Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 28/2 έως 4/3

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

2.3.2017: Με αφορμή την αναζωπύρωση των εντάσεων στις βαλκανικές χώρες γίνεται πλέον ανοιχτά λόγος για προσπάθεια αλλαγής των συνόρων. Το εκρηκτικό θέμα του αλυτρωτισμού δεν είχε ποτέ πραγματικά απαλειφθεί, αλλά είχε καταλαγιάσει λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος από το εξωτερικό, πιστεύει ο πολιτικός επιστήμονας Νέναντ Ζάκοσεκ από το Ζάγκρεμπ και επιστημονικός σύμβουλος στο Ίδρυμα Φρίντριχ Έμπερτ. Και συμπληρώνει πως οι διαφορές στάθηκε δυνατόν για χρόνια να μην αναδεικνύονται διότι υπήρχε η προοπτική ένταξης των χωρών αυτών στην ΕΕ.

3.3.2017: Έτοιμο το σκηνικό για πρόκληση ραγδαίων και σοβαρών εξελίξεων στα Βαλκάνια αποτελεί η επιστολή που έστειλαν από κοινού Αλβανία και Κροατία στο ΝΑΤΟ, ζητώντας να επέμβει για να σταματήσουν οι απειλές κατά του Κοσσυφοπεδίου.
Η Αλβανίδα υπουργός άμυνας Mimi Kodheli και ο Κροάτης ομόλογός της, Damir Krsticevic, ο οποίος είναι παράλληλα και αναπληρωτής πρωθυπουργός της Κροατίας, απέστειλαν κοινή επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, η οποία σχετίζεται με τις τελευταίες εξελίξεις ασφάλειας στο Κοσσυφοπέδιο. Στην κοινή επιστολή τους, «καταδίκασαν την εθνικιστική ρητορική των Σέρβων πολιτικών, στηλιτεύοντας συγκεκριμένες δράσεις στα σύνορα με στόχο την διάσπαση της κυριαρχίας της "Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου" και την αποσταθεροποίηση της καταστάσεως ασφαλείας στα δυτικά Βαλκάνια». Η ρωσική απάντηση ήταν άμεση: «Mην παίζετε με τη φωτιά και μην προκαλείτε νέο πόλεμο με τη Σερβία».

ΑΛΒΑΝΙΑ

28.2.2017: Ανακοινώθηκε επίσκεψη του Αλβανού ΥΠΕΞ στην Αθήνα, προκειμένου να συναφθεί μια νέα συνθήκη φιλίας μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας. Θέματα που απασχολούν είναι το ζήτημα της διόρθωσης των σχολικών βιβλίων, η δημιουργία νεκροταφείων για τους Έλληνες στρατιώτες που έπεσαν μαχόμενοι στο μέτωπο κατά των Ιταλών και οι διάφορες συμφωνίες που επιτεύχθηκαν σε προηγούμενες  συναντήσεις, η προετοιμασία των ομάδων εργασίας μεταξύ των δύο χωρών για τη σύναψη, θα είναι τα κύρια θέματα που θα συζητηθούν κατά την επίσκεψη του Αλβανού ΥΠΕΞ στην Αθήνα.

28.2.2017: Η αμφιλεγόμενη Πρέσβης της Ε.Ε. στα Τίρανα, Κροάτισσα Ρομάνα Βλαχούτιν, παραχώρησε συνέντευξη, όπου διέψευσε τα δημοσιεύματα ότι έχει δεχθεί απειλές, ωστόσο δεν εξήγησε τους λόγους αύξησης της ασφάλειας της. Παράλληλα, αρνήθηκε τις κατηγορίες που έχουν γίνει εις βάρος της για διαφθορά σχετικά με την αγορά πολυτελούς βίλας και για τις διασυνδέσεις της με τον διεθνή κερδοσκόπο Τζορτζ Σόρος. Η Βλαχούτιν δεν είπε κουβέντα για τις κατηγορίες του ελληνικού Τύπου, ότι δηλαδή έχει στενές σχέσεις με τον Έντι Ράμα και φέρεται να εμπλέκεται σε συνωμοσία ανακίνησης του τσάμικου ζητήματος εις βάρος της Ελλάδας.

28.2.2017: Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανίας, Λουλζίμ Μπάσα, ανακοίνωσε ότι στην διαμαρτυρία στο αντίσκηνο μπροστά, από το γραφείο του πρωθυπουργού, θα συμμετάσχουν και δεκάδες Αλβανοί μετανάστες από την Αθήνα.  Μέσω ανάρτησης στο Facebook, ο Λ. Μπάσα ανακοίνωσε ότι «Δεκάδες πολίτες έχουν ξεκινήσει από την Αθήνα για να συμμετάσχουν στην αντίσταση μας».

1.3.2017: Ο επικεφαλής του Γραφείου για την Πρόληψη Ξεπλύματος Χρήματος στην Αλβανία, Αγκίμ Ισμαήλι, σε συνεδρίαση της επιτροπής ασφάλειας του Κοινοβουλίου είπε ότι υπάρχει κατάλογος ατόμων, αλλά και νομικών προσώπων στη χώρα, που χρηματοδοτούν την τρομοκρατία. Ο Ισμαήλι είπε ότι η Διοίκηση ξεκίνησε 154 ποινικές διώξεις για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. «Στις 154 ποινικές διώξεις για ξέπλυμα χρήματος έχουμε 1.300 αναφορές για ύποπτες συναλλαγές μέσα σε ένα χρόνο και τα μπλοκαρισμένα χρήματα από τις συναλλαγές αυτές ανήλθαν στα € 28 εκατομμύρια», δήλωσε.

1.3.2017: Για το ζήτημα του μαύρου χρήματος προκάλεσε την μεγαλύτερη αίσθηση η παραδοχή του επικεφαλής του ΟΑΣΕ στα Τίρανα, Μπέρντ Μπόρχαρντ , ότι «στην Αλβανία κυκλοφορούν περίπου 2 δισ. ευρώ σε "μαύρο χρήμα" και ελλοχεύει ο κίνδυνος αυτά τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν για την εξαγορά βουλευτών».

2.3.2017: Μέγας ευεργέτης της Αλβανίας, σύμφωνα με τον Αλβανό πρωθυπουργό, ο διεθνής κερδοσκόπος Τζορτζ Σόρος και ο Έντι Ράμα δεν κρύβει την ευγνωμοσύνη του στο πρόσωπό του. Σε δηλώσεις του, ο Έντι Ράμα αναφερόμενος στα επικριτικά άρθρα που δημοσιεύονται το τελευταίο διάστημα στον αλβανικό Τύπο κατά του Τζοτζ Σόρος, δήλωσε ότι απεχθάνεται εκείνους που μέχρι χθες επωφελούνταν από τα χρήματα του Σόρος, ενώ σήμερα δαγκώνουν το χέρι που τους τάισε. Το χέρι αυτό, σύμφωνα με τον Ράμα "βοήθησε την Αλβανία".

4.3.2017: Ο πρόεδρος της Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι, σε συνέντευξή του δήλωσε μεταξύ άλλων: «Οι Αλβανοί αποτελούν ένα συστατικό στοιχείο του κράτους των Σκοπίων και αυτό είναι γεγονός, ωστόσο η Αλβανία έχει δέσμευση και υποχρέωση από το Σύνταγμά της να ενδιαφέρεται γι’ αυτούς και οφείλει να υποστηρίζει τους Αλβανούς για το σεβασμό των δικαιωμάτων και των ελευθεριών τους, όχι μόνο στα Σκόπια, αλλά, όπου και αν ζουν».

4.3.2017: O πρόεδρος της Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στον δήμο Μπουγιάνοβατς της νότιας Σερβίας στις 7 Μαρτίου 2017, η οποία αποτελεί την πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Αλβανίας σε ένα δήμο της νότιας Σερβίας, από ιδρύσεως του αλβανικού κράτους, καθώς επίσης την πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Αλβανίας στη Σερβία μετά από 69 χρόνια και την επίσκεψη του Ενβέρ Χότζα τον Ιούλιο του 1948 στο Βελιγράδι. Από το γραφείο του Σέρβου προέδρου Τόμισλαβ Νίκολιτς ανακοινώθηκε ότι δεν θα γίνει συνάντηση των δύο προέδρων.

4.3.2017: "Χάθηκαν" 1.300 κοντέινερ με επικίνδυνα απόβλητα, που προέρχονταν από την Ιταλία, με προορισμό τα Σκόπια, αλλά δεν εξήλθαν ποτέ από τα αλβανικά σύνορα. Οι υποψίες στρέφονται στην εκδοχή ότι τα επικίνδυνα απόβλητα θάφτηκαν στο αλβανικό έδαφος.
Ο Σαλί Μπερίσα, π. πρωθυπουργός, αναφέρει τα μέρη που μπορεί να έχουν θαφτεί στην Αλβανία, και κατηγορεί ως υπεύθυνη την κυβέρνηση των Τιράνων του σοσιαλιστή Έντι Ράμα. Η ενέργεια αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ίδιου Έντι Ράμα.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

28.2.2017: Ο βουλγαρικός Τύπος ασχολείται λεπτομερώς με το περιστατικό στο οποίο εμπλέκεται η πρώην πρέσβειρα της Βουλγαρίας στις ΗΠΑ, Ελένα Ποπτόντοροβα, σε κατάστημα αφορολογήτων ειδών του αεροδρόμιου της Βαρσοβίας. «Εμπλέκουν την Έλενα Ποπτότνοροβα σε σκάνδαλο με κλεμμένα καλλυντικά στη Βαρσοβία», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Sega. Η εφημερίδα επικαλείται πολωνικά ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία η Ποπτόντοροβα συνελήφθη από την ασφάλεια του καταστήματος με απλήρωτα καλλυντικά αξίας 400 δολαρίων».

2.3.2017: Κινεζική εταιρεία κατασκευής σιδηροδρομικού υλικού με ετήσιο κύκλο εργασιών 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, έχει εκδηλώσει επιθυμία συμμετοχής στην αναχρηματοδότηση του χρέους των κρατικών σιδηροδρόμων προς στους κατόχους ομολόγων και τη χρηματοδότηση της κατασκευής εργοστασίου κατασκευής αυτοκινηταμαξών, σιδηροδρομικών μηχανών και βαγονιών στη Βουλγαρία. Οι συνομιλίες εξελίσσονται και αναμένεται ότι η κινεζική πλευρά θα καταθέσει επιστολή επενδυτικού ενδιαφέροντος, δήλωσε ο υπουργός.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

2.3.2017: Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, κάλεσε τους Αλβανούς των Σκοπίων να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, αφού ο πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ, αρνήθηκε να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος εξασφάλισε  κοινοβουλευτική πλειοψηφία με την υποστήριξη αλβανικών εθνικών κομμάτων. Ο Θάτσι κατηγόρησε τον πρόεδρο των Σκοπίων ότι καταχράται το Σύνταγμα και τους νόμους. Ο Αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια, έσπευσε να δηλώσει «οι γειτονικές χώρες να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην παρεμβαίνουν στις υποθέσεις των Σκοπίων».

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

2.3.2017: Η ελάχιστη εγγυημένη κοινωνική σύνταξη στη Ρουμανία αυξήθηκε κατά 30%, φτάνοντας στο ποσό των 115 ευρώ περίπου. Σύμφωνα με το ρουμανικό Υπουργείο Εργασίας από το μέτρο αυτό θα επωφεληθούν, συνολικά, 1.022.168 άτομα. Η ελάχιστη κοινωνική σύνταξη κατοχυρώθηκε από την κυβέρνηση του Εμίλ Μποκ το 2009, για να αντισταθμίσει το εισόδημα των ατόμων που εργάστηκαν στην παραοικονομία ή δεν είχαν συμπληρώσει τα απαραίτητα χρόνια εργασίας.

ΣΕΡΒΙΑ

2.3.2017: Σε μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση της σερβικής αστυνομίας, με στόχο την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος και της διαφθοράς, συνελήφθησαν 53 κρατικοί υπάλληλοι διαφόρων υπηρεσιών. Ο υπουργός Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, από το 2005 οι κρατούμενοι προκάλεσαν απώλειες 10 εκατομμυρίων ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό της Σερβίας, της αυτόνομης επαρχίας της Βοϊβοντίνα και δημοτικών προϋπολογισμών.
Ο Στεφάνοβιτς τόνισε ότι μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκονται επιθεωρητές του Υπουργείου Γεωργίας, υπάλληλοι της μεταφορικής εταιρίας Lasta, αξιωματικοί του Κτηνιατρικού Ινστιτούτου του Ζέμουν και 13 αστυνομικοί, υπεύθυνοι για την καταχώριση αυτοκινήτων.

3.3.2017: Στην επίσκεψη της Επιτρόπου της Ε.Ε. για τα Εξωτερικά Ζητήματα, Φ. Μογκερίνι, πολλοί Σέρβοι βουλευτές διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τη στάση της Ε.Ε., σηκώνοντας ακόμη και πανό που ζητούσαν ένωση με την... Ρωσία! Και τούτο, επειδή το σερβικό κράτος πρέπει να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο. Αυτό τουλάχιστον είναι μέσα στους ενταξιακούς όρους που θέτουν οι Βρυξέλλες και έχει προκαλέσει θυελλώδεις αντιδράσεις στην χώρα.

ΣΚΟΠΙΑ

28.2.2017: Ο αρχηγός του SDSM, Ζόραν Ζάεφ, υπέβαλε στον πρόεδρο Γκιόργκε Ιβάνοφ τις αποδείξεις για την εξασφάλιση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Συγκέντρωσε τις υπογραφές 67 βουλευτών από το SDSM, DUI, Besa και της Συμμαχίας των Αλβανών.

28.2.2017: Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Γκρούεφσκι, αναφέρθηκε στις μετεκλογικές εξελίξεις στα Σκόπια και στην προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης με κορμό το SDSM (σοσιαλδημοκράτες), και ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι «Ο κύριος λόγος της όλης επιχείρησης για να ανατραπεί η κυβέρνηση του VMRO-DPMNE και να έρθει στην εξουσία ο Ζόραν Ζάεφ, είναι η αποδυνάμωση του κράτους, με στόχο την αλλαγή του ονόματος και της ταυτότητας των (ψευδο)Μακεδόνων. Η διγλωσσία (σ.σ καθιέρωση της αλβανικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας στα Σκόπια) είναι δευτερεύων στόχος. Μετά τη διγλωσσία θα ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για την καντονοποίηση της χώρας, ως επόμενος στόχος. Βήμα προς βήμα…

28.2.2017: Άρχισαν τα όργανα...  Άγνωστοι έσπασαν τα παράθυρα των γραφείων της οργάνωσης της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης-SDSM στην Πρίλεπ. Αμέσως ενημερώθηκαν τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στα Σκόπια το οποίο προέβη σε καταγγελία κατά αγνώστων και σύντομα οι αρχές αναμένεται να ρίξουν φως στο περιστατικό.

28.2.2017 Με σημαίες που έφεραν τον Ήλιο της Βεργίνας και της Μεγάλης Μακεδονίας, οπαδοί του VMRO-DPMNE, διαμαρτυρήθηκαν, μπροστά από το κυβερνητικό κτήριο, φωνάζοντας "Ζόραν Ζάεφ προδότη", καθώς και ονόματα άλλων στελεχών της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης- SDSM. Αιτήματα των διοργανωτών είναι η υπεράσπιση του ενιαίου χαρακτήρα του κράτους και κατά της αλβανικής γλώσσας, όπως ετοιμάζονται να εφαρμόσουν το SDSM και τα αλβανικά κόμματα.

1.3.2017: Σκοπιανοί της διασποράς απηύθυναν ανοιχτή επιστολή στη Φεντερίκα Μογκερίνι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία καταγγέλλουν την Ελλάδα και τη Βουλγαρία για πολιτική καταπίεση της "μακεδονικής μειονότητας" και για "πολιτιστική γενοκτονία" της "μακεδονικής ταυτότητας".

2.3.2017: Η Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των Σκοπίων, Γκιόργκε Ιβάνοφ, και δήλωσε ότι πρέπει να αναθεωρήσει την απόφασή του και να δώσει εντολή για σχηματισμό νέας κυβέρνησης στους Σοσιαλδημοκράτες του Ζόραν Ζάεφ.

3.3.2017: Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Ζ. Γκάμπριελ εκφράστηκε "κατηγορηματικά" υπέρ μιας "περαιτέρω προσέγγισης" των Σκοπίων στην ΕΕ, ενώ όπως δήλωσε στη συνεχεία, «λυπούμαστε ιδιαίτερα που το άλυτο θέμα της ονομασίας εμποδίζει εδώ και χρόνια μια μεγαλύτερη πρόοδο αυτής της διαδικασίας. Αυτό έχει σίγουρα συμβάλλει αποφασιστικά στην σημερινή κλιμάκωση της κατάστασης», εκτιμά ο κ. Γκάμπριελ για να συμπεράνει ότι «σε αυτό το ζήτημα θα πρέπει να υπάρξει άμεσα κινητικότητα.»
Και ενώ εξέφρασε κατανόηση για τις διαφορετικές θέσης που τηρούν οι δύο χώρες στο θέμα της ονομασίας, ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ επισήμανε πως η Γερμανία δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί δεν στάθηκε δυνατόν «τον 21ο αιώνα και μετά από 20 χρόνια να βρεθεί μια κάπως λογική λύση.» Όπως τόνισε, «τόσο δύσκολο δεν είναι».

3.3.2017: Καθημερινές διαδηλώσεις στις πόλεις του κράτους των Σκοπίων, με αίτημα την αποφυγή αλβανοποίησης της χώρας. Οι συμμετέχοντες σε πορεία στην Γευγελή εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε παράλληλους κυβερνητικούς θεσμούς και δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι οι μειονοτικές εθνικές κοινότητες στα Σκόπια έχουν τα υψηλότερα πρότυπα των μειονοτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο.
Αίτημά τους είναι η καθιέρωση της σημαίας του κράτους σε όλες τις πόλεις και να μάθουν όλοι να ομιλούν τα σλαβοσκοπιανά. Καταδίκασαν τις πρωτοβουλίες του αρχηγού της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης, Ζόραν Ζάεφ και κάλεσαν τον εισαγγελέα να ασκήσει δίωξη σε βάρος του για εσχάτη προδοσία

4.3.2017: Ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Ζόραν Ζάεφ, κατηγόρησε τον Πρόεδρο Ιβάνοφ ότι έκανε πραξικόπημα, και είπε ότι ελπίζει να αλλάξει τη στάση του απέναντι στο βέτο που έχει θέσει αναφορικά με το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, και να του δώσει την εντολή, ενώ υπογράμμισε ότι αν αυτό δεν γίνει η αντιπολίτευση ήδη εργάζεται προς το σχέδιο Β, Γ ακόμα και Δ αν χρειαστεί, για ξεφύγει από το σημερινό αδιέξοδο.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ