Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 24 έως 30 Ιουλίου

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

Όπλα 1,2 δισ. ευρώ από τα Βαλκάνια στη Μέση Ανατολή

Έκθεση των Ινστιτούτων Balkan Investigative REPORTING Network (BIRN), με έδρα τη Σερβία και Organized Crime and Corruption Reporting Project, αποκαλύπτει ότι οπλισμός από τα Βαλκάνια καταλήγει σε ομάδες και οργανώσεις εξτρεμιστών ισλαμιστών στη Συρία (ISIS, το Μέτωπο Αλ Νούσρα, η Ανσάρ Αλ-Σαμ), αλλά και στον συριακό Στρατό!

Σύμφωνα με την έρευνα, τα υλικά αυτά προήλθαν από τη Βοσνία, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Τσεχία, το Μαυροβούνιο, τη Σλοβακία, τη Σερβία και τη Ρουμανία. Τα όπλα πουλήθηκαν στη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), και έφυγαν από τα αεροδρόμια Βελιγραδίου, Σόφιας και Μπρατισλάβας…  Πρόκειται για νόμιμα φορτία, τα οποία όμως διοχετεύθηκαν από τις χώρες που τα αγόρασαν, στους τρομοκράτες.

 

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

24.7.2016: Ο Στάνκο Στάντσεφ, στρατιωτικός ιστορικός και καθηγητής στην Στρατιωτική Ακαδημία της Σόφιας, δήλωσε ότι η η ιδέα του διαχωρισμού των Σκοπίων ήταν του πρώην πρωθυπουργού Γκεοργκιέφσκι, προκειμένου να μη καταληφθεί όλο το κράτος από τους Αλβανούς. Αν δεν διαιρεθούν τα Σκόπια, θα καταληφθούν όλα από τους Αλβανούς, οι οποίοι θα πλησιάσουν τα βουλγαρικά σύνορα, είχε υποστηρίξει. (Ο Γκεοργκιέφσκι ζήτησε και πήρε και την βουλγαρική υπηκοότητα).

24.7.2016: Ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Νικολάι Νέντσεβ δήλωσε ότι παρατηρήθηκε αύξηση στις παραβιάσεις του βουλγαρικού εναερίου χώρου από ρωσικά μαχητικά  και μεταγωγικά αεροσκάφη κατά τον προηγούμενο μήνα.

Ο Βούλγαρος υπουργός, χαρακτήρισε τις παραβιάσεις αυτές, ως «προκλήσεις κατά της Βουλγαρίας και των ενόπλων δυνάμεών της». Ο Νέντσεβ γνωστοποίησε ότι ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη «εισήλθαν στη βουλγαρική περιοχή τερματικού ελέγχου εντός εναέριου χώρου κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ», τέσσερις φορές τον Ιούνιο.

24.7.2016: Ο Σύρος που ανατινάχτηκε στο Άνσμπαχ της Γερμανίας τραυματίζοντας 12 άτομα, έπρεπε να είχε απελαθεί στη Βουλγαρία, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας. «Οι Σύροι προς το παρόν δεν μπορούν να απελαθούν στη Συρία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να εκδοθούν. Ο άνδρας από το Άνσμπαχ, για τον οποίο θεωρείται ότι είναι Σύρος, ήταν πριν στη Βουλγαρία», δήλωσε και πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν είναι σαφές γιατί η έκδοση αυτή δεν πραγματοποιήθηκε.

«Έχουμε πληροφορίες για την περίπτωση που προς το παρόν δε θα σχολιάσουμε», δήλωσε ο ΓΓ του Υπουργείου Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Κόστοφ.

26.7.2016: Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Πάνος Καμμένος, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Βουλγαρία, είχε συνομιλίες με τον Υπουργό Άμυνας της Βουλγαρίας, Νικολάι Νέντσεφ. Επίσης, συναντήθηκε με την Πρόεδρο του Βουλγαρικού Κοινοβουλίου Τσέτσκα Τσάτσεβα.

Στη συνέχεια κήρυξε την έναρξη των εργασιών της ημερίδας συνεργασίας αμυντικών βιομηχανιών Ελλάδας και Βουλγαρίας. Στη δήλωσή του τόνισε, ότι «Ξεκινά μια πολύ στενή συνεργασία με κοινές ασκήσεις και στην αμυντική βιομηχανία».

26.7.2016: Αμερικανική αντιπροσωπεία από δύο κορυφαίες αμερικανικές εταιρίες όπλων, ενδιαφέρθηκαν για την αγορά στάνταρ εξοπλισμού και πυρομαχικών. «Η βουλγαρική αμυντική βιομηχανία έχει μια ισχυρή ικανότητα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βασίζονται στην ποιότητα των πυρομαχικών που παράγει η Βουλγαρία», δήλωσαν. Τα όπλα αυτά είναι ζωτικής σημασίας για τις αποστολές στο Αφγανιστάν και το Ιράκ προσθέτοντας ότι η συνεργασία με τη Βουλγαρία είναι καίριας σημασίας.

27.7.2016:  Υπήρξε εισήγηση στο Κοινοβούλιο που απαγόρευε σε δικαστές να είναι μέλη μυστικών οργανώσεων. Τελικά αποφασίστηκε όπως ο δικαστής να έχει το δικαίωμα να είναι Μασόνος, αλλά δεν πρέπει να το κρύβει. Οι δικαστικοί θα δηλώνουν τις οργανώσεις στις οποίες είναι μέλη, και η Αρχή Επιθεώρησης, θα κρίνει τον «εθισμό» τους στην οργάνωση που ανήκουν.

Συζήτηση έγινε και για το ζήτημα της κατάχρησης επιρροής κάποιων ΜΜΕ, που χρηματοδοτούνται από την Τεκτονική Στοά και έχουν τεράστια επιρροή στη διαχείριση της δικαστικής εξουσίας.

28.7.2016: Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, ζήτησε από την FRONTEX πρόσθετο εξοπλισμό (περιπολικά σκάφη και ελικόπτερα) στην ενίσχυση των συνόρων με την Τουρκία, για το ενδεχόμενο επιδείνωσης της κατάστασης του μεταναστευτικού. Το αίτημα υποβλήθηκε μέσω της Μέρκελ, η οποία υποσχέθηκε μεσολάβηση.

28.7.2016: Στην έγκριση του νέου αντιτρομοκρατικού νόμου προχώρησε η Βουλή της Βουλγαρίας, βάσει του οποίου οι Αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να περιστέλλουν τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, γεγονός που ερμηνεύεται ως συνέπεια των ανησυχιών της Σόφιας για την απειλή από ισλαμιστές τρομοκράτες.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

26.7.2016: Αίτημα της Τουρκίας προς το Κοσσυφπέδιο, να τιμωρήσει έναν δημοσιογράφο για σχόλιό του στο Facebook, σχετικά με το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, που δεν άρεσε στον Ερντογάν, θεωρήθηκε απαράδεκτο και υπερβολικό, από τον υπουργό Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, Ενβέρ Χοτζάι, ο οποίος δήλωσε, ότι η ρηματική διακοίνωση της τουρκικής πρεσβείας στη Πρίστινα, με την οποία ζητούνται κυρώσεις εναντίων του δημοσιογράφου Μπεράτ Μπουζάλα, λόγω σχολίων γύρω από το πραξικόπημα στην Τουρκία, είναι «ασυνήθιστη και απαράδεκτη».

«Καλώ τους πολίτες της δημοκρατίας του Κοσσόβου, οι οποίοι βρίσκονται για διακοπές στην Τουρκία, να προσχωρήσουν στον στρατό», έγραψε ο δημοσιογράφος στο Φέϊσμπουκ στην διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου και έβαλε εμότικον με βγαλμένη τη γλώσσα, που δείχνει, ότι το κείμενο είναι σαρκαστικό.

28.7.2016: Οι αρχές στο Κοσσυφοπέδιο κατηγόρησαν Ιρανό για την «χρηματοδότηση τρομοκρατίας και την πλύση χρήματος», υποστηρίζοντας, ότι έχει λάβει μη δηλωμένα 900 000 ευρώ το 2014 και το 2015. Οι επίσημες αρχές δεν αναφέρουν το όνομα του άνδρα, αλλά από τοπικό μέσο ενημέρωσης τον ταυτίζουν με τον Χασάν Αζάρι Μπεζάντι, ο οποίος διευθύνει τη μη κυβερνητική οργάνωση «Κοράν» και ελέγχει την δραστηριότητα άλλων τεσσάρων θρησκευτικών οργανώσεων, για τις οποίες υπάρχουν υποψίες, ότι έχουν σχέσεις με την Τεχεράνη και διαδίδουν αντιευρωπαϊκές και αντισημιτικές ιδέες. Οι δραστηριότητες αυτών των οργανώσεων διακόπηκαν ως αποτέλεσμα της ανάκρισης, ανακοινώνουν οι αρχές.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Ντατσιάν Τσόλος ζήτησε από τους υπουργούς άμυνας και εξωτερικών να προετοιμάσουν σχέδιο μέχρι τα τέλη Αυγούστου για την ίδρυση πολυεθνικής στρατιωτικής ναυτικής και αεροπορικής ταξιαρχίας του ΝΑΤΟ, βάση της οποίας θα είναι η Ρουμανία. Η τελική προθεσμία για την ίδρυση της ταξιαρχίας είναι ο Απρίλιος 2017.

Μετά συνεδρίαση του ανωτάτου συμβουλίου εθνικής αμύνης ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις ανακοίνωσε, ότι το λιγότερο έξι χώρες σύμμαχοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στην ταξιαρχία, η ίδρυση της οποίας αποφασίστηκε στην συνάντηση κορυφής του ΝΑΤΟ στην Βαρσοβία νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Ο Γιοχάνις ανακήρυξε, ότι θα  λάβει μέρος η Πολωνία, ενώ η Βουλγαρία προσέφερε 400 στρατιώτες.

ΣΕΡΒΙΑ

24.7.2016: Περίπου 150 μετανάστες, στην πλειονότητά τους Αφγανοί και Πακιστανοί, ξεκίνησαν απεργία πείνας σε ένα χωράφι στη Σερβία, στα σύνορα με την Ουγγαρία, ζητώντας να τους επιτραπεί να περάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ομάδα αυτή των μεταναστών αποτελείτο αρχικά από 300 άτομα. Όλοι μαζί ταξίδεψαν το Σαββατοκύριακο από το Βελιγράδι για τα σύνορα, όπου εγκαταστάθηκαν σε έναν αγρό, περίπου 100 μέτρα από το συρματόπλεγμα που χωρίζει τη Σερβία από την Ουγγαρία.

28.7.2016: Οι πρώτοι φιλοξενούμενοι του πρωθυπουργού Αλεξάνταρ Βούτσιτς μετά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη Σερβία θα είναι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάϊντεν και ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτριι Μεντβέντεβ. Ο Μπάϊντεν πρέπει να φτάσει στις 18 Αυγούστου. Θέμα των συνομιλιών στο Βελιγράδι θα είναι οι διμερείς σχέσεις, η οικονομική συνεργασία και η υποστήριξη της Ουάσιγκτον για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη της Σερβίας.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός Βούτσιτς και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τομισλάβ Νικόλιτς θα συνομιλήσουν με τον Ντμίτριι Μεντβέντεφ για την εμβάθυνση της οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας μεταξύ Σερβίας και Ρωσίας. Αναμένεται κατά την επίσκεψη του Μεντβέντεφ να υπογραφεί και συμφωνία για τις εξαγωγές στη Ρωσία αυτοκινήτων «Φίατ», που παράγονται στη Σερβία.

ΣΚΟΠΙΑ

29.7.2016: Διοργανώθηκαν διαδηλώσεις υπέρ του Ερντογάν σε πόλεις των Σκοπίων και με αίτημα  «Οι προδότες που ήρθαν στα Σκόπια από την Τουρκία, πρέπει να επιστραφούν. Η Τουρκία έχει ήδη αποστείλει αιτήματα σε Σκόπια, Αλβανία, Κοσσυφοπέδο και Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στις οποίες υπάρχουν ιδιωτικά σχολεία και ΜΚΟ από τον Γκιουλέν, να κλείσουν.

30.7.2016: Παρά το γεγονός ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αναφέρει το κράτος των Σκοπίων ως Τhe Former Yugoslavian Republic of Macedonia και έχει εκδώσει και σχετική οδηγία, οι Βραζιλιάνοι διοργανωτές επέλεξαν να την αποκαλούν Macedonia, όπως φαίνεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα της με τη συντομογραφία MKD, στην ενότητα με τις χώρες που θα πάρουν μέρος. Μάλιστα, οι Βραζιλιάνοι αναφέρονται στη FYROM ως Μacedonia και σε άρθρα, όπως π.χ. για το προολυμπιακό τουρνουά του χάντμπολ! Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επιλήφθηκε του θέματος.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ

25.7.2016: Απονεμήθηκε στον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλέβνελιεφ, η υψηλότερη κρατική διάκριση της Σλοβενίας, το Παράσημο για εξαιρετική συμβολή του στην ειρηνική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή ανάπτυξη των χωρών της περιοχής και ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την δραστηριότητά του για την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ Βουλγαρίας και Σλοβενίας και εδραίωση των σχέσεων τους στο πλαίσιο της ΕΕ.