Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 14 έως 21/1

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

ΑΛΒΑΝΙΑ

14.1.2018: Μετά τη χορήγηση αλβανικού διαβατηρίου στον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου και σε άλλα γνωστά πολιτικά πρόσωπα, τα αλβανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γεμίσει με σχόλια από Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, των Σκοπίων και από την Κοιλάδα του Πρέσεβο (νότια Σερβία) ή αλλού, επικρίνοντας τη μεροληπτική στάση του Αλβανού προέδρου. Ζητούν όλοι αλβανικό διαβατήριο για ευκολία στη ζώνη Σέγκεν.

16.1.2018: Στο πλαίσιο του έτους Σκεντέρμπεη, επέτειος των 550 ετών από το θάνατό του, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα παρακολούθησε την εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Παλάτι των Συνεδρίων. Ο Ράμα τόνισε ότι ο Σκεντέρμπεης ήταν ηρωική μορφή και «για τον ήρωά μας υπάρχει μεγάλη αγάπη παντού στον κόσμο. Είναι βασικό (ιστορικό) στοιχείο για όλους τους Αλβανούς». [Ότι ο "Σκεντέρμπεης" λεγόταν Γεώργιος Καστριώτης και ως χριστιανός πολέμησε εναντίον μουσουλμάνων, το λησμόνησε!]

17.1.2018: Ο πρόεδρος του κόμματος των Αλβανοτσάμηδων, Σφετίμ Ιντρίζι, σε εκδήλωση του κόμματος του, για τα 27 χρόνια από την ίδρυση της "Πατριωτικής Εταιρείας Τσαμουριά" καταφέρθηκε κατά της αλβανικής κυβέρνησης του Έντι Ράμα, καθώς και κατά της Ελλάδας, την οποία χαρακτήρισε ως εισβολέα το 1940. Κατηγόρησε την κυβέρνηση του Ράμα για υποτέλεια στην Αθήνα, επειδή έχει παρατήσει τις διεκδικήσεις των Αλβανοτσάμηδων.

17.1.2018: Μόνο τουρκικές εταιρείες έχουν υποβάλει επίσημες προσφορές για τη δημιουργία αεροδρομίου στην περιοχή του Αυλώνα (Akernise ne Vlorë) της Αλβανίας. Δικαιώματα στο έργο θα έχει η κατασκευάστρια εταιρεία, αφού η επένδυση είναι καθαρά ιδιωτική και δεν επιβαρύνεται για αυτήν ο κρατικός προϋπολογισμός.

18.1.2018: Ο πρόεδρος του Τσάμικου κόμματος δήλωσε ότι η κατασκευή τάφων για τους Έλληνες στρατιώτες στην Αλβανία παραβιάζει όλες τις διεθνείς συμβάσεις. Σύμφωνα με τον Ιντρίζι τα μέλη των ελληνικών οικογενειών με το να μη λαμβάνουν τις σορούς των νεκρών στρατιωτών από εκεί που έπεσαν, μετά από λίγα χρόνια, με βάση την αρχή "όπου έχουμε νεκροταφείο, έχουμε πατρίδα", θα διεκδικήσουν αλβανικά εδάφη.

19.1.2018: Σύμφωνα με πληροφορίες από την αλβανική Report TV ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε από τον Κοτζιά να επιστρέψει από την Κορυτσά με συμφωνία που θα είναι έτοιμη για υπογραφή τον Απρίλιο στη συνεδρίαση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί με τον ομόλογό του Έντι Ράμα και συγκεκριμένα για υπογραφή συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο κρατών. Το πρώτο σημάδι της αλλαγής από την ελληνική πλευρά είναι οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, που αντιτίθεται στον νόμο του πολέμου μεταξύ των δύο χωρών. Η αλβανική πλευρά απάντησε με ένα πρώτο βήμα της έγκρισης απόφασης για την κατασκευή δύο νεκροταφείων για τους πεσόντες Έλληνες στρατιώτες.

20.1.2018: «Ο κ. Ράμα επιβεβαιώνει την πρόθεσή του να συνεχίσει να προωθεί την περιβόητη πλατφόρμα των Τιράνων, στο σχεδιασμό της οποίας βοήθησε. Η εφαρμογή αυτού του εγγράφου θα  υπονομεύσει τα συνταγματικά θεμέλια του κράτους των Σκοπίων», ανέφερε η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Μετά την εξέλιξη αυτή, το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας απαντώντας στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου, ανέφερε ότι οι δηλώσεις του Ράμα έχουν παρερμηνευθεί από το Κρεμλίνο.

20.1.2018: Το περιοδικό Επίκαιρα αποκαλύπτει, στηριζόμενο σε επίσημες δηλώσεις και στοιχεία, το παιχνίδι Ερντογάν για αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων με τη δημιουργία μιας "Μεγάλης Αλβανίας", που θα είναι στην ουσία μια "δεύτερη Τουρκία".  Στόχος του Ερντογάν η μη ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στη Δύση υπό ελληνική περιφερειακή ηγεσία και ενσωμάτωσή τους στη νεο-οθωμανική του "αυτοκρατορία". Όπως γράφουν τα Επίκαιρα, ο αλβανικός εθνικισμός διαπιστώνεται ως η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα των δυτικών Βαλκανίων.

20.1.2018: Καθώς στην Κορυτσά υπάρχει η συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Αλβανίας και Ελλάδας, Ντιτμίρ Μπουσάτι και Νίκου Κοτζιά, προκειμένου να επιλύσουν τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών, στο Δυρράχιο πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία. Εκπρόσωποι της ομοσπονδίας των Αλβανών Τσάμηδων έκαναν πορεία στην κεντρική λεωφόρο για να ευαισθητοποιήσουν τους κατοίκους στο λεγόμενο πρόβλημά τους. Προέβησαν σε εκκλήσεις προς όλους τους Αλβανούς να ενωθούν μαζί τους για τα δικαιώματα των τσάμηδων.

20.1.2018: Κατά τις συνομιλίες στην Κορυτσά Κοτζιά - Μπουσάτι σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος στα διμερή ελληνοαλβανικά ζητήματα, δήλωσαν και οι δύο, χωρίς να αποκαλύψουν ποια είναι αυτά τα ζητήματα και πού υπήρξε πρόοδος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση σημειώθηκε "ουσιαστική πρόοδος", ειδικότερα «προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων σε γνωστά ζητήματα, προς αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών και των πολιτών τους και σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και αξίες». Οι συζητήσεις, όπως τονίζεται, επίσης, διεξήχθησαν σε φιλική και εποικοδομητική ατμόσφαιρα και οι δύο πλευρές επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν το διάλογο σε όλα τα επίπεδα τους επόμενους μήνες.

ΒΟΣΝΙΑ

14.1.2018: Η προεδρία της Ομοσπονδίας των Σερβοβόσνιων και η Πρεσβεία της Ρωσίας στη Βοσνία, με ξεχωριστές δηλώσεις το Σάββατο απέρριψαν ως επικίνδυνες τις αναφορές ότι δημιουργούνται υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας Σέρπσκα, Μίλοραντ Ντόντικ και της Μόσχας, παραστρατιωτικές ομάδες Σερβοβόσνιων. Ο Σρέντιαν Πουχάλο, πολιτικός αναλυτής στη Μπάνια Λούκα, δήλωσε ότι «οι πληροφορίες που εμφανίζονται συχνά στη Βοσνία για παραστρατιωτικές μονάδες είναι εικασίες χωρίς συγκεκριμένες αποδείξεις».

15.1.2018: Το κινεζικό κονσόρτσιουμ China Road and Bridge Corporation επιλέχθηκε για την κατασκευή αμφιλεγόμενης γέφυρας που θεωρείται ζωτικής σημασίας για την τουριστική βιομηχανία της Κροατίας. Η γέφυρα, η οποία θα συνδέει δύο τμήματα της Αδριατικής ακτής της Κροατίας, έχει ως στόχο να μειώσει το χρόνο του ταξιδιού για τους τουρίστες, αλλά προκάλεσε συζητήσεις και διαμάχη με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Θα επιτρέψει στους οδηγούς να αποφύγουν ένα τμήμα μήκους 10 χλμ, που ανήκει στη Βοσνία, κερδίζοντας έτσι χρόνο από τους μεθοριακούς σταθμούς. Το Σεράγεβο, ωστόσο, ισχυρίζεται ότι η γέφυρα θα εμποδίσει την πρόσβαση της Βοσνίας στη θάλασσα και , η Κροατία να αυξήσει το ύψος της στα 55 μέτρα.

18.1.2018: Θόρυβο προκάλεσε η δημοσιοποίηση παλαιότερης τηλεοπτικής συνέντευξης του αρχηγού του εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων και νυν αντικαγκελάριου στη νέα αυστριακή κυβέρνηση, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, στην οποία τασσόταν κατά του ενιαίου κράτους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της οντότητας της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας. Στη συνέντευξη, την οποία ο ίδιος είχε παραχωρήσει στην Τηλεόραση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, με την ευκαιρία επίσκεψής του στην Μπάνια Λούκα, στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Στράχε διερωτάτο επίσης γιατί η διεθνής κοινότητα επιμένει στη σημερινή πολυεθνική Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η οποία, κατά την άποψή του, δεν μπορεί να λειτουργήσει.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

16.1.2018: Βουλγαρικό δημοσίευμα με τίτλο «Η "Μακεδονία" κινείται προς το τέλος της», αναφέρει ότι ενώ ο νόμος λέει ότι η χώρα «θα οδηγηθεί σε πραγματική βελτίωση των δικαιωμάτων της αλβανικής μειονότητας, ωστόσο αυτός θα εμβαθύνει τις διαφορές». «Η διγλωσσία θα δημιουργήσει νομικό χάος. Θα δημιουργήσει αναποτελεσματικούς θεσμούς που θα χάνονται στη μετάφραση αντί να είναι προς όφελος των πολιτών».

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

13.1.2018: Αναταραχή προκάλεσε στους Αμερικανούς η κίνηση του προέδρου της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, ο οποίος υπέγραψε την παραχώρηση αλβανικού διαβατηρίου στον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, πριν αναχωρήσει για μια επίσκεψη στην Κροατία. Το αλβανικό διαβατήριο του δίδει την ελευθερία της κίνησης στις χώρες Σένγκεν. Οι Αμερικανοί δεν περίμεναν -σημειώνουν τα "Αλβανικά Νέα"- αυτήν την κίνηση του Αλβανού προέδρου. Δεν έχει διευκρινισθεί, ωστόσο, εάν στον Χαραντινάι έχει χορηγηθεί διπλωματικό ή απλό διαβατήριο.

14.1.2018: Καθώς το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται να εγκατασταθεί στην Αλβανία και το Μαυροβούνιο, διακυβεύεται η σταθερότητα στις χώρες της ΝοτιοΑνατολικής Ευρώπης εξαιτίας κάποιων σταδιακών εξελίξεων πολιτικής αστάθειας αλλά και διεθνικών συγκρούσεων. Μετά την Τουρκία, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενημερώνει τους πολίτες ότι ο κίνδυνος τρομοκρατίας εξαιτίας εθνικών προβλημάτων παραμένει υψηλός στο Κοσσυφοπέδιο. Επίσης, το ΝΑΤΟ ανησυχεί για ενδεχόμενη εθνοτική βία αλλά και για τρομοκρατία στο Κοσσυφοπέδιο, και σκέφτεται σχέδια αντιμετώπισης, όπως αυτά του 2003 σε εκδηλώσεις βίας μεταξύ Κοσοβάρων Αλβανών και Σέρβων.

16.1.2018: Δολοφονική επίθεση δέχθηκε ο ηγέτης των Σέρβων του Κοσόβου, Όλιβερ Ιβάνοβιτς. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΑP, ο δικηγόρος του πολιτικού δήλωσε ότι ο Ιβάνοβιτς είναι νεκρός. «Δυστυχώς, ευχόμουν να μη είναι αλήθεια, αλλά οι γιατροί ανακοίνωσαν ότι ο Όλιβερ είναι νεκρός στις 9:30 σήμερα το πρωί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος του. Η Aστυνομία του Κοσόβου δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη το περιστατικό. Σύμφωνα με αναφορές, άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον του πολιτικού, μπροστά από τα γραφεία του κόμματος του.

16.1.2018: Ο Πρόεδρος της Σερβίας Α. Βούτσιτς δήλωσε ότι οι δολοφόνοι άφησαν ίχνη πίσω τους, που αξιοποιούνται και θα οδηγήσουν στην εξιχνίαση της υπόθεσης.  «Δεν μπορώ ακόμη να μιλήσω για τα στοιχεία που έχουν οι δικές μας Υπηρεσίες για τη δολοφονία του Όλιβερ Ιβάνοβιτς, αλλά υπάρχουν πολύ ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες που καταδεικνύουν τους πιθανούς δράστες».

17.1.2018: Δύο εισαγγελείς ανέλαβαν την υπόθεση της δολοφονίας του Σέρβου πολιτικού Όλιβερ Ιβάνοβιτς. Όπως δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της Μιτρόβιτσα, Σίκρι Σίλα ανέθεσε την υπόθεση σε δύο εισαγγελείς διαφορετικών εθνοτήτων: Έναν Σέρβο και έναν Αλβανό, ώστε να διασφαλιστεί η αμεροληψία κατά την διαδικασία των ερευνών. Η Αστυνομία του Κοσόβου ανακοίνωσε, ότι προσφέρει 10.000 ευρώ για κάθε πληροφορία που θα οδηγήσει στον εντοπισμό και την σύλληψη των δραστών.

18.1.2018: Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου γιόρτασε το Νέο Έτος μαζί με τη σύζυγό του, τρία παιδιά και έναν ανιψιό στην Ελβετία, μάλιστα, στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο "Carlton" στο Σεντ Μόριτς, γράφει η ελβετική εφημερίδα "Neue Zürcher Zeitung", η οποία αναρωτιέται "Πώς έχει ο Χαραντινάι τόσο πλούτο;" Ο Ραμούς Χαραντινάι πέρασε την παραμονή της πρωτοχρονιάς στην αυτοκρατορική σουίτα των 160 τετρ. για την οποία έπρεπε να πληρώσει περίπου 5 χιλιάδες ελβετικά φράγκα τη νύχτα. Με την παραμονή του την Πρωτοχρονιά και τις άλλες ανέσεις, οι δεκαήμερες διακοπές του έφθασαν τα 80 περίπου χιλιάδες ελβετικά φράγκα.

20.1.2018: Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι υπονόησε ότι η δολοφονία ενός κορυφαίου Σέρβου ντόπιου πολιτικού είναι αποτέλεσμα παράνομης παρέμβασης άλλων θεσμικών οργάνων εκτός του Κοσσυφοπεδίου. Ο Χαραντινάι δεν διευκρίνισε τις εξωτερικές δυνάμεις που κατηγορεί για την δολοφονία του Ιβάνοβιτς. Ωστόσο, ο ηγέτης του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, Βόισλαβ Σέσελι, ήταν πιο συγκεκριμένος στις κατηγορίες. Σύμφωνα με τον ίδιο, στη δολοφονία εμπλέκονται οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες, κάτι που αποτελεί αρχή μιας νέας αμερικανικής πρωτοβουλίας στα Βαλκάνια.

20.1.201: Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι δίνει 1 εκατομμύριο δολάρια για τη βελτίωση του δικού του ίματζ στις Ηνωμένες Πολιτείες, ισχυρίζεται η εφημερίδα της Πρίστινας Express. Σχετικά με αυτό, υπέγραψε συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία του Brian Ballard στις 22 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους - ακριβώς την ημέρα όταν προσπάθησε να απαγορεύσει το Ειδικό Δικαστήριο για τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου στη χώρα. Η ίδια εταιρεία έχει ήδη εργαστεί για τη βελτίωση του ίματζ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

15.1.2018: Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Μιχάι Τουντόσε παραιτήθηκε καθώς τα ηγετικά στελέχη του Σοσιαλοδημοκρατικού κόμματος PSD απέσυραν την πολιτική στήριξη στο πρόσωπό του. Ο Τουντόσε είναι ο δεύτερος πρωθυπουργός που απομακρύνεται από το κόμμα του σε διάστημα μικρότερο των επτά μηνών. Το ανώτερο στέλεχος Πάουλ Στανέσκου θα οριστεί ως προσωρινός πρωθυπουργός, τόνισαν αξιωματούχοι.

20.1.2018: Περισσότεροι από 30.000 Ρουμάνοι διαδήλωσαν στο Βουκουρέστι και σε δεκάδες μεγάλες πόλεις της χώρας για να βροντοφωνάξουν "όχι στη διαφθορά" και σε μια αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση για το δικαστικό σύστημα. «Είναι ντροπή αυτό που γίνεται: υπό το πρόσχημα ότι θέλουν να βελτιώσουν τη νομοθεσία για το δικαστικό σύστημα, εισήγαγαν άρθρα που θα τους επιτρέψουν να γλυτώσουν από πιθανές κυρώσεις», τόνισε πολίτης.

ΣΕΡΒΙΑ

17.1.2018: Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούλιν, δήλωσε ότι οι σερβικές ένοπλες δυνάμεις εξετάζουν προσεκτικά όλα τα περιστατικά που συμβαίνουν και είναι έτοιμος να παρέμβει σε οποιαδήποτε απειλή για τη χώρα και τους πολίτες της Σερβίας. Πρόσθεσε ότι μετά τη δολοφονία του Όλιβερ Ιβάνοβιτς, η κατάσταση δεν μπορεί να ειπωθεί ότι είναι ήρεμη.

ΣΚΟΠΙΑ

14.1.2018: Ο Μίκης Θεοδωράκης αποκαλύπτει: «Ο Τίτο μου ζήτησε να γράψω τη μουσική για μια Σκοπιανή ταινία. Όταν διάβασα το σενάριο, το οποίο εμφάνιζε εμάς τους Έλληνες ως κατακτητές της Θεσσαλονίκης και καταπιεστές των κατοίκων της, τότε όχι μόνο αρνήθηκα να γράψω τη μουσική αλλά είχα και το θάρρος να έρθω σε έντονη αντιπαράθεση με τον Τίτο.
» Διότι διαπίστωσα ότι ήταν ο ίδιος που θεωρούσε ότι αφού η Μακεδονία "η δική του" ήταν ιστορική αναγκαιότητα σύμφωνα με τη δική του "κομμουνιστική" αντίληψη, νομιμοποιείτο να δημιουργήσει ένα κομμουνιστικό κράτος σε βάρος μιας χώρας καπιταλιστικής όπως ήταν η Ελλάδα. Οι σχέσεις μας τότε διαταράχθηκαν, ιδίως όταν του τόνισα ότι δεν έπρεπε αυτός που έθεσε την πατρίδα του πάνω από τη Μόσχα και τον Στάλιν να μη μπορεί να εκτιμήσει τον δικό μου πατριωτισμό που κι εγώ έχω το θάρρος να τον θέτω πάνω απ’ όλα».

14.1.2018: Ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιέργκι Ιβάνοφ, που ανήκει στο κόμμα του VMRO-DPMNE δεν θα υπογράψει την αναγνώριση της αλβανικής γλώσσας ως δεύτερης επίσημης γλώσσας του κράτους. Οι πληροφορίες έρχονται μετά τις ανακοινώσεις από το κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης για εξίσωση της αλβανικής γλώσσας με την ομιλούσα σλαβική των Σκοπίων και ότι προτίθεται να ασκήσει βέτο σε αυτόν.

15.1.2018: Ο υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να προχωρήσει σε διάκριση της "Μακεδονίας" και της εδαφικής περιοχής Μακεδονία». Σύμφωνα με τον Ντιμιτρόφ η Μακεδονία δεν μπορεί να ανήκει μόνο στην Ελλάδα ή τα Σκόπια επειδή η γεωγραφική περιοχή είναι ευρύτερη. «Υπό αυτή την έννοια πιστεύω ότι η πραγματική απάντηση στα περί αλυτρωτισμού είναι η αρχή της μη αποκλειστικότητας. Και οι δύο πλευρές έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τον όρο αυτό, το όνομα και τα παράγωγα σε διαφορετικό πλαίσιο. Η αρχή της μη αποκλειστικότητας είναι η έλλειψη του δικαιώματος να έχουμε αποκλειστική χρήση του όρου Μακεδονία, σαν Μακεδονία».

15.1.2018: Με 61 ψήφους υπέρ η Βουλή των Σκοπίων κύρωσε τη Συμφωνία Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας με την Βουλγαρία, την οποία υπέγραψαν στα Σκόπια την 1η Αυγούστου 2017 -μετά από συνομιλίες που διήρκεσαν πέντε χρόνια- οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Ζόραν Ζάεφ και Μπόικο Μπορίσοφ. Ένας βουλευτής του Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε επιφυλάξεις δήλωσε "παρών", ενώ απείχαν οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, οι οποίοι πάνω από έναν μήνα μποϋκοτάρουν τις συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προφυλάκιση πέντε βουλευτών του κόμματος, που εμπλέκονται στα βίαια επεισόδια στο Κοινοβούλιο.

15.1.2018: Στην καταγγελία ενός σοβαρού περιστατικού προχώρησε ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης, Παύλος, κάνοντας λόγο για απόπειρα "ανθρώπου των Σκοπίων" να μπει στην Ιεραρχία της Εκκλησίας. «Δεχόμαστε κι έχουμε δεχθεί ακόμη κι απειλές κι έχουμε και τις προειδοποιήσεις από επίσημες πλευρές, ότι πρέπει να προσέχουμε», δήλωσε. «Εδώ στην περιοχή μας είχαμε μία ιστορία. Η Εκκλησία μου ανέθεσε να κάνω μία έρευνα, πάνω σε συγκεκριμένο θέμα. Τελικά απεδείχθη ότι πρόκειται για μία "μακεδονική" ιστορία και είναι ένα πολύ σημαντικό και ουσιαστικό θέμα, γιατί η απόπειρα ήταν να μπει στην Ιεραρχία της Εκκλησίας, άνθρωπος των Σκοπίων». Στην υπόθεση εμπλέκονται πολίτες με θεσμική θέση.

16.1.2018: Με μηνιαίο μισθό 1.280 ευρώ, η Ραντμίλα Σεκερίνσκα είναι η πιο υψηλά αμειβόμενη από το προσωπικό του Υπουργείου Άμυνας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο μηνιαίος μισθός της Σεκερίνσκα είναι 78.791 δηνάρια / 1.280 ευρώ και είναι ο υψηλότερος στο υπουργείο Άμυνας. Μετά από αυτήν ο επόμενος μισθός είναι του στρατηγού του Γενικού Επιτελείου, που λαμβάνει μισθό 76.732 δηναρίων.

17.1.2018: Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νικολά Ντιμιτρόφ, αναγνωρίζει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να μη βρεθεί λύση και το θέμα της ονομασίας να χρειαστεί να επανέλθει σε μια πιο κατάλληλη στιγμή. Παρά την αισιοδοξία, «πρέπει να αποδεχθούμε την πιθανότητα ότι μπορεί να μη καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας αυτή τη στιγμή, αλλά είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε, μέχρι αυτό να γίνει», είπε.

17.1.2018: Διαφωνία προέκυψε μεταξύ του εκπρόσωπος των Σκοπίων, Βάσκο Ναουμόφσκι, και της κυβέρνησής του, επειδή δήλωσε ότι οι προτάσεις που παρουσίασε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ «απέχουν πολύ από μία αξιοπρεπή λύση». «Κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε άλλη χώρα, ούτε ο ΟΗΕ έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε κράτος μέλος του. Η χώρα μας έχει όνομα, το οποίο είναι "Δημοκρατία της Μακεδονίας", ένα όνομα που αποτελεί τη βάση της ταυτότητάς μας», είπε Πρόσθεσε, ότι το 2018 κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη του "μακεδονικού" λαού και της "μακεδονικής" γλώσσας. Η κυβέρνηση των Σκοπίων, διαφοροποιήθηκε από αυτήν την απόλυτη θέση.

17.1.2018: Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ερωτηθείς εάν τα Σκόπια μπορούν να λάβουν πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, χωρίς την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, απέκλεισε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Όχι. Η θέση του ΝΑΤΟ παραμένει αμετάβλητη. Όλες οι αποφάσεις στο ΝΑΤΟ λαμβάνονται στη βάση της συναίνεσης μεταξύ των κρατών-μελών του».  Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες, σε δημοσιεύματά τους ισχυρίζονται ότι Έλληνες έχουν το πάνω χέρι στη διένεξη αυτή.

17.1.201: Οι πέντε ονομασίες που έδωσε ο Μάθιου Νίμιτς στους διαπραγματευτές Ελλάδας και Σκοπίων, και αποκαλύπτουν σκοπιανά μέσα ενημέρωσης είναι ή Nova Makedonija, ή Βόρεια Μακεδονία, ή Μακεδονία του Βαρδάρη ή Άνω Μακεδονία, όπως αποκαλύπτει το έγκυρο mignatiou.com. Είναι στη σλαβική γλώσσα και είναι τα ακόλουθα:
>Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
>Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
>Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
>Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
>Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια).
Γλώσσα, φέρεται να πρότεινε να είναι "μακεδονική" ή μία περιγραφική όπως "επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας Severna Makedonija ή Nova ή Vardarska ή Gorna", με δυνατότητα άλλες χώρες να επιλέξουν οι ίδιες αν θα μεταφράσουν ή όχι.  Όσον αφορά την εθνικότητα δίνονται δύο επιλογές, "Μακεδονική" στο λατινικό αλφάβητο ("Makedonska") η πάλι περιγραφική ανάλογα με το όνομα, για παράδειγμα "της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας".

17.1.2018: «Αντί για το πνεύμα διαλόγου και της συνύπαρξης για την οικοδόμηση της πολυεθνικής κοινωνίας μας, μέσω δίκαιων και γενικά αποδεκτών νόμων, κάνουμε έναν άδικο και καταπιεστικό νόμο που ευνοεί μόνο την αλβανική γλώσσα. Ως εκ τούτου, λαμβάνοντας υπόψη τις εκτιμήσεις μου για τη μη τήρηση του νόμου σχετικά με τη χρήση των γλωσσών από το Σύνταγμα, αλλά και των ενδείξεων των εμπειρογνωμόνων καθώς και του ευρέως κοινού σχετικά με την αντισυνταγματικότητα του νόμου, βάσει του άρθρου 75 του Συντάγματος, έλαβα την απόφαση να μην υπογράψω το νόμο για τις γλώσσες», δήλωσε ο πρόεδρος των Σκοπίων Γ. Ιβάνοφ.

18.1.2018: Ο Α. Αχμέτι σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ALSAT-M, ανέφερε ότι στην κυβέρνηση υπάρχουν σκέψεις είτε για απομάκρυνση κάποιου από τα μνημεία του σχεδίου "Σκόπια 2014", της κιτς "μακεδονικής" ανάπλασης του Γκρουέφσκι, είτε για αλλαγή της ονομασίας του αεροδρομίου των Σκοπίων (σ.σ. "Μέγας Αλέξανδρος") ή του αυτοκινητόδρομου που συνδέει τη Γευγελή με τα Σκόπια (σ.σ. "Αλέξανδρος ο Μακεδών").

18.1.2018: Στα κοινωνικά δίκτυα κυκλοφορεί μια φωτογραφία που δείχνει ένα γκράφιτι στην πόλη Μοναστήρι (Μαναστίρ για τους Αλβανούς, Μπίτολα για τους Σλάβους) με περιεχόμενο ρατσιστικού μίσους. Στο γκράφιτι γράφει "Ο νόμος είναι νόμος" και "Θάνατος στους Αλβανούς".

18.1.2019: Ομάδα πολιτικών ενώσεων συγκεντρώθηκε μπροστά από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων διαμαρτυρόμενη για την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργ. Οι διαδηλωτές  δήλωσαν ότι συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική της νέας κυβέρνησης που τη θεωρούν "αντι-μακεδονική", την εναντίωσή τους στην υιοθέτηση του νόμου για τις γλώσσες και κατά της ένταξης της χώρας στην Ατλαντική Συμμαχία.

19.1.2018: "Δεν θέλουμε το ΝΑΤΟ", λέει το λεγόμενο "Μακεδονικό Μανιφέστο", απευθυνόμενο στον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, επειδή δεν προστατεύει τα Σκόπια, από τους… κακούς Έλληνες! Και ρωτούν: «Από ποιον θα μας υπερασπισθείτε; Από τους Ρώσους; Αλήθεια από ποιον θα την υπερασπισθείτε που είναι εναντίον μας; Από τους Ρώσους; Οι οποίοι δεν μας έχουν προσβάλλει ποτέ και έχουμε πολλά κοινά μαζί τους; Όπως ταυτότητα και γενικά ιστορικές γραμμές και όπως γνωρίζετε καλά, είμαστε πιο κοντά στους Ρώσους παρά στους Αμερικανούς».

19.1.2018: Το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την έκφραση μίσους που εμφανίσθηκε σε δημόσιους χώρους με γκράφιτι στην πόλη Μοναστήρι των Σκοπίων και απευθύνονταν στους εκεί Αλβανούς. Το υπουργείο δηλώνει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοιες επιγραφές εμφανίζονται στην ιστορική πόλη όπου πραγματοποιήθηκε το ιστορικό συνέδριο της αλβανικής γλώσσας.

20.1.2018: Ο Νίμιτς, σε συνέντευξή του, υποστηρίζει ότι οι Σλάβοι των Σκοπίων είναι "Μακεδόνες". Είπε ότι, η άποψη που έχει σχηματίσει από την αλληλεπίδρασή του με πολίτες των Σκοπίων, είναι πως «έχουν πολύ ισχυρή ταυτότητα», η οποία δεν χτίστηκε τα τελευταία 25 χρόνια, αλλά προϋπήρχε. «Είχατε την ταυτότητα όταν ήσασταν τμήμα της Γιουγκοσλαβίας,του Βασιλείου της Σερβίας, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Συνεπώς, η ταυτότητα του λαού είναι, κατά τη γνώμη μου, ασφαλής και πραγματικά πιστεύω ότι οι ιδέες που παρουσίασα δεν την βλάπτουν, αλλά την ενισχύουν».

21.1.2018: «Ο Τσίπρας μπορεί να πάρει τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών για την απόφαση να λάβει πράσινο φως ακόμη και χωρίς την υποστήριξη του συνασπισμού του, αλλά φοβούμενος το λαό», μεταφέρει ο σκοπιανός Τύπος. Στη συνέχεια αναφέρεται συνοπτικά σε κείμενα του συνόλου των κυριακάτικων ελληνικών εφημερίδων, επισημαίνοντας ότι η λύση επισπεύδεται από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία λόγω της επιρροής της Ρωσίας στα Βαλκάνια και ότι εάν δεν υπάρχει κυβερνητική συνοχή στο θέμα, θα υποστηριχθεί από την αντιπολίτευση.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ

20.1.2018: Μια απίστευτη υπόθεση ξετυλίγεται στην Σλοβενία και Κροατία, μετά την επέμβαση των Αρχών επιβολής του νόμου, σε μια επιχείρηση που απελευθέρωσε από τη σκλαβιά 59 Κινέζους, θύματα σπείρας η οποία διακινούσε ανθρώπους (human trafficking). Όπως μεταδίδει το Associated Press, οι Αρχές εντόπισαν δύο παράνομα κέντρα επικοινωνίας (call centers), όπου κρατούνταν παρά τη θέλησή τους οι Κινέζοι πολίτες, τους οποίους υποχρέωναν να συμμετέχουν σε παράνομες μπίζνες μέσω υπολογιστών και του διαδικτύου.