακτηριστική ρήση του νέου Σέρβου προέδρου, 47 ετών, που είχε πει σε ανύποπτο χρόνιο πως, «Αν σκοτώσετε ένα Σέρβο θα σκοτώσουμε εκατό μουσουλμάνους»!

3.4.2017: Αρκετές εκατοντάδες νεαροί Σέρβοι, συγκεντρώθηκαν το βράδυ, μπροστά από το Κοινοβούλιο της Σερβίας, για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για παρατυπίες κατά τις εκλογές, κυρίως επειδή δεν συμμετείχαν σε αυτές τρία περίπου εκατομμύρια εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι.

4.4.2017: Μπροστά στο κτήριο του Κοινοβουλίου, στο Βελιγράδι, πραγματοποιήθηκε μια ακόμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της εκλογής του Αλεξάνταρ Βούτσιτς ως Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι διαμαρτυρόμενοι είχαν σταματήσει την κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης, φωνάζοντας «Σταματήστε τη δικτατορία» και «Ο Βούτσιτς στη γωνία.» Στην πρωτεύουσα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Σερβίας, εδώ και τρεις ημέρες γίνονται διαδηλώσεις κατά της εκλογής του Βούτσιτς ως αρχηγού του κράτους. τον οποίον κατηγόρησαν για εκλογική νοθεία.

6.4.2017: Η Ρουμανία και η Βουλγαρία -κράτη μέλη του ΝΑΤΟ- μπλόκαραν τη μεταφορά ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών στη Σερβία, εμποδίζοντας υπερπτήσεις των Mig-29, που η Ρωσία προσφέρει στη Σερβία. Με το δεδομένο αυτό, τα μαχητικά αεροσκάφη πρέπει να αποσυναρμολογηθούν και τα τμήματά τους να μεταφερθούν με αεροπορικά φορτία στη Σερβία, όπου θα ανακατασκευασθούν.

Σκόπια

2.4.2017: Καταγγέλθηκαν από το ελληνικό ΥΠΕΞ, προς πάσα κατεύθυνση, οι πρόσφατες, απαράδεκτες αναρτήσεις στο Facebook του εκτελούντος χρέη γενικού προξένου των Σκοπίων στη Νέα Υόρκη, ο οποίος αναρτά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χάρτες που περιλαμβάνουν εδάφη της Ελλάδας και της Βουλγαρίας στο κράτος της "Μακεδονίας".

Ο διπλωμάτης χρησιμοποιεί την παλιά σημαία της χώρας του (με τον ήλιο της Βεργίνας) στις επίσημες συναντήσεις του με διπλωμάτες άλλων χωρών. Το ΥΠΕΞ επέστησε την προσοχή σε όσους εξακολουθούν να αρνούνται ότι υπάρχει πραγματικό πρόβλημα στα Σκόπια και με τη στάση τους ρίχνουν νερό στον μύλο ενός παρανοϊκού αλυτρωτισμού, που εξακολουθεί να καθοδηγεί τους ηγετικούς κύκλους των Σκοπίων.

3.4.2017: Πρόσκληση προς του ηγέτες των Σκοπίων, να αποφύγουν να τροφοδοτήσουν τις εθνοτικές εντάσεις και αντ’ αυτού να επικεντρωθούν στην προώθηση της πορείας ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Ο Πρόεδρος Ιβάνοφ όμως φάνηκε αμετάπειστος: «Η νέα κυβέρνηση δεν μπορεί να αμφισβητείται από κανέναν. Μια κυβέρνηση που τελεί υπό εκβιασμό είναι μια ασταθής κυβέρνηση που δεν θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτό θα έχει επιζήμιες συνέπειες».

3.4.2017: Πορεία διαμαρτυρίας έκαναν οι οπαδοί του Γκρούεφσκι (VMRO-DPMNE) με γκάιντες και μαντολίνα μπροστά από τα γραφεία της Ε.Ε. στην πόλη των Σκοπίων, με αφορμή την επίσκεψη στη χώρα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος επιχείρησε να πείσει τον Ιβάνοφ να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Η διαμαρτυρία έγινε ενάντια στις ξένες παρεμβάσεις σε θέματα που αφορούν τους πολίτες των Σκοπίων.

4.4.2017: Το Υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι ο Πρέσβης της Αλβανίας στα Σκόπια εκλήθη τη Δευτέρα στο Υπουργείο, με αφορμή «τις συχνές προσβλητικές δηλώσεις και σχόλια» Αλβανών αξιωματούχων για τα Σκόπια και τους πολίτες τους. Επισημάνθηκε ότι «η κατονομασία των "Μακεδόνων" ως "Σλαβομακεδόνες" είναι προσβλητική και συνιστά διάκριση εις βάρος των "Μακεδόνων" και όλων των πολιτών της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας"».

4.4.2017: Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργ, έστειλε στον Πρόεδρο Γ. Ιβάνοφ μήνυμα ότι επιβάλλεται μέχρι το Μάιο να βρεθεί λύση στην πολιτική κρίση, προκειμένου η Σύνοδος Κορυφής να επανεξετάσει την κατάσταση στα Σκόπια. Ο Πρόεδρος δεν το έλαβε υπόψη, μάλιστα δε απέκρυψε και το περιεχόμενο.

6.4.2017: Τα μέσα ενημέρωσης που υποστηρίζουν ανοιχτά το κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι, δημοσιεύουν άρθρα που είναι διαποτισμένα με στρατιωτική ρητορική. Συγκεκριμένα η εφημερίδα Ρεπούμπλικα σημειώνει ότι «οι πολίτες οργανώνονται εθελοντικά και δημιουργούν καταλόγους για άμεση κινητοποίηση». Το άρθρο υποστηρίζει ότι «οι πολίτες που δημιουργούν τέτοιες εθελοντικές ομάδες σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αυξηθούν και θα αντιδράσουν με κάθε τρόπο "όταν δοθεί εντολή"».

6.4.2017: Ο αρχηγός της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης, Ζόραν Ζάεφ, είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον πρέσβη των ΗΠΑ στα Σκόπια, Τζες Μπέιλι, ο οποίος προσήλθε με το επίσημο αυτοκίνητο του, περιβαλλόμενος από σωματοφύλακες και συνοδεύονταν από πολλά άτομα της αμερικανικής Πρεσβείας. Ο προσκείμενος Τύπος στον Γκρούεφσκι, σημειώνει ότι «είναι προφανές ότι το SDSM πηγαίνει για ένα σενάριο πραξικοπήματος στη χώρα, προκειμένου να εφαρμόσει μαζί με τα αλβανικά κόμματα την λεγόμενη "πλατφόρμα των Τιράνων"».

7.4.2017: Ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκε Ιβάνοφ σε τηλεοπτική συνέντευξή του είπε ότι η ουσία της "αλβανικής πλατφόρμας" είναι να αλλάξει τη συνταγματική τάξη της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι ενώ τα Σκόπια είναι μια πολυεθνική κοινωνία και έχουν ένα ενιαίο κράτος, θα μπορούσε να γίνει ένα διεθνικό κράτος. «Συγκριτικά θα λέγαμε ότι η χώρα μας θα μπορούσε να γίνει σαν την Κύπρο, μόνο η χώρα μας δεν είναι νησί», είπε.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ