Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 24 έως 30/12

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

ΑΛΒΑΝΙΑ

24.12.2017: Οι αμερικανικές και ισραηλινές αρχές πιστεύουν ότι η Τουρκία μπορεί να έχει αγοράσει την υποστήριξη ορισμένων κρατών με δολάρια. Μέσα σε αυτά τα κράτη είναι και η υποστήριξη που παρέσχε η αλβανική κυβέρνηση. «Οι λόγοι που δόθηκαν από την αλβανική κυβέρνηση για την ψηφοφορία αυτή ενάντια στα συμφέροντα του Ισραήλ και των ΗΠΑ είναι παραπλανητικοί. Έχουμε την πεποίθηση ότι πρόκειται για μια επιχειρηματική συμφωνία των τελευταίων ωρών», υποστήριξε ξένος διπλωμάτης.

24.12.2017: Στην Πρεμετή του Αργυροκάστρου, δεκάδες Ορθόδοξοι πιστοί διαμαρτυρήθηκαν έξω από την εκκλησία κατά του εφημέριου, υποστηρίζοντας ότι έχει προβεί σε αντι-αλβανικές ενέργειες. Οι διαδηλωτές ισχυρίζονται ότι η Εκκλησία δεν επέτρεψε εκδήλωση για τη δολοφονία του Στάθι Μελάνι, εκατό χρόνια από τη δολοφονία του. Ο Στάθι Μελάνι ήταν Αλβανός Ορθόδοξος ιερέας, που συμμετείχε στο Συνέδριο της Μονής, η οποία έλαβε αποφάσεις για τη διάδοση της αλβανικής γλώσσας στα (μειονοτικά ελληνικά) χωριά της Βορείου Ηπείρου. Για τη πατριωτική του αυτή δράση διώχτηκε και δολοφονήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 1917 από ελληνική συμμορία, σημειώνει αλβανικό δημοσίευμα.

26.12.2017: Η αλβανική εισαγγελία υπέβαλε στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή το αίτημα της απώλειας της έδρας σε δύο βουλευτές της αλβανικής Βουλής. Σύμφωνα με το γραφείο της Δίωξης, αναφέρεται ένας βουλευτής του κόμματος των Αλβανοτσάμηδων PDIU και ένας του Σοσιαλιστικού Κινήματος για Ενσωμάτωση- LSI. Οι δύο βουλευτές κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ιταλία, εδώ και χρόνια, χρησιμοποιούσαν πλαστές ταυτότητες, και έχουν συλληφθεί για το ποινικό αδίκημα της κλοπής.

29.12.2017: Ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, δήλωσε ότι έχει λάβει  ευχαριστίες τόσο από ελληνικά κόμματα όσο και αλβανικά, για την απονομή της ιθαγένειας στον Αρχιεπίσκοπο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αλβανία, Αναστάσιο των Τιράνων. Είπε ότι «Δεν αφορά το γεγονός ότι ένας αρχιεπίσκοπος ελληνικής καταγωγής έλαβε την αλβανική υπηκοότητα. Πρόκειται  για το γεγονός ότι ο Μακαριώτατος δεν είναι κοινός κληρικός, όχι μόνο για τους Έλληνες…»

ΒΟΣΝΙΑ

24.12.2017: Εισαγγελείς στο Σεράγεβο απήγγειλαν κατηγορίες σε βάρος 14 μουσουλμάνων της Βοσνίας που ήταν αξιωματικοί ή στρατιώτες στην περίοδο του πολέμου της δεκαετίας του 1990 και κατηγορούνται για φόνους, βασανιστήρια και διωγμούς άμαχων Σερβοβόσνιων γύρω από την πόλη Κόνγιτς. Τα εγκλήματα πολέμου, που διέπραξαν, περιλαμβάνουν τους φόνους δεκάδων Σέρβων αμάχων, τόσο ανδρών όσο και γυναικών διαφόρων ηλικιών, βασανιστήρια, ληστείες και διωγμούς σχεδόν ολόκληρου του σερβικού πληθυσμού από την περιοχή της Κόνγιτς.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

23.12.2017: Μέχρι το τέλος της χειμερινής τουριστικής περιόδου στο χιονοδρομικό κέντρο του Μπάνσκο, στο βουνό Πίριν, η βουλγαρική αστυνομία πραγματοποιεί μεικτές περιπολίες με τη ρουμανική και την ελληνική. Περισσότεροι από 40 αστυνομικούς αποσπάστηκαν στη Βουλγαρία για ένα μήνα. Οι Έλληνες αξιωματικοί της αστυνομίας είναι οκτώ, οι Ρουμάνοι δύο. Μεταξύ των πιο συχνών επισκεπτών το χειμώνα, είναι Ρουμάνοι και Έλληνες πολίτες και η παρουσία των μικτών περιπολιών βοηθά στην προστασία της δημόσιας τάξης.

23.12.2017: Περισσότερο από 80% μειώθηκε η μεταναστευτική πίεση στη Βουλγαρία, είπε ο υπουργός Εσωτερικών Βαλεντίν Ράντεφ και συμπλήρωσε ότι σ’ αυτό συμβάλουν, σε σημαντικό βαθμό, οι διμερείς συνομιλίες με την Τουρκία. Ο διευθυντής της Συνοριακής Αστυνομίας, Σβετλάιν Κίτσικοφ, δήλωσε ότι υπήρξε έντονη αλλαγή στην εθνικότητα της ροής των μεταναστών. Πριν από χρόνια, οι περισσότεροι ήταν Σύροι, ενώ τώρα προέρχονται κυρίως από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Ιράν.

28.12.2017: Ολοκληρώθηκε η συμμετοχή του πλοίου της βουλγαρικής Ακτοφυλακής «Ομπζόρ» στην επιχείρηση Poѕоіdon. Σκοπός της επιχείρησης ήταν η φύλαξη των νοτιοανατολικών θαλάσσιων συνόρων της ΕΕ και βοήθεια για την Ακτοφυλακή της Ελλάδας. Στο πλαίσιο της επιχείρησης οι ακτοφύλακες έσωσαν 1.041 άτομα που επέβαιναν σε 19 φουσκωτά σκάφη. Η τελευταία επιχείρηση έλαβε χώρα στις 24 Δεκεμβρίου στην περιοχή της Λέσβου όταν οι Βούλγαροι ακτοφύλακες έσωσαν 117 άτομα, μεταξύ των οποίων 40 παιδιά, που επέβαιναν σε δυο φουσκωτά.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

24.12.2017: Ο πρωθυπουργός Ραμούς Χαραντινάι, στην τελευταία σύνοδο της ηγεσίας του κόμματός του που έγινε με θέμα το Ειδικό Δικαστήριο στο Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε ότι είναι εναντίον αυτού του δικαστηρίου. Πίσω από αυτήν την αναφορά, βρίσκεται ο πρόεδρος του Κοσδυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, ο πρωθυπουργός Ραμούς Χαραντινάι και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Καντρί Μπεϊσέλι, που και οι τρεις είναι κατηγορούμενοι από το Δικαστήριο, το οποίο συστάθηκε για να διερευνήσει ορισμένες κατηγορίες του Ντίκ Μάρτι, για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από διοικητές του UCK κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά, τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου.

26.12.2017: Μέλη της Κοινωνίας των Πολιτών του Κοσσυφοπεδίου κρέμασαν 300 γραβάτες στην περίφραξη μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης, τις οποίες προόριζαν για τον πρωθυπουργό Ραμούς Χαραντινάι προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την πρόσφατη απόφασή του να διπλασιάσει τον μισθό του.  «Πρέπει να ανταποκρίνομαι στο ύψος των ευθυνών μου. Είμαι υποχρεωμένος να έχω μια γραβάτα, δεν μπορώ να βγαίνω έξω όπως να ’ναι, πρέπει να έχω ένα πουκάμισο να φορέσω», είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός σε μια συνέντευξη, δικαιολογώντας την απόφασή του.

27.12.2017: Το Κοσσυφοπέδιο έχει υπογράψει σύμβαση με την αμερικανική CаntаurGlаbкl για την κατασκευή σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα ισχύος 500 μεγαβάτ για την εξασφάλιση της ενεργειακής ανεξαρτησίας στο βαλκανικό κράτος. Η CаntаurGlаbкl θα εξασφαλίσει το 30% του κόστους κατασκευής του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Kаѕаvк о Rо ("Νέο Κοσσυφοπέδιο"), αξίας περίπου 1,3 δισ. ευρώ. Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής θα αντικαταστήσει τον θερμοηλεκτρικό σταθμό του Κοσσυφοπεδίου που χτίστηκε πριν από δεκαετίες, και θα παρέχει σχεδόν το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στο Κοσσυφοπέδιο.

28.12.2017: Φόβος και τρόμος κυριαρχεί στους Αλβανούς - μέλη του UCK, με τη σύσταση ενός Ειδικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από αυτούς, κατά τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου, αλλά, και μετά από αυτόν. Ο αδελφός του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου αναφέρεται ως ένας από τα πρώτα μέλη του "Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσυφοπεδίου"-UCK, που πρέπει εμφανισθεί ενώπιον των Ειδικών Εισαγγελέων.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

28.12.2017: Ο ηγέτης του κυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Ρουμανίας Λίβιου Ντραγκνέα δήλωσε πως η Ιερουσαλήμ αποτελεί de facto την έδρα της ισραηλινής κυβέρνησης και η μεταφορά της ρουμανικής πρεσβείας εκεί απλώς αποτελεί ρεαλιστική εξέλιξη. «Δεν υπάρχει τίποτα το παράδοξο. Όλες οι πρεσβείες βρίσκονται στο Τελ Αβίβ, αλλά η έδρα της ισραηλινής κυβέρνησης βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ. Κάθε πρωί ο πρέσβης μας μεταβαίνει από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ», είπε.
«Αν το Ισραήλ μεταφέρει επισήμως την πρωτεύουσά του στην Ιερουσαλήμ θα κρατήσουμε εμείς την πρεσβεία μας στο Τελ Αβίβ; Ας πούμε πως εμείς μεταφέρουμε την πρωτεύουσά μας στο Μπρασόφ. Οι ξένες πρεσβείες θα παραμείνουν στο Βουκουρέστι;», αναρωτήθηκε.

ΣΕΡΒΙΑ

26.12.2017: Η Σερβία εξέδωσε στην Τουρκία τον Τζεβντέτ Αγιάζ, στέλεχος του κουρδικού κόμματος της ελευθερίας (ΡΑΚ), ο οποίος συνελήφθη πριν από ένα χρόνο βάση τουρκικού εντάλματος. Ο Αγιάζ έχει καταδικαστεί στην Τουρκία σε φυλάκιση 15 ετών "για (απόπειρα) κατάλυσης της συνταγματικής νομιμότητας".  Η επιτροπή κατά των βασανιστηρίων του ΟΗΕ είχε ζητήσει από την Σερβία να μην προχωρήσει στην έκδοση του Αγιάζ με επιστολή της στην υπουργό Δικαιοσύνης, Νέλα Κουμπούροβιτς, αλλά δεν ελήφθη υπόψη.

27.12.2017: Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι οι Έλληνες, είναι θυμωμένοι, και η ΕΕ είναι θυμωμένη, επειδή οι Σέρβοι αποκαλούταν τα Σκόπια "Δημοκρατία της Μακεδονίας", «εντούτοις τα Σκόπια ψηφίζουν για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην ΟΥΝΕΣΚΟ (που εμείς προσπαθούμε να εμποδίσουμε). Θέλετε να είμαστε φίλοι; Να είμαστε, αλλά πρέπει αυτό να είναι αμοιβαίο».

ΣΚΟΠΙΑ

24.12.2017: Ο Γκότσε Στογιανόφσκι, παλαιός πολιτικός, υποστήριξε σε τηλεοπτική συζήτηση ότι μέλη του VMRO-DPMNE ζητούσαν λεφτά και σεξ σε ενδιαφερόμενους/ες για να τους βρουν δουλειά. «Για να γίνει ένας επαγγελματίας στρατιώτης απαιτούνταν να πληρώσει 2.500 ευρώ, για να γίνει κανείς τελωνειακός υπάλληλος η ταρίφα έφθανε μέχρι τις 10 χιλιάδες ευρώ». Ανέφερε ότι οι ίδιος είχε προειδοποιήσει τον Γκρούεφσκι για τα φαινόμενα της διαφθοράς από το 2012. Οι προειδοποιήσεις θάφτηκαν από τα μέλη του VMRO-DPMNE.

25.12.2017: Δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός των Σκοπίων, Κότσο Ανγκιούτσεφ: «Η κόκκινη γραμμή για την οποία δεν πρέπει να ενδώσουμε είναι η ταυτότητά μας, η ταυτότητα της "Μακεδονίας", η γλώσσα … και όσο για το όνομα πρέπει να βρούμε ένα καθοριστικό παράγοντα που θα είναι διεθνώς αποδεκτός».

27.12.2017: Το επόμενο βήμα: Οι Σκοπιανοί θα διεκδικήσουν περιουσίες σε όλη την Μακεδονία! Με την βοήθεια των Τούρκων μεταφράζουν στα σλαβικά οθωμανικούς τίτλους ιδιοκτησίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Yeni Şafak, η Γενική Διεύθυνση Υποθηκοφυλακείου των Σκοπίων, με την βοήθεια της Τουρκίας θα προχωρήσει στην μετάφραση από την οθωμανική γλώσσα στην σύγχρονη σκοπιανή-σλάβικη γλώσσα των τίτλων ιδιοκτησίας της περιόδου 1842-1912, δηλαδή μέχρι την απελευθέρωση της Μακεδονίας από τον ελληνικό στρατό. Το θέμα αφορά περίπου… 2 εκατομμύρια τίτλους ιδιοκτησίας από οθωμανικά αρχεία, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται σε περιοχές εκτός της σημερινής επικράτειας των Σκοπίων.

29.12.2017: Συνεδρίασε το αλβανικό κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης για Ενσωμάτωση-DUI, υπό την ηγεσία του προέδρου Αλί Αχμέτι. Όσον αφορά το θέμα της ονομασίας, ο Αχμέτι, δήλωσε ότι «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτό το θέμα να πολιτικοποιηθεί ή να εμπλακεί στη γραφειοκρατία ή να τεθεί ζήτημα δημοψηφίσματος με πιθανές ατέλειωτες συζητήσεις στο Κοινοβούλιο. Πρέπει να διευθετηθεί με μια συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών και των δύο κυβερνήσεων, όπως έγινε τη δεκαετία του ’90 με την προσωρινή ονομασία FYROM – ΠΓΔΜ».

29.12.2017: Σε έρευνα της MRB στην Ελλάδα για την Realnews, το 76,2% των πολιτών είναι υπέρ του Βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, ενώ μόνο ένα 13,4% αποφαίνεται αρνητικά για το Βέτο. Παράλληλα, σε σχετική ερώτηση για την ένταξη του όρου "Μακεδονία" στο όνομα, το συντριπτικό ποσοστό του 81,9% απαντά αρνητικά στην αποδοχή εκ μέρους της χώρας μας, και μόνο ένα ασθενές 8% τάσσεται υπέρ της αποδοχής.

29.12.2017: Το κόμμα του Ερντογάν - ΑΚΡ θα ανοίξει παραρτήματα σε επτά χώρες στις οποίες υπάρχουν οπαδοί του. Παραρτήματα θα ανοίξουν στις χώρες: Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σκόπια, Βρετανία, Γερμανία, Ρωσία, ΗΠΑ και Γαλλία.  Το καταστατικό του AKP δίνει τη δυνατότητα εκπροσώπων τόσο στην Τουρκία όσο και στο εξωτερικό στο οποίο επελέγησαν εννέα πόλεις επτά χωρών. Τα γραφεία θα λειτουργούν ως "επίσημα σημεία επαφής" τόσο με τους Τούρκους πολίτες, όσο και με πολιτικά κόμματα ή εκπροσώπους της κυβέρνησης κάθε χώρας.

30.12.2017: Συλλογή υπογραφών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ψηφίσματα, περιφερειακές συγκεντρώσεις σε μεγάλες πόλεις της Μακεδονίας και συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων (ΠΟΠΣΜ). Η Ομοσπονδία, έχοντας και τη στήριξη των Παμμακεδονικών Ενώσεων ανά τω κόσμω εκφράζει την έντονη αντίθεσή της «στην προοπτική να υπάρξει σύνθετη ονομασία για το κράτος των Σκοπίων με χρήση του όρου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ».

30.12.2017: Δείπνο στον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζαέφ παρέθεσε το βράδυ του Σαββάτου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Σημειώνεται ότι ο Ζ. Ζάεφ βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιώντας ιδιωτική επίσκεψη με την ευκαιρία της Πρωτοχρονιάς. «Είχαμε ένα πολύ ωραίο γεύμα με τον κ. Ζάεφ. Ήταν καθαρά ιδιωτικής φύσεως γιατί συνδεόμαστε με μία προσωπική σχέση», είπε ο Γ. Μπουτάρης.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / Ria Novosti / apenadi