Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 11 έως 17/3

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

15.3.2018: Ιδρύθηκε ο Σύνδεσμος Εθνικών Θεάτρων των Βαλκανίων. Το Εθνικό Θέατρο "Ιβάν Βάζοφ" και πέντε εθνικά θέατρα από βαλκανικά κράτη, έθεσαν τα θεμέλια του Συνδέσμου Βαλκανικών Εθνικών Θεάτρων. Το Μνημόνιο για την ίδρυση του Συνδέσμου, σκοπός του οποίου θα είναι να ενώσει τις προσπάθειες και τις βέλτιστες πρακτικές των βαλκανικών εθνικών θεάτρων, υπέγραψαν ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Μάριους Ντόνκιν και εκπρόσωποι των εθνικών θεάτρων από τα Σκόπια, την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο, τη Σλοβενία και τη Ρουμανία. Η Τουρκία, η Σερβία και η Ελλάδα συμφώνησαν επίσης να ενταχθούν στην Ένωση.

ΑΛΒΑΝΙΑ

11.3.2018: Δύο ελβετικές και γερμανικές ομάδες εξειδικευμένες κατά των ναρκωτικών έφθασαν στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, μετά από πληροφορίες ότι η κοκαΐνη που κατασχέθηκε στο Δυρράχιο προοριζόταν γι’ αυτά τα δύο κράτη. Αναμένεται να λειτουργήσει μια επιχείρηση πολλαπλών δράσεων σε διάφορες τοποθεσίες για τη σύλληψη των πραγματικών εμπόρων της κοκαΐνης. Η επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί στην Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο, εκεί που υπάρχουν υπόνοιες ότι τα αφεντικά έχουν τις βάσεις τους και τα "εργαστήριά τους", όπου τα σκληρά ναρκωτικά διαχωρίζονται και επεξεργάζονται για την αποστολή τους στη Δύση.

11.3.2018: Η έκθεση των γερουσιαστών των Ηνωμένων Πολιτειών, που επισκέφθηκαν την Αλβανία στο τέλος του περασμένου μήνα έχει ήδη ολοκληρωθεί. Οι γερουσιαστές επισκέφθηκαν τα Τίρανα πριν από αρκετές ημέρες και είχαν συναντήσεις με την προσωρινή γενικό εισαγγελέα, Άρτα Μάρκου. Δεν πραγματοποίησαν δημόσιες συναντήσεις, επειδή ήταν σε μια διερευνητική αποστολή για την κατάσταση του εγκλήματος και τη διαφθορά.

12.3.2018: Συνελήφθη στην πόλη Φίερ, 30χρονος Πακιστανός με άδεια παραμονής στην Αλβανία, να μεταφέρει 4 ομοεθνείς του που εισήλθαν στην αλβανική επικράτεια παράνομα από τα ελληνικά σύνορα, από την περιοχή της Κακαβιάς. Οι Πακιστανοί λαθρομετανάστες εισήλθαν από την Ελλάδα προκειμένου να μεταβούν στο Μαυροβούνιο και από εκεί σε ευρωπαϊκά κράτη. Ο 30χρονος συνελήφθη, και οι συμπατριώτες του κρατούνται προκειμένου να οδηγηθούν στον εισαγγελέα για παράνομη διέλευση συνόρων.

13.3.2018: Η Αλβανία είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη, στην οποία οι πλειοψηφούν οι άνδρες. Για κάθε 100 άνδρες στην Αλβανία υπάρχουν 96 γυναίκες, δηλαδή έχει την ενδεικτική αναλογία 1,04, ενώ στα Σκόπια υπάρχει ίσος αριθμός ανδρών και γυναικών. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της INSTAT που επεξεργάσθηκε το "Monitor" οι ηλικιακές ομάδες που καταγράφονται στην έκθεση αυτή στην Αλβανία είναι οι μικρές ηλικιακές ομάδας, δηλαδή από νεογέννητα ως 39 ετών. Η υψηλότερη διαφορά σε ηλικιακή ομάδα είναι αυτή των 25 έως 34 ετών με αναλογία 1.12.

16.3.2018: Σε συνέντευξή του ο πρέσβης της Ρωσίας Αλεξάντερ Καρπούσιν, λέει ότι εκπλήσσεται από τη στάση ορισμένων κυβερνητικών αξιωματούχων και ΜΜΕ που προσπαθούν να δαιμονοποιήσουν τη Ρωσία ασκώντας μια ρητορική παρόμοια με αυτήν του δικτάτορα Ενβέρ Χότζα. «Προσπαθούν να δημιουργήσουν την εντύπωση, και να πείσουν τους Αλβανούς πολίτες ότι η χώρα μας είναι η "αυτοκρατορία του κακού" και ότι "Ρώσος" σημαίνει "εχθρός". Αν συνεχίζουν με αυτόν τον ρυθμό, ενδέχεται να καταλήξουμε στο σημείο που οι αναγνώστες του Ντοστογιέφσκι και του Τολστόι θα στιγματίζονται ως "πράκτορες του Κρεμλίνου"».

16.3.2018: Η Πυροσβεστική Υπηρεσία των Τιράνων εξοπλίσθηκε με νέα υλικά τα οποία πρόσφερε η Τουρκία. Ο δήμαρχος Ερίον Βελιάι επαίνεσε τη συνεχιζόμενη συμβολή της Τουρκικής κυβέρνησης στην αναβάθμιση της πυροσβεστικής υπηρεσίας. «Θέλω να ευχαριστήσω τον πρέσβη της Τουρκίας και όλους τους φίλους μας από το TIKA. Οι συσκευές, οι προστατευτικές στολές, οι φιάλες οξυγόνου, ο φωτισμός είναι εξοπλισμός ζωής και θανάτου».

16.3.2018: Συνελήφθη ο δήμαρχος της παράκτιας πόλης Λέζα, Φραν Φροκάι, μαζί με άλλους 22 δημοτικούς συμβούλους και οδηγήθηκαν στη αστυνομία, επειδή προέβησαν σε κατάχρηση εξουσίας με αντικείμενο το όφελος αγροτεμαχίων στην ακτή. Ο δήμαρχος με όλους τους δημοτικούς συμβούλους, κατηγορούνται για πλαστογράφηση εγγράφων ιδιοκτησίας γης, αρπαγή αγροτεμαχίων από ιδιοκτήτες και μεταβίβασή τους σε άλλους, οι οποίοι έχουν ήδη χτίσει ξενοδοχεία και εξοχικές κατοικίες.

16.3.2018: Ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, στο Παγκόσμιο Φόρουμ του Μπακού (Αζερμπαϊτζάν). Ο Μέτα, εξήρε τις παραδοσιακές φιλικές και αδελφικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη στήριξη της Τουρκίας που προσφέρει στους Αλβανούς και επαίνεσε τον ρόλο και τη συμβολή της τουρκικής υπηρεσίας συνεργασίας και συντονισμού - TIKA, η οποία έχει επεκτείνει τις δραστηριότητες υποστήριξής της σε όλη τη χώρα (ανεγείροντας τζαμιά και συντηρώντας οθωμανικά μνημεία).

17.3.2018: Ο ΥΠΕΞ Μπουσάτι δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, που οδήγησαν σε μια συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, θα είναι εφαρμόσιμη στην πράξη. Επεσήμανε ότι το 2009, η Αλβανία δεν είχε προετοιμασθεί κατάλληλα για να συμμετάσχει στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για τις θαλάσσιες ζώνες με την Ελλάδα. «Η νέα συμφωνία που μπορεί να προκύψει, θα είναι καλύτερη και πιο ειλικρινής, λόγω της εφαρμογής ορισμένων αρχών, ορισμένων προϋποθέσεων, οι οποίες το 2009 είχαν αγνοηθεί», είπε.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

11.3.2018: «Υπήρξαν πολλές προσπάθειες για την αναθεώρηση της ιστορίας, ακόμη και κατά την τελευταία δεκαετία, αλλά το πιο σημαντικό για εμάς είναι η απελευθέρωση της Βουλγαρίας που έδωσε περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών μας», είπε ο πρόεδρος Ράντεφ στον Ρώσο δημοσιογράφο, πρώην διευθυντή του Tass, Μιχαήλ Γκούζμαν. Ο Ρούμεν υπενθύμισε ότι η Βουλγαρία είναι αυτή που έδωσε το αλφάβητο στους σλαβικούς λαούς και μπορεί να υπερηφανεύεται γι’ αυτό, όπως είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας ότι η "ευρωφιλία" της χώρας του δεν σημαίνει αναγκαστικά "ρωσοφοβία".

14.3.2018: Πριν από τη συνάντησή του στη Σόφια με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς εξέφρασε την πάγια απαίτησή του για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία: «Είμαι υπέρ μίας "συνεργασίας με την Τουρκία", αλλά κατά της ένταξης της», σημείωσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ζητώντας ταυτόχρονα να επανεξεταστούν οι κοινοτικοί πόροι προς την Άγκυρα.

17.3.2018: Βουλγαρικό κόμμα ιδρύθηκε στα Σκόπια, με επικεφαλής τον Πέταρ Κόλεφ, πρώην μέλος του βουλγαρικού VMRO-BND και πρόεδρο του συλλόγου φιλίας Σκοπίων- Βουλγαρίας. Η προώθηση της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία της Πολιτικής Δημοκρατικής Ένωσης- ΠΔΕ αποφασίσθηκε στις 6 Δεκεμβρίου του 2017. Ο πρόεδρος του βουλγαρικού κόμματος, ανακοίνωσε ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνει η ΠΔΕ εάν κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών είναι η εισαγωγή της τάξης και της δικαιοσύνης στη "Μακεδονίας".

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

Οι ΗΠΑ έχουν καταρτίσει σχέδιο τεσσάρων σημείων για το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο θα παρουσιάσουν, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, στον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, από τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Ευρώπη και την Ευρασία, Γουές Μίτσελ. Το σχέδιο προβλέπει την απόκτηση περισσοτέρων δικαιοδοσιών από την Ένωση Σερβικών Δήμων του Κόσσοβου και την ενίσχυση των δικαιοδοσιών της στον τομέα της υγείας, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Σε αντάλλαγμα, το Βελιγράδι αναμένεται να επιτρέψει στην Πρίστινα να ενταχθεί σε διεθνείς οργανισμούς.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

17.3.2018: «Οι Αλβανοί, που ζουν ελεγχόμενοι από το κακώς διαχειριζόμενο μονοεθνικό κράτος του Μαυροβουνίου, θέλουν να οργανώσουν και να οικοδομήσουν μια πολιτική πλατφόρμα πολιτικής, πολιτιστικής και οικονομικής ανεξαρτησίας, από το μη δημοκρατικό κράτος του Μαυροβουνίου», γράφει αλβανικό δημοσίευμα. Άραγε, η ελληνική πολιτεία πώς θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα όταν θα εγερθεί και στην Ελλάδα, με το 7% ήδη του πληθυσμού να είναι Αλβανοί;

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

13.3.2018: Περίπου τρεις χιλιάδες Ούγγροι διαμαρτυρήθηκαν ζητώντας αυτονομία στη Ρουμανία. Πρόκειται για κατοίκους της Τρανσυλβανίας, στην κεντρική Ρουμανία, που στο παρελθόν ανήκε στην Ουγγαρία. Έγινε τμήμα της Ρουμανίας μετά το τέλος του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου. Στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, την επανέκτησε η Ουγγαρία, αλλά μετά το τέλος του Πολέμου εκχωρήθηκε στη Ρουμανία. Οι Ούγγροι στη Ρουμανία, διαμαρτυρήθηκαν ζητώντας αυτονομία στην Σζέκελι Λαντ, μια επαρχία της Τρανσυλβανίας, όπου ζουν περίπου 600 χιλιάδες Ούγγροι [το 75 % του πληθυσμού στην περιοχή, ενώ σε όλη την Ρουμανία, ζουν 1,2 εκατ. Ούγγροι].

16.3.2018: Κάτοικος της Ρουμανίας, ο Κονσταντίν Ρελίου, έμαθε ότι το δικαστήριο του Βάσλουι όπου είχε προσφύγει απέρριψε το αίτημά του να ακυρωθεί το πιστοποιητικό θανάτου του, που είχε εκδοθεί το 2016, εν αγνοία του. Ο Ρελίου, 63 ετών σήμερα, έφυγε από τη χώρα του στις αρχές της δεκαετίας του 1990 για να εργαστεί στην Τουρκία. Επέστρεψε στη Ρουμανία τον περασμένο Ιανουάριο. Οι αρχές τον ενημέρωσαν ότι είχε κηρυχθεί νεκρός από την οικογένειά του, επειδή δεν είχαν κανένα νέο του επί πολλά χρόνια. Το δικαστήριο δεν διευκρίνισε για ποιον λόγο απέρριψε το αίτημα του "νεκρού". Ο 63χρονος, χωρίς επίσημη επικύρωση ότι... ζει, δεν μπορεί να εργαστεί νομίμως, ούτε να λάβει κοινωνικά επιδόματα ή σύνταξη.

ΣΕΡΒΙΑ
13.3.2018: Η συμφωνία που υπέγραψε το Βελιγράδι μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας και της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας, προκαλεί ανησυχία σε Σέρβους παρατηρητές των εξελίξεων, σύμφωνα με ενδιαφέρον ρεπορτάζ του "Balkan Insight". Αν και η συμφωνία αφορά τη διμερή συνεργασία για πρόσωπα που τελούν υπό αστυνομική προστασία, υπάρχουν και σημεία της που προκαλούν σκέψεις, όπως αυτό που αφορά την αδρανοποίηση κυβερνοεπιθέσεων ή αυτό που αφορά την εσωτερική ασφάλεια.

14.3.20185: Ενδιαφέρον από μεγάλους ομίλους της Σερβίας για επενδύσεις στην Ελλάδα καταγράφηκε κατά τις επαφές για την προετοιμασία του Επιχειρηματικού Φόρουμ Ελλάδας-Σερβίας που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα 18 Μαρτίου. Παράλληλα, παρουσιάζονται ευνοϊκές προοπτικές για την ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου αλλά και την ενίσχυση της ελληνικής επενδυτικής παρουσίας στη Σερβία.

14.3.2018: Η λύση στο ζήτημα του Κοσόβου θα πρέπει να είναι συμβιβαστική και όχι ταπεινωτική, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μετά την συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουές Μίτσελ.

16.3.2018: Ο επικεφαλής του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στη Σερβία, Χαράλαμπος Κουναλάκης, δήλωσε στην voria.gr: «Παρότι οι ελληνικές επενδύσεις στη Σερβία έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της αποχώρησης τριών ελληνικών τραπεζών από τη σερβική αγορά -παραμένει μόνο η Eurobank- η σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και η συνεχής βελτίωση των επενδυτικών συνθηκών και της καταναλωτικής δύναμης στη Σερβία, δημιουργούν πλέον πιο πρόσφορο έδαφος για επιχειρηματικές συνεργασίες. Είμαι αισιόδοξος ότι στα επόμενα χρόνια οι διμερείς επιχειρηματικές σχέσεις Ελλάδας-Σερβίας θα παρουσιάσουν ανάπτυξη».

1.3.2018: Η σερβική εφημερίδα «Βέτσερνι Νόβοστι» δημοσίευσε άρθρο στο οποίο αναφέρεται ότι η σερβική στρατιωτική διοίκηση προειδοποίησε την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR), ότι σε περίπτωση κινδύνου της ασφάλειας του σερβικού πληθυσμού στα βόρεια της επαρχίας, οι σερβικές δυνάμεις θα βρίσκονται εκεί το πολύ σε 2 με 3 δευτερόλεπτα, όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται.

ΣΚΟΠΙΑ

11.3.2018: Ο Στέβτσο Γιακιμόφσκι, επικεφαλής μικρού σλαβικού κόμματος, δήλωσε ότι ενοχλείται από ορισμένους Αλβανούς πολιτικούς που θέλουν αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της χώρας. «Είμαι της άποψης ότι ορισμένοι Αλβανοί πολιτικοί συνωμοτούν για να αλλάξει το όνομα της χώρας. Έχουμε το καλό παράδειγμα όταν οι Αλβανοί των Σκοπίων δεν ήθελαν να αλλάξουν τη σημαία που χρησιμοποιούν, δηλαδή να μετακινήσουν λίγα εκατοστά τον μαύρο δικέφαλο αετό και να αναγράψουν δίπλα τον τόπο που εκπροσωπούν. Πιστεύω ότι στη διαρκή υπεράσπιση του ονόματος πρέπει να έχουμε τη συνεργασία των Αλβανών αδελφών μας».

12.3.2018: Ο Αμερικανός γερουσιαστής Κρις Μάρφι βρίσκεται στα Σκόπια, όπου την Κυριακή το βράδυ φιλοξενήθηκε από τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ. Ο Κρις Μάρφι, μέλος της Υποεπιτροπής για τις Σχέσεις με την Ευρώπη είχε αναφέρει ότι θα συζητήσει με τον Ζόραν Ζάεφ, τις ανησυχίες σχετικά με τις προειδοποιήσεις για διακρίσεις σε βάρος των Αλβανών.

«Ως παλιός φίλος της περιοχής των Βαλκανίων και των εκπροσώπων των χιλιάδων "Αλβανών Μακεδόνων" - Αμερικανών ψηφοφόρων, μεταφέρω τα συναισθήματα και τις ιδέες από εκεί. Έχω ακούσει για τις μεγάλες ανησυχίες της αλβανικής κοινότητας στο Κονέκτικατ, όσον αφορά την αντιμετώπιση των συγγενών τους στα Σκόπια».

13.3.2018: Το κόμμα της "Μοναδικής Μακεδονίας" πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου καλώντας την κυβέρνηση να τιμήσει και το Ολοκαύτωμα (αφού τίμησε το Ολοκαύτωμα των Εβραίων) της "Μακεδονίας", με τα 32.000 παιδιά των "Μακεδόνων" (Σλάβων) από τη Μακεδονία της Λευκής Θάλασσας (Αιγαίο) το 1948. «Ο λεγόμενος εμφύλιος πόλεμος στην Ελλάδα είχε γεωπολιτικό στρατηγικό στόχο για τη μόνιμη εξάλειψη και εθνοκάθαρση των "Μακεδόνων" (Σλάβων) από τις εστίες τους».

14.3.2018: Λίγο πριν από την ψηφοφορία για την διγλωσσία σημειώθηκε επεισόδιο μεταξύ του προέδρου της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, και του βουλευτή του VMRO-DPMNE και πρώην πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος πέταξε ένα ποτήρι νερό στο έδρανο του προέδρου της Βουλής και τού έκλεισε το μικρόφωνο, ενώ χρειάστηκε η παρέμβαση της Ασφάλειας της Βουλής, προκειμένου οι δύο άνδρες να μη έρθουν στα χέρια.

15.3.2018: Την άρνησή του να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα για το νομοσχέδιο που ψήφισε η Βουλή της ΠΓΔΜ, το οποίο προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα, ανακοίνωσε με διάγγελμά του ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκι Ιβάνοφ. Υποστήριξε ότι κατά την ψήφιση δεν τηρήθηκαν οι κανονισμοί της Βουλής, ενώ ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο προσκρούει στις διατάξεις του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

15.3.2018: Ο λεγόμενος "Αλβανικός Εθνικός Στρατός" έκανε την επανεμφάνισή του με ένα δελτίο Τύπου, μετά την ψήφιση υπέρ της αλβανικής γλώσσας στο κράτος των Σκοπίων και τις απειλές που ακολούθησαν από τον πρώην πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφκσι κατά του προέδρου του Κοινοβουλίου, Ταλάτ Τζαφέρι. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει «Καλούμε τους Αλβανούς να κάνουν υπομονή, θα έρθει η μέρα που το κεφάλι του Γκρούεφσκι θα βρεθεί στους δρόμους».

15.3.2018: Το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, εκφράζει βαθιά αγανάκτηση και καταδικάζει την ομιλία μίσους και τα συνθήματα εναντίον Αλβανών στους γύρω τοίχους του Ινστιτούτου Πνευματικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς των Αλβανών στην πόλη των Σκοπίων. «Αυτήν την εποχή που τα πολιτιστικά ιδρύματα διατηρούν και αντανακλούν την αλβανική ιστορία, τις παραδόσεις, τη γλώσσα και τον πολιτισμό, παραβιάζονται σκόπιμα και απαράδεκτα με πράξεις που επιδιώκουν να προκαλέσουν μίσος, διχόνοια και προωθούν τις εντάσεις μεταξύ των κοινοτήτων», τονίζεται σε ανακοίνωσή του.

15.3.2018: «Θέλουμε, ανοιχτά να τονίσουμε, ότι οι βουλευτές που ψήφισαν αυτόν τον αντιδημοκρατικό νόμο, που υπονομεύει άμεσα τα βασικά θεμέλια της κρατικής εξουσίας, καταστρέφει το ενιαίο της χώρας και τη συνταγματική τάξη, θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας". Δεν μπορούμε να τους υπολογίζουμε ως εκπροσώπους μας και προστάτες των κοινωνικών και πολιτικών μας συμφερόντων», δήλωσε ο Σλάβος Επίσκοπος των Σκοπίων Αγαθάγγελος, για το νόμο διγλωσσίας στην χώρα.

16.3.2018: Οξύνεται η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ και του Προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, μετά την άρνηση του τελευταίου να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα για το νομοσχέδιο που ψήφισε η Βουλή, σχετικά με την διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας. Ο Ζόραν Ζάεφ κατηγόρησε σήμερα τον Γκιόργκι Ιβάνοφ για "κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος" και τον κάλεσε να αναθεωρήσει τη στάση του και να υπογράψει το διάταγμα.

17.3.2018: Σλάβοι των Σκοπίων της διασποράς έκαψαν τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από σύλλογό τους στις Βρυξέλλες, ανακοινώνοντας ότι οι διαδηλώσεις θα συνεχισθούν και θα γίνονται τακτικά «μέχρι την πτώση της χούντας που παράνομα έχει εγκατασταθεί στα χώρα τους», χαρακτηρίζοντας έτσι την κυβέρνηση Ζόραν Ζάεφ.

17.3.2018: Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, αντέδρασε μετά από τις πολλές προβληματικές δηλώσεις του προέδρου των Σκοπίων, Γκιόργκε Ιβάνοφ, που δεν υπογράφει τον νόμο για την διγλωσσία. Ο Ράμα είπε στον Ιβάνοφ, ότι η αλβανική γλώσσα δεν είναι μια γλώσσα ενός εχθρού, αλλά των Αλβανών που οικοδομούν και συνιστούν το κράτος των Σκοπίων, και πρόσθεσε ότι χωρίς τους Αλβανούς δεν μπορεί να υπάρξει το κράτος αυτό.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ

14.3.2018: Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Μίρο Τσεράρ, ώρες μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ακυρώσει το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος που διεξήχθη το Σεπτέμβριο και ενέκρινε την κατασκευή σιδηροδρομικού έργου, αξίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, το μεγαλύτερο πρόγραμμα επένδυσης της κεντροαριστερής κυβέρνησης.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / Ria Novosti / apenadi