Skip to main content

Βαλκανικό Ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 16 έως 22 Ιουλίου

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες

16.7.2017: Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ), προβλέπει να εξασφαλίσει, μέσα στην επόμενη τριετία, το επιπλέον ποσόν των 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για έργα υποδομής στα Δυτικά Βαλκάνια, τα μισά από τα οποία θα κατευθυνθούν στη Σερβία. Την ανακοίνωση αυτή έκανε στο πρακτορείο Tкnјug η Διευθύντρια της Γραμματείας της ΕΤΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια Ντούμπραβκα Νέγκρε. Τα κεφάλαια θα διατεθούν κυρίως για έργα οδικών και σιδηροδρομικών υποδομών.

20.7.2017: Με την συμμετοχή περισσοτέρων από 25.000 στρατιωτών από 22 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, διεξάγεται ταυτόχρονα στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και την Ρουμανία η μεγάλης κλίμακας πολυεθνική άσκηση Saber Guardian 17 με τεθωρακισμένα άρματα και μεταφοράς προσωπικού, καθώς και ελικόπτερα.
Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που άρματα μάχης του ΕΣ μεταβαίνουν στο εξωτερικό για να συμμετάσχουν σε άσκηση, εκτελώντας βολές με πραγματικά πυρά, μετά από σχεδόν 20 χρόνια. Τελευταία συμμετοχή αρμάτων μάχης στο εξωτερικό καταγράφηκε στη Νότια Σαρδηνία στο πλαίσιο της άσκησης Destined Glory ’96.

22.7.2017: Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου "East West" που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, Κέμαρον Μούντερ, πιστεύει ότι τα Βαλκάνια τα τελευταία χρόνια δεν είναι πλέον στο επίκεντρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο επικεφαλής της αμερικανικής "δεξαμενής σκέψης", ισχυρίζεται ωστόσο, ότι υπάρχουν θέματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπισθούν καθώς η προσοχή του εστιάζεται στη Σερβία. Η ένταξη της Σερβίας θα σημάνει τον πλήρη  έλεγχο των Βαλκανίων από τη Δύση.


ΑΛΒΑΝΙΑ

16.7.2017: Ο Έντι Ράμα, διάβασε σε ελληνικά ΜΜΕ ότι παραθερίζει στην Πάργα και αντέδρασε, γράφοντας στην σελίδα του στο Facebook: «Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, λένε ότι είμαι διακοπές στην Ελλάδα. Είμαι σε διακοπές. Τις κάνω μόνο στην Αλβανία. Αυτό θα είναι ωραίο (να κάνουν) και οι υπουργοί».

17.7.2017: Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, αναμένεται να επισκεφθεί την Αλβανία κατά τις επόμενες ημέρες, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Σκοπίων, Μίλε Μποσινιακόφσκι: «Κύρια προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας και των σχέσεων καλής γειτονίας», είπε. Μετά από τα Τίρανα, ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων, αναμένεται επίσης να επισκεφθεί το Κοσσυφοπέδιο μετά από πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών, Ενβέρ Χοτζάι.

19.7.2017: Η "Gazeta Shqiptare" δημοσίευσε μερικές φωτογραφίες την περασμένη εβδομάδα από ένα πολυτελές ξενοδοχείο της Πάργας, στην ελληνική ακτή. Σε αυτές παρουσιαζόταν ένα άτομο που είχε μεγάλη ομοιότητα με τον Έντι Ράμα καθώς και με τη σύζυγό του και την κόρη του. «Το πιο πιθανό», σημειώνεται, «είναι ότι κάποιος Αλβανός υπάλληλος του ξενοδοχείου παραπλανήθηκε και αυτό έφθασε στα αφτιά των δημοσιογράφων. Αλλά και οι φωτογραφίες δείχνουν ένα άτομο σαν τον Ράμα, αλλά δεν είναι  και τόσο …γλόμπος!», γράφει.

20.7.2017: Μετά από αίτημα της αλβανικής κυβέρνησης για βοήθεια στην κατάσβεση των πολλών πυρκαγιών που πλήττουν την χώρα, δύο ελικόπτερα έφθασαν, ένα από την Ελλάδα και ένα από το ΝΑΤΟ, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας, Ντριτάν Ντεμιράι. Κατά τις τελευταίες 24 ώρες έχουν εκδηλωθεί 12 νέες πυρκαγιές στην περιοχή της Σκόδρας, των Τιράνων, του Δυρραχίου, του Ελμπασάν και της Φίερ. Οι πυρκαγιές είναι σε δυσπρόσιτες περιοχές και η πρόσβαση γίνεται μόνο από αέρος.

20.7.2017: Ένας Έλληνας πολίτης τραυματίστηκε σοβαρά, χωρίς ευτυχώς να κινδυνεύει η ζωή του, από χτυπήματα με λοστούς, στο χωριό Πρέζε της περιφέρειας των Τιράνων. Το περιστατικό συνέβη στις 18 Ιουλίου, αλλά κρατήθηκε μυστικό. Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, ταξίδευε με το αυτοκίνητό του, όταν τον σταμάτησαν άγνωστα άτομα και ξυλοκοπήθηκε. Αρχικά οι δράστες του ζήτησαν να κατέβει από το όχημά του και μετά άρχισαν να τον χτυπάνε με λοστούς. Στη συνέχεια έψαξαν προσεκτικά το αυτοκίνητό του.

20.7.2017: Συνεργασία της Αλβανικής Αστυνομίας με την Αστυνομική Διεύθυνση της Σκοπίων, λόγω αυξημένου ρεύματος Σκοπιανών τουριστών στην Αλβανία. Τα ΜΜΕ της Αλβανίας αναφέρουν ότι οι αστυνομικές δυνάμεις των Σκοπίων έχουν φτάσει μέχρι τα παράλια του Ιονίου και τους Αγίους Σαράντα. Η αστυνομία των Σκοπίων έχει διασφαλίσει για τους άνδρες της και δικαιώματα πέραν των οδικών αξόνων. Μπορούν πλέον να ελέγχουν τη δημόσια τάξη στα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και τους οικισμούς που νοικιάζουν υπήκοοι αυτής της χώρας για διακοπές. Επίσης δύνανται να εκτελούν περιπολίες και τις νυκτερινές ώρες. Προφανώς προϋποθέτουν όλα αυτά ότι έχουν μεταφέρει και τον ανάλογο οπλισμό καθώς επίσης και τα αυτοκίνητα περιπολίας.

20.7.2017: Ολοκληρώθηκε η έρευνα για τον 52χρονο Έλληνα που είχε συλληφθεί για την "ύποπτη συσκευή κατασκοπείας" τον περασμένο Μάιο στο αεροδρόμιο των Τιράνων. Ο εισαγγελέας διέταξε να αφεθεί ελεύθερος ο κατηγορούμενος γιατί αποδείχτηκε από την έρευνα ότι ο 52χρόνος δεν γνώριζε την λειτουργία της συγκεκριμένης συσκευής.

22.7.2017: Μονάδες της γαλλικής Αστυνομίας θα βοηθούν, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, τους Αλβανούς ομολόγους τους στον έλεγχο των συνοριακών διαβάσεων, προκειμένου να αποφευχθούν περιπτώσεις παραβίασης των κανόνων της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών στο χώρο Σένγκεν. Σκοπός είναι να διακόπτουν τα ταξίδια των ασυνόδευτων παιδιών και να μειώσουν τον αριθμό των ενήλικων Αλβανών πολιτών που ταξιδεύουν στη Γαλλία προκειμένου να ζητήσουν άσυλο, δύο φαινόμενα που απασχολούν εδώ και χρόνια τις γαλλικές αρχές.

22.7.2017: Μέλη του αλβανικού ακροδεξιού ανθελληνικού κόμματος, του Ταχίρ Βέλιου, έσβησαν συνθήματα της εθνικής ελληνικής μειονότητας και μουτζούρωσαν τις ζωγραφισμένες ελληνικές σημαίες σε διάφορα σημεία της Χιμάρας.


ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

16.7.2017: Σοβαρή μείωση της ανεργίας στη Βουλγαρία, σημειώθηκε στη διάρκεια ενός έτους σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Απασχόλησης της χώρας.     Συγκεκριμένα τον Ιούνιο καταγράφηκαν 224 χιλιάδες άνεργοι, αριθμός μικρότερος κατά 10 χιλιάδες από ό,τι το Μάιο και 50 χιλιάδες από ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι.   Αυτό σημαίνει ότι η ανεργία μειώθηκε κατά 1,6 % και έφθασε σε όλη τη βουλγαρική επικράτεια στο 6,8 %.

17.7.2017: Η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν, η SOCAR, εξετάζει το ενδεχόμενο να στέλνει με πλοία φυσικό αέριο στη Βουλγαρία και να το μεταφέρει από εκεί σε άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ανακοίνωσε η βουλγαρική κυβέρνηση. Οι δύο πλευρές έχουν ήδη συμφωνήσει να εφοδιάζει το Αζερμπαϊτζάν τη Βουλγαρία με 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο, αρχής γενομένης το 2020.  Η Βουλγαρία, που σήμερα αγοράζει το 95% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί από τη ρωσική Gazprom, σχεδιάζει να κατασκευάσει έναν κόμβο στο λιμάνι της Βάρνας, στη Μαύρη Θάλασσα, για να προσελκύσει το αζέρικο και το ρωσικό φυσικό αέριο.

18.7.2017: Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, ζήτησε την επίτευξη ισορροπίας στα κονδύλια που διατίθενται για τον εκσυγχρονισμό του βουλγαρικού στρατού και την απόκτηση νέου εξοπλισμού, και την ενθάρρυνση του προσωπικού. Η Βουλγαρία, δήλωσε σε δημοσιογράφους, έχει καθυστερήσει στον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών της, ιδιαίτερα σε σύγκριση με τους συμμάχους της στην περιοχή, οι οποίοι από καιρό χορηγούν το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα.

18.7.2017: Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι περιμένει απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θα επιτρέψει να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την άμεση σύνδεση σωλήνων αερίου στη Βουλγαρία από τη Ρωσία, για να μη εξαρτάται ολόκληρη η περιοχή από την Τουρκία. Πιστεύει ότι αυτό θα συμβεί, λόγω των τεταμένων σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας. (Μόνο που λησμονεί, ότι τον πρώτο λόγο τον έχουν οι ΗΠΑ)

20.7.2017:  Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Αικατερίνα Ζαχαρίεβα, δήλωσε ότι «Το κείμενο συμφωνίας για τις σχέσεις καλής γειτονίας με τα Σκόπια έχει ολοκληρωθεί και η βουλγαρική πλευρά δεν έχει πρόθεση να πραγματοποιήσει νέες διαπραγματεύσεις. Πρόσθεσε ότι η συμφωνία θα υπογραφεί στις γλώσσες που καθορίζουν τα συντάγματα των δύο χωρών.
Η Ζαχαρίεβα, ρωτήθηκε για τις απαιτήσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης της πΓΔΜ, για αναγνώριση "μακεδονικής" μειονότητας  στη Βουλγαρία, απάντησε ότι οι Αρχές της Σόφιας δεν θα διαπραγματευθούν με τα κόμματα αλλά με την κυβέρνηση. «Τα Σκόπια θα πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν συνεχίσουν την απομόνωση για άλλα 11 χρόνια από τους γείτονες και τον κόσμο ή θέλουν να έχουν μια ανάπτυξη και ευρωπαϊκή προοπτική», είπε.

21.7.2017: Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσει ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος της Βουλγαρίας, ο οποίος εκβίασε έναν έμπορο από το Ντόμπριτς και του απέσπασε τέσσερις τόνους... αλλαντικά, που υποτίθεται ότι προορίζονταν για τον πρωθυπουργό της χώρας. Σύμφωνα με τις Αρχές, ο Μαρτίνοφ ασκούσε επίσης πιέσεις στον εισαγγελέα του Ντόμπριτς και σε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της αστυνομίας της πόλης, για να του δείχνουν εύνοια απέναντι σε άλλους επιχειρηματίες.


ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

20.7.2017: Ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσσυφοπεδίου Σκεντέρ Χισένι, δήλωσε ότι μέχρι το Σεπτέμβριο, η χώρα του θα λάβει την απαραίτητη υποστήριξη για να ενταχθεί στην Ιντερπόλ. Ο υπουργός τόνισε, ωστόσο, ότι η ένταξη είναι μια μεγάλη πρόκληση, διότι υπάρχει δυνατότητα να ασκηθεί βέτο από την Κίνα, τη Ρωσία και ορισμένες χώρες της Αφρικής. Για να ενταχθεί μια χώρα στην Ιντερπόλ, θα πρέπει να υποστηριχθεί από τα δύο τρίτα των μελών του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού.


ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

17.7.2017: Το Μαυροβούνιο ζήτησε τη βοήθεια άλλων χωρών στη μάχη κατά των πυρκαγιών που πλήττουν την χερσόνησο Λούστιτσα, νότια του κόλπου Κότορ, στο δυτικό τμήμα της χώρας. «Η κατάσταση στη Λούστιτσα είναι κρίσιμη. Το υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας» προκειμένου να συμβάλει στις επιχειρήσεις κατάσβεσης των πυρκαγιών, επισήμανε η κυβέρνηση σε ένα δελτίο τύπου.
Οι δημοτικές αρχές των παράκτιων πόλεων Κότορ, Τίβατ, Χέρτσεγκ Νόβι, που θα μπορούσαν να βρεθούν υπό την απειλή της φωτιάς, απηύθυναν από την πλευρά τους έκκληση στην κυβέρνηση να ζητήσει βοήθεια από γειτονικές χώρες, την Κροατία, τη Βοσνία και τη Σερβία, ώστε να στείλουν αεροσκάφη Canadair.


ΡΟΥΜΑΝΙΑ

16.7.2017: Πολεμικό σκηνικό στην Ανατολική Ευρώπη, με την άσκηση "Saber Guardian 2017" να λαμβάνει χώρα στα εδάφη της Ρουμανίας. Οι επιχειρήσεις των πολυεθνικών στρατευμάτων απέκτησαν βαρύνουσα σημασία, καθότι παρακολουθήθηκαν από τον πρόεδρο της Ρουμανίας. Ο οποίος δήλωσε: «Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ είναι ικανές να παρουσιάσουν μια δύναμη αποτροπής και το κάνουν πραγματοποιώντας ασκήσεις στην Α. Ευρώπη. Οι ασκήσεις αυτές είναι μια ζωντανή απόδειξη ότι οι στρατιώτες μας όχι μόνο είναι ικανοί να μιλούν μεταξύ τους, αλλά είναι ικανοί να πολεμούν μαζί. Τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ μπορούν σε κάθε περίπτωση να εμποδίσουν τη Ρωσία», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Klaus Iohannis.


ΣΕΡΒΙΑ

16.7.2017: Με δήλωσή του στο σερβικό πρακτορείο Tanjug ο καθηγητής στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, ο Ντάνιελ Σέρβερ, θεωρεί ότι «Ο Βούτσιτς πρέπει να ζητήσει τη στήριξη των ΗΠΑ για ένταξη στην ΕΕ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πρόθυμες να υποστηρίξουν λογικές προτάσεις για την επιτάχυνση της ένταξης στην ΕΕ, όχι μόνο για τη Σερβία, αλλά και για άλλες χώρες, ωστόσο το Βελιγράδι  με τον άλλο ή τον άλλο τρόπο πρέπει να αποδεχθεί την ανεξαρτησία του Κοσσσυφοπεδίου, πριν από την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ». Ο ίδιος θα συμπληρώσει ότι η Σερβία μπορεί να περιμένει την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ, σχετικά με την προστασία της σερβικής μειονότητας στο Κοσσυφοπέδιο.

17.7.2017: Ο υπουργός Άμυνας, Αλεξαντάρ Βούλιν, είπε ότι «Η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία έχει επιστρέψει σε πολλές χώρες, όπως στη Σουηδία. Μερικοί από εσάς έχετε πει ότι πρέπει να καταργηθεί. Είναι ένα περίπλοκο θέμα, δεν θα μπορούσα να είμαι απόλυτος σε αυτό, είναι κάτι που δεν πρέπει να απασχολεί τον υπουργό, αλλά ολόκληρη την κοινωνία», είπε ο Βούλιν.  Πρόσθεσε ότι με βάση τα στοιχεία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι σχεδόν το 100% των Σέρβων επιθυμεί να επιστρέψει η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.

17.7.2017: Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, απαντώντας στην κρατική τηλεόραση των Σκοπίων ανέφερε ότι η Σερβία αναγνωρίζει τα Σκόπια με το "συνταγματικό όνομά" τους, δηλαδή "Δημοκρατία της Μακεδονίας", παρά την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από τα Σκόπια. Το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων σημειώνει ότι η δήλωση αυτή γίνεται μερικές ημέρες μετά τη δήλωση του Σέρβου ΥΠΕΞ, Ίβιτσα Ντάτσιτς, κατά τη συνάντησή του με τον Νίκο Κοτζιά στην Αθήνα, ο οποίος αναγνώρισε ως λάθος την αναγνώριση των Σκοπίων με το "συνταγματικό όνομά" τους από τη Σερβία.

17.7.2017: Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Νεμπόισα Στεφάνοβιτς δήλωσε ότι 49 Σέρβοι πολίτες έχουν πάει να πολεμήσουν στο πλευρό της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS. «Κάποιοι έχασαν τη ζωή τους, άλλοι είναι ακόμα εκεί. Σε σύγκριση με τους πολίτες άλλων χωρών οι Σέρβοι δεν είναι πολλοί, αλλά αυτό προκαλεί ανησυχία και η έγκαιρη ανταλλαγή πληροφοριών είναι ο μόνος τρόπος για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας», δήλωσε ο Στεφάνοβιτς.

18.7.2017: Το ενδεχόμενο αγοράς πυραύλων από την Ρωσία συζητά η Σερβία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ria Novosti. Συγκεκριμένα, με δηλώσεις του ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας επί θεμάτων στρατιωτικής συνεργασίας Ντμίτρι Σουγκάγιεφ, δήλωσε ότι το Βελιγράδι επιθυμεί να ενισχυθεί με συστοιχίες πυραύλων S-300. «Αυτή τη στιγμή οι Σέρβοι εταίροι μας εκδηλώνουν ενδιαφέρον να αγοράσουν συστοιχίες S-300. Το ζήτημα εξετάζεται», δήλωσε ο Σουγκάγιεφ.

ΣΚΟΠΙΑ

16.7.2017: Στην εκδήλωση για την επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία, που έγινε στα Σκόπια, παρά τις αντιδράσεις του κοινού, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης τρεις υπουργοί και οι τρεις Αλβανοί Μουσουλμάνοι. Η τουρκική πρεσβεία είχε ανακοινώσει ότι θα παραβρεθεί και ο πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, αλλά αυτό δεν συνέβη.

17.7.2017: Ο Έλληνας ΥΠΕΞ δήλωσε στο «EurActiv» για τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων, ότι άλλαξε ρητορική, αλλά τίποτε δεν έχει αλλάξει. «Το πρόβλημα με τα Σκόπια δεν είναι ότι έχει μία ή άλλη στάση. Το πρόβλημα είναι κάτι που η ίδια η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει. Η Ευρώπη πρέπει με καλό τρόπο να διδάξει στα Σκόπια σχετικά με την έννοια του πολιτικού συμβιβασμού και την κουλτούρα της πολιτικής συναίνεσης». Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο ίδιος είπε στους φίλους του στην ΕΕ «ότι δεν πρέπει να δημιουργήσουν έναν δεύτερο Γκρούεφσκι, γιατί ο Ζάεφ έχει όλες τις προϋποθέσεις για να κατανοήσει και να ανοίξει μια πραγματική λύση».

19.7.2017: Η κυβέρνηση θα υιοθετήσει νόμο για τις γλώσσες πριν από τις δημοτικές εκλογές, είπε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, ικανοποιώντας το αλβανικό αίτημα. «Κανείς δεν πρόκειται να χάσει τίποτε, ο καθένας έχει δικαίωμα στην ισότητα, στη χώρα μας και να τη νοιώθει και δική του. Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Η κυβέρνηση θα φέρει το νομοσχέδιο πριν από τις εκλογές και εάν είμαστε έτοιμοι θα εγκριθεί από το Κοινοβούλιο».

19.7.2017: Σύλλογοι που έχουν ιδρύσει στα Σκόπια, απόγονοι των Σλάβων προσφύγων από τη Μακεδονία και του "Παιδομαζώματος", κατά την διάρκεια της ένοπλης ανταρσίας του ΚΚΕ, ζητούν από την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, να ενεργοποιήσει εκ νέου συντονιστικό όργανο, για να βοηθήσει στη διαδικασία επιστροφής των περιουσιακών στοιχείων των προγόνων τους στην Ελλάδα. (Ζητούν 10 δισ. ευρώ!)

20.7.2017: Σύμφωνα, με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, η συμφωνία "καλής γειτονίας" με τους Βουλγάρους είναι ακόμη ανοικτή και μπορεί να γίνουν ορισμένες συμπληρώσεις ή αλλαγές και από τις δύο πλευρές, ενώ οι Βούλγαροι υποστηρίζουν, ότι άλλες συζητήσεις δεν θα κάνουν.
Έντονες αντιδράσεις υπήρξαν από κόμματα και προσωπικότητες των Σκοπίων, που θεωρούν ότι η συμφωνία είναι επαίσχυντη για τη χώρα και θα χάσει ότι έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια περί "μακεδονικής" ταυτότητας και "μακεδονικής" ιστορίας. Επισημαίνουν, ότι το άρθρο περί κοινής ιστορίας των δύο χωρών, θα σημάνει την αποκοπή των ριζών της "μακεδονικής" ταυτότητας και στη συνέχεια δεν θέλει πολύ να αναγνωρισθεί ότι οι "Μακεδόνες" (των Σκοπίων) είναι ένα δημιούργημα, ένα τεχνητό έθνος.

20.7.2017: Δήλωση του Τούρκου (διπλωμάτη) βοηθού Γ.Γ. ΝΑΤΟ στα Σκόπια: «Δεν είναι ακόμη έτοιμα για ένταξη στη Συμμαχία και ότι θα λάβουν πρόσκληση για ένταξη, μόνο μετά την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας».

20.7.2017: Το σλαβικό κόμμα "Λαϊκό Κίνημα", φέρεται ενοχλημένο διότι τα ονόματα των μελών του Συμβουλίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι γραμμένα σε δύο αλφάβητα, στα λατινικά και στα κυριλλικά, κατά παράβαση του Συντάγματος που προβλέπει ότι μόνο το κυριλλικό αλφάβητο χρησιμοποιείται από τους κρατικούς φορείς. Είναι προφανές, ότι η πρόθεση του Ζάεφ να αλλάξει το Σύνταγμα και να συμπεριλάβει τα αλβανικά ως επίσημη γλώσσα, θα έχει άγνωστη κατάληξη.

22.7.20187: Καθιερωμένη είδηση κάθε Σαββατοκύριακό του καλοκαιριού. Ουρές περιμένουν στα σύνορα οι Σκοπιανοί για να εισέλθουν στην Ελλάδα με προορισμό παραθεριστικές περιοχές. Η αναμονή διαρκεί έως και μία ώρα.


Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / Ria Novosti