Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 23 έως 29 Μαΐου

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες

25.5.2017: Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, προέτρεψε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να εργαστούν για τη στενότερη συνεργασία στην περιοχή.

Σε άτυπη συνάντηση στις Βρυξέλλες με τους ηγέτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, των Σκοπίων, της Σερβίας, της Αλβανίας, του Μαυροβούνιου και του Κοσσυφοπέδιου, η Μογκερίνι είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να αυξήσει τις δυνατότητες και τις προοπτικές των σχέσεων καλής γειτονίας στην περιοχή. Παράλληλα, επισήμανε ότι η κοινότητα ανησυχεί για την αυξανόμενη ένταση στα Δυτικά Βαλκάνια και ότι είναι πεπεισμένη πως η Ρωσία παίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή.

ΑΛΒΑΝΙΑ

23.5.2017: "Λουλούδι" και ο νέος υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας. Ο Ντριτάν Ντεμιράι είχε αποστρατευθεί το 2014 για παραβάσεις της αλβανικής στρατιωτικής νομοθεσίας. Μεταξύ των άλλων είχε πραγματοποιήσει… 104 ταξίδια στο εξωτερικό χωρίς να ενημερώσει τους ανωτέρους του. Μετά την αποστρατεία του, το Υπουργείο Άμυνας είχε υποβάλει δύο ποινικές διώξεις εναντίον του για κακή χρήση των κομάντος των ειδικών δυνάμεων. Μία από αυτές, είναι η περίπτωση κατά την οποία έβαλε τις ειδικές αλβανικές δυνάμεις να ψάξουν για… χρυσό στην περιοχή Μόκρα.

25.5.2017: Το Αλβανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε τις κυβερνητικές αλλαγές που συμφωνήθηκαν μεταξύ των δύο κύριων πολιτικών αντιπάλων στη χώρα - του Έντι Ράμα και του Λουλζίμ Μπάσα. Άλλαξαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Υγείας, Παιδείας, Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής.

Οι αλλαγές έγιναν μετά από άμεση παρέμβαση του Αμερικανού διπλωμάτη Χόιτ Μπράιαν Γι (σ.σ. αυτό θα πει ανεξάρτητη χώρα). Από τις αρχές του έτους η αντιπολίτευση απαιτεί τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης εμπειρογνωμόνων, η οποία να οργανώσει ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές, κατηγορώντας τον Ράμα ότι ετοιμάζεται να νοθεύσει το αποτέλεσμά τους.

26.5.2017: Δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου απηχούν την ανησυχία της αλβανικής κυβέρνησης για την παραχώρηση θαλάσσιων και χερσαίων περιοχών στο Ιόνιο δυτικά της Κέρκυρας, όπου ένα μεγάλο μέρος του συμπίπτει με την επίμαχη περιοχή μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας. Το μπλοκ 2 του Ιουνίου, βρίσκεται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Αλβανίας, υποστηρίζεται, αλλά στο πλαίσιο της συμφωνίας για τα χωρικά ύδατα με την Ελλάδα ένα μεγάλος μέρος καταχωρήθηκε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ελλάδας.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, καταγγέλθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας και δεν έχει επικυρωθεί από τα αντίστοιχα κοινοβούλια. Φαίνεται, ότι η κατάσταση αυτή δεν εμπόδισε αρχικά την Αθήνα να διαπραγματευθεί με νορβηγικές εταιρείες για σεισμική έρευνα, παρέχοντας αυτήν την περιοχή για έρευνα, η οποία μετά από την αντίδραση των Τιράνων, διεξήχθη βράδυ υπό την προστασία του ελληνικού λιμενικού σώματος.

ΒΟΣΝΙΑ

27.5.2017: Στην κοινότητα Λιούμπτσε κοντά στην Τούζλα της Βοσνίας, που κατά κύριο λόγο κατοικείται από Κροάτες, ύψωσαν τη σημαία του τρομοκρατικού ισλαμικού κινήματος "Εμιράτο του Καυκάσου". Το "Εμιράτο του Καυκάσου", που υποστηρίζει τη δημιουργία ενός ισλαμικού κράτους, σύμφωνα με τους κανόνες της Σαρία στην περιοχή του Καυκάσου, οι δυτικές χώρες το έχουν στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

23.5.2017: Στο 2ο Συνέδριο με θέμα «Ασφάλεια και σταθερότητα» στη Ρόδο, οι υπουργοί Εξωτερικών της Βουλγαρίας και της Ελλάδας, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα και Νίκος Κοτζιάς, επιβεβαίωσαν το στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και εξέφρασαν την επιθυμία διεύρυνσης και εμβάθυνσής τους. Οι δυο υπουργοί συμφώνησαν να συνεχίσουν τις ανταλλαγές μεταξύ των ομάδων εργασίας των ΥΠΕΞ των δυο χωρών σε θέματα που αφορούν στο μέλλον της Ευρώπης, την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη μετανάστευση, την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και τα θέματα ασφάλειας στην περιοχή.

25.5.2017: Συνέδριο για τη συμβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη διάσωση των Εβραίων της Βουλγαρίας. Με την ευκαιρία κατάθεσης της υποψηφιότητας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βουλγαρίας για το Νόμπελ Ειρήνης το 2017, λόγω της συμμετοχής της στη διάσωση των 48 χιλιάδων Εβραίων της Βουλγαρίας από τα στρατόπεδα θανάτου κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου, στη Σόφια πραγματοποιείτε Διεθνές Συνέδριο.

Η πρόταση για την υψηλή αυτή αναγνώριση υποβλήθηκε πριν από λίγο καιρό στην Επιτροπή Νόμπελ από τον πρώην υπουργό Υγείας του Ισραήλ και βουλευτή δρ. Εφρέμ Σνε και τον καθηγητή Νομικής του Πανεπιστήμιου της Χάιφα Μοσέ Αλόνι. Κατά την έναρξη του φόρουμ, ο Μοσέ Αλόνι είπε ότι η βουλγαρική Εκκλησία άρχισε να αντιτάσσεται στη σφαγή των Εβραίων με την αντίθεσή της κατά της κυβέρνησης, του τσάρου και του συνόλου της απάνθρωπης εξουσίας της εποχής εκείνης.

25.5.2017: Τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης εξοργίστηκαν από τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη συνάντηση που είχε χθες με τον πρόεδρο των Σκοπίων, Γκιόργκε Ιβάνοφ. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι το κυριλλικό αλφάβητο στη Ρωσία ήρθε από τα εδάφη των Σκοπίων. Τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, σημειώνουν ότι το 2015 ο Πούτιν είχε δηλώσει πως το αλφάβητο το πήρε η Ρωσία από την Βουλγαρία.

25.5.2017: Αντιδράσεις για το ίδιο θέμα προήλθαν και από Βουλγάρους πολιτικούς. Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχαρίεβα δήλωσε ότι η δημιουργία της γραφής έγινε με τη θέληση και η συμμετοχή του βουλγαρικού κράτους και δεν είναι τυχαίο ότι ο ηγεμόνας Μπόρις Α΄ παρουσιάζεται σε όλα τα παλαιά βουλγαρικά βιβλία σαν Μπόρις-Μιχαήλ Βαπτιστής.

Υπενθύμισε ότι πριν από πέντε χρόνια, ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος είχε δηλώσει ότι η γραπτή παιδεία έφτασε στη Ρωσία από τους Βούλγαρους, η Εκατερίνα Ζαχαρίεβα πρόσθεσε ότι «χάρη στην Βουλγαρία το κυριλλικό αλφάβητο βρίσκεται στα χαρτονομίσματα του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος».

25.5.2017: Από τον Ιούλιο η κατώτατη σύνταξη θα ανέλθει στα 180 λέβα (περίπου 90 ευρώ), γράφει η εφημερίδα Ѕоgк, προσθέτοντας ότι από την 1η Οκτωβρίου αυτή η σύνταξη θα αυξηθεί με ακόμα 20 λέβα (περίπου 10 ευρώ). Με την αύξηση του ποσού της κατώτατης σύνταξης στο ποσό των 200 λέβα (περίπου 100 ευρώ), οι συνταξιούχοι αυτί γίνονται πλέον 800 χιλιάδες, ή ποσοστό 38%. Η κοινωνική σύνταξη γήρατος θα αυξηθεί κατά 2,4% και από 118 λέβα (60 ευρώ) θα γίνει 121 (62 ευρώ), προσθέτει στο άρθρο της η εφημερίδα.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

28.5.2017: Το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου ψήφισε υπέρ της εισόδου του κράτους στο ΝΑΤΟ, με ψήφους 46-0, επειδή οι βουλευτές της αντιπολίτευσης μποϊκόταραν την συνεδρίαση της Βουλής, την ώρα που εκατοντάδες διαδηλωτών είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Κοινοβούλιο, προκειμένου να εκφράσουν την έντονη αντίθεσή τους στην ιδέα εισόδου του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ.

29.5.2017: Η Ρωσία έσπευσε να εκδηλώσει την ενόχλησή της για την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ. «Μετά την απόφαση του κοινοβουλίου της 28ης Απριλίου για την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ, πρέπει να δηλώσουμε με βαθιά λύπη μας πως οι σημερινοί ηγέτες αυτής της χώρας και οι δυτικοί προστάτες τους απέτυχαν να λάβουν σοβαρά υπόψη τη φωνή της λογικής και της συνείδησης», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

«Η υιοθέτηση θεμελιωδών πράξεων που αφορούν βασικά ζητήματα της ασφάλειας του κράτους μέσω της ψήφου νομοθετών ξεχωριστά από τη βάση μιας επίσημης πλειοψηφίας, χωρίς να ζητά τη γνώμη του έθνους, είναι μια επιδεικτική πράξη παραβίασης όλων των δημοκρατικών κανόνων και αρχών», τόνισε το υπουργείο.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

24.5.2017: Τέσσερις χιλιάδες νατοϊκοί στρατιώτες στη Ρουμανία σε άσκηση, ο σκοπός της οποίας είναι ο έλεγχος των διαδικασιών ανάπτυξης και λειτουργικότητας του επιχειρησιακού συμμαχικού σχηματισμού, Very High Readiness Joint Task Force-VJTF. Η Ελλάδα συμμετέχει στην άσκηση παρέχοντας υπηρεσίες φιλοξενούντος έθνους κατά την διέλευση από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, μονάδων ΕΔ του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας και της Αλβανίας, στο πλαίσιο συμμετοχής τους στην άσκηση.

Ειδικότερα, οι μονάδες των ΕΔ της Αλβανίας (149 στελέχη και 19 τροχοφόρα οχήματα), θα κινηθούν επί δρομολογίου Κρυσταλλοπηγής-Προμαχώνα, ενώ οι δυνάμεις των ΕΔ του Ηνωμένου Βασιλείου (274 στελέχη, 232 τροχοφόρα και 9 ερπυστριοφόρα οχήματα) και της Ισπανίας (227 στελέχη και 105 τροχοφόρα οχήματα) επί δρομολογίου Αλεξανδρουπόλεως-Ορμενίου.

ΣΕΡΒΙΑ

21.5.2017: Την ολοκλήρωση της ανάπτυξης και την ετοιμότητα έναρξης της παραγωγής του τροχοφόρου (4×4) τεθωρακισμένου οχήματος πολλαπλής χρήσης, ανακοίνωσε η σερβική Yugoimport-SDPR. Το Milosh που έχει επίσης τυποποιηθεί και ως BOV M16 έχει σχεδιαστεί για την ανάληψη ευρέος φάσματος στρατιωτικών, αστυνομικών και εσωτερικής ασφάλειας αποστολών.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις στρατιωτικές αποστολές μπορεί να διαμορφωθεί ως ασθενοφόρο, όχημα διοίκησης, κέντρο διεύθυνσης πυρός πυροβολαρχίας / μοίρας, όχημα αναγνώρισης με ανηρτημένο επί ιστού σύστημα αισθητήρων και ως φορέας βαρέων όπλων (όλμων, κατευθυνόμενων αντιαρματικών όπλων και κατευθυνόμενων βλημάτων εδάφους-αέρος).

22.5.2017: Η κυβέρνηση της Σερβίας αποφάσισε την δημιουργία εθνικού συμβουλίου συνεργασίας με τη Ρωσία και την Κίνα. Επικεφαλής της νέας κυβερνητικής δομής θα είναι ο Τόμισλαβ Νίκολιτς, του οποίου οι προεδρικές εξουσίες λήγουν στις 31 Μαΐου. «Ως πρώην Πρόεδρος μπορεί να διευθύνει το συμβούλιο, διότι ο Νίκολιτς είναι σεβαστός και στην Κίνα, και στη Ρωσία», δήλωσε ο Σέρβος πολιτικός αναλυτής Ντράγκολιουμπ Αντζέλκοβιτς.

23.5.2017: «Η Σερβία θα μπορέσει να επιλύσει τα περισσότερα από τα προβλήματά της, εάν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά η ένταξη στην Αμυντική Συμμαχία των Δυτικών, βρίσκεται ενάντια στη θέληση του 75% των πολιτών της χώρας». Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός και μελλοντικός πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξαντάρ Βούτσιτς, μιλώντας σε φοιτητές σε Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου, και πρόσθεσε ότι μια απόφαση για ένταξη στη Δυτική Συμμαχία «θα οδηγούσε σε βαθιά διαίρεση και διχόνοια στο λαό και οι συνέπειες στο έθνος θα ήταν μακροχρόνιες».

24.5.2017: Η περαιτέρω ενίσχυση της υφισταμένης στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Εθνικής Άμυνας των δύο χωρών, Πάνου Καμμένου και Ζόραν Τζόρτζεβιτς, στο Βελιγράδι, οι οποίοι υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ της Σερβίας και του Πολυεθνικού Συντονιστικού Κέντρου Στρατηγικών Θαλάσσιων Μεταφορών. Στο Βελιγράδι επίσης, πραγματοποιήθηκε η πρώτη Ημερίδα συνεργασίας κρατικών και ιδιωτικών αμυντικών βιομηχανιών Ελλάδας και Σερβίας, στην οποία παρέστησαν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας των δυο χωρών.

25.5.2017: Η Πρέσβειρα της Σερβίας στα Σκόπια, Ντουσάνκα Ντίβιακ Τόμιτς, κλήθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων να απαντήσει στο ερώτημα γιατί βρισκόταν ο Σέρβος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών, Γκόραν Ζιβαλιέφιτς, στο Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια των γεγονότων της 27ης Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εξωτερικών, από την απάντηση που θα δώσει θα δρομολογηθούν τα επόμενα βήματα. Αυτό υπονοεί ότι ενδέχεται να απελαθεί από τη χώρα.

25.5.2017: Ενοχλήθηκε η μουσουλμανική κοινότητα της Σερβίας από την απόφαση των σερβικών αρχών να κατεδαφιστεί ένα μεγάλο τζαμί  στην σερβική πρωτεύουσα που ανέγειρε η λεγομένη "Ισλαμική Ένωση"», που θέλει να λειτουργεί σαν κράτος εν κράτει, χωρίς όμως να τηρήσει τις νόμιμες προδιαγραφές. Οι εικόνες της κατεδάφισης αναρτήθηκαν στα τουρκικά ΜΜΕ. Η κατεδάφιση, που έγινε ενώ αρχίζει ο μουσουλμανικός μήνας του Ραμαζανίου, προκάλεσε την αντίδραση των μουσουλμάνων οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από το κατεδαφισμένο τζαμί και τέλεσαν μουσουλμανική τελετή.

27.5.2017: «Στη θάλασσα με το τρένο. Την επόμενη εβδομάδα θα συνδεθούν και πάλι η Θεσσαλονίκη- Γευγελή- Βελιγράδι, αφού το "Hellas Express" επιστρέφει στις ράγες μετά από την πλήρη ανακατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Νίς και Πρέσεβο», γράφει ο σκοπιανός Τύπος. Η σύνδεση τίθεται σε λειτουργία από την 1η Ιουνίου με εισιτήριο που δεν θα υπερβαίνει τα 20 ευρώ. Από το Βελιγράδι θα ξεκινά καθημερινά στις 04:45 για Θεσσαλονίκη και θα επιστρέφει στις 18:30.

ΣΚΟΠΙΑ

22.5.2017: Η Ειδικός Εισαγγελέας ζητά το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του VMRO-DPMNE, και θέτει ζήτημα για τον πρώην πρωθυπουργό, Νίκολα Γκρούεφσκι, με την υποψία της παράνομης χρηματοδότησης, του ξεπλύματος χρήματος και της κατάχρησης εξουσίας, όπως προκύπτει από τις τελευταίες έρευνες. Η πρώτη έρευνα αναφέρεται στην περίοδο 2009-2015 και σημειώνεται η παράνομη χρηματοδότηση του VMRO-DPMNE, με κύριο ύποπτο τον Νίκολα Γκρούεφσκι καθώς και άλλα 13 ανώτερα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη.

23.5.2017: Ο ηγέτης του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, δήλωσε ότι ο κίνδυνος της λεγόμενης "Πλατφόρμας των Τιράνων" δεν πέρασε και ότι οι πολίτες θα πρέπει να μείνουν σε εγρήγορση, διότι, όπως είπε, τα αλβανικά κόμματα δεν έχουν παραιτηθεί από την πλατφόρμα και ότι επιδιώκουν να εφαρμοσθεί.

24.5.2017: Σε μια πρόκληση προς τη Σερβική Εκκλησία αλλά και ολόκληρη την Ορθόδοξη Εκκλησία προχώρησε το Πατριαρχείο Μόσχας, με τον Σκοπιανό Πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ να βραβεύεται από τον Πατριάρχη Κύριλλο με την πλακέτα του «Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών, Αλέξιου Β΄», τιμώντας έμμεσα και την σχιματική εκκλησία των Σκοπίων, που δεν αναγνωρίζει κανένα ορθόδοξο Πατριαρχείο.

«Αυτό, το διεθνούς κύρους βραβείο απονέμεται στο πρόεδρο Ιβάνοφ και είναι η αναγνώριση των προσπαθειών του για την ενίσχυση των διορθοδόξων σχέσεων, το ρόλο της θρησκείας στην κοινωνία και τη δημιουργία ή την ενίσχυση των αρχών της θρησκευτικής ανεκτικότητας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Ιβάνοφ.

25.5.2017: Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας τα Σκόπια θα έχουν νέα κυβέρνηση, ανακοίνωσε ο αρχηγός της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης, Ζόραν Ζάεφ, μετά τις συνομιλίες που είχε στις Βρυξέλλες με την Φεντερίκα Μογκερίνι. Εν τω μεταξύ, ο αρχηγός της Δημοκρατικής Ένωσης για Ενσωμάτωση Αλί Αχμέτι διαβεβαίωσε ότι η επίμαχη αλβανική πλατφόρμα των τριών αλβανικών κομμάτων, δεν θα συμπεριληφθεί ολόκληρη στο πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης, αλλά όλες τις πτυχές της, οι οποίες προκάλεσαν τεράστια διαμάχη και ένταση στην κοινωνία των Σκοπίων, θα είναι ανοικτές για συζήτηση.

27.5.2017: Ο πρώην μεσολαβητής για το όνομα μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων, Ρόμπιν Ονέιλ, πιστεύει ότι τα Σκόπια πρέπει να γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, με το επιχείρημα ότι: «Με την ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ, θα πέσουν όλες οι ιδέες και οι ορέξεις των μεγάλων χωρών ή άλλων σεναρίων, για αναδιαμόρφωση του γεωπολιτικού χάρτη των Βαλκανίων» (σ.σ. για την Ρωσία ο λόγος).

Ο Βρετανός πρώην μεσολαβητής, πιστεύει ότι, τώρα, τα Σκόπια πρέπει να υποβάλλουν αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ ως  ΠΓΔΜ (ПЈРМ) και να μην επιτρέψουν καμία παρέμβαση από την Ελλάδα, στο δρόμο προς την πλήρη ένταξη στη Συμμαχία. (σ.σ. Η Ελλάδα μπορεί να παρέμβει -αν έχει την πολιτική βούληση-, λόγω μη εφαρμογής του άρθρου περί "καλής γειτονίας", που υπάρχει στην Ενδιάμεση Συμφωνία).

ΣΛΟΒΕΝΙΑ

27.5.2017: Η σλοβενική βουλή ομόφωνα ενέκρινε τροποποιήσεις στον νόμο για την ασφάλιση συνταξιοδότησης και αναπηρίας, σύμφωνα με τον οποίο οι πολίτες, που περιλαμβάνονται σ’ αυτές τις κατηγορίες και ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις, θα έχουν εγγυημένη σύνταξη 500 ευρώ. Σκοπός του νόμου είναι να εξασφαλίσει τέτοιο μέγεθος των κατώτερων συντάξεων, που οι φτωχοί συνταξιούχοι να μην αναζητούν από το κράτος συμπληρωματική βοήθεια. Την κατώτερη σύνταξη 500 ευρώ θα λαμβάνουν περίπου 45.200 Σλοβένοι συνταξιούχοι.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ