Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 13 έως 19 Μαΐου

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες

15.5.2018: Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί για τον ρόλο της Μόσχας στα Δυτικά Βαλκάνια, παραβλέπει τη δραστηριότητα της Τουρκίας που έχει αυξήσει την επιρροή της στην περιοχή, γράφει η ενημερωτική πύλη Politico των Βρυξελλών. Σε μια ενδελεχή ανάλυση η Politico, τονίζει ότι μετά την κατοχή των Βαλκανίων από τους Οθωμανούς, οι κληρονόμοι της αυτοκρατορίας προσπαθούν και πάλι να εισβάλουν στην περιοχή.

15.5.2018: Η αποδυνάμωση των δυτικών δομών, η δυσπιστία των αξιών και η απομυθοποίηση του ΝΑΤΟ είναι οι στρατηγικοί στόχοι του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Αυτό αναφέρεται σε συνέντευξη, στην "Polityka" της Πολωνίας, του πρώην επικεφαλής των επιχειρήσεων της CIA στη Ρωσία και την Κεντρική Ευρώπη, Μάικλ Τζ. Σούλιτς. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο επόμενος στόχος της Ρωσίας είναι τα Δυτικά Βαλκάνια, ιδίως το Μαυροβούνιο και η Βοσνία.

17.5.2018: Η Δανία δεν είναι έτοιμη να στηρίξει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ- FYROM  και Αλβανίας. Αυτό ανακοινώθηκε μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στη Σόφια από τον Δανό πρωθυπουργό Λαρς Ρασμούσεν, σύμφωνα με τα βουλγαρικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΕ δεν πρέπει να επαναλάβει προηγούμενα λάθη, μεταξύ των οποίων, είναι η απόφαση να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

ΑΛΒΑΝΙΑ

13.5.2018: Ενοχλημένος ο αλβανικός Τύπος που δεν πήρε την πρώτη θέση η Φουρέιρα, γράφει: «Παρά τη φαινομενικά διαφανή ψηφοφορία, η επιτυχία του ισραηλινού τραγουδιού είχε ανακοινωθεί επί μέρες, με τη δικαιολογία την 70η επέτειο από τη δημιουργία του σύγχρονου Ισραηλινού κράτους. Τυχαία το ισραηλινό τραγούδι κέρδισε στην επέτειο του Ισραήλ; Είναι τυχαίο ότι το τραγούδι κέρδισε λίγο μετά την μετεγκατάσταση της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ»;

14.5.2018: Ο Αμερικανός πρέσβης Ντόναλντ Λου ολοκληρώνει την αποστολή του στα Τίρανα στα τέλη Ιουνίου και θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον στα τέλη Ιουλίου.  Ο Ντ. Λου δεν έχει λάβει ακόμη νέο διορισμό από τον πρόεδρο Τραμπ, και δεν του έχει ανατεθεί οποιαδήποτε γραφείο εντός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Πιθανότατα, όπως οι προκάτοχοί του Γουίδερς και Άρβιζου, μετά την επιστροφή στην Ουάσιγκτον, ο Λου θα παραμείνει χωρίς σημαντικά καθήκοντα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

14.5.2018: Οι γεννήσεις στην Αλβανία για πρώτη φορά εμφάνισαν αρνητικό πρόσημο, ένα φαινόμενο που έχει να παρουσιασθεί από το 1923, όταν άρχισε να γίνεται απογραφή του πληθυσμού από τον βασιλιά Ζώγου. Έκτοτε ο αλβανικός πληθυσμός γνώρισε μόνο ανάπτυξη χωρίς να σταματήσει την εποχή του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, για να λάβει αρνητική χροιά μόνο φέτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για πρώτη φορά, οι θάνατοι ήταν περισσότεροι από τις γεννήσεις κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ήτοι, γεννήθηκαν 5.669 άνθρωποι και πέθαναν 5.954, δηλαδή, 285 άτομα έφυγαν από τη ζωή περισσότερα από τα νεογέννητα.

15.5.2018: Η αλβανική αστυνομία αποκάλυψε τα ονόματα 17 ατόμων που συνελήφθησαν και κατηγορούνται για αποστολές παράνομων μεταναστών στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά έναντι αμοιβής 20 χιλιάδων ευρώ. Από τους 17 συλληφθέντες στην Αλβανία, 2 είναι αστυνομικοί, ενώ καταζητείται ένας ακόμη. Το εγκληματικό κύκλωμα δρούσε με 7 εργαστήρια παραποίησης εγγράφων στην Ελλάδα και 4 ανάλογα εργαστήρια στην Αλβανία. Η αλβανική αστυνομία αναφέρει ότι οι έρευνες άρχισαν από το 2016 με τις ελληνικές αρχές, ενώ μέχρι πέρυσι είχαν συλληφθεί άλλοι 24 άτομα με την ίδια κατηγορία.

16.5.2018: «Η αλαζονεία της ελληνικής πρεσβείας αναβίωσε πρόσφατα και πιστεύει ότι ακόμη και μέσα στα Τίρανα μπορεί να κάνει  πολιτιστική γενοκτονία», δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος των αλβανοτσάμηδων- PDIU, Σφετίμ Ιντρίζι, αναφερόμενος στην απομάκρυνση του περιπτέρου βιβλίων για Τσάμηδες, έπειτα από ελληνική παρέμβαση, όπως ισχυρίζεται.
Σύμφωνα με νεότερο δημοσίευμα ο εκδοτικό οίκος "Τσαμουριά" μετά από παρέμβαση του πατριωτικού συνδέσμου "Çamëria" αποκατέστησε το περίπτερο των Αλβανοτσάμηδων με βιβλία αναφερόμενα στη λεγόμενη "Τσαμουριά" στην Έκθεση Βιβλίου που διοργανώνεται στο Εθνικό Μουσείο των Τιράνων.

16.5.2018: «Η Ρωσία αντιτίθεται στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στην περιοχή των Βαλκανίων και επιδιώκει τον εκτροχιασμό των μεταρρυθμίσεων που ζητάει η ΕΕ», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι σε συνέντευξή του. «Σε επίπεδο επενδύσεων, η ρωσική Gazprom επεκτείνεται στη Σερβία για λόγους γεωπολιτικών συμφερόντων», επισημαίνει ο Αλβανός πολιτικός προσθέτοντας ότι ακόμη και το Μαυροβούνιο, το οποίο είναι πλέον μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά υπήρξε κάποτε "πεδίο δράσης της ρωσικής ολιγαρχίας", συνεχίζει να είναι ευάλωτο στις πολιτικές παρεμβάσεις από Μόσχα.

16.5.2018: «Τα κουρέλια των ελληνο-ασιατικών οργανώσεων που απαγορεύονται στην Αλβανία, ελλείψει αντίδρασης του αλβανικού κράτους, το κίνημα της Ενωμένης Αλβανίας, με επικεφαλής τον πρόεδρό του Καστρίτ Μπερισάι, έχουν εκκαθαρίσει τις Βουλιαράτες από τα σοβινιστικά απόβλητα των αιμοδιψών τρομοκρατών των αυτοαποκαλούμενων "Ελλήνων"», γράφει το αλβανικό δημοσίευμα. [Εννοούν ότι κατέβασαν τις ελληνικές σημαίες].

17.5.2018: «Εντός ενός μηνός να γίνει πρωθυπουργός η Γενικός Εισαγγελέας της Αλβανίας, Άρτα Μάρκου, με μονοετή θητεία», αποφάσισαν οι ΗΠΑ, γράφει αλβανικό δημοσίευμα. Σημειώνει ότι θα δημιουργηθεί "Κυβέρνηση Αντιμαφίας". Άλλοι δύο εισαγγελείς θα βρίσκονται στο πλευρό της Μάρκου, ο ένας στη θέση του υπουργείου Εσωτερικών και ο άλλος στη Δικαιοσύνη. Η νέα κυβέρνηση θα έχει 12 υπουργούς. Σκοπός αυτής της κυβέρνησης είναι η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, η σύλληψη των μελών της μαφίας και η δήμευση όλων των περιουσιών τους και την υλοποίηση μια εκλογικής μεταρρύθμισης που θα εγγυάται την ελευθερία της ψήφου.

17.5.2018: Η αλβανική πολιτιστική ένωση Αλάτσατα-Τσεσμέ, στη Σμύρνη, αντέδρασε στην αφαίρεση του περιπτέρου των Αλβανοτσάμηδων στην έκθεση βιβλίου στα Τίρανα και την μετέπειτα αποκατάστασή του χαρακτηρίζοντας την πράξη ως επαίσχυντη και σκανδαλώδη. Ζήτησε μάλιστα από τις αρμόδιες Αρχές να φέρουν τους υπευθύνους ενώπιον της δικαιοσύνης  για την πράξη αυτή. «Εμείς ως Ένωση που εκφράζουμε τα εκατομμύρια των Τουρκαλβανών στέλνουμε στην Μητέρα Αλβανία ένα μήνυμα, να αποδεχθεί τις εθνικές θέσεις του κόμματος των Τσάμηδων και του πατριωτικού συλλόγου "Τσαμουριά" των Τιράνων».

18.5.2018: Συμφωνία για στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας-Αλβανίας. Eπικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΓΕΕΘΑ που επισκέφτηκε από 17 έως 18 Μαΐου 2018, τα Τίρανα, ήταν ο Αρχιπλοίαρχος Μιχαήλ Ναούμ (ΠΝ) ενώ, επικεφαλής από πλευράς της Αλβανίας ήταν ο Director of Defence Policy Directorate, Florian Kali. Κατά τις συναντήσεις διερευνήθηκαν και νέοι τομείς κοινού ενδιαφέροντος για την ενδυνάμωση της Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

18.5.2018: Στην Αλβανία, αν και το Συνταγματικό Δικαστήριο είναι σε αποσύνθεση, οπότε μάλλον θα είναι δύσκολο να προσφύγει κάποιος εναντίον της Συμφωνίας με την Ελλάδα, ο Σαλί Μπερίσα, ο οποίος μάλλον θέλει να πληρώσει με το ίδιο νόμισμα τον Ε. Ράμα (που ακύρωσε με προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο τη Συμφωνία που είχε υπογράψει με τον Κώστα Καραμανλή), ξεσπάθωσε. Κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι παραχωρεί εθνική κυριαρχία στην Ελλάδα. [Όταν βεβαίως γνωρίζει ότι μάλλον η ελληνική πλευρά κινδυνεύει να κατηγορηθεί για κάτι τέτοιο].

ΒΟΣΝΙΑ

18.5.2018: Τελευταία στιγμή απετράπη από την ΜΙΤ σχέδιο δολοφονίας του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με πληροφορία που διέρρευσε η ΜΙΤ.  Τουρκικής καταγωγής πολίτες που μένουν στα Σκόπια σχεδίαζαν την Κυριακή να περάσουν τα σύνορα και να σκοτώσουν τον Τούρκο πρόεδρο. Η απόπειρα δολοφονίας απετράπη από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες που σε συνεργασία με τις βοσνιακές εντόπισαν τους δράστες. [Μπορεί η είδηση να προβάλλεται στον παγκόσμιο Τύπο, ας είμαστε όμως επιφυλακτικοί για την αυθεντικότητά της, γνωρίζοντας τις προβοκάτσιες του Ερντογάν, που δείχνει να ηρωποιείται στα μάτια των ψηφοφόρων του].

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

13.5.2018: Η βουλγαρική και η λεγόμενη "μακεδονική" Ακαδημία επιστημών γιόρτασαν μαζί την Ημέρα των Αγίων Αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου, μπροστά στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Σόφιας. Στη συνέχεια έγινε λειτουργία στο ναό Αγ. Αλεξάνδρου Νέφσκι.  Η ημέρα των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου συνδέεται με τις σχολικές γιορτές που οργανώνονται στις 11 Μαΐου, όταν η Εκκλησία γιορτάζει τη μνήμη τους.

14.5.2018: Η Σύνοδος της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αποφάσισε να μη δεχθεί την πρόσκληση του αρχιεπισκόπου της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων, Στέφαν, για μια κοινή γιορτή στην επέτειο των 1.000 ετών της Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας, λόγω "θεμελιωδών διαφορών".

16.5.2018: Η βουλγαρική κυβέρνηση αποφάσισε ότι θα ζητήσει από το κοινοβούλιο την άρση της απαγόρευσης για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού του Μπέλενε, στον ποταμό Δούναβη, ισχύος 2.000 megawatt και προσπαθεί να προσελκύσει ξένους επενδυτές για την αναβίωση του σχεδίου. Η κινεζική κρατική πυρηνική εταιρεία CNNC έχει επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον της για το σχέδιο. Για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, το εκτιμώμενο κόστος είναι τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ.

17.5.2018: Τριήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποίησε ο Αρχηγός των Χερσαίων Δυνάμεων της Βουλγαρίας, Υποστράτηγος Mihail Dimitrov Popov, ο οποίος επισκέφθηκε το Γενικό Επιτελείο Στρατού, από τις 15 έως και τις 17 Μαΐου. Τον Αρχηγό των Χερσαίων Δυνάμεων της Βουλγαρίας υποδέχθηκε ο Έλληνας Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος που επικεντρώθηκαν στα πεδία συνεργασίας των Στρατών Ξηράς Ελλάδας και Βουλγαρίας.

18.5.2018: Την ικανοποίησή της εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, με την νέα πρόταση "Ρεπούμπλικα Ιλιντένσκα Μακεντόνια" για τα Σκόπια. Η Ζαχαρίεβα δήλωσε ότι η πρόταση αυτή "Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν", είναι αποδεκτή από τη Βουλγαρία. Σύμφωνα με την ίδια, αυτό το όνομα που περιέχει την λέξη Ίλιντεν, δείχνει ότι τα δύο κράτη [Βουλγαρία-Σκόπια] έχουν κοινό παρελθόν.

18.5.2018: Οι υπουργοί Άμυνας της Βουλγαρίας Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ και των Σκοπίων Ραντμίλα Σεκερίνσκα παρακολούθησαν επίδειξη δυνατοτήτων των μονάδων των Ειδικών Δυνάμεων των δύο χωρών, η οποία πραγματοποιήθηκε στο μεθοριακό σταθμό Στάνκε Λισίτσκοβο, κοντά στην πόλη Μπλαγκόεβγκραντ στη ΝΔ Βουλγαρία.

19.5.2018: Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Γενικό Προξενείο της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη διοργάνωσαν και φέτος τη δράση "Κοινή βαλκανική παράδοση", στο πάρκο δίπλα στον Ιερό Ναό Κυρίλλου και Μεθοδίου, όπου θα συμμετάσχουν παιδιά από προνοιακές δομές της Κεντρικής Μακεδονίας και τη Βουλγαρία, όπου παιδιά από τη Σχολή Μαγείρων της Σόφιας θα ετοιμάσουν και θα διανείμουν στους φιλοξενούμενους φαγητό της κοινής γαστρονομικής παράδοσης Ελλάδας και Βουλγαρίας.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

13.5.2018: Διεθνής άσκηση με την ονομασία "Shqiponja 6", που διοργανώθηκε από τη Δύναμη Ασφάλειας του Κοσσυφοπεδίου με τη συμμετοχή στρατιωτών από πέντε χώρες, διεξήχθη στις περιοχές Καστριότ, Μπατλάβε και Κόλικ. Στην άσκηση συμμετείχαν στρατιωτικές μονάδες από τις ΗΠΑ, την Κροατία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία, τα Σκόπια και την Αλβανία. Έλαβαν μέρος εκτός από μονάδες της Δύναμης Ασφαλείας του Κοσόβου, η αστυνομία  και ο Ερυθρός Σταυρός.

16.5.2018: Ο πρόεδρος της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν, χαρακτήρισε τους αξιωματούχους του Κοσσυφοπεδίου ως "ναρκο-μαφιόζους που χρηματοδοτούνται από εγκλήματα πολέμου". Δεν έστειλε πρεσβευτή στο Κοσσυφοπέδιο, και αρνείται να συναντηθεί με Κοσοβάρο αξιωματούχο.

18.5.2018: Δικαστήριο στο Κόσοβο καταδίκασε σε ποινές κάθειρξης οκτώ άνδρες, μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS), οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι κατηγοριών για τρομοκρατία, επειδή σχεδίαζαν το 2016 να επιτεθούν στην ισραηλινή εθνική ομάδα ποδοσφαίρου στην Αλβανία. Το δικαστήριο της Πρίστινα καταδίκασε τους κατηγορουμένους, που είναι όλοι από το Κόσοβο, συνολικά σε 35 χρόνια και έξι μήνες στη φυλακή, επιβάλλοντάς τους ποινές που κυμαίνονται από κάθειρξη 10 ετών μέχρι φυλάκιση 18 μηνών.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

15.4.2018: O φιλοδυτικός ηγέτης του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς εξελέγη πρόεδρος της χώρας από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ανακοίνωσε ο Μίλος Νίκολιτς, ηγετικό στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών (DPS), ο οποίος έκανε δηλώσεις σε δημοσιογράφους από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος.  Ο Τζουκάνοβιτς εξασφαλίζει το 53,8% των ψήφων, ενώ ο επιχειρηματίας Μλάντεν Μπογιάνιτς, έρχεται δεύτερος με 34,1% των ψήφων.

19.5.2018: «Σε περίπτωση μεγαλύτερης εισροής μεταναστών, μπορούμε να υψώσουμε φράχτη με αγκαθωτό συρματόπλεγμα στα σύνορα με την Αλβανία», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο Βόισλαβ Ντράγκοβιτς, επικεφαλής της υπηρεσίας παρακολούθησης των συνόρων. Πρόσθεσε ότι οι αλβανικές Αρχές αρνούνται συχνά να δεχθούν μετανάστες που επέστρεψαν από το Μαυροβούνιο στο πλαίσιο της διμερούς τους συμφωνίας επανεισδοχής.

ΣΕΡΒΙΑ

14.5.2018: Η Σερβία δεν θα δεχθεί την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στον ΟΗΕ ως αντάλλαγμα για τη δημιουργία Ένωσης Σερβικών Δήμων, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Κοσσυφοπέδιο Μίλοβαν Ντρετσούν. H εφημερίδα Srabski Telegraph δημοσίευσε άρθρο με 11 σημεία-κλειδιά ενός εγγράφου με τίτλο: "Σχέδιο για τη στήριξη της διεθνούς ολοκλήρωσης του Κοσσυφοπεδίου", το οποίο, εγκρίθηκε από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ιταλία. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι το σχέδιο προβλέπει την άσκηση πίεσης, με στόχο την πλήρης ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και την αποστασιοποίηση της Σερβίας από τη Μόσχα.

16.5.2018: Την πρωτιά στις προτιμήσεις Σέρβων τουριστών κατακτά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως προκύπτει από την πολύ επιτυχημένη συμμετοχή της στο 3ο Ελληνικό Σαββατοκύριακο στο Βελιγράδι, που διεξήχθη στις 12 και 13 Μαΐου 2018. Η ελληνική συμμετοχή προβλήθηκε με μεγάλη υποστήριξη των τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (τηλεόραση, εφημερίδες, ραδιόφωνο, περιοδικά κλπ.) ως ένας ιδανικός τουριστικός προορισμός.

18.5.2018: Ο Σέρβος υπουργός Παιδείας, Μλάντεν Σάρτεβιτς, βρέθηκε στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο της διαδικασίας αδελφοποίησης του δήμου Ηρακλείου με τον δήμο Τσουκάριτσα, που αποτελεί τον μεγαλύτερο δήμο της πόλης του Βελιγραδίου. Σε ερώτηση για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, ο Μ. Σάρτεβιτς απάντησε:  «Γνωρίζοντας πολύ καλή ιστορία και έχοντας μελετήσει την Βαλκανική ιστορία, θεωρώ ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που έχει τις σωστές θέσεις στο θέμα της ονοματοδοσίας και η λύση θα πρέπει να είναι με βάση όσα ζητάει η Ελλάδα, γιατί αυτό προκύπτει από την αρχαία και Βαλκανική ιστορία».

ΣΚΟΠΙΑ

13.5.2018: Ο Ν. Κοτζιάς φαίνεται πως αποδέχεται συμφωνία με την οποία θα δεσμεύονται τα Σκόπια, ότι η αλλαγή του συντάγματος θα πραγματοποιηθεί εντός δύο ετών από την υπογραφή της συμφωνίας, ενώ ίσως προηγηθεί δημοψήφισμα. Η Αθήνα θέλει διασφαλίσεις ότι σ’ αυτό το διάστημα δεν θα ανατραπεί η συμφωνία και δεν θα γίνει μόνιμη η διεθνής ονομασία, όπως συνέβη και με την προσωρινή. Θα αποτελεί έκπληξη αν διασφαλιστεί όντως η τήρηση της συμφωνίας, από την στιγμή που δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική ρήτρα ποινής.

13.5.2018: Η Κομισιόν διέψευσε κατηγορηματικά ότι πιέζει την Αθήνα ώστε να ψηφιστεί η όποια συμφωνία από 180 βουλευτές, όπως ανέφερε ρεπορτάζ της εφημερίδας "Αυγή". [Το ζήτημα βέβαια είναι, αν θα θεωρηθεί ότι έχει σχέση με την εθνική κυριαρχία, τότε απαιτούνται 200 θετικές ψήφοι].

14.5.2018: Το Φιλελεύθερο Κόμμα των Σκοπίων, εκφράζει την ανησυχία του, τονίζοντας ότι η πλευρά των Σκοπίων δεν έχει ισότιμο καθεστώς στις συνομιλίες.  «… η Ελλάδα έχει επιβάλει να αναζητήσει νέες λύσεις μόνο με βάση τα συμφέροντά της. Είναι ξεκάθαρο ότι με τα ελληνικά αιτήματα για αλλαγή του Συντάγματος της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" στην πραγματικότητα γίνεται άρνηση της εθνικής μας ταυτότητας και ύπαρξης ως ξεχωριστού λαού», αναφέρει η δήλωση.

15.5.2018: Ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων θυσίασε τις υπουργικές καρέκλες στην Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό, σε αντάλλαγμα για μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η πτέρυγα του Αφρίμ Γκασί από το (αλβανικό) κόμμα Besa, το (αλβανικό) DPA, καθώς και η Ένωση Ρομά, είναι οι νέοι εταίροι της σοσιαλιστικής κυβέρνησης.

16.5.2018: Ο επικεφαλής της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών των Σκοπίων, Τάκι Φίτι, τόνισε ότι η "μακεδονική" γλώσσα πρέπει να καταγράφεται ακριβώς όπως αναγνωρίζεται στα Ηνωμένα Έθνη: "Μακεδονική". «Δεν μπορούμε εμείς να δεχθούμε (άλλη ονομασία της γλώσσας) και αυτή είναι θέση της Ακαδημίας, όταν μιλάμε για την γλώσσα της χώρας να γράφεται στα λατινικά και να προφέρεται όπως τη λέμε: μακεντόνσκι (македонски) - μακεδονική. Πρέπει να διατυπωθεί στα Ηνωμένα Έθνη ως "Macedonian language". Είναι μια στάση που μπαίνει στα βασικά ζητήματα ταυτότητας, είπε.

17.5.2018: Η Αλβανίδα δήμαρχος του Τέτοβο, που είναι αντιπρόεδρος του κόμματος  της Δημοκρατικής Ένωσης για Ενσωμάτωση (BDI ή DUI, εξέφρασε την πρόθεση να διεκδικήσει την προεδρία του κράτους των Σκοπίων. Η Αρίφι είχε διατελέσει αναπληρώτρια πρωθυπουργός για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση επί κυβερνήσεων Νίκολα Γκρούεφσκι.

17.5.2018: Να μη εκδοθούν στην ΠΓΔΜ οι δύο Σκοπιανοί πράκτορες που κατηγορούνται για συμμετοχή στο σκάνδαλο υποκλοπών του καθεστώτος Νίκολα Γκρουέφσκι, αποφάσισε ο Άρειος Πάγος. Οι άνδρες είχαν συλληφθεί τον Οκτώβριο του 2017 στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης ενώ ετοιμάζονταν να πετάξουν για Βουδαπέστη, με πλαστά βουλγάρικα διαβατήρια. Αποδείχθηκε ότι ήταν πολίτες της ΠΓΔΜ, υψηλόβαθμα στελέχη της Διεύθυνσης Αντικατασκοπείας στη χώρα τους και διώκονταν με Ερυθρά Αγγελία της Ιντερπόλ, για συμμετοχή στο σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών του 2015 στα Σκόπια. Στους δύο καταζητούμενους είχε δοθεί χάρη από το Δικαστήριο της ΠΓΔΜ η οποία ανακλήθηκε.

18.5.2018: Το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων επιμένει στη διόρθωση της εσφαλμένης γραφής της γλώσσας του κράτους στα επίσημα έγγραφα της Συνόδου Κορυφής στη Σόφια, μεταξύ των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, που πραγματοποιήθηκε στη βουλγαρική πρωτεύουσα. Στα επίσημα έγγραφα της Συνόδου η γλώσσα των Σκοπιανών αναφέρεται ως "γλώσσα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας". Αντιδρώντας το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων απέστειλε επίσημη απάντηση ζητώντας τη διόρθωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ένωσης της ονομασίας της γλώσσας.

19.5.2018: Η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση "Δημοκρατία της Μακεδονίας της Ίλιντεν". Μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, ότι θα μπορούσε η πρόταση αυτή να είναι η λύση στο ζήτημα του ονόματος, το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού εξέδωσε δελτίο Τύπου δηλώνοντας ότι ο γείτονας θα πρέπει να βρει μια γεωγραφική πρόταση για το όνομα. Ο Τσίπρας είχε ενημερώσει και τα κοινοβουλευτικά κόμματα για το προτεινόμενο όνομα, αλλά όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέρριψαν την πρόταση "Ρεπούμπλικα Ιλιντένσκα Μακεντόνιγια", λέγοντας ότι αυτό το όνομα δεν αποτρέπει τον αλυτρωτισμό.

19.5.2018: Ο Αλβανός ιστορικός Άμπεν Λάλα, από το Τέτοβο, τονίζει ότι το όνομα που προτάθηκε "Δημοκρατία της Μακεδονίας της  Ίλιντεν", δεν εκφράζει τον πολυεθνικό χαρακτήρα της χώρας, ούτε δηλώνει την ενότητα του κράτους. «Νομίζω ότι το όνομα είναι πολύ επικίνδυνο, λαμβάνοντας υπόψη τα ιστορικά γεγονότα που σχετίζονται με την (ψευδο)εξέγερση του Ίλιντεν το 1903, τα οποία είχαν ως στόχο τη δημιουργία κράτους  που περιείχε τη Θεσσαλονίκη και έφθανε μέχρι την Κορυτσά. Η Ίλιντεν έχει μια πικρή υπενθύμιση στον αλβανικό πληθυσμό, αφού οι "επαναστάτες" της Ίλιντεν σφάγιασαν Μουσουλμάνους Αλβανούς αλλά και Ορθόδοξους.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / Ria Novosti / apenadi