Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 17 έως 23/12

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

18.12.2017: Το οργανωμένο έγκλημα, το μεταναστευτικό και η τρομοκρατία, βρέθηκαν στην ατζέντα της 1ης Τετραμερούς Συνάντησης των Αρχηγών των Αστυνομιών Ελλάδας, Αλβανίας, Σκοπίων και Βουλγαρίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο της συνάντησης, τονίστηκε η ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας των χωρών αυτών, για την αντιμετώπιση του διασυνοριακού εγκλήματος -όπως η διακίνηση ναρκωτικών, όπλων, εκρηκτικών, το λαθρεμπόριο και η παράνομη διακίνηση προσώπων- ενώ διατυπώθηκαν προτάσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

21.12.2017: Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη Γιουγκοσλαβία (ICTY) θα πάψει να υπάρχει στις 31 Δεκεμβρίου, μετά από 25 σχεδόν χρόνια λειτουργίας. Η επίσημη τελετή ολοκλήρωσης των εργασιών του δικαστηρίου πραγματοποιήθηκε στη Χάγη, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες και εκπροσώπων των χωρών με τις οποίες ασχολήθηκε το δικαστήριο. Το ICTY ιδρύθηκε στις 25 Μαΐου του 1993, από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με εντολή να εκδικάσει υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν στο χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

ΑΛΒΑΝΙΑ

18.12.2017: Η Αλβανία σχεδιάζει να προσελκύσει δημοφιλείς αλυσίδες ξενοδοχείων πέντε αστέρων με φορολογικές ελαφρύνσεις, συμπεριλαμβανομένου του φόρου κέρδους και των φόρων ακίνητης ιδιοκτησίας, για να αυξήσει τις αφίξεις πιο εύπορων τουριστών, αναφέρει το Reuters. Οι διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες ή όσες διαθέτουν ένα franchise είναι ευπρόσδεκτες, εφόσον επενδύσουν όχι λιγότερο από οκτώ εκατομμύρια ευρώ για ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων και τουλάχιστον 15 εκατομμύρια ευρώ για ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων, δήλωσε ο Elton Orozi, υπάλληλος στον τουρισμό Υπουργείο.

18.12.2017: Υπήρξε ανεπιτυχής προσπάθεια για βίαιη εισβολή στο Κοινοβούλιο, και έγινε χρήση δακρυγόνων. Τραυματίστηκαν και συνελήφθησαν πολλά άτομα, με καυγάδες μεταξύ βουλευτών και μελών της Εθνικής Φρουράς που παρενέβη πολλές φορές στην αίθουσα συνεδριάσεων. Πρόκειται για εικόνα της τεταμένης κατάστασης στην αλβανική Βουλή, ενόψει της εκλογής του νέου Γενικού Εισαγγελέα του Κράτους. Το περιστατικό στην αίθουσα κλιμακώθηκε όταν ο επικεφαλής του "Σοσιαλιστικού Κινήματος για την Ένταξη" και η σύζυγος του παλαιού προέδρου του κόμματος Ιλίρ Μέτα προέβησαν σε μια ανεπιτυχή προσπάθεια να χτυπήσουν τον Ράμα με μπότες.

19.12.2017: Υπάρχουν 6 επικεφαλής κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι διαφωνούν με τη γραμμή που ακολουθούν τόσο το "Δημοκρατικό Κόμμα" - PD, όσο και το "Σοσιαλιστικό Κίνημα για Ενσωμάτωση" - LSI. Πριν από δύο ημέρες οι επικεφαλής Μπαμίρ Τόπι, Ντασαμίρ Σέσι, Μπεν Μπλούσι, Ναρντ Ντόκα, Αγκρόν Ντούκα και ο Βαγγέλης Ντούλε βρέθηκαν και συζήτησαν ενδεχομένως τη δημιουργία ενός τρίτου πόλου. Οι έξι αρχηγοί των κομμάτων φαίνεται ότι δεν συμφωνούν με τη σκληρή γραμμή αντιπολίτευσης που ακολουθεί το Δημοκρατικό Κόμμα.

19.12.2017: Η πολιτική έκφραση των Αλβανοτσάμηδων, το "Κόμμα Δικαιοσύνης, Ενσωμάτωσης και Ενότητας" - PDIU, αντέδρασε έντονα στο θέμα των ελληνικών στρατιωτικών νεκροταφείων που συμφωνήθηκε μεταξύ των Τιράνων και της Αθήνας. Το κόμμα των Αλβανοτσάμηδων με δελτίο τύπου αναφέρει ότι παρακολουθεί με ανησυχία τις τελευταίες εξελίξεις: «Εμείς δεν πολεμάμε του νεκρούς, αλλά οι νεκροί δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από τους ζώντες για να ικανοποιήσουν εδαφικές απαιτήσεις και να νομιμοποιήσουν σοβινιστικές διεκδικήσεις».

19.12.2017: Έξω από την αλβανική Βουλή σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και Αστυνομίας, ενώ ο Πρόεδρος του "Δημοκρατικού Κόμματος" της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λουλζίμ Μπάσα, δήλωσε ότι οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να πάρουν στα χέρια τις τύχες τους, διότι η κυβέρνηση παραβιάζει το Σύνταγμα. Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική αλβανική εφημερίδα ΤΕΜΑ, τη στιγμή που ο Λουλζίμ Μπάσα προετοιμάζονταν να μιλήσει στο πλήθος που διαδήλωνε και ενδεχομένως θα εισέβαλε στην αίθουσα της Βουλής, έλαβε ένα τηλεφώνημα που ανέκοψε τη φόρα του ιδίου και των διαδηλωτών. Η εφημερίδα υπαινίσσεται ότι το τηλεφώνημα ήταν από την Πρεσβεία των ΗΠΑ.

20.12.2017: Ο ΥΠΕΞ Ν. Μπουσάτι ζητς την κατάργηση της εμπόλεμης κατάστασης με την Ελλάδα: «Είναι σημαντικό να καταργηθεί η εμπόλεμος κατάσταση, η οποία θα ωθήσει να παραχθούν όλα τα θετικά αποτελέσματα και να υλοποιηθούν. Πιστεύω ακράδαντα ότι η κατάργηση της εμπόλεμης κατάστασης, θα προσφέρει όχι μόνο πολιτικά και ψυχολογικά αποτελέσματα στις σχέσεις μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας αλλά και νομικές συνέπειες στην αποδοχή των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας. [σ.σ. Οι συνέπειες στην ιδιοκτησία θα είναι η αναγνώριση δικαιωμάτων στην Θεσπρωτία από τους Αλβανοτσάμηδες, που διεκδικούν 10 δισ. ευρώ]

21.12.2017: Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε σχέδιο ψηφίσματος κατά της απόφασης των ΗΠΑ, οι οποίες πριν από λίγες εβδομάδες κήρυξαν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του ισραηλινού κράτους. Η απόφαση του Τραμπ ήταν ανεπιτυχής στον ΟΗΕ και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, 128 μέλη ψήφισαν κατά των ΗΠΑ, 9 υπέρ και 35 απείχαν. Μεταξύ των χωρών που ψήφισαν κατά των ΗΠΑ είναι και η Αλβανία.

21.12.2017: Πέντε πρεσβευτές χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Τίρανα [Γερμανίας, Γαλλίας, Αυστρίας, Ιταλίας και Ελλάδας], συνεδρίασαν στην έδρα του Δημοκρατικού Κόμματος, με τον επικεφαλής Λουλζίμ Μπάσα. Ο Μπάσα ενημέρωσε τους πρέσβεις για τη μεγάλη ανησυχία του εξαιτίας της κατάλυσης του δικαστικού συστήματος από τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα. Τόνισε ότι η αντιπολίτευση δεν θα σταματήσει τις δραστηριότητες της και ότι πρόκειται να  ξεκινήσει από τον Ιανουάριο κύμα διαδηλώσεων, επειδή ο πρωθυπουργός έχει καταστρέψει την πολιτική διαδικασία και προκαλεί μια αποσταθεροποιητική κρίση στη χώρα.

22.12.2017: «Ο διάδοχος μου στο πηδάλιο της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας θα είναι Αλβανός», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος σε συνέντευξή του.  «Αυτό είναι σαφές. Εγώ είμαι εδώ πολλά χρόνια. Φαντάζεστε να είχαμε εμείς αυτήν την κατάσταση, θα δεχόμασταν για πολλά χρόνια κάποιος από τη Βουλγαρία ή από τη Σερβία να είναι επικεφαλής της Εκκλησίας μας; Όχι. Το βρίσκω λογικό, ο διάδοχός μου να είναι Αλβανός. Δεν πήγαμε εκεί για να δημιουργήσουμε μια αποικία. Πήγαμε να δημιουργήσουμε μια αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας», δήλωσε.

22.12.2017: Η πρόεδρος του "Σοσιαλιστικού Κινήματος για Ενσωμάτωση", Μόνικα Κρουεμάδι, εξαπέλυσε επίθεση κατά του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, κατηγορώντας τον ότι ταξιδεύει σε περίεργα μέρη για να κάνει ξέπλυμα χρήματος. Ανέφερε ότι ο Έντι Ράμα χρησιμοποίησε για τον σκοπό αυτόν την ποδοσφαιρική ομάδα "Παρτιζάν" και με στοιχήματα που παίζει εκτός Αλβανίας προσπαθεί να ξεπλύνει χρήματα τόσο στο Κατάρ και Μαρόκο, όσο και στην Αμερική.  Υπενθυμίζεται, γράφει το δημοσίευμα, ότι γενικός διευθυντής της Παρτιζάν είναι ο αδελφός του Έντι Ράμα, ο  Όλσι Ράμα, ενώ η Παρτιζάν ανήκει στο φίλο του πρωθυπουργού, τον επιχειρηματία Γκαζ Ντέμι.

23.12.2017: Ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σχετικά με την ψήφο της Αλβανίας στα Ηνωμένα Έθνη για το ψήφισμα κατά της πρότασής του να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
«Αγαπητέ πρόεδρε Τραμπ, Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατη λύπη μου για την ψήφο της Αλβανίας χθες στον ΟΗΕ ενάντια στον μεγάλο σύμμαχό μας και φίλο μας, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η ψηφοφορία αυτή ελήφθη χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αλβανίας, ούτε με το Κοινοβούλιο της Αλβανίας και δεν αντικατοπτρίζει της στάση και τη βούληση του αλβανικού λαού και έθνους που δεν ξεχνά και δεν θα ξεχάσει ποτέ την υποστήριξη των ΗΠΑ στις πιο δύσκολες στιγμές της ύπαρξής του».

23.12.2017: Στα Τίρανα, πολίτες απέδωσαν φόρο τιμής στον 23χρονο νεαρό Φλόρενς Μπεκίρι, ο οποίος πέθανε στη Γαλλία, έπειτα από βιαιοπραγίες εναντίον του στη φυλακή. Οι πολίτες κρατούσαν φωτογραφία του νεαρού Αλβανού και άναψαν κεριά μπροστά από το πρωθυπουργικό γραφείο, διαμαρτυρόμενη για την αδιαφορία των κρατικών θεσμών, που δεν αντέδρασαν καθόλου, εκτός από την αλβανική πρεσβεία στο Παρίσι.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

18.12.2017: Η Βουλγαρία φαίνεται ότι προστίθεται στον κατάλογο των χωρών που ξεψαχνίζουν τους Έλληνες που προσγειώνονται στο έδαφός τους. Η γειτονική χώρα είναι βέβαια εκτός Σένγκεν, όμως μέχρι πρότινος οι Έλληνες περνούσαν με τυπική επίδειξη του διαβατηρίου ή της ταυτότητάς τους. Τα πράγματα άλλαξαν και μετά τους Γερμανούς, τους Ιταλούς, τους Βέλγους, τους Αυστριακούς και τους Ελβετούς, πλέον και οι Βούλγαροι κοιτάζουν και ξανακοιτάζουν τα πιστοποιητικά έγγραφα των Ελλήνων επιβατών προκειμένου να εμποδίσουν την είσοδο λαθρομεταναστών.

21.12.2017: Ο αρχιεπίσκοπος της μη αναγνωρισμένης Εκκλησίας των Σκοπίων, Στέφανος, συναντήθηκε στη Σόφια με τον Βούλγαρο Πατριάρχη Νεόφυτο, πρώτη φορά μετά την αποστολή της επιστολής του με την οποία ζητούσε η σκοπιανή Εκκλησία από τη Βουλγαρική Εκκλησία να γίνει μητέρα εκκλησία. Ο Στέφανος ευχαρίστησε όλους στη Βουλγαρία που υποστήριξαν το αίτημα. «Η επιστολή που εστάλη στο βουλγαρικό Πατριαρχείο για να γίνει για την εκκλησία μας η μητέρα Εκκλησία, εγκρίθηκε ομόφωνα από την Ιερά Σύνοδο. Κάποιοι μπορεί να έχουν τη δική τους άποψη, αλλά είναι σημαντική η απόφαση της πλειοψηφίας», δήλωσε.

21.12.2017: Η ουκρανική εταιρία Ukrinmash παρενέβη για να ανατρέψει την απόφαση της βουλγαρικής κυβέρνησης να αναθέσει στη ρωσική εταιρία Russian Aircraft Corporation MiG την αναβάθμιση 15 βουλγαρικών μαχητικών αεροσκαφών MiG-29. Ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Κράζιμιρ Καρακατσάνοφ, κατηγορεί την ουκρανική εταιρία για "απόπειρα σαμποτάζ". Ο υπουργός ανέφερε ότι θα αναζητηθούν τα κίνητρα της εταιρίας, εάν είναι πολιτικά, οικονομικά, ή απλά αντίδραση στην απόφαση της Βουλγαρίας να μη εργαστεί για το πρόγραμμα διά μεσαζόντων.
Η πραγματικότητα μπορεί να περιλαμβάνει λίγο απ’ όλα εκ των ανωτέρω, όμως θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, ότι το όλο πρόβλημα έχει και τη γεωπολιτική του διάσταση, με τη Βουλγαρία που είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, να επιλέγει ρωσική κρατική εταιρία για το πρόγραμμα.

22.12.2017: Στις αρχές του νέου έτους θα ψηφισθεί ο νόμος περί της εθελοντικής στρατιωτικής θητείας, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ. Αγόρια και τα κορίτσια 18 ετών και άνω, που θέλουν να υπηρετήσουν εθελοντικά, θα μπορούν να το κάνουν. Θα εκπαιδεύονται σε στρατιωτικές γνώσεις και δεξιότητες χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα γίνουν επαγγελματίες στρατιώτες.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

18.12.2017: Ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος δεν αποκλείει τη δυνατότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την επιλογή των Ρουμάνων μεταξύ της δημοκρατίας και της μοναρχίας. «Πρέπει να το συζητήσουμε, από όσα έχουμε δει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός υποστηρικτών (της μοναρχίας), ίσως ένα σχέδιο δημοψηφίσματος θα ήταν δυνατόν», δήλωσε ο εκτελεστικός πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SDP) Νικολάε Μπανταλάου, σύμφωνα με τη ρουμανική ιστοσελίδα "gandul.info" την οποία επικαλείται το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων BTA.

23.12.2017: Στο Διασυνοριακό Κέντρο Οινολογίας και Αμπελουργίας "Βεράντες του Δούναβη", κοντά στο εργοστάσιο οινοποιίας "Oѕtrаvіt" στη Ρουμανία, κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία, πραγματοποιήθηκε διεθνές σεμινάριο το οποίο παρακολούθησαν αμπελουργοί των δυο κρατών, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τα ευρωπαϊκά ταμεία με κοινό πρόγραμμα Βουλγαρίας-Ρουμανίας. Στο σεμινάριο δόθηκε, εκ νέου, προσοχή στην ιδέα της αναβίωσης και ανάπτυξης παλιών τοπικών ποικιλιών που είναι χαρακτηριστικές για την περιοχή. Στους συμμετέχοντες παρουσιάστηκε μια αρχαία θρακική ποικιλία που έχει διατηρηθεί και εκσυγχρονιστεί από τους Ρουμάνους, για να καλλιεργηθεί στις περιοχές κοντά στη Συλίστρα.

23.12.2017: Η Βουλή της Ρουμανίας έχει θέσει υπό αυστηρό κυβερνητικό έλεγχο, 100 περίπου κρατικές επιχειρήσεις, αντικαθιστώντας την επιλογή της ηγεσίας τους μέσω διαγωνισμών, την οποία αντικαθιστά με τον άμεσο διορισμό. Οι εισαγωγείς του νομοσχέδιου αιτιολόγησαν την πρότασή τους αναφερόμενοι στις "δυσκίνητες" και χρονοβόρες διαδικασίες στον διορισμό των διοικήσεων των κρατικών επιχειρήσεων. Οι επικριτές εξέφρασαν την ανησυχία τους, υποστηρίζοντας ότι ο νέος κανόνας επιτρέπει τον διορισμό κομματικών αντί για ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες.

ΣΕΡΒΙΑ

19.12.2017: «Πετύχαμε κάποιο είδος συμφωνίας με τη Ρωσία για την περίπτωση που οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου ζητήσουν τη διεύρυνση της σύνθεσης των μελών στον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας με τη συμμετοχή των Αμερικανών. Ρώτησα τον κ. Πούτιν εάν μπορούμε να ζητήσουμε τη συμμετοχή και της Ρωσίας και μου απάντησε καταφατικά», ανέφερε ο Βούτσιτς, ολοκληρώνοντας τις επαφές του στη Μόσχα.

21.12.2017: Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν είπε πως «υψηλός βαθμός στρατιωτικής συνεργασίας» μεταξύ των δύο χωρών συμφωνήθηκε ανάμεσα στον Ρώσο και τον Σέρβο πρόεδρο. Ο Βούλιν είπε ότι η Σερβία θέλει να αγοράσει έξι ελικόπτερα ΜΙ-17 καθώς επίσης και να εγκαταστήσει μια βάση συντήρησης για τα ελικόπτερα που επί της ουσίας θα δώσει την δυνατότητα σε Ρώσους στρατιωτικούς να βρίσκονται στην περιοχή. Η Σερβία έλαβε έξι μαχητικά MiG-29 και την υπόσχεση για 30 τεθωρακισμένα άρματα και 30 θωρακισμένα οχήματα. Συζητά την προμήθεια αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων Buk-M1 και Buk-M2 και διαπραγματεύεται την παράδοση επιπλέον έξι μαχητικών MiG-29 και πιθανόν S-300 από την Λευκορωσία.

ΣΚΟΠΙΑ

17.12.2017: Τη δραστηριοποίηση των θεσμικών οργάνων για την προστασία των εργαζομένων του σεξ και τα ανθρώπινα δικαιώματά τους από το στιγματισμό και τις διακρίσεις, ζήτησαν οι ιερόδουλες των Σκοπίων. Η διαμαρτυρία των ιερόδουλων πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της πόλης των Σκοπίων, για δέκατη συνεχή χρονιά. Εκπρόσωποι της "Πρωτοβουλίας των Πολιτών" ανέφεραν ότι η χώρα έχει γύρω στις 5.000 ιερόδουλες, οι οποίες εκτίθενται στη βία, όχι μόνο από τους διάφορους πελάτες ή μαστροπούς, αλλά και από την ίδια την Αστυνομία από την οποία ζητούν προστασία.

17.12.2017: «Η Εκκλησία που θα μας βοηθήσει, θα είναι αδελφή Εκκλησία και όχι μητέρα, επειδή η εκκλησία μας είναι παλαιότερη και έχει ρίζες στον Απόστολο Παύλο», είπε ο επίσκοπος Πέταρ, Πρέσπας και Πελαγονίας, σε αντίδραση της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που θέλει να είναι η μητέρα εκκλησία της λεγόμενης "Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας" των Σκοπίων.

18.12.2017: Βρόμικα παιχνίδιια των Σκοπιανών εις βάρος μας. Ο αρχισυντάκτης της σκοπιανής εφημερίδας Nova Makedonija, Αλεξάνταρ Ντίμκοφσκι, προσπαθεί να εμφανίσει ως στριμωγμένη την Ελλάδα στο ζήτημα της ονομασίας. Σε μακροσκελές άρθρο του γράφει ότι οι ΗΠΑ δήθεν έχουν στείλει "τελεσίγραφο" στην Αθήνα. Καλλιεργεί την αίσθηση ότι οι πύλες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτές και τους περιμένουν και το μόνο που τους εμποδίζει είναι το ονοματολογικό.
Η πραγματικότητα όμως λέει ότι ακόμα και εάν βρεθεί λύση στο όνομα, η ΕΕ θα αργήσει πολλά χρόνια για αυτούς. Τα Σκόπια, ενώ έχουν τεράστια εσωτερικά προβλήματα κοινωνικής συνοχής και διαφθοράς, νομίζουν ότι εάν γίνουν μέλος της ΕΕ θα τους λυθούν δια μαγείας όλα τα προβλήματα.

19.12.2017: Η Βουλγάρα αντιπρόεδρος, Ηλιάνα Γιότοβα, δήλωσε ότι πάνω από 70 χιλιάδες πολίτες των Σκοπίων που έβγαλαν βουλγαρικά διαβατήρια είναι Βούλγαροι. Ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμίτροφ, απάντηε: «Η λύση, πραγματικά, που απασχολεί τους πολίτες μας, οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση για διαβατήρια άλλων χωρών είναι η αύξηση της ελκυστικότητας του διαβατηρίου της πΓΔΜ. Έτσι, η πραγματική και μακροπρόθεσμη λύση που θα αντιμετωπίσει την πρόκληση αυτή είναι να γίνει το κράτος μας μέλος της ΕΕ και να έχει ευρωπαϊκό διαβατήριο ως κράτος μέλος».

19.12.2017: Ο Ούγγρος ΥΠΕΞ, Πέτερ Σιγιάρτο, δήλωσε από τα Σκόπια, ότι η ένταξη των Σκοπίων και των άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι ένα από τα δύο απαραίτητα βήματα για την επίτευξη διαρκούς ασφάλειας στην Ευρώπη. Ανακοίνωσε και ότι παρατείνεται η παραμονή της ουγγρικής Αστυνομίας για τη φύλαξη των συνόρων των Σκοπίων με την Ελλάδα προκειμένου να γίνεται καλύτερη διαχείριση της μεταναστευτικής ροής, η οποία δεν σταμάτησε εντελώς.

19.12.2017: Ο πρώην πανεπιστημιακός, πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκι Ιβάνοφ, φέρεται να δήλωσε προκλητικά πως η ονομασία «Μακεδονία» έχει… ινδική προέλευση και καθιερώθηκε κατά τη ρωμαϊκή εποχή. Την αποκάλυψη της "κοτσάνας" Ιβάνοφ, έκανε περιχαρής ο Ινδός Πρέσβης στη Βραζιλία Αμπχάι Κουμάρ, ο οποίος έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τwitter: «Είχα την ευκαιρία να συναντήσω τον Δρ Γκιόργκι Ιβάνοφ, Πρόεδρο της "Μακεδονίας" στην τελετή έναρξης της "μακεδονικής" Πρεσβείας στη Μπραζίλια. Ο ίδιος μου είπε το ενδιαφέρον πως η λέξη "Μακεδονία" προέρχεται από την Ινδία. Από τις λέξεις "Maa" "κι" "Duniya" απ’ όπου οι Ρωμαίοι άρχισαν να αποκαλούν "Μακεδονία" έπειτα».

20.12.2017: Ο σλαβικός Τύπος αναδημοσιεύει τουίτ της Ντόρας Μπακογιάννη: «Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 2004 έως το 2009, δύο φορές αποδέχθηκε ένα σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων».

20.12.2017: Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, τόνισε ότι το όποιο όνομα συμφωνηθεί με την Ελλάδα θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Σχολιάζοντας τη δήλωση του Αλβανού Προέδρου της σκοπιανής Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, ότι το Κοινοβούλιο έχει τη νομιμοποίηση να αποφασίσει για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας αντί το θέμα αυτό να πάει σε δημοψήφισμα, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι η φύση του θέματος της ονομασίας είναι τέτοια, που δεν μπορεί να λυθεί χωρίς τους πολίτες, ενώ πρόσθεσε πως η διεξαγωγή δημοψηφίσματος συνιστά προεκλογική υπόσχεση όλων των μεγάλων πολιτικών κομμάτων της χώρας.

21.12.2017: Σλαβικό δημοσίευμα παρουσιάζει τις θέσεις του πρώην υφυπουργού Εσωτερικών Νίκου Μπίστη και σημειώνει  τη σκέψη του ότι «ο ισχυρισμός ότι η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική είναι γεωγραφικά παράλογος» και ενθαρρύνει τον εθνικισμό στο βόρειο γείτονα της Ελλάδας, και ότι η εξασθένιση αυτής της θέσης δίνει κίνηση προς μια λύση.  Σύμφωνα με τον Μπίστη, καταλήγει το δημοσίευμα, «είναι προφανές ότι γίνεται μεγάλη πολιτική και ψυχολογική προετοιμασία στον επερχόμενο συμβιβασμό».

21.12.2017: Εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε σχολεία επιχειρήσεων υποστήριξης ειρηνευτικών αποστολών και φυσιολογίας πτήσεων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων για το 2018, το οποίο υπεγράφη στα Σκόπια. Το πρόγραμμα, από ελληνικής πλευράς υπέγραψε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ, ταξίαρχος Μιλτιάδης Γρυλλάκης και από την πλευρά των Σκοπιανών, ο διευθυντής του Τμήματος Διεθνούς Συνεργασίας του υπουργείου Άμυνας της χώρας, συνταγματάρχης Marjan Jachevs.

22.12.2017: Το σκοπιανό κοινοβούλιο ψήφισε με 60 ψήφους υπέρ, κατά την 26η Σύνοδο, τη διατήρηση της κατάστασης κρίσης στα νότια σύνορα της χώρας. Σύμφωνα με την απόφαση, επεκτάθηκε η προθεσμία για την κατάσταση κρίσης μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2018, λόγω του αυξημένου όγκου εισόδου και διαμετακόμισης των μεταναστών σε όλη την επικράτεια της χώρας.

22.12.2017: Ο νέος υπουργός Οικονομίας, Ντράγκαν Τεβντόφσκι, από το βήμα του Κοινοβουλίου, εξήγησε ότι η χώρα θα πρέπει να δανεισθεί στο εξωτερικό για να εξοφλήσει παλαιά χρέη. Σύμφωνα με τον ίδιο, το κράτος το 2018 θα πρέπει να δανεισθεί 40,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο υπουργός Οικονομίας διευκρίνισε ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση ευρωομολόγου, αλλά και με δανεισμό στην εγχώρια αγορά κρατικών τίτλων.

22.12.2017:  Σκόπια βρίσκεται ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία της προστασίας και της χρήσης της τουρκικής γλώσσας. «Η Τουρκία συνεχίζει τις δραστηριότητες για την προστασία της τουρκικής γλώσσας όχι μόνο στα Βαλκάνια αλλά σε όλο τον κόσμο», παριστάμενος σε τελετή με αφορμή την "Γιορτή Εκπαίδευσης στα Τουρκικά" που διοργάνωσε η Κοινωνία των Πολιτών με την TİKA. Δηλαδή Σόρος και ΜΙΤ].

Η γλώσσα είναι το κύριο στοιχείο για την προστασία της ακεραιότητας ενός έθνους, είπε και πρόσθεσε: «Αν δεν προστατεύσεις τη γλώσσα δεν μπορείς να προστατεύσεις ούτε τον πολιτισμό, ούτε τις παραδόσεις ούτε και τις υπόλοιπες ιδιότητες».

23.12.2017: Ο Ζάεφ τόνισε πως η χώρα του είναι έτοιμη να αφήσει στην άκρη τις αξιώσεις της για την καταγωγή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αναλυτικά ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων στη συνέντευξή του υπογράμμισε: «Αφήνω στην άκρη τις αξιώσεις της χώρας σύμφωνα με τις οποίες είμαστε οι μοναδικοί κληρονόμοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η ιστορία δεν ανήκει μόνο σε εμάς, αλλά επίσης και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες».

23.12.2017: Ο Μίτσκοσκι, 40 ετών, διαδέχεται στην ηγεσία του VMRO-DPMNE τον Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος πριν από δύο εβδομάδες παραιτήθηκε από αρχηγός του κόμματος. Το συνέδριο του VMRO-DPMNE κύλησε σε βαριά ατμόσφαιρα, καθώς αρκετά ηγετικά στελέχη του κόμματος, όπως οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Πόποσκι και Αντόνιο Μιλόσοσκι, καθώς και άλλα γνωστά στελέχη και πρώην υπουργοί δεν συμμετείχαν σε αυτό, καταγγέλλοντας μηχανορραφίες από τη μεριά του Γκρούεφσκι με σκοπό να προωθηθεί στην ηγεσία του κόμματος ο Μίτσκοσκι.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / Ria Novosti / apenadi