Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 23 έως 29 Ιουλίου

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες

23.7.2017: Μνημόνιο κατανόησης για την υλοποίηση του Κάθετου Διαδρόμου υπεγράφη από τους εκπροσώπους των εταιρειών φυσικού αερίου Bulgкrtrкnѕgкѕ-EAD (Βουλγαρία), ІCGB AD (Βουλγαρία), DEЅFA Ѕ.A. (Ελλάδα), FGЅZ LTD (Ουγγαρία) και ЅNTGN TRANЅGAZ Ѕ.A. (Ρουμανία), ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας. Το μνημόνιο υπεγράφη κατά τη διάρκεια κοινής συνεδρίασης η οποία πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι.

24.7.2017: Ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Χόιτ Μπράιαν Γι, είπε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Φωνή της Αμερικής» στην Βουλγαρία, ότι οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τις υποχρεώσεις τους στα Βαλκάνια για να τα προστατεύσουν από την αρνητική επιρροή της Ρωσίας. Εξήγησε ότι όταν πρόκειται για κοινά συμφέροντα στην περιοχή, όπως η τρομοκρατία, οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν στενά με τη Ρωσία. Ωστόσο, εάν τα συμφέροντα της Ρωσίας και των ΗΠΑ συγκρούονται, η Ουάσιγκτον θα υπερασπιστεί σθεναρά τα συμφέροντα της και τα συμφέροντα των συμμάχων της, «όπως κάνουν αυτή τη στιγμή», δήλωσε.

Αλβανία

24.7.2017: Ο Ιλίρ Μέτα ανέλαβε τα καθήκοντα του προέδρου της Δημοκρατίας της Αλβανίας σε ειδική τελετή, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Μπουγιάρ Νισάνι. Ο Ιλίρ Μέτα, δεσμεύθηκε για την υπεράσπιση και τη διασφάλιση του σεβασμού του Συντάγματος. Ο Μέτα εστίασε στην ομιλία του τη σημασία του διαλόγου στην πολιτική και τόνισε ότι έχει «ακλόνητη πίστη στο διάλογο και τη συναίνεση ως τη μόνη γλώσσα της επιτυχημένης πολιτικής, καθώς η γλώσσα χτίζει την επικοινωνία, την ενότητα και φέρνει την ευημερία στους πολίτες».

24.7.2017: Ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, αναφέρθηκε στις διεθνείς σχέσεις και εστίασε την προσοχή του σε αυτές με την Ελλάδα  καθώς και στο ζήτημα των τσάμηδων. Το θέμα των τσάμηδων πρέπει να ανοίξει. Υπάρχει ανάγκη να ληφθεί λύση. Αυτό μπορεί να γίνει με τη βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα. Η επιδείνωση των σχέσεων με την Ελλάδα δεν βοηθά το θέμα, είπε ο Μέτα μιλώντας στην εκπομπή «Τοπ Στόρι» της αλβανικής τηλεόρασης.

24.7.2017: Αξιοσημείωτο γεγονός, που δείχνει ύπαρξη προβλημάτων στην αλβανική πολιτική σκηνή, είναι η αγνόηση από τον Ιλίρ Μέτα του Έντι Ράμα. Μετά την τελετή λήξης της ορκωμοσίας, ο νέος πρόεδρος χαιρέτισε τους υπουργούς και τους βουλευτές του Αλβανικού κοινοβουλίου, ενώ προσπέρασε τον Έντι Ράμα με τον οποίον δεν αντάλλαξαν έστω και μια τυπική χειραψία, ενώ με τον Σαλί Μπερίσα είχαν εγκάρδιο χαιρετισμό.

25.7.2017: Βόμβες μολότοφ πετάχθηκαν κατά του γραφείου του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, που είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημίες. Ο δράστης παραδόθηκε στην αστυνομία, όπου παραδέχθηκε ότι έριξε φιάλες με βενζίνη, επειδή το κράτος δεν έλυσε τα προβλήματά του. Ο νεαρός άνδρας κινδυνεύει με χρηματικό πρόστιμο και φυλάκιση έως τρία χρόνια για «εσκεμμένη καταστροφή περιουσίας», όπως σημειώνεται.

25.7.2017: «Μετά τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, Ζάεφ και Ράμα στην Τεργέστη, έχουμε καταλήξει σε συμφωνία για την πραγματοποίηση της πρώτης κοινής συνάντησης των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών αυτό το φθινόπωρο στο Πόγκραντετς, για τη διευκόλυνση στρατηγικών, υποβοηθούμενων και διεθνών έργων», δήλωσε ο Μπουσάτι. Η κοινή συνάντηση επιβεβαιώθηκε, επίσης, από τον υπουργό των Σκοπίων, ο οποίος δήλωσε ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών θα συνεχίσει να ενισχύεται, έτσι ώστε οι δύο χώρες να προχωρήσουν.

Βοσνία

24.7.2017: Κατά τις συνομιλίες του στο Σεράγεβο, ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ και ομόλογός του της Βοσνίας Ντενίς Ζβίζντιτς συμφώνησαν ότι μεταξύ Σκοπίων και Σεράγεβο δεν υπάρχουν άλυτα ευαίσθητα θέματα και ότι υπάρχει πολιτική βούληση ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας τους. Οι δύο χώρες έχουν καλή διεθνή συνεργασία και κοινούς στρατηγικούς στόχους για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, τόνισαν οι δύο πρωθυπουργοί.

Βουλγαρία

25.7.2017: Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, συναντήθηκε στα Τίρανα με τον Πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, ο οποίος δήλωσε ότι η Αλβανία υπολογίζει στις προσπάθειες της Βουλγαρίας για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια.

Η Βουλγάρα υπουργός δήλωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ της Βουλγαρίας και της Αλβανίας είναι εξαιρετικές, αλλά θα πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες στον οικονομικό τομέα και έθεσε το ζήτημα της αναγνώρισης της βουλγαρικής μειονότητας στην Αλβανία, τονίζοντας ότι η μειονότητα πρέπει να είναι μια γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών.

28.7.2017: Το ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι αφέθηκε ελεύθερη η μια από τις δύο Βουλγάρες που συνελήφθηκαν σαν ύποπτες για τρομοκρατία στην Τουρκία. Το Προξενείο της Βουλγαρίας στην Κωνσταντινούπολη ενημερώθηκε από τον εποπτεύοντα εισαγγελέα ότι δεν έχει βρει λόγους για την κράτηση των δύο γυναικών. Σε σχέση με την υπόθεση δημιουργήθηκαν ομάδες εργασίας υπό την ηγεσία της πρέσβειρας Ναντέζντα Νέισκι.

29.7.2017: Εκδήλωση «Το Μάστανλι πάντα στην καρδιά μου» οργάνωσε ο δήμος Μάστανλι της Βουλγαρίας. Στην 8η Συνάντηση Μαστανλιωτών που οργανώθηκε από τον δήμο του Μάστανλι και από τον Σύλλογο Τουρκικής Κουλτούρας, Τέχνης και Αλληλεπίδρασης μετείχε και η τουρκόφρονη χορωδία του συλλόγου γυναικών από το χωριό Φίλια της Ξάνθης.

Ρουμανία

27.7.2017: Ο υπουργός Άμυνας της Ρουμανίας Αντριάν Τσουτσουγιάνου ανακοίνωσε ότι η Ρουμανία θα καταβάλει στις ΗΠΑ, τον Νοέμβριο, την πρώτη δόση της πληρωμής για την απόκτηση πυραύλων Πάτριοτ και ότι το πρώτο σύστημα αναμένεται να φτάσει στη Ρουμανία το επόμενο έτος. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η Ρουμανία θα προωθήσει ειδική νομοθεσία στη Βουλή για την αγορά των πυραυλικών συστημάτων και δήλωσε ότι η χώρα δεν εξετάζει άλλες προσφορές. Η αγορά βασίζεται στην 20ετή στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της Ρουμανίας και των ΗΠΑ, τόνισε.

27.7.2017: Η Ρουμανία καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει προσοχή στα διπλά μέτρα και σταθμά που χρησιμοποιούνται από επιχειρήσεις για την παραγωγή και πώληση τροφίμων διαφόρων προϊόντων της ίδιας μάρκας και με το ίδιο εμπορικό σήμα στην Ανατολική και τη Δυτική Ευρώπη. Το ίδιο ζήτημα έχουν θέσει η Πολωνία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία σε ότι αφορά στην πώληση προϊόντων χαμηλότερης ποιότητας στις αγορές τους, σε σύγκριση με τις δυτικές αγορές από ορισμένες διεθνείς αλυσίδες τροφίμων.

Σερβία

26.7.2017: Μέλη των Σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων, θα συμμετάσχουν, στους προσεχείς Διεθνείς Στρατιωτικούς Αγώνες στη Μόσχα. Οι στρατιωτικοί αγώνες αρχίζουν το Σάββατο και αναμένεται να συμμετάσχουν 19 χώρες. Πέντε πληρώματα αρμάτων μάχης του Στρατού της Σερβίας, έχουν εκπαιδευθεί εντατικά για το τουρνουά, o δε επικεφαλής της ομάδας των σερβικών αρμάτων, αντισυνταγματάρχης Σάσα Τοντόροφ, εκτιμά ότι το ηθικό των αγωνιστών είναι σε υψηλό επίπεδο.

28.7.2017: Ο Ισμαήλ «Μπαλίστα» Μορίνα, γνωστός σχεδιαστής του πανό της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας», που υψώθηκε με τη βοήθεια drone πάνω από γήπεδο του Βελιγραδίου το Νοέμβριο του 2015, είναι κλεισμένος στις φυλακές της Κροατίας, εδώ και ένα μήνα. Ο Μορίνα εμφανίσθηκε στο Πρωτοδικείο του Ντουμπρόβνικ, όπου αποφασίσθηκε η έκδοσή του στη Σερβία. Είναι γνωστό ότι εδώ και δύο χρόνια υπάρχει εντολή σύλληψης του Αλβανού αυτού από το σερβικό κράτος.

29.7.2017: Οι Αλβανοί προτίθενται να προβούν σε μαζική διαμαρτυρία στα Τίρανα, αλλά και στο Κοσσυφοπέδιο, και αναφέρουν: «Ο Ισμαήλ Μορίνα - «Μπαλίστα» που έγινε ήρωάς μας στο Βελιγράδι και έκανε υπερήφανο κάθε Αλβανό σε όλον τον κόσμο, το κροατικό κράτος προτίθεται να τον εκδώσει στη Σερβία. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό».

Σκόπια

23.7.2017: Το Εφετείο απέρριψε τις αποφάσεις της Ειδικής Εισαγγελίας για τις συλλήψεις των κατηγορουμένων για εκλογική νοθεία, αλλά δεν επιστρέφει τα διαβατήρια στους κατηγορούμενους. Χωρίς διαβατήρια είναι ο π. πρωθυπουργός, Νίκολα Γκρούεφσκι, η π. υπουργός Εσωτερικών, Γκορντάνα Γιαννκουλόσκα, ο π. υπουργός Επικοινωνιών και Μεταφορών, Μίλε Γιανακιέσκι, ο π. επικεφαλής του γραφείου του Γκρούεφσκι, Μάρτιν Πρότογκερ και  ο π. γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Κιρίλ Μποζινόφσκι.

Ωστόσο, το Ειδικό Δικαστήριο, απαιτεί την εκτέλεση των ληφθέντων αποφάσεων για τη σύλληψή τους με κατηγορίες που απορρέουν από την άλλη υπόθεση με την ονομασία Τάργκετ (=«στόχος», δηλαδή, της υποκλοπής των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων χιλιάδων πολιτών).

23.7.2017: Ο σκοπιανός Τύπος παρατηρεί ότι οι φανατικότεροι αρνητές της υπογραφής συμφώνου φιλίας με την Βουλγαρία, έχουν βουλγαρικό διαβατήριο, δέχθηκαν δηλαδή ότι είναι Βούλγαροι! Υπάρχουν και μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του Γκρούεφσκι, όπως ο μακεδονίζων Αντόνιο Μιλοσόσκι, καθώς και μέλη του στενού κύκλου του Νίκολα Γκρούεφσκι.

25.7.2017: Σε 51 κορυφαία στελέχη του VMRO-DPMNE, έγινε κατάσχεση των διαβατηρίων. Το μέτρο επιβλήθηκε προληπτικά μετά από αίτημα του Γραφείου της Ειδικού Εισαγγελέως που ερευνά τις χαρακτηριζόμενες ως κακουργηματικές πράξεις: τη νοθεία των εκλογών επί της εξουσίας του Νίκολα Γκρούεφσκι και την εκτεταμένη υποκλοπή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων χιλιάδων πολιτών.

25.7.2017: Ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκε Ιβάνοφ, προτρέπει την κυβέρνηση να ανακοινώσει και να διευκρινίσει το περιεχόμενο του κειμένου της συμφωνίας για τις σχέσεις καλής γειτονίας με τη Βουλγαρία, πριν από την υπογραφή της. Ο Ιβάνοφ πιστεύει ότι η έλλειψη διαφάνειας από το υπουργικό συμβούλιο, προκαλεί αρνητικά σχόλια αλλά και ανησυχίες στο λαό, και για να ξεπεραστούν θα πρέπει να δημοσιευθεί το κείμενο της σύμβασης πριν από την υπογραφή της.

26.7.2017: Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ γνωστοποίησε στην Βουλή το περιεχόμενο της Συμφωνίας με την Βουλγαρία. Με τα 14 άρθρα ρυθμίζονται μεταξύ άλλων ο τρόπος προώθησης της συνεργασίας στον τομέα του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας, της κοινωνικής μέριμνας και της φιλίας. Το άρθρο 8 της συμφωνίας προβλέπει τη σύσταση κοινών επιτροπών εμπειρογνωμόνων για την ιστορία και την εκπαίδευση, ζητήματα που θα συμβάλλουν στην επίτευξη της ερμηνείας των ιστορικών γεγονότων.

28.7.2017: Το υπουργείο Εσωτερικών ακύρωσε ταυτότητες ατόμων μετά από διαπίστωση ότι είχαν εκδοθεί παράνομα, και χρησιμοποιήθηκαν σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, επί πρωθυπουργίας Νίκολα Γκρούεφσκι για αλλοίωση των αποτελεσμάτων. Εντοπίστηκαν πολλές περιπτώσεις πλαστών ταυτοτήτων, καθώς και εγγράφων πολιτών για προσωρινή διαμονή στα Σκόπια, όπου πολίτες γειτονικών χωρών εισέρχονταν σε αυτήν μόνο για να ψηφίσουν.

29.7.2017: Τμήμα του αμερικανικού στρατού έφθασε στα Σκόπια για να συμμετάσχει στην στρατιωτική άσκηση «Dragoon Guardian 17» στο στρατόπεδο Κρίβολακ. Πριν από την άσκηση αμερικανικά θωρακισμένα οχήματα "έκαναν βόλτα" στο κέντρο της πόλης των Σκοπίων, σταμάτησαν στην πλατεία των Σκοπίων για να τα δει ο κόσμος. Στην ανοιχτή αυτή παρουσίαση παρέστησαν ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Μπεκίμ Μαξούτι και ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζες Μπέιλι. Ο Μαξούτι τόνισε ότι η διαδικασία αυτή αποτελεί κορωνίδα της συνεργασίας μεταξύ των δύο στρατών.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / Ria Novosti