Skip to main content

Βαλκανικό Ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 26/06 έως 02/07

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες

28.6.2017: Ο υπουργός Άμυνας της Αυστρίας, Χανς Πέτερ Ντοσκοτζίλ προειδοποιεί για την εξάπλωση της επιρροής της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Η επιρροή της Ευρωπαϊκής Ένωσης μειώνεται συνεχώς, ενώ η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία επεκτείνουν την επιρροή τους στην Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της Βιέννης «Die Welt».
Ο Ντοσκοτζίλ είπε ότι πρόκειται για συγκεκαλυμμένο εξισλαμισμό. «Λόγω της εξέλιξης αυτής, κατά τη γνώμη μου, δεν δικαιολογείται η Τουρκία στο πλαίσιο των αποστολών του ΝΑΤΟ να αυξήσει τα στρατεύματά της στα Βαλκάνια», είπε ο Ντοσκοτζίλ.

29.6.2017: Χιλιάδες ιδιώτες στα Βαλκάνια έχουν πέσει θύματα εξαπάτησης κυκλωμάτων που πουλούσαν τα ίδια διαμερίσματα σε περισσότερους αγοραστές. Η αγορά ακινήτων ιδίως στα Σκόπια και στη Σερβία είναι μια επικίνδυνη επένδυση εδώ και χρόνια. Μετά τη διάλυση Γιουγκοσλαβίας και τον συνταρακτικό εμφύλιο που ακολούθησε, πολλοί εκμεταλλεύθηκαν το γενικότερο χάος που επικρατούσε για να πλουτίσουν με παράνομα μέσα.
Λόγω της απουσίας επίσημων, κρατικών αρχείων είναι δύσκολο να υπολογιστεί ο αριθμός ατόμων, που έπεσαν θύματα απάτης. Βάσει ανεξάρτητων υπολογισμών ενώσεων εξαπατημένων αγοραστών, ο αριθμός τους ξεπερνά τις 6.000, ενώ τα θύματα υπολογίζεται ότι έχουν υποστεί χρηματικές απώλειες άνω των 180 εκατομμυρίων ευρώ.

ΑΛΒΑΝΙΑ

25.6.2017: Τεράστια ποσά σπαταλήθηκαν από τα τρία μεγάλα κόμματα για την εξαγορά ψήφων, με τους Αλβανούς πολίτες σε μεγάλο ποσοστό να θεωρούν αυτονόητο ότι η ψήφος τους κοστίζει κοντά στα 50 ευρώ. Βίντεο και φωτογραφίες έχουν πλημμυρίσει το αλβανόφωνο διαδίκτυο, όπου το ένα κόμμα κατηγορεί το άλλο για χρηματισμό ψηφοφόρων. Μόνο το Σάββατο, την παραμονή των εκλογών, έγιναν 250 καταγγελίες για εξαγορά ψήφων και συνελήφθησαν 25 άτομα. Από την εκλογική διαδικασία δεν έλειψαν οι τραμπουκισμοί, η χρήση πυροβόλων όπλων και με τραυματισμούς, οι πυρπολήσεις αυτοκινήτων, οι απειλές, η τρομοκρατία και οι εκβιασμοί.

25.6.2017: Ο Έντι Ράμα είναι βέβαιος ότι το κόμμα του, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, θα κερδίσει, αλλά σε περίπτωση που δεν φθάσει τις 71 έδρες, θα του υπολείπονται το πολύ 2 έδρες. Σ’ αυτή την περίπτωση υποστήριξε ότι «μετανοημένοι βουλευτές θα υπάρχουν σε όλα τα κόμματα, και στο Δημοκρατικό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ένταξης», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση εξαγοράζοντας μερικούς βουλευτές άλλων κομμάτων.

26.6.2017: Η Αλβανία και η Ελλάδα παίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή και διακίνηση χασίς στην Ευρώπη αναφέρει η Deutsche Welle και σημειώνει τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών για τον εντοπισμό των διακινητών και το γεγονός ότι η γειτονική μας χώρα θεωρείται η μεγαλύτερη παραγωγός χασίς στην Ευρώπη.
Η Αλβανία θεωρείται η μεγαλύτερη παραγωγός χασίς στην Ευρώπη, αλλά σημαντικό ρόλο παίζει και η Ελλάδα. Εδώ και καιρό οι ελληνικές και οι ιταλικές αρχές συνεργάζονται για την πάταξη της διακίνησης ναρκωτικών μέσω θαλάσσης. Και ένας από τους λόγους είναι ότι οι έμποροι ναρκωτικών είναι καλύτερα εξοπλισμένοι ακόμα και από τις διωκτικές Αρχές.

27.6.2017: Η αποτυχία του Κόμματος των Τσάμηδων - PDIU, στις αλβανικές εκλογές, φαίνεται ότι δεν πτόησε τον ηγέτη του κόμματος, Shpetim Idrizi, ο οποίος ανήρτησε προκλητικό και ανιστόρητο κείμενο κατά της Ελλάδας, με αφορμή την "73η επέτειο της πιο αιματηρής σφαγής σε βάρος των Αλβανών της Τσαμουριάς, που διέπραξε ο στρατηγός Ζέρβας".

28.6.2017: Ισχυρές αναταράξεις προκαλεί στο Δημοκρατικό Κόμμα, το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής στην Αλβανία. Στελέχη του κόμματος και βουλευτές αξιώνουν την άμεση παραίτηση του προέδρου του κόμματος Λουλζίμ Μπάσα, θεωρώντας τον ως τον βασικό υπαίτιο της εκλογικής καθίζησης και ήττας του Δ.Κ, το οποίο έλαβε 43 έδρες, 13 δηλαδή λιγότερες από τις εκλογές του 2013. Ο διάδοχος του Σαλί Μπερίσα διαμήνυσε, πάντως, πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί, παρά μόνο θα δρομολογήσει διαδικασία εκλογής νέου προέδρου με τον ίδιο να θέτει και πάλι υποψηφιότητα.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

26.6.2017: Απρόσμενη μεταστροφή της Βουλγαρίας, η οποία αναγνώρισε τη σλαβική ως "μακεδονική" γλώσσα, από την αναγνώριση του "μακεδονικού" κράτους καθώς το "μακεδονικό" σύνταγμα περιγράφει τη γλώσσα. Αυτήν την ερμηνεία έδωσε η αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Αικατερίνα Ζαχαρίεβα σε τηλεοπτική συνέντευξη. Η ίδια εξήγησε ότι στην κατάρτιση της συμφωνίας για τις σχέσεις καλής γειτονίας, δεν υπάρχει καμία διαφωνία σχετικά με την αναγνώριση της σλαβικής γλώσσας των πολιτών των Σκοπίων ως "μακεδονικής".

26.6.2017: Αντιδράσεις στις δηλώσεις της ΥΠΕΞ για τη "μακεδονική" γλώσσα… Ο ακαδημαϊκός Γκεόργκι Μάρκοφ, τόνισε ότι «ποτέ δεν αναφέρθηκε κάποια "μακεδονική" γλώσσα» και συμβούλευσε την υπουργό «να προετοιμάζεται λίγο πριν ομιλήσει».
Ο διευθυντής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου Σόφιας, καθηγητής ιστορίας, Μπόζινταρ Ντιμιτρόφ, είπε: «Ο πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, δεν μπορεί να αναγνωρίσει τη "μακεδονική", την αυστραλιανή, την ελβετική, την κυπριακή ή την κοσοβάρικη γλώσσα. Αυτό γίνεται μόνο στα ολοκληρωτικά κράτη. Ο Στάλιν μπορούσε και το έκανε. Και ο Μπόικο Μπορίσοφ δεν είναι ο Στάλιν. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να αναγνωρίσει καμία γλώσσα, ούτε φυσικά και έθνος», είπε ο Βούλγαρος καθηγητής.

26.6.2017: Η άσκηση των ειδικών δυνάμεων «Black Swan-2017» άρχισε και θα κρατήσει μέχρι τις 22 Ιουλίου στο έδαφος τριών χωρών, οι οποίες φιλοξενούν την πολυεθνική άσκηση «Saber Gurdian- 2017», δηλαδή στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία και Ουγγαρία. Η «Black Swan-2017» είναι η πρώτη από μια σειρά ασκήσεων που σχετίζονται με την «Saber Gurdian- 2017» και βοηθά τους συμμετέχοντες να επεξεργασθούν και να επιδείξουν τις ικανότητες των ειδικών δυνάμεων σε επιχειρήσεις καθώς και την ετοιμότητα των συμβατικών δυνάμεων στην αντιμετώπιση πραγματικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

27.6.2017: Ο αρχιμουφτής της Βουλγαρίας, Celal Faik, Birali, η σύζυγός του και δυο κόρες του, 16 και 20 ετών, που κυκλοφορούσαν με τις κλασικές μουσουλμανικές αμφιέσεις, δέχτηκαν επίθεση στην Σόφια την ώρα που έβγαιναν από το τοπικό σούπερ μάρκετ. Ο αρχιμουφτής ειδοποίησε την Αστυνομία, αλλά οι δράστες είχαν εξαφανιστεί. Διεξάγονται ανακρίσεις για το επεισόδιο, που όπως τονίζεται, προκαλεί ένταση μεταξύ της τουρκόφωνης μουσουλμανικής μειονότητας και των χριστιανών.

30.6.2017: Και στην Βουλγαρία προβλήματα με τα γκέτο των Ρομά. Η κοινωνική πίεση στο Ασένοβγκραντ στη Νότια Βουλγαρία συνεχίζεται. Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης για να διαμαρτυρηθούν κατά της παράνομης παραμονής τσιγγάνων στις γειτονιές και των παραβάσεών τους. Οι πολίτες ζητούν την κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων και την απομάκρυνση από την πόλη όσων δεν έχουν μόνιμη διεύθυνση.
Το πρόβλημα στο Ασένοβγκραντ ξεκίνησε στις 26 Ιουνίου όταν μια ομάδα τσιγγάνων επιτέθηκε σε παιδιά-αθλητές κανού καγιάκ. Μεταξύ των τραυματιών ήταν και ο προπονητής τους. Οι ένοχοι ήταν 10, 9 από τους οποίους έχουν ήδη συλληφθεί με την κατηγορία του χουλιγκανισμού, της αυθάδειας και του κυνισμού. Το δικαστήριο θα τους κρίνει επίσης για προσπάθεια δολοφονίας και για απειλές κατά σωματικής ακεραιότητας.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

29.6.2017: Σε κοινή επιχείρηση της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου και της Αμερικανικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών, στο Κοσσυφοπέδιο και τη Νέα Υόρκη, συνελήφθησαν 10 άτομα που είναι ύποπτα για οργανωμένο έγκλημα και εμπόριο ναρκωτικών. Σύμφωνα με την εφημερίδα του Κοσσυφοπεδίου "Ζάρι" στην επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου συνελήφθησαν 4 άτομα, ενώ στις ΗΠΑ 6. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται επίσης για ξέπλυμα χρημάτων και για εκβιασμό. Κατά τις επιχειρήσεις κατασχέθηκαν και όπλα - αυτόματα, βομβιδοβόλα και πυρομαχικά.

29.6.2017: Χωρίς τη συγκατάθεση των εθνικών μειονοτήτων, μεταξύ των οποίων η σερβική, δεν είναι δυνατή η μετατροπή των δυνάμεων ασφάλειας του Κοσσυφοπεδίου σε κανονικό στρατό. Αυτό δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και συμπλήρωσε:
«Θέλω να εκφράσω την ανησυχία μου όσον αφορά τις πρόσφατες πρωτοβουλίες για τη δημιουργία στρατού στο Κοσσυφοπέδιο δίχως να υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν τη συγκατάθεση των μειονοτήτων που ζουν στην επικράτειά του. Η δημιουργία στρατού πρέπει να περάσει από κοινοβουλευτική διαδικασία και πρέπει να λαμβάνει υπόψη το Σύνταγμα».

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

26.6.2017: Ο πρόεδρος της Ρουμανίας διόρισε πρωθυπουργό της χώρας τον υπουργό Οικονομικών, Μιχάι Τουντόσε, έπειτα από πρόταση του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματός (PSD). Η κυβερνώσα πλειοψηφία είχε εγκρίνει την προηγούμενη βδομάδα πρόταση μομφής κατά του πρώην πρωθυπουργού Σορίν Γκριντεάνου, ο οποίος είχε αναλάβει τα καθήκοντά του πριν από έξι μήνες περίπου, κάνοντας λόγο επισήμως για "καθυστερήσεις" στην εκτέλεση του κυβερνητικού οικονομικού προγράμματος.

26.6.2017: Το νέο πολιτικό κόμμα που ιδρύθηκε στη Μολδαβία, καταχωρήθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με την ονομασία "Κόμμα Εθνικής Ενότητας", με σκοπό να αγωνισθεί για την ενοποίηση της Μολδαβίας με τη Ρουμανία. Σε έκτακτο συνέδριο ο πρώην πρόεδρος της Ρουμανίας, Τράιαν Μπασέσκου, εξελέγη επίτιμος αρχηγός του σχηματισμού. Ο πρώην υπουργός Μεταφορών και πρώην υπουργός Άμυνας της Μολδαβίας, Ανατόλ Σαλάρου, είναι σήμερα ο εκτελεστικός πρόεδρος.

ΣΕΡΒΙΑ

25.6.2017: Ο αρχηγός ΓΕΣ της Σερβίας, Λιούμπισα Ντίκοβιτς διέταξε αιφνιδιαστική άσκηση ετοιμότητας και επιχειρησιακής ικανότητας των μόνιμα αναπτυγμένων δυνάμεων για την αντιμετώπιση από το σερβικό στρατό, κατάστασης έκτακτης ανάγκης, μια άσκηση που θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Ιουνίου σε διάφορα σημεία της χώρας. Κατά την διάρκεια της άσκησης θα ελεγχθεί η ετοιμότητα της ανταπόκρισης των μονάδων στο σενάριο "ξαφνικής κρίσης". Στην άσκηση ετοιμότητας λαμβάνουν μέρος δυνάμεις του στρατού και της αεροπορίας.

26.6.2017: Κατά τη συνάντηση μεταξύ των προέδρων της Σερβίας και Σκοπίων, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και Γκιόργκι Ιβάνοφ, στο Βελιγράδι, ανακοινώθηκε ότι οι δύο χώρες αποφάσισαν να λύσουν τα μεταξύ τους προβλήματα με διάλογο. Στην ερώτηση σχετικά με το ζήτημα της δημιουργίας κοινής περιφερειακής αγοράς, ο Ιβάνοφ απάντησε ότι αυτό εμπίπτει στις αρμοδιότητες των κυβερνήσεων των δυο χωρών, αλλά ελπίζει ότι αυτές θα προωθήσουν τις ιδέες της σύγκλισης και του ανοιχτού χώρου, διότι το παρελθόν δείχνει ότι η κοινή αγορά είναι κάτι καλό για την οικονομία. Αναμένεται ο πολιτικός διάλογος να συνεχιστεί με την επίσκεψη του Βούτσιτς στα Σκόπια.

29.6.2017: Ο αλβανικός Τύπος θεώρησε προκλητική την ανάρτηση των σημαιών της Σερβίας, Ρωσίας και Ελλάδας, σε ορθόδοξο μοναστήρι, ενέργεια Σέρβων προσκυνητών, κατά τον εορτασμό της Εορτής του Αγίου Βίτου, στο Κοσσυφοπέδιο, όπου παρέστησαν και ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι από το Βελιγράδι.

30.6.2017: Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε ότι η Σερβία δεν επιθυμεί να συνάψει οποιαδήποτε στρατιωτική συμμαχία, ιδιαίτερα με το ΝΑΤΟ. Στις δηλώσεις υπουργού του Μαυροβουνίου, που είπε ότι ο στρατός του Μαυροβουνίου θα έρθει σε πόλεμο εναντίον των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο εάν ζητούσε κάτι τέτοιο το ΝΑΤΟ, ο Βούτσιτς είπε ότι θα ήταν καλύτερο για τη Σερβία να απαντήσει με σιωπή.

30.6.201: Η σερβική αμυντική βιομηχανία Yugoimport-SDPR παρουσίασε κατά τη διάρκεια της έκθεσης Partner 2017 που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Βελιγράδι, νέα συστήματα πυροβολικού, όπως το αυτοκινούμενο πυροβόλο Aleksandar. Αποτελεί μετεξέλιξη του NORA B-52 των 155 χιλιοστών και 55 διαμετρημάτων. Φέρεται επί οχήματος και υποστηρίζεται ότι έχει κινήσει το ενδιαφέρον της διεθνούς αγοράς. Το αυτοκινούμενο πυροβόλο μπορεί να αξιοποιεί επιχειρησιακά το βλήμα VLAP (velocity enhanced artillery projectile) που επιτρέπει βολές σε απόσταση περί τα 50 χιλιόμετρα! (Η ελληνική αμυντική βιομηχανία διαλύθηκε προς χάρη των εμπόρων όπλων).

1.7.2017: Συνεργασία Σερβίας-Ρωσίας. «Θα αντλήσουμε τόσο από τη ρωσική γνώση όσο και από τις ρωσικές τεχνολογίες, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποφύγουμε να δοκιμάσουμε αυτή τη συνεργασία. Πολλοί πρέπει να μάθουν ότι η Ρωσία είναι μια από τις ηγέτιδες δυνάμεις στον τομέα αυτό», δήλωσε η πρωθυπουργός Μπράναβιτς, όταν ρωτήθηκε για την ετοιμότητα της Σερβίας να αξιοποιήσει τη ρωσική εμπειρία. Σημείωσε ότι η επιστημονική κοινότητα διατήρησε την ενεργειακή αποτελεσματικότητα στο επίκεντρο, ενώ η «αποτελεσματικότητα των υλικών είναι μια εντελώς νέα τάση, η οποία προέρχεται κατά μεγάλο μέρος από τη Ρωσία».

ΣΚΟΠΙΑ

26.6.2017: Επίθεση… φιλίας από τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ: «Καταλαβαίνω τους νότιους γείτονες και φίλους της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας", για τους οποίους δεν είναι εύκολο από τη σκοπιά αυτού του προβλήματος, αλλά ούτε και για εμάς, στη "Δημοκρατία της Μακεδονίας", είναι εύκολο να βρούμε γρήγορη λύση σε αυτό το πρόβλημα.
» Ζητώ ειλικρινά την υποστήριξη και τη βοήθεια των πολιτών της Ελλάδας, της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης, του Κοινοβουλίου, από όλους, ώστε η "Μακεδονία" να κάνει το βήμα που περιμένουμε από το 2005 σε σχέση με την ένταξη στην ΕΕ και από το 2008 σε σχέση με την ένταξη στο ΝΑΤΟ, επειδή η "Μακεδονία" δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση από την πλήρη ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ»

27.6.2017: Σκοπιανό δημοσίευμα που επικαλείται το λεγόμενο "Διεθνές Μακεδονικό Κίνημα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Τορόντο" (μία κίνηση ακραίων Σλάβων του Καναδά), που έμβλημά του είναι η "Μεγάλη Μακεδονία", αναφέρει ότι ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, δήλωσε τα εξής: «Ανεπίσημα, εάν ήμουν Μακεδόνας, δεν θα διαπραγματευόμουν το όνομά μου». Επί πλέον, κατά το δημοσίευμα, ο Νίμιτς είπε, ότι εάν αποσυρθούν τα Σκόπια από τις διαπραγματεύσεις δεν πιστεύει ότι θα υπάρξουν συνέπειες.

27.6.2017: Εκατόν δεκαέξι δόκιμοι και σπουδαστές στρατιωτικών σχολών από 12 χώρες θα φιλοξενηθούν σε θερινή κατασκήνωση, στο κέντρο εκπαίδευσης του Κρίβολακ. Οι συμμετέχοντες, στη διεθνή θερινή κατασκήνωση, θα παρακολουθήσουν διαλέξεις πρώην καθηγητών στρατιωτικών ακαδημιών από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Τσεχική Δημοκρατία και τα Σκόπια. Η φιλοξενία θα κρατήσει δύο εβδομάδες και θα αποκτήσουν, κυρίως, ακαδημαϊκή γνώση.

28.6.2017: Η Ειδική Εισαγγελέας θα διερευνήσει όλα τα στοιχεία της διακυβέρνησης Γκρούεφσκι. Η Εισαγγελέας Κάτιτσα Γιάνεβα δήλωσε ότι το Ειδικό Δικαστήριο, το οποίο συστήθηκε για μια σειρά παραβάσεων και εγκλημάτων πολιτικών προσώπων της διακυβέρνησης VMRO-DPMNE και DUI, απαιτεί την κράτηση του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι καθώς και άλλων ανωτέρων πρώην και εν ενεργεία αξιωματούχων, ενώ δεν έχει τεκμηριωθεί κατηγορία για τα ανώτερα στελέχη του αλβανικού κόμματος DUI, που ήταν κυβερνητικός εταίρος του VMRO-DPMNE.

1.7.2017: Ο ειδικός αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στις συνομιλίες μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδας, Μάθιου Νίμιτς, επισκέπτεται τα Σκόπια για συνομιλίες με ανώτερους αξιωματούχους σχετικά με τις δυνατότητες για την επίλυση της διαφοράς. Ο Νίμιτς μετά τα Σκόπια θα επισκεφθεί την Αθήνα. Η τελευταία επίσκεψη του απεσταλμένου στα Βαλκάνια ήταν στα τέλη του Ιουλίου του 2014.
Δήλωσε: «Η διαφορά μπορεί να επιλυθεί, εάν οι δύο χώρες και οι ηγέτες τους λάβουν την υποστήριξη των λαών τους, εφόσον θεωρηθεί κάτι που είναι λογικό, ώστε να διατηρηθεί η αξιοπρέπεια των δύο χωρών, η ταυτότητα των δύο χωρών, η ιστορική αίσθηση και των δύο χωρών. Νομίζω ότι υπάρχουν λύσεις».

ΣΛΟΒΕΝΙΑ

29.6.2017: Το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης αποφάσισε όπως η Σλοβενία πρέπει να αποκτήσει άμεση πρόσβαση στα διεθνή ύδατα στη βόρεια Αδριατική Θάλασσα με τη χρήση διαδρόμου που θα διασχίζει τα κροατικά χωρικά ύδατα. Η ετυμηγορία έγινε δεκτή από τη Σλοβενία, ενώ η Κροατία είπε ότι θα την αγνοήσει. Το Ζάγκρεμπ πιστεύει ότι οι απαιτήσεις της Σλοβενίας «είναι να αρπάξουν πόρους υπό το πρόσχημα ενός διαδρόμου για πρόσβαση στη θάλασσα».

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ