Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 29/1 έως 4/2

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες

ΑΛΒΑΝΙΑ

2.2.2017: Ο Αμερικανός Πρεσβευτής στα Τίρανα κατηγόρησε άμεσα τον Γενικό Εισαγγελέα της χώρας, ότι εργάζεται κατά της μεταρρύθμισης στη δικαιοσύνη, η οποία θεωρείται το μεγάλο στοίχημα της Ε.Ε, και των ΗΠΑ στην Αλβανία. Γι’ αυτόν τον λόγο, είπε, η αμερικανική Πρεσβεία ακύρωσε και αρνήθηκε την αμερικανική βίζα στον ίδιο το Γενικό Εισαγγελέα και τη σύζυγό του, καθώς και σε 70 άλλους εισαγγελείς και δικαστές στην Αλβανία.
Άμεση ήταν η αντίδραση του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος κατηγόρησε τον Αμερικανό διπλωμάτη για παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης. Υποστήριξε, ότι οι σημερινές και παλιότερες καταγγελίες του Αμερικανού διπλωμάτη εναντίον του γίνονται για προσωπικούς λόγους, αναφέροντας, μάλιστα, ότι ο Αμερικανός διπλωμάτης είχε παρέμβει στον Γενικό Εισαγγελέα για την αναβολή των ανακρίσεων, σε σχέση με μερικούς σημαντικούς φακέλους.

2.2.2017: Η μεγαλύτερη αντιπολιτευτική δύναμη στην Αλβανία, το Δημοκρατικό Κόμμα, οργανώνει, από τις 18 Φεβρουαρίου, εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με στόχο την διεξαγωγή «ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών». Θεωρεί ως ελάχιστες προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή τίμιων εκλογών, την εισαγωγή των βιομετρικών στοιχείων ταυτότητας και την ηλεκτρονική ψηφοφορία και καταμέτρηση. Οι κοινοβουλευτικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τις 18 Ιουνίου του τρέχοντος έτους.

2.2.2017: Ένας από τους νεοσύλλεκτους (με το σχηματισμό του εμβλήματος της Μεγάλης Αλβανίας) αρνείται ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι έχουν οποιαδήποτε σχέση με αλβανικούς εθνικιστικούς κύκλους. Από έρευνα που ακολούθησε, δεν προέκυψε κανένα στοιχείο που να τους συνδέει με τον πυρήνα των ακροδεξιών Αλβανών στη χώρα μας.
Προκαλεί ωστόσο απορία το γεγονός ότι από τη μία ο νεοσύλλεκτος δηλώνει πως μαζί με τους άλλους επτά κάνανε μία "αθώα πλάκα", ενώ από την άλλη δηλώνει πως άλλοι 400 Αλβανοί εντός του ελληνικού στρατεύματος ήταν έτοιμοι να φωτογραφηθούν με το σήμα του αλβανικού αετού.

3.2.2017: Ο πρόεδρος της Αλβανίας Μπουγιάρ Νισάνι κάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, κατόπιν αιτήματος του επικεφαλής του κοινοβουλίου, Ιλίρ Μέτα, να συζητήσουν και να συντονίσουν τις δράσεις και τις προσπάθειες για το εγκληματικό φαινόμενο της (παραγωγής) και διακίνησης ναρκωτικών στη χώρα και για ένα ασυμβίβαστο αγώνα που πρέπει να δώσουν από κοινού.

4.2.2017: Η αλβανική Αστυνομία προσήγαγε πολλούς νεαρούς Βορειοηπειρώτες κατοίκους της Χειμάρρας, σύμφωνα με ανακοίνωση - καταγγελία της ομογενειακής οργάνωσης "Ομόνοια", το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου. «Στόχος της επιχείρησης προσαγωγής», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η "Ομόνοια", «είναι να κάμψουν τη συμμετοχή των πιστών της περιοχής στις διαμαρτυρίες για την καταπάτηση που γίνεται σε μοναστηριακή ιδιοκτησία στους Αγίους Θεοδώρους Δρυμάδων. Παράλληλα μοναχός σε άλλο Μοναστήρι της περιοχής δέχεται ανώνυμα απειλητικά τηλεφωνήματα για το ίδιο ακριβώς θέμα.

4.2.2017: Η Κύπρια ευρωβουλευτής και Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους, με παρέμβασή τη στην Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως σκιώδης εισηγήτρια της έκθεσης για την ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας, υποστήριξε ότι η εκεί Ελληνική Εθνική Μειονότητα βρίσκεται υπό διωγμό και ότι γίνονται διάφορες διοικητικές αλλαγές και μετακινήσεις πληθυσμών, όπως Κοσσοβάρων και άλλων μουσουλμάνων, προκειμένου να αλλάξει η δημογραφική ταυτότητα περιοχών, σε βάρος των Ελλήνων της Αλβανίας.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

29.1.2017: Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα οι ΗΠΑ με την Ρωσία να διαιρέσουν τον κόσμο σε ζώνες επιρροής και η Βουλγαρία να ενταχθεί στη ρωσική, δήλωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Σόφια, τονίζοντας ότι η δέσμευση των ΗΠΑ προς την Βουλγαρία σε όλους τους τομείς θα συνεχίσει να εμβαθαίνει χωρίς καμιά αμφιβολία.

30.1.2017: Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Μπεκίρ Μπόζνταγ μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, αφού υπενθύμισε ότι τα αιτήματα της Τουρκίας για έκδοση μελών της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν απορρίφθηκαν από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Γερμανία, πρόσθεσε ότι η Βουλγαρία προέβη σε μια έκδοση και η Ρουμανία το προσεγγίζει θετικά.

1.2.2017: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρούμεν Ράντεφ διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του στα Βρυξέλλες, ότι η Βουλγαρία ανήκει, αδιαμφισβήτητα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, καθώς και την αλληλεγγύη της στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας. Αλλά, επίσης, πρόσθεσε ότι η αύξηση του αμυντικού και αποτρεπτικού δυναμικού του ΝΑΤΟ θα πρέπει να συμβαδίζει με την εμβάθυνση του διαλόγου με τη Ρωσία, προκειμένου να αποφευχθεί η αντιπαράθεση και η ασυνεννοησία.

4.2.2017: Οι Βούλγαροι ευρωβουλευτές, Αντρέι Κοβάτσεφ και Άνγγελ Ντζαμπάσκι, του κεντροδεξιού συνασπισμού «Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας», πρότειναν στην Επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και έγιναν δεκτές δύο προσαρμογές που ζήτησαν.
Να αναγνωρίσει η Αλβανία τα δικαιώματα της βουλγαρικής μειονότητας που υπάρχει στην επικράτειά της (και που οι Σκοπιανοί θεωρούν δική τους), και να επιταχυνθεί η κατασκευή σύγχρονου αυτοκινητόδρομου και σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Τιράνων-Σκοπίων ως μέρος του διαδρόμου 8 που θα συνδέει το Μπουργκάς (Πύργο) στη Μαύρη Θάλασσα με το Δυρράχιο στην Αδριατική και η κατασκευή του οποίου θα λειτουργήσει προς όφελος της Βουλγαρίας.

4.2.2017: O πρέσβης της Μόσχας στη Σόφια, Ανατόλι Μακάροφ, δήλωσε ότι το περασμένο έτος στις βούλγαρο-ρωσικές σχέσεις συνέβη "θετική καμπή" και αναφέρθηκε στην πρόσκληση του Ρώσου προέδρου στη Βουλγαρία, επειδή ο Πούτιν δεν έχει επισκεφτεί τη χώρα από το 2008. Η δήλωση αυτή ήρθε λίγο απροσδόκητα επειδή τελευταία οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι σε στασιμότητα, λόγω διαφορών στον ενεργειακό τομέα και πολιτικών διαφορών.
Σύμφωνα με τον πρέσβη Μακάροφ όμως, αλλαγή της κατάστασης των σχέσεων υπάρχει, λόγω της ανανέωσης της λειτουργίας της Διακυβερνητικής Επιτροπής Εμπορικής και Οικονομικής Συνεργασίας, ορισμένων τηλεφωνικών επικοινωνιών  μεταξύ του πρόεδρου Πούτιν και του πρωθυπουργού Μπορίσοφ και των επαφών μεταξύ των Εθνοσυνελεύσεων και των Ορθόδοξων Εκκλησιών των δύο χωρών.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

31.1.2017: Αλβανοί της διασποράς συγκεντρώνουν υπογραφές προκειμένου να την επιδώσουν στον πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου, στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, στον πρωθυπουργό και στους βουλευτές του Κοσσυφοπεδίου. Στην αναφορά αυτή την οποία έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής, περίπου 4.800 άτομα στο διαδίκτυο, ζητείται η θέσπιση (αλβανικού) στρατού στην επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου.
Στο κείμενο επισημαίνεται ότι «ανησυχούν για τις εξελίξεις με την κατάσταση της ασφάλειας στο Κοσσυφοπέδιο, λαμβάνοντας υπόψη τις άμεσες απειλές από τη Σερβία, η οποία έχει εδαφικές αξιώσεις προς το Κοσσυφοπέδιο και υπάρχει ο κίνδυνος διχοτόμησης του».

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

2.2.2017: Μέσα σε ένα χρόνο και μερικούς μήνες, το Μαυροβούνιο θα καταστρέψει σχεδόν 403 τόνους άχρηστου οπλισμού, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας. Η διαδικασία, για την οποία το Ταμείο αποστρατικοποίησης του ΝΑΤΟ διαθέτει 700 χιλιάδες ευρώ, έχει για στόχο την καταστροφή των όπλων για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια του περιβάλλοντος και των πολιτών του Μαυροβουνίου. Η διαδικασία θα διαρκέσει 15 μήνες.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

1.2.2017: Τουλάχιστον 250.000 Ρουμάνοι κατέβηκαν την Τετάρτη, στους δρόμους σε δεκάδες πόλεις της χώρας διαδηλώνοντας ενάντια σε ένα κυβερνητικό διάταγμα, με το οποίο προβλέπεται χαλάρωση των ρυθμίσεων του ποινικού κώδικα απέναντι στα αδικήματα διαφθοράς της πολιτικής τάξης. Την παραίτησή τους λόγω της αντίθεσης τους απέναντι στο νομοσχέδιο, υπέβαλαν ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο υπουργός Επιχειρήσεων και Εμπορίου Florin Jianu. «Αυτή είναι μια ηθική πράξη, που έπρεπε να κάνω για το καλό του παιδιού μου», δήλωσε ο Jianu. «Πως θα τον κοιτάξω στα μάτια, και τι θα του πω έπειτα από χρόνια;», πρόσθεσε ο υπουργός αναφερόμενος στον γιο του.

4.2.2017: Την απόσυρση του αμφιλεγόμενου διατάγματος για υποθέσεις διαφθοράς, το οποίο οδήγησε σε πρωτοφανείς μαζικές διαδηλώσεις στην χώρα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Σορίν Γκριντεάνου. Τόνισε ότι δεν επιθυμεί να «διχάσει τη Ρουμανία».

ΣΕΡΒΙΑ

30.1.2017: Για έξη μήνες οι ενωμένες δυνάμεις του σερβικού Στρατού και της Αστυνομίας απέτρεψαν 20.000 απόπειρες διάσχισης των κρατικών συνόρων από μετανάστες, ανακοίνωσε ο Σέρβος υπουργός Νεμπόισα Στεφάνοβιτς. Τώρα τελευταία καθημερινά γίνονται γύρω από 100 απόπειρες, διευκρίνισε ο ίδιος. Στη Σερβία αυτή τη στιγμή παραμένουν 7.000 μετανάστες και για όλους υπάρχουν θέσεις στα κέντρα υποδοχής.

31.1.2017: Ο Α. Τσίπρας ευρισκόμενος στο Βελιγράδι για επίσημη επίσκεψη, εξέφρασε την ανησυχία του για τις φωνές μισαλλοδοξίας, αλυτρωτισμού και εθνικισμού στα Βαλκάνια. Όπως είπε, αυτές οι φωνές ταλανίζουν την περιοχή και θέτουν προσκόμματα στη οριστική συμφιλίωση και στην εμπέδωση των σχέσεων καλής γειτονίας. «Το μέλλον των Βαλκανίων μπορεί να χτιστεί μόνο στη βάση του διεθνούς δικαίου, του αμοιβαίου σεβασμού, του διαλόγου και της συνεργασίας. Όχι με παραβιάσεις, με επεμβάσεις, όχι με προκλήσεις, με αναθεωρητικές λογικές ως προς τις διεθνείς συνθήκες», πρόσθεσε.
«Οι συνομιλίες μας βασίστηκαν σε αυτό που έχουμε να κάνουμε στο μέλλον», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλ. Βούτσιτς, και ευχαρίστησε την Ελλάδα που δεν αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και για τη στήριξή της στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας.

31.1.2017: Την πρόθεση για σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που θα συγκληθεί την άνοιξη στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη που έχει ιστορικό ρόλο στη σχέση Ελλάδας-Σερβίας, αλλά πρέπει να αποκτήσει και κομβικό στρατηγικό ρόλο για το μέλλον, εξέφρασε ο Α. Τσίπρας στο Βελίγράδι. Και εξειδικεύοντας τους τομείς συνεργασίας, υποστήριξε πως «ανοίγονται ευκαιρίες στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών, της συνδεσιμότητας, της πληροφορικής, της υψηλής τεχνολογίας, όπως το εξαιρετικά σημαντικό σχέδιο σιδηροδρομικής διασύνδεσης Βελιγραδίου -Θεσσαλονίκης».
Αλλά δεν έμεινε εκεί, αφού έκανε λόγο για ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο, που θα εκτείνεται από τον Πειραιά στο Βελιγράδι. Αλλά και πέραν αυτού, ένα άλλο μεγάλο έργο που, όπως παρατήρησε ο πρωθυπουργός, «μπορεί να αλλάξει τη γεωγραφία των Βαλκανίων -πρέπει να πάψει να αλλάζει η γεωγραφία με πολεμικές παρεμβάσεις-» είναι η ιδέα της υδάτινης διασύνδεσης του Βελιγραδίου με τη Θεσσαλονίκη.

31.1.2017: Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος μιλώντας το απόγευμα της Τρίτης στο Ελληνο-σερβικό επιχειρηματικό Φόρουμ, είπε μεταξύ άλλων, ότι «Με σύνολο άμεσων και έμμεσων επενδύσεων που υπερβαίνει τα 2,5 δισ. ευρώ, η Ελλάδα είναι ο τρίτος κυριότερος επενδυτής στη Σερβία. Περισσότερες από 200 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων δραστηριοποιούνται σε όλη τη σερβική επικράτεια, σε μια πλειάδα τομέων και κλάδων, όπως οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, οι κατασκευές, η βιομηχανία τροφίμων και ποτών, το λιανεμπόριο, οι τηλεπικοινωνίες και οι τεχνολογίες πληροφορικής, οι ξενοδοχειακές υπηρεσίες κ.ά.».
Οι επιχειρήσεις αυτές, σε μια κρίσιμη περίοδο, συμβάλλουν ενεργά στον εκσυγχρονισμό και στην ανάπτυξη της σερβικής οικονομίας, ενώ αποτελούν και σημαντικό εργοδότη, απασχολώντας περίπου 25.000 εργαζόμενους.

ΣΚΟΠΙΑ

30.1.2017: Ο Γκρούεφσκι δεν έπεισε το αλβανικό κόμμα DUI να σχηματίσουν από κοινού κυβέρνηση και παρέδωσε την εντολή, που έληγε στις 29.1.2017. Υπάρχει συνταγματική ασάφεια σχετικά με το τι θα συμβεί στο εξής, ωστόσο είναι πιθανό ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ να δώσει την εντολή στον Ζόραν Ζάεφ, ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών (SDSM), του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος, αντί να προκηρυχθούν νέες εκλογές (τις οποίες ζητάει ο Γκρούεφσκι).

31.1.20178: Ο επικεφαλής του αλβανικού κόμματος των Σκοπίων «Συμμαχία των Αλβανών», Ζιγιαντίν Σέλα, δήλωσε ότι τα αιτήματα για την πλατφόρμα των Αλβανών εάν δεν γίνουν αποδεκτά, τότε υπάρχει η δυνατότητα να διαμορφωθεί και ένα αλβανικό κοινοβούλιο στο κράτος των Σκοπίων. «Αν δεν γίνουν αποδεκτές αυτές οι θέσεις των Αλβανών, τότε θα μποϊκοτάρουμε τις εκλογές και θα σχηματίσουμε δικούς μας θεσμούς, όπως και ένα αλβανικό κοινοβούλιο στη χώρα», ανέφερε.

31.1.2017: Το κόμμα του Γκρούεφσκι ανακοίνωσε, ότι «Καταδικάζει τις απρεπείς δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Αλεξαντάρ Βούτσιτς, που κατηγόρησε την (ψευδο)Μακεδονία για αλυτρωτισμό και εθνικισμό. Η (ψευδο)Μακεδονία δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις κατά της Ελλάδας. Η δημοκρατία της (ψευδο)Μακεδονίας και ο (ψευδο)μακεδονικός λαός υπερασπίζονται μόνο το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση και στον αυτό-προσδιορισμό», αναφέρει η ανακοίνωση.

1.2.2017: Λεπτομερείς οδηγίες προς περιφερειάρχες και δημάρχους σχετικά με τους χειρισμούς στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων δίνει ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης με έγγραφο το οποίο απέστειλε στις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας. Οι οδηγίες κρίθηκαν αναγκαίες καθώς τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν τα φαινόμενα παραβίασης των διεθνών συμφωνιών ως προς την ονομασία των Σκοπίων. Εξ αιτίας αυτών ελληνικές αντιπροσωπείες από το χώρο της αυτοδιοίκησης, οι οποίες καλούνται να μετάσχουν σε διεθνή συνέδρια, συναντήσεις, πολυμερή fora στο εξωτερικό, βρίσκονται σε δυσχερή θέση, χωρίς να γνωρίζουν πως πρέπει να αντιδράσουν.

1.2.2017: Ανησυχούν στα Σκόπια για το τι έχει συμφωνηθεί μεταξύ της ελληνικής και της σερβικής κυβέρνησης, εικάζοντας σύμπραξη συμμαχίας εναντίον τους. Λαμβάνουν υπόψη το γεγονός, ότι η Σερβία είχε προετοιμάσει το έδαφος για την επίσκεψη του Α. Τσίπρα, κυρίως με τις πρόσφατες δηλώσεις του Σέρβου ΥΠΕΞ ότι η Σερβία έκανε λάθος για την αναγνώριση των Σκοπίων με το συνταγματικό τους όνομα.

1.2.2017: Ο πρόεδρος των Σκοπίων Γ. Ιβάνοφ ενημέρωσε τον αρχηγό του δεύτερου κόμματος Ζόραν Ζάεφ, ότι εάν δεν του δώσει αποδείξεις με 61 υπογραφές ότι μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, δεν θα του δώσει την εντολή, επειδή βγήκε δεύτερο κόμμα, μόνον όμως εάν μπορεί  αποδεδειγμένα να σχηματίσει κυβέρνηση, τότε θα αλλάξει στάση.

2.2.2017: Ο Αμερικανός γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων, Κρίστοφερ Σμίθ, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση των Σκοπίων, ότι η Ουάσιγκτον θα διερευνήσει την εμπλοκή της Πρεσβείας σε ανάμειξη της, στην πολιτική της χώρας. Ο Σμιθ κάλεσε ακόμη τον νέο υπουργό Ρέξ Τίλερσαν να αντικαταστήσει τον πρέσβη των ΗΠΑ στα Σκόπια, Τζες Μπέιλι. Ο Σμίθ, επικεφαλής μιας ομάδας έξι γερουσιαστών του ρεπουμπλικανικού κόμματος ζήτησε διευκρινίσεις, εάν ο Μπέιλι, ως επικεφαλής της Πρεσβείας στα Σκόπια, λειτουργεί υπέρ πολιτικών κομμάτων και των χρηματοδοτούμενων έργων από το Ίδρυμα του Τζορτζ Σόρος.

2.2.2017: Η Ρωσία επιθυμεί κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι με τον Αλί Αχμέτι και κατηγορεί τη Δύση για χειραγώγηση της βούλησης των ψηφοφόρων. Σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών «Η επαίσχυντη μακιαβελική χειραγώγηση της βούλησης των ψηφοφόρων απειλεί να πυροδοτήσει την κατάσταση στα Σκόπια και να διαταράξει την εύθραυστη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής των Βαλκανίων». Η Μόσχα πιστεύει ότι ο Γκρούεφσκι και ο Αλί Αχμέτι δεν είναι αρεστοί στη Δύση, η οποία ασκεί την επιρροή της για να αλλάξει την κυβέρνηση στο κράτος των Σκοπίων.

3.2.10`7: Εγκλωβισμένα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης παρέμειναν φορτία δεκάδων χιλιάδων τόνων με προορισμό τις βιομηχανίες των Σκοπίων, λόγω του αποκλεισμού του τελωνείου των Ευζώνων από αγρότες επί μία εβδομάδα. Αν ο αποκλεισμός δεν λήξει άμεσα, το λιμάνι θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα, δεδομένου ότι, λόγω και της έλευσης περισσότερων πλοίων από εβδομάδα, δεν θα υπάρχει πλέον ούτε ένα ελεύθερο κρηπίδωμα για εναπόθεση φορτίων, εξαιτίας των συσσωρευμένων πρώτων υλών.

3.2.20178: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστηρίζει τον πρεσβευτή του στα Σκόπια, παρά τις επιθέσεις που δέχεται από το κόμμα του Γκρούεφσκι, για επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας. «Οι κατευθυντήριες γραμμές που ακολουθεί ο πρέσβης και η ομάδα του έχουν στόχο τη συνεργασία με τις τοπικές αρχές και την κοινωνία των πολιτών για την προώθηση των στόχων της πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών» και ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην Πρεσβεία και στον πρέσβη.

4.2.2017: Σκοπιανή εφημερίδα αναφέρει πως οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι για να υπάρξει πρόοδος στην ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων, πρέπει να επιλυθεί το θέμα της ονομασίας. Και η εφημερίδα συμπεραίνει ότι η μοναδική δυνατή λύση είναι να συμφωνήσει η χώρα σε αλλαγή του ονόματός της, καθώς η Αθήνα δεν προτίθεται να υποχωρήσει από τις καθορισμένες κόκκινες γραμμές της.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ