Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 26/3 έως 1/4

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες

Αλβανία

26.3.2017: «Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών υποστηρίζει τις ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, την απομάκρυνση των εγκληματιών από την πολιτική και την καταπολέμηση των ναρκωτικών, αλλά αυτά τα θέματα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία για να μποϊκοτάρουν το Κοινοβούλιο ή να εμποδίσουν τις εκλογές ή να καθυστερήσουν την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό σύστημα. Αντίθετα, ενθαρρύνει το διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης για την επίλυση όλων αυτών».

Αυτό δήλωσε η αμερικανική Πρεσβεία, τονίζοντας ότι η διακυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δεν υποστηρίζει τον αγώνα του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο προκρίνει την αποχή. Απεναντίας οι ΗΠΑ καλούν να αρχίσει διάλογος μεταξύ των κύριων κομμάτων.

27.3.2017: Ο Μπερίσα κάλεσε τον Ράμα αμέσως να εγκαταλείψει την εξουσία, επειδή σε αντίθετη περίπτωση θα έχει σκληρό τέλος. Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε μπροστά στην κατασκήνωση των διαμαρτυρόμενων από το Δημοκρατικό Κόμμα στο κέντρο των Τιράνων. «Στη διάρκεια της θητείας του Ράμα η Αλβανία μετατράπηκε στο πιο διεφθαρμένο κράτος για τα τελευταία 100 χρόνια. Ράμα, φύγε μόνος σου, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα έχεις σκληρό τέλος!», είπε ο Μπερίσα.

29.3.2017: Επικρίσεις εντός και εκτός της Αλβανίας δέχθηκε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας για την παρασημοφόρηση και τα θερμά σχόλια που έκανε για τον Έντι Ράμα.

30.3.017: Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, σε συνέντευξή του, αναφέρεται στην πολιτική αναταραχή στα Βαλκάνια και τον κίνδυνο αλλαγής των συνόρων. Είπε ότι η τύχη της σταθερότητας στα Βαλκάνια είναι συνδεδεμένη με την τύχη της Ευρώπης. Εάν κλείσει η ευρωπαϊκή προοπτική, εάν η ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτύχει, τότε στα Βαλκάνια ανοίγει συζήτηση για τα σύνορα.

30.3.2017: Η υπουργός Άμυνας Μίμι Κοδέλι ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει ένα γραφείο Κινητοποίησης σε κάθε νομό, με την πεποίθηση ότι οι πολιτοφυλακές αυτές θα παράσχουν σημαντική βοήθεια στην κοινωνία επικουρώντας το έργο των Ενόπλων Δυνάμεων. «Σε περιπτώσεις καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, η εμπειρία τους με συγκεκριμένα επαγγέλματα, με  τις γνώσεις που έχουν, αποτελούν βασικό στοιχείο για το στρατό και είναι απαραίτητοι», είπε η υπουργός αναφερόμενη στους εφέδρους που θα ενταχθούν σε αυτά τα γραφεία του υπουργείου Άμυνας σε όλη τη χώρα.

31.3.2017: Υποβρύχιο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού κατέφθασε στο λιμάνι του Δυρραχίου, συνοδευόμενο από σκάφη του αλβανικού στόλου και προβλέπεται να παραμείνει τέσσερις ημέρες. Η επίσκεψη γίνεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ των ναυτικών δυνάμεων των δύο χωρών και των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ.

1.4.2017: Μετά από αίτημα του σωματείου «Δίκτυο διαμαρτυρίας», η Εισαγγελία άρχισε προκαταρκτική εξέταση για τις αναφορές ότι εκατοντάδες Βούλγαροι μετανάστες από το Κάρτζαλι εξαπατήθηκαν, πιστεύοντας ότι το ταξίδι τους στη Βουλγαρία, λόγω των εκλογών, θα είναι δωρεάν. Τοπική ιστοσελίδα και αρκετές εφημερίδες, έγραψαν ότι όταν συνειδητοποίησαν ότι θα πρέπει να πληρώσουν τα εισιτήριά τους για να επιστρέψουν στην Προύσα, τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη, κατηγόρησαν το κόμμα DOST ότι τους παραπλάνησε.

Βουλγαρία

30.3.2017: Ο πρωθυπουργός, Ογκνιάν Γκερντζίκοφ, αντιτάχθηκε στο αίτημα του επικεφαλής του τουρκικού κόμματος «Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών», Λούτβι Μεστάν, που ζήτησε την ακύρωση της ψηφοφορίας της περασμένης Κυριακής και απείλησε να μηνύσει τη βουλγαρική κυβέρνηση στο Στρασβούργο. Ο Γκερντζίκοφ αντιτάχθηκε έντονα κατά του αιτήματος για την ακύρωση των εκλογών επειδή ορισμένοι ψηφοφόροι δεν γνωρίζουν τη βουλγαρική γλώσσα, στην οποία έγιναν οι εκλογές.

«Αυτοί που θέλουν να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα να μάθουν πρώτα βουλγαρικά και μετά να τα ασκήσουν». Πρόσθεσε ότι είναι δημαγωγία να εκλεγούν άνθρωποι στο βουλγαρικό κοινοβούλιο και να μην ξέρουν να γράφουν και μιλούν βουλγαρικά.

1.4.2017: Μεταξύ των εντυπωσιακών εκθεμάτων στην Δέκατη Εθνική Έκθεση «Βουλγάρικη Αρχαιολογία» ήταν και τα νέα ευρήματα από τη ελληνιστική νεκρόπολη της αρχαίας Απολλώνια Πόντικα, που βρίσκεται στη σημερινή τοποθεσία  Μπουτζάκα στη Σωζόπολη. Κατά την προηγούμενη αρχαιολογική σαιζόν ερευνήθηκαν 12 στρέμματα και σ’ αυτή τη μεγάλη έκταση βρέθηκε ένας οικογενειακός τάφος με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική που προκάλεσε το ενδιαφέρον των ειδικών, γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί παρόμοια κατασκευή.

Κοσσυφοπέδιο

31.3.2017: Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, ακύρωσε την πρωτοβουλία του για τη μετατροπή των Δυνάμεων Ασφάλειας Κοσσυφοπεδίου σε Ένοπλες Δυνάμεις και απέσυρε από το Κοινοβούλιο το αντίστοιχο νομοσχέδιο. Η απόφαση αυτή του Χασίμ Θάτσι ελήφθη μετά από πιέσεις που δέχθηκε από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και άλλους διεθνείς υποστηρικτές της Πρίστινα, που αρνήθηκαν να υποστηρίξουν τη πρωτοβουλία, που θα άλλαζε άρδην το τοπίο στα Δυτικά Βαλκάνια.

1.4.2017: Ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου Ενβέρ Χοτζάι δήλωσε ότι η Πρίστινα δεν δέχεται την ιδέα για την δημιουργία μιας κοινής περιφερειακής αγοράς στα Δυτικά Βαλκάνια, λόγω της πρόθεσης της Σερβίας, κατά την άποψή του, να χρησιμοποιήσει την αγορά για να κυριαρχήσει στην περιοχή. «Βλέπουμε τα Βαλκάνια και το Κοσσυφοπέδιο σαν συνέχεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για το λόγο αυτό η ιδέα ορισμένων χωρών της περιοχής να δημιουργήσουν μια κοινή περιφερειακή αγορά εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, μίας ιδιόμορφης τελωνειακής ένωσης δεν είναι αποδεκτό για την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου και νομίζω ότι δεν συμβάλλει στην ευρωπαϊκή ατζέντα», δήλωσε ο Χοτζάι.

Μαυροβούνιο

30.3.2017: Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε την αποδοχή του Μαυροβουνίου στην συμμαχία του ΝΑΤΟ, με ψήφους 97 προς δύο, και ως εκ τούτου το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε. Διεθνείς αναλυτές προειδοποιούν για τις δραματικές συνέπειες μίας μαζικής μεταφοράς νατοϊκών στρατευμάτων στο Μαυροβούνιο, γεγονός που η Μόσχα και το Βελιγράδι θα το θεωρήσουν ως ευθεία απειλή.

30.3.2017: Η αλβανική γλώσσα έγινε επίσημη γλώσσα σε κύριες πόλεις του Μαυροβουνίου, όπου υπάρχουν Αλβανοί, τουλάχιστον 5% του πληθυσμού. Ο αλβανικός Τύπος ανακοινώνει ότι αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση των δικαιωμάτων των Αλβανών στο Μαυροβούνιο.

Ρουμανία

26.3.2017: Χιλιάδες Ρουμάνοι συμμετείχαν σε πορεία διαμαρτυρίας κατά των αμβλώσεων τόσο στην πρωτεύουσα Βουκουρέστι όσο και σε άλλες 280 πόλεις της Ρουμανίας και της Μολδαβίας από το κίνημα «Πορεία για τη Ζωή». Η διαμαρτυρία έγινε για την προστασία της οικογένειας και για τη διατήρηση των ρουμανικών παραδόσεων.

Σερβία

26.3.2017: Τα μέσα ενημέρωσης και αξιωματούχοι ασφάλειας της Σερβίας, ανησυχούν για τις φήμες σχηματισμού στρατού  από το Κοσσυφοπέδιο.  Επισημαίνουν στις αναφορές τους αυτές ότι υπάρχει το άμεσο ενδεχόμενο εξοπλισμού του στρατού αυτού από την Τουρκία. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να απουσιάσουν και γερμανικές βιομηχανίες που έχουν προβεί ήδη σε προτάσεις για πώληση όπλων!

27.3.2017: Ο αρχηγός του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS) Βόισλαβ Σέσελι δήλωσε: «Είμαι πεπεισμένος ότι η Σερβία δεν πρόκειται ποτέ να γίνει μέλος της ΕΕ. Το κόμμα μας θα αντιταχθεί. Αντίθετα, θα θέλαμε μια τελωνειακή ένωση με τη Ρωσία, επιπλέον να έχουν έναν κοινό στρατό και την ίδια στολή. Είναι καθαρά θέμα επιβίωσής μας. Θέλουμε οι ρωσικές στρατιωτικές βάσεις να αναπτυχθούν στη Σερβία, επειδή έχουμε απειλές από όλες τις πλευρές».

30.3.2017: Περισσότερα από 60 λεωφορεία που μετέφεραν Σέρβους που πήγαιναν στο Λεποσάβιτς για την προεκλογική συγκέντρωση του υποψήφιου προέδρου Αλεξαντάρ Βούτσιτς, επέστρεψαν πίσω, επειδή οι Αλβανοί είχαν κλείσει όλους τους δρόμους και ως εκ τούτου δεν θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση. Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξαντάρ Βούτσιτς, αναφερόμενος στο λιθοβολισμό σερβικών λεωφορείων από Αλβανούς στο Κοσσυφοπέδιο, είπε ότι ήταν σαφές ότι αυτή η υποδοχή είχε ετοιμασθεί γι’ αυτόν, και γι’ αυτό τους «ευχαριστεί».

1.4.2017: Το ερώτημα στις σημερινές προεδρικές εκλογές στην Σερβία είναι αν ο Αλεξάντερ Βούτσιτς θα μεταπηδήσει από την πρώτη Κυριακή στο προεδρικό αξίωμα ή θα χρειαστεί επαναληπτική ψηφοφορία. Ο σημερινός πρωθυπουργός είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για να διαδεχθεί στην προεδρία τον Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Έντεκα συνολικά υποψήφιοι διεκδικούν την προεδρία με τον κεντρώο Βουκ Γιέρεμιτς, που είχε θέσει πρόσφατα υποψηφιότητα για το αξίωμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, και τον σοσιαλδημοκράτη φιλοδυτικό Σάσα Γιάνκοβιτς, πρώην συνήγορο του πολίτη να αποτελούν τις πιο αξιοσημείωτες περιπτώσεις. Στις εκλογές κατεβαίνει και ο εθνικιστής Βόισλαβ Σέσελι, πρώην πολιτικός μέντορας του Βούτσιτς ο οποίος είχε οδηγηθεί στο δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου στον γιουγκοσλαβικό εμφύλιο.

1.4.2017: Το Αλβανικό Εθνικό Συμβούλιο της Κοιλάδας του Πρέσεβο, καλεί τους Αλβανούς να μποϊκοτάρουν τις προεδρικές εκλογές, με το επιχείρημα ότι οι εκλογές δεν έχουν σχέση με τους Αλβανούς και δεν έχουν νόημα, και επιπλέον δεν επηρεάζουν τη βελτίωση της ζωής των Αλβανών, αφού οι διακρίσεις καθοδηγούνται από τις κεντρικές αρχές του Βελιγραδίου, όπως υποστηρίχτηκε.

1.4.2017: Σε ένα από τα αεροσκάφη του στόλου της Air Serbia δόθηκε το όνομα του Γκόραν Μπρέγκοβιτς, του μουσικού και ιδρυτή του ροκ συγκροτήματος «Μπιγέλο Ντούγκμε». Το AirbusA319 παρουσιάστηκε επίσημα στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου Nikola Tesla. Ο Μπρέγκοβιτς είναι ο πέμπτος διάσημος πολίτης της Σερβίας, ο οποίος τιμήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Living Legends» από την Air Serbia για τη συμβολή του στη σερβική και την παγκόσμια μουσική σκηνή. Σε αεροσκάφη της Air Serbia έχουν δοθεί τα ονόματα των Νόβακ Τζόκοβιτς, Βλάντα Ντίβατς, Ντέγιαν Στάνκοβιτς και Μίκι Μανόιλοβιτς.

Σκόπια

27.3.2017: Η Μόσχα ελπίζει, ότι οι δυτικές χώρες συνειδητοποιούν τον κίνδυνο από τις προσπάθειες να αναταραχτούν τα Σκόπια. Αυτό δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. «Η κατάσταση στη Δημοκρατία της (ψευδο)Μακεδονίας σήμερα είναι πολύπλοκη, θα την αποκαλούσα κρίση, που προκλήθηκε εσκεμμένα και σκοπός της οποίας είναι να διαχωρίσει την κοινωνία», είπε ο Λαβρόφ. Κατά τα λόγια του, για άγνωστο λόγο, τα Βαλκάνια αντιμετωπίζονται ως περιοχή, στην οποία η Ρωσία φέρεται προκλητικά και οι ομαλές σχέσεις της Ρωσίας με οποιαδήποτε βαλκανική χώρα αμέσως γίνονται αντικείμενο ανησυχίας.

27.3.2017: Ο Άρταν Γκρούμπι, στενός συνεργάτης του ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος της αλβανικής μειονότητας στα Σκόπια DUI, Αλί Αχμέτι, σε δηλώσεις του σε κοσοβαρικό τηλεοπτικό σταθμό, ανέφερε: «Όλοι όσοι βρισκόμαστε εδώ, αλλά και στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες, γνωρίζουμε ότι εάν η «Μακεδονία» δεν αλλάξει όνομα σύμφωνα με τα αιτήματα της Αθήνας, δεν μπορεί να κάνει βήματα προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ο Γκρούμπι σημείωσε ότι το όνομα δεν μπορεί να το αλλάξει ούτε το DUI, ούτε το BESA, ούτε μόνο του το VMRO-DPMNE ή μόνο του το SDSM και πρόσθεσε ότι για το θέμα αυτό πρέπει να επιτευχθεί συναίνεση.

27.3.2017: Η Ανεξάρτητη ένωση αστυνομικών βρίσκεται σε κινητοποίηση προκειμένου να πληρωθούν οι υπερωρίες των εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας. Ήδη, το 90% των υπαλλήλων έχουν καταφύγει στα δικαστήρια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα λάβουν τα χρήματα που δικαιούνται. Το κράτος χρωστά στους υπαλλήλους των σωμάτων ασφαλείας υπερωρίες μιας δεκαετίας, τα οποία είναι περισσότερα από 8 εκατομμύρια ευρώ και σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Ένωση των Αστυνομικών το ποσό αυτό θα μπορούσε να διπλασιασθεί την επόμενη περίοδο.

27.30217: Ο Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε ότι πρέπει να σχηματισθεί κυβέρνηση που θα λειτουργήσει προς όφελος όλων των πολιτών. «Απευχόμαστε, είπε, κάθε στοιχείο δημιουργίας εθνοτικών συγκρούσεων ή εθνικών διενέξεων, γιατί τότε δεν θα έχουμε ούτε κυβέρνηση, ούτε κράτος και υπάρχει το ενδεχόμενο του διαχωρισμού της χώρας».

28.3.2017: Άρχισαν οι συγκρούσεις για την αλβανική γλώσσα στην Aχρίδα με αφορμή ανάρτηση και στην αλβανική γλώσσα σε δημόσια Υπηρεσία. Οι Σλάβοι διαμαρτυρήθηκαν και υπήρξαν συμπλοκές με Αλβανούς, στην πρώτη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο εθνοτήτων.

31.3.2017: Στο Κουμάνοβο των Σκοπίων δυο Αλβανοί ανάρτησαν σε ιστό ύψους 16 μ., στην κεντρική πλατεία, την αλβανική σημαία, κατεβάζοντας την σκοπιανή. Η Αστυνομία επενέβη αμέσως, συνέλαβε τον έναν και επανέφερε τα πράγματα στην προηγουμένη κατάσταση.

1.4.2017: Παραπονιούνται οι Σκοπιανοί επειδή ο Έντι Ράμα τους αποκάλεσε Σλάβους, και το θεωρούν ταπείνωση του λαού τους. Ενοχλούνται επίσης επειδή είπε ότι εάν τα Σκόπια δεν αλλάξουν το συνταγματικό τους όνομα για να δοθεί ψήφος για να ενταχθούν στην ΕΕ, θα ξυπνήσουν ιδέες για αλλαγή των συνόρων.

Σλοβενία

1.4.2017: Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Καρλ Έριαβετς είπε στο Σεράγεβο ότι η σταθερότητα και η πρόοδος των Δυτικών Βαλκανίων είναι στρατηγικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Έριαβετς τόνισε ότι τα Βαλκάνια και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν τον ίδιο στόχο, την ένταξη των χωρών της περιοχής στην Ένωση. Τόσο για την περιοχή, και για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σημαντικό να τονίζονται συνεχώς τα οφέλη της διεύρυνσης, δήλωσε ο Σλοβένος υπουργός και πρόσθεσε ότι ο κόσμος στον οποίο ζούμε απαιτεί σύνδεση και διάλογο σε όλα τα επίπεδα. Σύμφωνα με τον Έριαβετς, η πολιτική συνεργασία θα πρέπει να συμπληρωθεί με τη συνεργασία στον τομέα της γεωργίας, των υποδομών, του πολιτισμού και τη φροντίδα για τη νεολαία.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ