Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 15/1 έως 22/1

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

Συνεχίζουν να εξοπλίζουν τον αλβανικό στρατό οι ΗΠΑ έναντι της Σερβίας και των συμμάχων της στα Βαλκάνια.

Στη Βουλγαρία, με αντίποινα απειλούν οι μεταφορείς σε περίπτωση που οι Έλληνες αγρότες προχωρήσουν σε αποκλεισμούς μεθοριακών διαβάσεων στις προγραμματισμένες για τις 23 Ιανουαρίου κινητοποιήσεις τους.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός σε έκτακτο διάγγελμα που απηύθυνε, ανέφερε: «Αυτή είναι η τελευταία μας προειδοποίηση. Aν οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου επιτεθούν στο Σερβικό λαό θα επέμβουμε».

Στα Σκόπια, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νίκολα Ποπόσκι, κατηγόρησε τον Τζορτζ Σόρος, ότι παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις των Σκοπίων και ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη χώρα.

 

ΑΛΒΑΝΙΑ

16.1.2017: Αποκαλύφθηκε ότι πολλές αλβανικές ιστοσελίδες, τόσο του Κοσσυφοπεδίου, όσο Αλβανίας και Σκοπίων διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις με δήθεν δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για «υποστήριξη των αδελφών Αλβανών και ότι θα στείλει και… στρατεύματα γι’ αυτούς! Μεταξύ άλλων διαδίδουν ψευδώς, ότι ο Ερντογάν δήλωσε πως «Ο αλβανικός λαός έχει το δικαίωμα για τη δημιουργία μιας μεγάλης Αλβανίας και ότι οι αντάρτες του UCK δεν είναι μια τρομοκρατική οργάνωση, αλλά η βούληση των Αλβανών για να υπερασπιστούν τα εδάφη τους». Ο έγκυρος Τύπος έχει αποκαλύψει τις πλαστές ιστοσελίδες, που θέλουν να ανυψώσουν το φρόνημα των Αλβανών.

16.1.2017: Ο πρόεδρος του κόμματος των Αλβανοτσάμηδων, Σπετίμ Ιντρίζι, που συγκυβερνά με τον Έντι Ράμα, τόνισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ότι «Τα οστά των παππούδων  μας και των συγγενών μας θα πρέπει να είναι ισοδύναμα με εκείνα των Ελλήνων στρατιωτών (που πολέμησαν κατά των Ιταλών φασιστών το 1940), έτσι δεν δεχόμαστε σε καμία περίπτωση νεκροταφείο Ελλήνων στην Αλβανία, χωρίς να γίνει αποδεκτό από την ελληνική πλευρά, η αποδοχή των τάφων των προγόνων μας και η παραδοχή της γενοκτονίας από τους Έλληνες».

18.1.2017: Με μια κίνηση κατά Σέρβων και Ρώσων, οι ΗΠΑ αποστέλλουν 70 τεθωρακισμένα οχήματα στην Αλβανία, ενώ τους επόμενους  μήνες θα αποσταλούν άλλα 180, τα οποία  θα ανέλθουν συνολικά σε 950, εξοπλίζοντας τον αλβανικό στρατό για χερσαίες επιχειρήσεις στα Βαλκάνια κατά της Σερβίας και των συμμάχων της.

18.1.2017: Θόρυβος ξέσπασε στην Αλβανία από την δημοσίευση βίντεο μαθητή, του οποίου η δασκάλα προπαγανδίζει υπέρ της τρομοκρατικής οργάνωσης του ISIS, υποστηρίζοντας, ότι «το ISIS είναι μια μουσουλμανική οργάνωση που υπερασπίζεται το καλό των μουσουλμάνων της Συρίας, της Παλαιστίνης και της Αιγύπτου» και ότι «τα ΜΜΕ ψεύδονται όταν γράφουν πως είναι τρομοκρατική οργάνωση».

19.1.2017: Στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου στην Αλβανία, συνεχίζεται η εθνικιστική ρητορική, με το κόμμα των Τσάμηδων να επιχειρεί να διατηρήσει στην επικαιρότητα την αλυτρωτική ατζέντα εις βάρος της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μπλοκάρει την υπόθεση των Τσάμηδων. Ο αρχηγός του κόμματος των Τσάμηδων κ. Ιντρίζι εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα θέσει βέτο στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας.

20.1.2017: Ο βορειοηπειρώτης βουλευτής της αλβανικής Βουλής και πρόεδρος του ΚΕΑΔ (Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), Βαγγέλης Ντούλες, βρέθηκε στην Ουάσιγκτον με πρόσκληση της Επιτροπής του Κογκρέσου των ΗΠΑ στην ορκωμοσία του Πρόεδρου Τράμπ.
Ο ομογενής βουλευτής συμμετείχε και στη δεξίωση που οργάνωσε την Παρασκευή η ελληνοαμερικανική Κοινότητα προς τιμή του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου και συναντήθηκε με τους Έλληνες που κατέχουν τώρα υψηλές διοικητικές θέσεις στη νέα διοίκηση ( Ράινς Ηρακλή Πρίμπους, Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Γιώργο Τζιτζίκο, διευθυντή του πρωτοκόλλου της Προεδρίας, και ομοσπονδιακό βουλευτή Κώστα (Γκας) Μπιλιράκη), τους οποίους ενημέρωσε για την πολιτική κατάσταση στην Αλβανία και την έλλειψη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικότερα κι εκείνων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας ειδικότερα.


ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

16.1.2017: Με αντίποινα απειλούν οι Βούλγαροι μεταφορείς σε περίπτωση που οι Έλληνες αγρότες προχωρήσουν σε αποκλεισμούς μεθοριακών διαβάσεων στις προγραμματισμένες για τις 23 Ιανουαρίου κινητοποιήσεις τους. Πέρυσι, όταν Έλληνες είχαν κλείσει με τρακτέρ τις μεθοριακές διαβάσεις προς βορρά, Βούλγαροι οδηγοί φορτηγών αυτοκινήτων είχαν αποκλείσει ως αντίποινα τους οδικούς άξονες που οδηγούν στην Ελλάδα.

17.1.2017: Στο ενδεχόμενο οι Έλληνες αγρότες να κλείσουν πάλι τα σύνορα, Βούλγαροι ευρωβουλευτές ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συζητήσει το θέμα με την ελληνική κυβέρνηση και να δώσει γρήγορα μία λύση. Αλλιώς, θα πρέπει να επιβληθούν στην Ελλάδα κυρώσεις.

18.1.2017: Δράσεις που αφορούν σε αντικείμενα επιχειρησιακής εκπαίδευσης, αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, διεξαγωγή κοινών ασκήσεων Ειδικών Δυνάμεων και εναέριας αστυνόμευσης περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) έτους 2017 μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, που υπογράφηκε στη Σόφια.

19.1.2017: Ο πρόεδρος του βουλγαρικού κόμματος «ΑΤΑΚΑ», Βόλεν Σιντέροφ, μετά την ορκωμοσία του Ράντεφ, νέου Προέδρου της Βουλγαρίας, υπέβαλε τρία αιτήματα: Την αλλαγή της τούρκικης ονομασίας του βουνού «Μουσαλά», σε «Αγίου Ιβάν Ρίλσκι», ουράνιου προστάτη της Βουλγαρίας, την διενέργεια δημοψηφίσματος για τις αμερικανικές βάσεις και την εισαγωγή στα σχολεία  του μαθήματος των θρησκευτικών.

19.1.2017: Το ρωσικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών προειδοποίησε ότι προετοιμάζεται «Μαϊντάν» (σημ.: τύπου Ουκρανίας) κατά του εκλεγέντος προέδρου Ρούμεν Ράντεφ, και ότι θα πραγματοποιηθούν «διαδηλώσεις με στόχο την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα από ορισμένα κόμματα που στρέφονται κατά της εκλογής του Ράντεφ». Στη δημοσίευση του Ria Novosti με τίτλο «Ποιος μαγειρεύει Μαϊντάν στη Βουλγαρία», ο Ιγκόρ Ψενίτσνίκοφ ισχυρίζεται ότι διοργανώνεται διαμαρτυρία κατά του Ράντεφ από οργανωμένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις-ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται  από τις Ηνωμένες Πολιτείες για ποδηγέτηση της κοινωνίας.
Ο συντάκτης αναφέρει ρητά ότι αυτές οι οργανώσεις συνδέονται πνευματικά με εκείνες των ρωσικών που προέβησαν σε επιθέσεις τα τελευταία χρόνια και αυτές συνδέονται με το ίδρυμα του Τζορτ Σόρος και το ίδρυμα «Η Αμερική για τη Βουλγαρία». Μάλιστα ο συντάκτης αναφέρει ότι οι ΜΚΟ αυτές θα πληρώσουν για να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις σε «ενεργούς πολίτες», δηλαδή σε άτομα μέχρι 40 ετών, το ποσό των 30 ευρώ ανά ημέρα συμμετοχής στις διαδηλώσεις. Τα συνθήματα έχουν, ήδη, ετοιμασθεί και θα είναι κατά του νέου προέδρου της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ και κατά της Ρωσίας.

20.1.2017: Ο ευρωβουλευτής Νικολάι Μπαρέκοβ εισήγαγε στην Εισαγγελία σήμα κατά του απελθόντος Προέδρου της Δημοκρατίας Ρόσεν Πλέβνελιεβ και του επιχειρηματία Ίβο Προκόπιεβ. Σε δημιοσιογράφους ο Μπαρέκοβ δήλωσε πως οι δυο τους δημιούργησαν εγκληματική ομάδα για απάτες μέσω υπεράκτιων εταιρειών. Για την δραστηριότητα της ομάδας φέρουν ευθύνη τουλάχιστον άλλα 10 άτομα μεταξύ των οποίων οι σύζυγοί τους.

21.1.2017: «Τα Σκόπια πρέπει να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το υποστηρίζει η Βουλγαρία, αλλά όχι ο μακεδονισμός. Ο μακεδονισμός είναι μια ιδεολογία που δεν είναι μόνο αντι-βουλγαρική, αλλά και αντιδημοκρατική. Είναι μια ιδεολογία  συνολικής χειραγώγησης της ιστορίας. Είναι μια ιδεολογία που δημιουργεί εντάσεις μεταξύ των μελλοντικών γενεών», δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλεβνέλιεφ στην τελευταία τηλεοπτική συνέντευξή του ως πρόεδρος.


ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

15.1.2017: Πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας Σέρβων στη βόρεια Μιτρόβιτσα, μπροστά από το άγαλμα του πρίγκιπα Λάζαρ, με τους συγκεντρωθέντες να απαιτούν το σεβασμό του δικαιώματός τους στην ελεύθερη κυκλοφορία.

15.1.2017: Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, αναφερόμενος στις δηλώσεις του προέδρου της Σερβίας, ότι η Σερβία είναι έτοιμη να στείλει τις στρατιωτικές δυνάμεις της, είπε ότι «Αν αυτό συμβεί, αποτελεί μια "πρόκληση" για τις αρχές στην Πρίστινα και ότι οι προθέσεις της Σερβίας είναι ίδιες με εκείνες του καθεστώτος Μιλόσεβιτς της δεκαετίας του ’90». Τόνισε επίσης, ότι «Οι απειλές πολέμου είναι απαράδεκτες, και βρίσκονται σε αντίθεση με το διάλογο για την εξομάλυνση των σχέσεων και απειλούν άμεσα  την ειρήνη στα Δυτικά Βαλκάνια».

16.1.2017: Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ίσα Μουσταφά, σε συνέντευξή του στην αλβανόφωνη υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής, απαντώντας στις δηλώσεις του Σέρβου προέδρου Τόμισλαβ Νίκολιτς, ότι η χώρα του «είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στο Κόσοβο για να προστατέψουν τους Σέρβους, εάν χρειαστεί», μετά το περιστατικό με το σερβικό τρένο που δεν του επιτράπηκε η είσοδος στο Κοσσυφοπέδιο, ο αποκάλεσε τη δήλωση του Νίκολιτς «ανεύθυνη» και μια απειλή «όχι μόνο για το Κόσοβο αλλά και για τα Βαλκάνια». «Δεν θέλουμε να απαντήσουμε σε αυτή την απειλή με την ίδια γλώσσα», είπε ο Μουσταφά. «Μας ενδιαφέρει να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας με τη Σερβία».

18.1.2017: Ο Αλβανός βουλευτής του Κοσσυφοπεδίου, Γκεζίμ Κελμέντι, διαφώνησε με τον Πρόεδρο, Θάτσι, επειδή υποστήριξε ότι ο Σκεντέρμπεης πολέμησε τους Οθωμανούς εισβολείς. Σύμφωνα με τον βουλευτή, η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν έκανε κατάκτηση των αλβανικών εδαφών, επειδή οι Αλβανοί ήταν πρόθυμοι να ενταχθούν με το μέρος της.

19.1.2017: Αλβανοί επανδρώνουν τις μονάδες του UCK και κινητοποιούνται πλέον ξεκάθαρα για πόλεμο κατά της Σερβίας σε πέντε χώρες, Σερβία, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Σκόπια και Κοσυφοπέδιο, αναφέρει σύσσωμος ο αλβανικός τύπος.
Τονίζεται ότι από το τον πόλεμο του 1999 υπάρχουν δεκάδες διάσπαρτες αποθήκες οπλισμού και στις πέντε χώρες, σε ειδικές υπόγειες κρύπτες για περιπτώσεις όπως αυτή που υπάρχει εδώ και μια εβδομάδα. Εκεί οι Αλβανοί που γνωρίζουν πού ανήκουν, θα ντυθούν με στολές παραλλαγής ή μαύρες στολές και θα λάβουν τον απαραίτητο οπλισμό και οδηγίες για το ποια θα είναι η αποστολή τους.

20.1.2017: Ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, Ενβέρ Χότζαϊ, απέστειλε επιστολή σε 49 ομολόγους του, στην οποία επισημαίνει ότι η υπόθεση του παράνομου σερβικού τρένου, δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά μέρος μιας συστηματικής εχθρικής προσέγγισης προς το Κοσσυφοπέδιο. Προσθέτει και άλλες ενέργειες των Σέρβων που θεωρεί εχθρικές, όπως, η κατασκευή τείχους, η αποχώρηση Σέρβων υπουργών και βουλευτών από τους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου, η σύλληψη του Ραμούς Χαραντινάι και του Νεχάτ Θάτσι, κλπ.


ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

17.1.2017: Η μη κυβερνητική οργάνωση του Μαυροβουνίου MANS κάλεσε την οικογένεια του μέχρι πρόσφατα πρωθυπουργού και επί σειρά ετών Προέδρου της χώρας, Μίλο Τζουκάνοβιτς να εξηγήσει τον τρόπο, με τον οποίο απέκτησε τον μεγάλο πλούτο που κατέχει. Σύμφωνα με την Forbes, ο Τζουκάνοβιτς διαθέτει τουλάχιστον 167 εκατομμύρια δολάρια. Στην ανακοίνωση της MANS, η οποία είναι μια από τις πιο σημαντικές ΜΚΟ για την καταπολέμηση της διαφθοράς, τονίζεται ότι ο Τζουκάνοβιτς οφείλει να δώσει εξήγηση στην κοινωνία.


ΡΟΥΜΑΝΙΑ

18.1.20178: Τριγμούς έχει προκαλέσει η υπόθεση των αποκαλύψεων του Ρουμάνου επιχειρηματία, Σεμπάστιαν Γκίτα, που καταζητείται από τις αρχές της χώρας του, ο οποίος με βιντεοσκοπημένες παρεμβάσεις του εμπλέκει τον στρατηγό Φλοριάν Κολντέα, αναπληρωτή διευθυντή της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας, της SRI, σε σκάνδαλα διαφθοράς. Μια από τις υποθέσεις διαφθοράς εμπλέκει την κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού, Βίκτορ Πόντα, που εκτός του αναπληρωτή διευθυντή των μυστικών υπηρεσιών εμπλέκει και την υπεύθυνη εισαγγελέα της Εθνικής Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Διαφθοράς (DNA), Λάουρα Κοντρούτα Κοβέσι.
Ο επιχειρηματίας υποστηρίζει σε ένα από τα βίντεο, ότι τα δυο πρόσωπα που εμπλέκει είναι πράκτορες ξένης υπηρεσίας πληροφοριών, πρόσωπα με τα οποία ο ίδιος είχε συναντηθεί σε ασφαλή σπίτια στην πρωτεύουσα Βουκουρέστι, παρουσία πρακτόρων της αμερικανικής CIA! Έδωσε στη δημοσιότητα επιπρόσθετα και φωτογραφίες από κοινές διακοπές με την οικογένεια του στρατηγού σε εξωτικούς προορισμούς όπως οι Σεϊχέλες, αλλά και άλλες, όπως η Τοσκάνη στην Ιταλία και η Ντίσνεϊλαντ στο Παρίσι, με τα έξοδα να τα καταβάλουν εταιρίες του επιχειρηματία!

20.1.2017: Μερικές χιλιάδες Ρουμάνοι βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Βουκουρεστίου για να διαμαρτυρηθούν εναντίον του νέου σχεδίου της κυβέρνησης να αμνηστεύσει χιλιάδες φυλακισμένους, για να μειωθεί η «υπερπλήρωση των φυλακών».
Το σχέδιο αφορά περίπου 2.500 άτομα με καταδίκες έως 5 χρόνια, που δεν έχουν διαπράξει σεξουαλικά εγκλήματα, βία και δεν έχουν συμμετάσχει σε συναλλαγές διαφθοράς. Για όλους τους φυλακισμένους ηλικίας άνω των 60 χρονών, για τις εγκύους και τις μητέρες με μικρά παιδιά το σχέδιο προβλέπει να εκτίσουν το ήμισυ της ποινής τους. Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Σορίν Γκριντεάνου θέλει να εφαρμόσει τα μέτρα αμέσως, χωρίς έγκριση από τη Βουλή και τον Πρόεδρο.


ΣΕΡΒΙΑ

15.1.2017: Ο Σέρβος πρωθυπουργός στο έκτακτο διάγγελμά του που απηύθυνε, ανέφερε: «Αυτή είναι η τελευταία μας προειδοποίηση. Aν οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου επιτεθούν στο Σερβικό λαό θα επέμβουμε. Ενημερώνω για την κατάσταση Ρωσία και Κίνα. Αυτό είναι το μήνυμά μας προς την διεθνή κοινότητα. Έστειλαν μονάδες των ειδικών Αλβανικών δυνάμεων ROSU με όπλα στο συνοριακό πέρασμα Jarinje για να συλλάβουν τον οδηγό του τρένου και τους επιβάτες. Είναι ξεκάθαρο πως επιζητούν τη μεγάλη σύγκρουση».

15.1.2017: Το κύμα των τρομοκρατικών επιθέσεων και η πολιτική αστάθεια που πλήττουν την Τουρκία, έχουν πλέον μηδενίσει την έξοδο Ελλήνων τουριστών προς έναν από τους πλέον δημοφιλείς για αυτούς προορισμούς, την Κωνσταντινούπολη, αναγκάζοντας τους Έλληνες tour operators να αναζητήσουν άλλους, κοντινούς και ταυτόχρονα ενδιαφέροντες τουριστικούς προορισμούς, με έναν από αυτούς να είναι το Βελιγράδι.

15.1.2017:Ο πρόεδρος της Σερβίας, Νίκολιτς, δήλωσε ότι η Πρίστινα παραβίασε τις συμφωνίες των Βρυξελλών, που σημαίνει ότι οι Αλβανοί θέλουν πόλεμο. Προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε απόπειρα ακολουθήσει θα γίνει αιτία σύγκρουσης.

15.1.2017: Δόθηκαν εντολές για επιλεκτική επιστράτευση πολιτών άνω των 18 ετών. Το Υπουργείο Άμυνας της Σερβίας ανακοίνωσε πως θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας για όλους, ενώ ήδη έχουν αρχίσει και γίνονται κλήσεις πολιτών για συνεισφορά στον στρατό της χώρας.
«Καλώ τους πολίτες που θα κληθούν να αναφέρουν στα αρμόδια κέντρα εκπαίδευσης και να εκτελέσουν το καθήκον τους ενώ θα κάνουμε και μεμονωμένες κλήσεις», είπε ο Σέρβος συνταγματάρχης Μίσα Κργκοβιτς. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της χώρας Γιόβαν Κριβοκάπιτς τόνισε μεταξύ άλλων πως θα κινητοποιηθούν όλα τα μέσα προκειμένου να υπερασπιστεί η χώρα από την αλβανική απειλή.

16.1.2017: Ο αλβανικός Τύπος δημοσιεύει, ότι τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης του σερβικού στρατού καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας να κινούνται στην εθνική οδό Βελιγραδίου - Νις με κατεύθυνση προς τα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.

16.1.2017: Ο Σέρβος στρατιωτικός- πολιτικός σχολιαστής Μίροσλαβ Λαζάνσκι, γράφει: «Εάν οι Αλβανοί προκαλέσουν εκ νέου βία στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια ή τολμήσουν να κάνουν εθνοκάθαρση, η Σερβία θα πρέπει αμέσως και αποφασιστικά να ανταποκριθεί με τον έλεγχο του βορείου τμήματος του Κοσσυφοπεδίου». Και προσθέτει ότι δεν κάνει έκκληση για πόλεμο, αλλά για την προστασία του σερβικού πληθυσμού.

17.1.2017: Ο πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε, ότι η χώρα του δεν χτύπησε με όπλα, αλλά «Θα στραφούμε σε αυτό το επίπεδο εάν απειληθεί ο σερβικός λαός στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια». Πρόσθεσε, ότι εάν χρειασθεί θα πάει στον πόλεμο με τους γιους του. Ως προς την στάση του Επιτρόπου Γιόχαννες Χαν, ο οποίος βλέπει ότι το μέλλον της Σερβίας είναι με ένα ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο, τότε δεν υπάρχει τίποτε να συζητήσουν. «Όλα είναι μια απάτη και ό,τι κάνει η ΕΕ είναι μια απάτη», δήλωσε ο Νίκολιτς.

18.1.2017: Ο Σέρβος Πατριάρχης κ. Ειρηναίος, μίλησε με αφορμή τις δηλώσεις του Προέδρου της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, ο οποίος έχει εκφράσει την επιθυμία να στείλει στρατεύματα στο Κοσσυφοπέδιο, μετά το περιστατικό με το τρένο από τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου. «Εάν θέλει ο Θεός να πάει σερβικός στρατός στο Κοσσυφοπέδιο θα πάει. Αλλά θα πρέπει να ξέρετε ότι θα μετακινηθεί  για να προστατεύσει τους Σέρβους πολίτες που ζουν εκεί», είπε ο Πατριάρχης Ειρηναίος.

18.1.2017: Ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, δέχθηκε τον πρέσβη των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, Κάιλ Σκότ, στον οποίο είπε μεταξύ άλλων: «Οι πολίτες μας αμφιβάλλουν εάν η Σερβία θα μπορούσε να έχει ίση μεταχείριση με ορισμένες άλλες χώρες, για τι οποίες φαίνεται να έχουν καλύτερη αντίληψη οι ΗΠΑ».

21.1.2017: Η ελληνική εταιρεία «Lambda development» ενδιαφέρεται να κατασκευάσει ένα συγκρότημα κατοικιών, στο κέντρο του Βελιγραδίου, όπως δήλωσε ο υπουργός Δημοσίων Έργων, Ζόραν Μιχαήλοβιτς. Σημειώνεται ότι οι άδειες κατασκευής στη Σερβία, κατά μέσο όρο, απαιτούν περίπου επτά ημέρες.


ΣΚΟΠΙΑ

16.1.2016: Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Ποπόσκι, κατηγόρησε τον Τζορτζ Σόρος, ότι παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις των Σκοπίων και ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη χώρα. «Χρηματοδοτεί επί χρόνια πολλές ΜΚΟ, οι οποίες ασχολούνται με μη διαφανή τρόπο με την πολιτική, κάτι το οποίο δεν είναι αποδεκτό από εμάς», είπε. Λέγεται, ότι ο Σόρος έχει δαπανήσει τουλάχιστον 60 εκατομμύρια δολ. στα Σκόπια, προωθώντας ισοπεδωτικές ιδέες ξένες στις παραδόσεις του λαού.

16.1.20178: Σε αντίθεση με το κόμμα του Γκρούεφσκι, το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα DUI, του Αλί Αχμέτι, τάσσεται υπέρ του Σόρος και υποστηρίζει πως έχει καλή συνεργασία με την Κοινωνία των Πολιτών και με την «Ανοικτή Κοινωνία» του ιδρύματος του Τζόρτζ Σόρος. Το DUI ανακοίνωσε, ότι θα συνεχίσει να έχει δίκαια συνεργασία με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) στη χώρα.

17.1.2017: Η Πρωτοβουλία Πολιτών ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας οργάνωσης που θα επισημάνει τις δραστηριότητες του «Ιδρύματος Ανοικτής Κοινωνίας» του Τζορτζ Σόρος στο κράτος των Σκοπίων. Στόχος της οργάνωσης είναι η Διακοπή Λειτουργίας του Σόρος ως μέλος της κοινωνίας των πολιτών, «για να απαλλαγούμε από το μονοπώλιο του Ιδρύματος της Ανοικτής Κοινωνίας, που έγινε εμφανές τα τελευταία χρόνια», δήλωσαν.

20.1.2017: Το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων διαμαρτυρήθηκε και απαίτησε από τις Αρχές της Σερβίας την διόρθωση της ονομασίας του κράτους, επειδή στους αυτοκινητόδρομους της Σερβίας τα αναφέρουν ως «FYROM». «Η χρήση αυτού του όρου, και όχι του συνταγματικού ονόματος της (ψευδο)Μακεδονίας, βρίσκεται σε αντίθεση με τις καθιερωμένες διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Σκοπίων και Σερβίας. Αυτή η ανακολουθία πρέπει να διορθωθεί αμέσως».
Άμεση ήταν η απάντηση της Σερβίας. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε ότι εάν οι αξιωματούχοι των Σκοπίων θεωρούν προσβλητική την ονομασία FYROM, το ίδιο ισχύει για τη Σερβία όταν χρησιμοποιούν αυτοί τον όρο «Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου». Ο Ντάτσιτς δήλωσε ότι το Βελιγράδι, στις διμερείς σχέσεις με τα Σκόπια, θα χρησιμοποιεί τη συνταγματική ονομασία, αλλά, διεθνώς θα χρησιμοποιεί το ακρωνύμιο «BJRM» (ή αγγλικά FYROM) όπως χρησιμοποιείται στην ΕΕ και τον ΟΗΕ.


ΣΛΟΒΕΝΙΑ

16.1.2017: Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Μίρο Τσεράρ είπε ότι η χώρα θέλει να αποφύγει την επανάληψη του εξαμηνιαίου κύματος μεταναστών που διέσχισαν τα εδάφη της και το οποίο έληξε τον Μάρτιο του 2016, όταν οι χώρες στα νότια σύνορά της έκλεισαν την επονομαζόμενη "βαλκανική οδό" προς τη δυτική Ευρώπη. Γι’ αυτόν τον λόγο ετοιμάζονται αλλαγές, που αναμένεται να συζητηθούν στη Βουλή, που θα δίνουν το δικαίωμα στην αστυνομία να κλείσει τα σύνορα στους περισσότερους μετανάστες εάν το κοινοβούλιο αποφανθεί ότι είναι αναγκαίο για λόγους ασφάλειας.


Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ