Skip to main content

Βαλκανικό Ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 22 έως 28/10

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

26.10.2017: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε τη δημιουργία βάσης δεδομένων των μετακινήσεων πολιτών των κρατών, τα οποία δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και περνούν τα σύνορα της Ζώνης Σένγκεν, στο οποίο θα ενταχθούν και Βουλγαρία με Ρουμανία  Στο σύστημα ETIAS θα καταγράφονται τα ονόματα, τα στοιχεία των ταξιδιωτικών εγγράφων, τα δακτυλικά αποτυπώματα, οι φωτογραφίες του ατόμου, η ημερομηνία και ο τόπος διέλευσης των αλλοδαπών και η απαγόρευση εισόδου στη Ζώνη Σένγκεν.

Το σύστημα θα αντικαταστήσει τη σφράγιση των διαβατηρίων και θα επιταχύνει τη διέλευση των συνόρων και την ανίχνευση παραβατών  Αναμένεται επίσης να βοηθήσει στην εξεύρεση αλλοδαπών που διαμένουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο χρονικό διάστημα.

ΑΛΒΑΝΙΑ

22.10.2017: «Ένα ελληνικό πολεμικό αεροσκάφος υπερηχητικό, F-16, πέταξε πολύ κοντά στα σύνορα με την Αλβανία, στην περιοχή της Κολώνιας, λίγα χιλιόμετρα από την πόλη Λεσκοβίκι, στα νοτιοανατολικά της χώρας.  Ήταν νωρίς το βράδυ, όταν οι κάτοικοι της περιοχής άκουσαν το θόρυβο των αεριωθούμενων αεροσκαφών και φοβήθηκαν να βγουν από τα σπίτια τους, ενώ η ανησυχία τους έφθασε στο μέγιστο σημείο. Οι περισσότεροι κάτοικοι από τους δήμους της Γλύνας και του Ραντάτ ήταν εκείνοι που τρομοκρατήθηκαν. […] Μια "νότα διαμαρτυρίας" από την αλβανική πλευρά θα ήταν ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα, σε απάντηση σε αυτήν τη σοβινιστική ελληνική πράξη», γράφει αλβανικό δημοσίευμα.

22.10.2017: Ο Έντι Ράμα, αποκάλυψε τους λόγους της άφιξης των Αμερικανών πρακτόρων του FBI, στις αρχές του μήνα Νοεμβρίου στην Αλβανία. Είπε ότι οι πράκτορες των ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την κρατική Αστυνομία στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, μια εταιρεία ερευνών και ελέγχων από πρώην πράκτορες του FBI θα συνδράμει την αστυνομία.

22.10.2017: Το στρατηγικό σχέδιο του Έντι Ράμα για την αλβανική διασπορά σκοπό έχει και να υποβαθμίσει την μειονότητα της Βορείου Ηπείρου. Ο Ράμα αναφέρθηκε στην σημασία της αναγνωρίσεως του ενός περίπου εκατομμυρίου Αλβανών που ζουν στο εξωτερικό προκειμένου να τους δοθεί δικαίωμα ψήφου και προσέθεσε ότι ήδη καλούνται να εγγραφούν στο Μητρώο Διασποράς που έχει ανοίξει. Η διαδικασία αυτή, μεταξύ των άλλων, αποσκοπεί στην ενσωμάτωση των Βορειοηπειρωτών που ζουν εκτός συνόρων σε έναν κορμό αλβανικής διασποράς, στον οποίο θα χάσουν την ιδιαίτερη εθνική τους ταυτότητα. Τους καλούν να "χαθούν" μέσα σε ένα Μητρώο στο οποίο θα καταγράφονται απλώς ως Αλβανοί.

23.10.2017: Συνολικά 75 βουλευτές του αλβανικού Κοινοβουλίου ψήφισαν εναντίον του αιτήματος της εισαγγελίας για τη σύλληψη του βουλευτή και πρώην υπουργού Εσωτερικών Σαϊμίρ Ταχίρι, ο οποίος κατηγορείται για διακίνηση ναρκωτικών, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία. Μόλις 60 ψήφισαν υπέρ του αιτήματος. Για τον Ταχίρι υπάρχουν "βάσιμες υποψίες" ότι βοηθούσε το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και συγκεκριμένα ένα κύκλωμα στο οποίο επικεφαλής ήταν δυο μακρινά ξαδέρφια του, οι κύριοι Χαμπιλάζ, αλλά ο Έντι Ράμα τον προστάτευσε.

24.10.2017: Δύο αξιωματούχοι της ιταλικής υπηρεσίας δίωξης οικονομικών εγκλημάτων (Guardia di Finanza) από την Κατάνια, ήρθαν στην αλβανική πρωτεύουσα, Τίρανα, προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία για την μαφιόζική ομάδα "Χαμπιλάι" και την περιουσία που έχουν τα μέλη της στην Αλβανία. Οι Αλβανοί εγκληματίες αγόραζαν οικόπεδα στη Χιμάρα, Δρυμάδες και Αυλώνα.

25.10.2017: Οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος από κοινού με τους βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κινήματος για Ενσωμάτωση (LSI) κρατούσαν μικρά πλακάτ στο κοινοβούλιο, με συνθήματα που έγραφαν «Όχι στο Έγκλημα», «Όχι στα ναρκωτικά», "κυβέρνηση των ναρκωτικών". Παρόμοια συνθήματα ρίχθηκαν στους δρόμους των Τιράνων, αλλά και κάτω από τις πόρτες των καταστημάτων και των σπιτιών, όπου ο Ράμα κατηγορείται για τη διεφθαρμένη κυβέρνησή του και ότι σχετίζεται με εγκληματικές ομάδες.

26.10.2017: "Παγώνουν" οι κατεδαφίσεις ακινήτων ομογενών στην Χειμάρρα, με απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αυλώνος, έπειτα από ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν κάτοικοι της περιοχής, έως το τέλος τουλάχιστον του χρόνου και μέχρι να εκδικαστούν οι προσφυγές των Ελλήνων κατοίκων στη δικαιοσύνη. Πρόκειται για θετική εξέλιξη, ώστε να έχουν χρόνο οι διωκόμενοι να προετοιμάσουν τις νομικές απαντήσεις τους.

26.10.2017: Διπλή αμερικανική παρέμβαση εκδηλώθηκε με αφορμή αποκαλύψεις των ιταλικών εισαγγελικών αρχών περί εμπλοκής του τέως υπουργού Εσωτερικών της Αλβανίας Σαϊμίρ Ταχίρι σε κύκλωμα διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων χασίς και κοκαΐνης προς την Ιταλία.
Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της "Φωνής της Αμερικής", ο βοηθός αναπληρωτής ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χόιτ Μπράιαν Γι, δήλωσε πως η αμερικανική πλευρά στηρίζει πλήρως τους εισαγγελείς και τους δικαστές που χειρίζονται την υπόθεση, ακόμα και αν θα φτάσουν οι έρευνές τους σε υψηλά κλιμάκια. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Τίρανα Ντόναλντ Λιου, δήλωσε σήμερα πως κανείς δεν πρέπει να βρίσκεται υπεράνω του νόμου.

26.10.2017: Ο Φατμίρ Τζαφάι, υπουργός Εσωτερικών, συναντήθηκε με τον Ιταλό εισαγγελέα κατά της Μαφίας ("Antimafia"), Ντελ Πρέτε, από τον οποίο έλαβε την υποστήριξη για τη δημιουργία ενός Περιφερειακού Κέντρου για την αστυνομική συνεργασία και τον συντονισμό της ανταλλαγής πληροφοριών για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας, της διακίνησης ναρκωτικών και της παράνομης μετανάστευσης. Ως γνωστόν, οι Ιταλοί έχουν μεγάλο πρόβλημα με την αλβανική εγκληματικότητα στην χώρα τους.

27.10.2017: Ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, κατηγόρησε την αλβανική κυβέρνηση ότι έχει τον άμεσο έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών στην Αλβανία. Ο Σαλί Μπερίσα κατηγόρησε τον Έντι Ράμα, ότι εμπλέκεται άμεσα και ελέγχει την παραγωγή και τη διακίνηση μαριχουάνας στην Αλβανία. Σύμφωνα με τον ίδιο «περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια ευρώ σε ναρκωτικά κρύβονται σε αλβανικές σήραγγες».

27.10.2017: Βουλευτές στο αλβανικό κοινοβούλιο ανοίγουν ερωτικές σελίδες με τα κινητά τους τηλέφωνα, στη διάρκεια της διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου.  Οι περιπτώσεις έχουν καταγραφεί από τα μέσα ενημέρωσης τα οποία βρίσκονται στο Κοινοβούλιο και καταγράφουν τις συζητήσεις των βουλευτών, αναφέροντας ότι ορισμένοι βουλευτές ανοίγουν βίντεο ή φωτογραφίες με ανήθικο περιεχόμενο.

28.10.2017: Η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, Όλτα Τζάσκα, ανακοίνωσε ότι η αποστολή στο Αιγαίο, ενώ είχε σκοπό να κλείσει  στο τέλος του τρέχοντος έτους, θα συνεχισθεί το επόμενο έτος. Στο τέλος Νοεμβρίου θα πλεύσει το δεύτερο πλοίο του αλβανικού ναυτικού, το οποίο θα αντικαταστήσει το "Oriku". Η απόφαση αυτή, σχετίζεται με πολλά θετικά μηνύματα για το πλήρωμα του αλβανικού πολεμικού πλοίου που φέτος έχει συμβάλλει σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μεταναστών στο Αιγαίο.

ΒΟΣΝΙΑ

22.9.2017: Ο υπουργός Ασφάλειας της Βοσνίας Drкgкn Mоkѕіс επιβεβαίωσε ότι η Υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφάλειας OЅA παρακολουθούσε Κροάτες πολιτικούς και επιχειρηματίες, τονίζοντας ότι το έκανε αποκλειστικά και μόνο για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και των πολιτών της. Νωρίτερα, το κροατικό περιοδικό Nкtіаnкl έγραψε ότι κατάσκοποι από τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη υπέκλεπταν συνομιλίες και παρακολουθούσαν Κροάτες πολιτικούς και επιχειρηματίες.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

22.10.2017: Εκατοντάδες αστυνομικοί από όλη τη χώρα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Κοινοβουλίου σε μια εθνική διαδήλωση ζητώντας αύξηση των μισθών τους κατά 15%. «Οι διαδηλώσεις θα συνεχισθούν, αλλά από τώρα τα πανό θα είναι γραμμένα και στα αγγλικά για να τα καταλαβαίνουν οι ξένοι», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδικάτων του υπουργείου Εσωτερικών, Βαλεντίν Ποπόφ. Διευκρίνισε ότι, εάν θεωρηθεί απαραίτητο, διαμαρτυρίες θα γίνουν κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

23.10.2017: Η Βουλγαρία και η Ελλάδα είναι έτοιμες να βοηθήσουν τα Σκόπια, στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Αικατερίνη Ζαχαρίεβα. Ερωτηθείσα εάν τα Σκόπια θα μπορούσαν να ενταχθούν στην ΕΕ με το συνταγματικό τους όνομα, η Ζαχαρίεβα δήλωσε ότι αυτό δεν θα ήταν δυνατόν και ότι πρέπει να εξευρεθεί λύση.

23.10.2017: Το σκοπιανό πρακτορείο Makfaх, πληροφορεί ότι η βουλγαρική εταιρεία Enоkаd αγοράζει το σκοπιανό εργοστάσιο πυρομεταλλουργίας, το οποίο κατασκευάζει φερονικέλιο Fоnі. Η βουλγαρική εταιρεία υπόσχεται να αποκαταστήσει την παραγωγή στο συντομότερο δυνατό χρόνο και να καλύψει όλες τις υποχρεώσεις της Fоnі, της οποίας έχουν μπλοκαριστεί τα περιουσιακά στοιχεία και οι τραπεζικοί λογαριασμοί. Το εργοστάσιο άρχισε να λειτουργεί το 1982 και είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στη χώρα, σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις, τις εξαγωγές και τον αριθμό θέσεων εργασίας.

24.10.2017: Αρνήθηκαν οι πιλότοι να πετάξουν. «Τα μαχητικά αεροσκάφη είναι σε κακή κατάσταση, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ατυχημάτων», είπαν οι πιλότοι από την αεροπορική βάση, Έπρεπε να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές πτήσεις με τα Mig-29. Μέχρι το τέλος του μήνα, έλεγχο του εναέριου χώρου της Βουλγαρίας θα κάνουν ιταλικά μαχητικά.

25.10.2017: Η συμφωνία για τις σχέσεις μεταξύ των Σκοπίων και της Βουλγαρίας, θα τεθεί σε διαδικασία επικύρωσης στη Βουλγαρική Εθνοσυνέλευση, όπως δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Αικατερίνα Ζαχαρίεβα.

27.10.2017: Κάθε δεύτερη συμφωνία για αγορά ακινήτου για διακοπές, στην περιοχή της Καβάλας, πραγματοποιείται με Βουλγάρους αγοραστές. Αυτό ανακοινώθηκε από τον Νικόλαο Κουρτίδη, εκπρόσωπο των κατασκευαστών στην περιοχή, κατά τη διάρκεια ενός φόρουμ της Εθνικής Ένωσης Κτηματομεσιτών στη βουλγαρική πρωτεύουσα, Σόφια. Σύμφωνα με τον Έλληνα επιχειρηματία, το 65% των Βουλγάρων επενδυτών επενδύουν τα χρήματά τους σε ακίνητη περιουσία στις ακτές του Αιγαίου.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

26.10.2017: Ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Χόιτ Μπράιαν Γι, συναντήθηκε, στην Πρίστινα, με τον Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, με τον οποίο συζήτησε τον ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή και την ευρώ-ατλαντική προοπτική του νεότερου κράτους της Βαλκανικής Χερσονήσου. Ανακοινώθηκε, ότι στη συνάντηση ο Χασίμ Θάτσι τόνισε ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ για την Πρίστινα και την ευρύτερη περιοχή, είναι «το κλειδί για την ειρήνη και τη σταθερότητα» στα Βαλκάνια». Με τη σειρά του, ο Χόιτ Μπράιαν Γι επιβεβαίωσε την υποστήριξη των ΗΠΑ για την Πρίστινα, τονίζοντας ότι «Η ευρωπαϊκή προοπτική για το Κοσσυφοπέδιο και ολόκληρη την περιοχή, είναι ζήτημα προτεραιότητας για τις ΗΠΑ».

26.10.2017: Συνολικά 117 Κοσοβάροι, οι οποίοι μάχονταν στο πλευρό του ισλαμικού κράτους, επέστρεψαν, τα τελευταία δύο χρόνια, στην πατρίδα τους. Όλοι τους συμμετείχαν σε μάχες στο Ιράκ και στη Συρία. Οι αρχές ισχυρίζονται ότι οι υποστηρικτές της τζιχάντ εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

25.10.2017: Περισσότεροι από 250 Αμερικανοί στρατιώτες έφτασαν στη Αεροπορική Βάση Mihail Kogalniceanu, στο πλαίσιο της επιχείρησης NATO "Atlantic Resolve" στην ανατολική Ευρώπη. Στην τελετή άφιξης των Αμερικανών στρατιωτών δήλωσε ο επικεφαλής τους, Πίτερ Μουν: «Πρόκειται για μία ιστορική επιστροφή στην Ευρώπη. Η αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να συνεχίζουν να υποστηρίζουν και να επιδεικνύουν την ετοιμότητά τους, είναι αμείωτη».

2.610.2017: Το Πολεμικό Ναυτικό της Ρουμανίας μοιάζει με «παιχνίδι» σε σύγκριση με το ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Ρουμανίας, αλλά διαβεβαίωσε ότι η χώρα του αναζητά λύσεις για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της. Η Ρουμανία αποφάσισε να επενδύσει, μέχρι το 2026, το ποσό των 9,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον στρατιωτικό της εξοπλισμό.

ΣΕΡΒΙΑ

24.10.2017: Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξαντάρ Βούτσιτς, μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom, έκοψαν την κορδέλα εγκαινίων στην πόλη Πάντσεβο, για το άνοιγμα ενός νέου κρουνού που θα τροφοδοτήσει με ρωσικά καύσιμα όλα τα (δυτικά) Βαλκάνια. Το διυλιστήριο πετρελαίου στο Πάντσεβο, λαμβάνει άμεσα αργό πετρέλαιο από τη Ρωσία, είναι ο κύριος προμηθευτής, με περίπου 80% της αγοράς καυσίμων στα (Δυτικά) Βαλκάνια.
Στο Βελιγράδι, ο ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ, Χόιτ Μπράιαν Γι, αντάλλαξε σκληρά λόγια με τον υπουργό Άμυνας, Αλεξαντάρ Βουλίν για τη σοβαρότητα της εξωτερικής πολιτικής της Σερβία, η οποία φαίνεται στην ουσία να είναι μια βαλκανική σύγκρουση με υπόβαθρο το ρωσικό πετρέλαιο.

28.10.2017: Το νέο, κατευθυνόμενο επιλεκτικά, σερβικό βλήμα Kosava-1 παρουσιάστηκε ενώπιον του Ρώσου υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού και του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε μια ακόμα απόδειξη των πολύ στενών σχέσεων των δυο χωρών. Το Kosava-1 είναι ένα βλήμα πολλαπλών ρόλων και βασίζεται στη βελτιωμένη έκδοση της ρουκέτας Oganj. Θα έχει κυρίως αντιαρματικό ρόλο, αλλά θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κατά ελικοπτέρων που πετούν σε χαμηλό ύψος, αλλά και πλοίων και μη κινητών στόχων σε αποστάσεις έως 50 χλμ.

ΣΚΟΠΙΑ

23.20.3027: Ο υποψήφιος του "Τουρκικού Δημοκρατικού Κόμματος" στα Σκόπια, Αριγιάν Ιμπραχίμ, κέρδισε το 70% των ψήφων στο Τσένταρ Ζούπα και εξελέγη δήμαρχος. Ο δήμος τον οποίο κέρδισε ο Ιμπραχίμ με διαφορά 1.000 και άνω ψήφων, εξέπεμψε το μήνυμα ότι «θα εξακολουθήσει να αποτελεί προπύργιο του κόμματος».

23.10.2017: Ο Ν. Γκρούεφσκι αναφερόμενος στους εισβολείς στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων στις 27 Απριλίου 2017, που ξυλοκόπησαν βουλευτές Σλάβους και Αλβανούς και χτύπησαν τον νυν πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, είπε χαρακτηριστικά ότι «κατηγορούνται επειδή αγαπούν την (ψευδο)Μακεδονία και κινήθηκαν λόγω των πατριωτικών τους αισθημάτων.

24.10.2017: Ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων, Λιούμπτσο Γκεοργκιέφσκι, επανειλημμένα έχει τονίσει ότι το κόμμα του Γκρούεφσκι, VMRO ιδρύθηκε από τους Βουλγάρους για τη διεκδίκηση της Μακεδονίας, πριν από 124 χρόνια. Ο Γκεοργκιέφσκι, ειρωνεύεται τις δηλώσεις ανώτερων στελεχών του VMRO-DPMNE για τις αντιβουλγαρικές ανακοινώσεις, γράφοντας ότι τα στελέχη του κόμματος, δεν ξέρουν σε ποιο κόμμα βρίσκονται.

24.10.2017: Τα Σκόπια σκοπεύουν να ζητήσουν από την Ελλάδα την έκδοση των δύο πρώην πρακτόρων τους, που συνελήφθησαν από τις Αρχές της Ελλάδας ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν από το αεροδρόμιο "Μακεδονία" με προορισμό τη Βουδαπέστη, χρησιμοποιώντας πλαστά βουλγαρικά διαβατήρια. Οι Γκόραν Γκρούγεφσκι και Νίκολα Μπόσκοφσκι, πρώην στελέχη της σκοπιανής μυστικής υπηρεσίας UBK, καταζητούνται από τις σκοπιανές Αρχές μέσω διεθνούς εντάλματος σύλληψης.

25.10.2017: «Κανένα κόμμα δεν μπορεί να επιλύσει τη διαφωνία του ονόματος μόνο του, επομένως, είναι καλό για το VMRO–DPMNE να ενταχθεί στη διαδικασία», σύμφωνα με τον πρώτο Πρόεδρο του Κοινοβουλίου των Σκοπίων, Στόγιαν Άντοφ. Θεωρεί ότι τώρα δημιουργείται θετικό κλίμα για μια πιθανή λύση, εκτιμώντας τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας, Γ. Παπανδρέου, ο οποίος δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί αλλαγή ταυτότητας, αλλά ενδιαφέρεται μόνο για το όνομα της χώρας.

26.10.2017: Ο Ν. Κοτζιάς απάντησε σε δημοσιογράφο σκοπιανού καναλιού, εάν η Αθήνα επιδιώκει λύση αποκλειστικά για το όνομα ή και για άλλα θέματα. Εξήγησε ότι ο συμβιβασμός ισχύει για όλο το πακέτο. Στο όνομα, τη χρήση του ονόματος, τα παράγωγά του, τη σχέση που υπάρχει με το όνομα και τα ακρωνύμια. Αυτά είναι τέσσερα θέματα. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, θα υπάρξουν και άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα, τις λέξεις που χρησιμοποιούνται, δηλαδή, η ταυτότητα και η γλώσσα. Αλλά υπάρχουν πιο περίπλοκα ζητήματα, τα οποία δεν είναι πολύ σοβαρά, αλλά είναι περίπλοκα. Για παράδειγμα, εμπορικά ονόματα, είπε.

26.10.2017: Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, συναντήθηκε με τον Ραβίνο Άντριου Μπέικερ, διευθυντή των διεθνών εβραϊκών υποθέσεων στην Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή. Ο Ραβίνος Μπέικερ υποδέχθηκε τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης να φροντίσει για όλες τις κοινότητες στη χώρα, μεταξύ αυτών και της εβραϊκής κοινότητας. Εκτίμησε ότι τέτοιες πολιτικές του πρωθυπουργού Ζάεφ και της κυβέρνησής του έχουν μεγάλη σημασία για τους Εβραίους στην περιοχή.

28.10.2017: Με πρωτοβουλία για δημοψήφισμα και συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων υπό την αιγίδα του προέδρου Προκόπη Παυλόπουλου, για το όνομα, παρουσιάσθηκε ο επικεφαλής του κόμματος "Ανεξάρτητοι Έλληνες", Πάνος Καμμένος, εταίρος του συνασπισμού στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, γράφει σλαβικό δημοσίευμα. Η δήλωση αυτή -συνεχίζει- από τον υπουργό Άμυνας Καμμένο, έρχεται σε αντίθεση με τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο οποίος είπε νωρίτερα ότι η Ελλάδα επιθυμεί μια πιθανή λύση με ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού και τη λέξη Μακεδονία.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / Ria Novosti / apenadi