Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 11 έως 17 Ιουνίου

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες

14.6.2017: Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο Ν. Κοτζιάς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, επισήμανε ότι «η Ελλάδα θέλει όλη η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων να γίνει μέρος -όπως εκείνοι το επιθυμούν, όχι γιατί το θέλουμε εμείς- του ευρωατλαντικού συστήματος. Το θέμα είναι πόσο πολύ το επιθυμούν αυτές οι χώρες», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Γιατί δεν μπορούν να απαιτούν να το επιθυμούμε εμείς περισσότερο από τις ίδιες. Να μας καλούν λοιπόν να κάνουμε πίσω στις απόψεις μας, αλλά εκείνες να μη κάνουν πίσω για κάτι που υποτίθεται ότι τους ενδιαφέρει περισσότερο από εμάς... Εμείς ενδιαφερόμαστε, αλλά πιστεύουμε ότι ενδιαφέρονται και αυτές οι χώρες. Όταν λοιπόν ενδιαφερόμαστε και οι δύο πλευρές, πρέπει να βρούμε το δρόμο της συνεννόησης και των συμβιβασμών».

17.6.2017: Νέες προειδοποιήσεις ότι τα Βαλκάνια αποτελούν σταυροδρόμι αποστολής και επαναπατρισμού προσώπων που πολεμούν στις πολεμικές ζώνες στη Μέση Ανατολή, απηύθυνε η Europol μέσω της ετήσια έκθεσης που εκπόνησε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU annual Terrorism Situation and Trend Report), η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στις 15 Ιουνίου.

Την ίδια στιγμή, επισημαίνονται και οι προειδοποιήσεις του αυτοαποκαλούμενου ως "ισλαμικού κράτους" δια του περιοδικού Rumiya, για αιματοχυσία κυρίως κατά Σέρβων και Κροατών. Η ακραία ισλαμιστική σαλαφιστική ιδεολογία είναι παρούσα και διαβρώνει τις κοινωνίες, ιδιαίτερα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στην περιοχή Σαντζάκ ανάμεσα στη Σερβία και το Μαυροβούνιο, στο Κοσσυφοπέδιο και στα Σκόπια, απειλώντας την περιοχή με σοβαρή εκτροπή.

ΑΛΒΑΝΙΑ

11.6.2017: Η Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας "ΟΜΟΝΟΙΑ", καταδικάζει με έντονο τρόπο την ψυχολογική βία της αλβανικής Αστυνομίας που τρομοκρατεί γονείς και μαθητές. Η Αστυνομία Αργυροκάστρου ανέκρινε μαθητές που συμμετέχουν στον Λαογραφικό Όμιλο "Δερόπολη" για την αποχώρησή τους από το show των εγκαινίων της Κεντρικής Πλατείας των Τιράνων. Το ομογενειακό συγκρότημα αποχώρησε από την εκδήλωση όταν διαπίστωσε ότι οι εγκαταστάσεις και το πρόγραμμα περιλάμβαναν εθνικιστικό - ανθελληνικό περιεχόμενο (με λίθους στην πλακόστρωση της πλατείας από την Θεσπρωτία, θεωρούμενη "αλβανική γη"). 

12.6.2017: Ο  Αλβανός Ισμαήλ Μορίνα, δημιουργός της σημαίας της Μεγάλης Αλβανίας, "Αυτόχθων" [Autochthonous], που έγινε το σύμβολο των Αλβανών εθνικιστών και είχε παρουσιασθεί με drone σε στάδιο της Σερβίας, συνελήφθη από την αστυνομία της Κροατίας, όταν επιχείρησε να διασχίσει τα σύνορα Μαυροβουνίου-Κροατίας χωρίς έγγραφα. Εισήλθε και εξήλθε παράνομα, διότι τα έγγραφά του είχαν κατασχεθεί πριν από ένα περίπου χρόνο. Η οικογένειά του φοβάται μήπως εκδοθεί στη Σερβία, όπου είναι καταζητούμενος.

12.6.2017: Ο αλβανικός πληθυσμός στα Σκόπια αυξάνεται τόσο γρήγορα, που μετά από 30 ή 40 χρόνια θα καταβροχθίσει τον σλαβικό πληθυσμό, όπως ακριβώς έγινε με το Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε ο πρόεδρος του Κέντρου Μελετών των Βαλκανίων και Ευξείνου Πόντου, Αλεξ Αλεξίεφ. «Οι Αλβανοί άρχισαν να ομιλούν για μια Μεγάλη Αλβανία και πρόκειται να καταστούν η μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα  στη Βαλκανική Χερσόνησο», προειδοποίησε και επεσήμανε, ακόμη, ότι υπάρχει ο κίνδυνος ενός δεύτερου εμφυλίου πολέμου, όπως εκείνου του 2001.

16.6.2017: Στέλνουν μήνυμα οι ΗΠΑ στους Αλβανούς ψηφοφόρους. Ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας, Λουζλίμ Μπάσα, κατά τη διάρκεια της διήμερης παραμονής του στις ΗΠΑ, συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Μπάσα στο λογαριασμό του στο Facebook αναφέρθηκε στη συνάντηση αυτή χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση ως μια «κολοσσιαία ενθάρρυνση και έμπνευση για το κίνημά μας για τη δημοκρατία των πολιτών, για μια ισχυρή οικονομία και ένα ασφαλές αύριο για όλους τους Αλβανού».

17.6.2017: Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα αντέδρασε στα όσα είπε σε συνέντευξη του προέδρου της χώρας, Ιλίρ Μέτα, σε ελληνική τηλεόραση. Ο Ράμα αναρωτήθηκε πώς μπορεί ένας Αλβανός πρόεδρος να επικρίνει στην Ελλάδα τον πρωθυπουργό ως εξτρεμιστή. «Συγκλονιστική  η συνέντευξη του Ιλίρ Μέτα στην ελληνική τηλεόραση! Πως μπορεί ένας Αλβανός πρόεδρος να παρουσιάζει σαν έναν εξτρεμιστή τον πρωθυπουργό στον γείτονα; Ντροπή»!

17.6.2017: Οι εκκλήσεις για οπλοχρησία του ηγέτη του Δημοκρατικού κόμματος και του προέδρου της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, ανάγκασαν την εισαγγελία να ξεκινήσει έρευνα εναντίον τους, χωρίς ακόμη να καταλήξει σε κάποια απόφαση.

Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα, φέρεται να είπε: «Θέλετε πόλεμο; Θα τον έχετε. Ο λαός θα κερδίσει! Σχίστε τους τα λάστιχα, σπάστε τα παράθυρα, τραβήξτε από τα γραφεία εκείνους που παραβιάζουν τα δικαιώματά σας. Σηκωθείτε, διαμαρτυρηθείτε και πολεμήστε!» Ο δε πρόεδρος, Ιλίρ Μέτα, «προτρέπει τον οπλισμό των οπαδών του, εάν η αστυνομία δεν συλλάβει εκείνους που ξυλοκόπησαν εκπρόσωπο του κόμματός του». Αναλόγως της κατηγορίας, αν παραπεμφθούν σε δίκη, οι ποινές που μπορούν να επιβληθούν είναι από 3 μήνες έως 10 χρόνια!

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

12.6.2017: Η Βουλγάρα υπουργός Ενέργειας Τεμενούζκα Πετκόβα και ο διευθυντής της Gazрrom Αλεξέι Μίλερ υπέγραψαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Αγία Πετρούπολη οδικό χάρτη για την κατασκευή και τη διεύρυνση του βουλγαρικού συστήματος διανομής αερίου. Για την κατασκευή βουλγαρικού κόμβου αερίου οι επίσημες ανακοινώσεις από τη συνάντηση δεν λένε κάτι. Οι εμπειρογνώμονες, όμως, θεωρούν, ότι αυτός ο οδικός χάρτης είναι βήμα προς την πραγματική υλοποίηση τέτοιου σχεδίου στη βουλγαρική όχθη της Μαύρης Θάλασσας.

15.6.2017: Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Euroѕtat, το 2016 οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών στις διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαφέρουν σημαντικά. Στη Δανία ανέρχονται στο 139% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ιρλανδία στο 125%, στο Λουξεμβούργο και τη Σουηδία στο 124% και στη Φινλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο στο 121%. Τα χαμηλότερα επίπεδα τιμών καταγράφηκαν στη Βουλγαρία - 48%, την Πολωνία - 53% και τη Ρουμανία - 52%.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

Οι βουλευτές του Δημοκρατικού Μετώπου του Μαυροβουνίου θα συμμετάσχουν, για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου, στη σύνοδο της ολομέλειας της Βουλής, η οποία θα συζητήσει το θέμα της άρσης της βουλευτικής ασυλίας του συναδέλφου τους Νεμπόισα Μεντόγιεβιτς. Ο Ειδικός Εισαγγελέας του Μαυροβουνίου, Μιλιβόε Κάτνιτς, ζήτησε την άρση της ασυλίας του βουλευτή, ο οποίος είναι ένας από τους ηγέτες του Δημοκρατικού Μετώπου, με την υποψία ότι είναι «επικεφαλής εγκληματικής ομάδας που "ξέπλενε" χρήματα για να χρηματοδοτήσει την εκστρατεία του».

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

12.6.2017: Με πραγματικά πυρά πραγματοποιείται από το ΝΑΤΟ η άσκηση Noble Jump στη Ρουμανία. Στην άσκηση συμμετέχουν περίπου 4.000 στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων από 10 κράτη μέλη της συμμαχίας (Αλβανία, Βουλγαρία, Ην. Βασίλειο, ΗΠΑ, Ισπανία, Λεττονία, Ρουμανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Πολωνία). Η Ελλάδα συμμετέχει στην άσκηση παρέχοντας υπηρεσίες φιλοξενούντος έθνους κατά την διέλευση από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, μονάδων ΕΔ του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας και της Αλβανίας, στο πλαίσιο συμμετοχής τους στην άσκηση.

14.6.2017: Ολοκληρώθηκε σήμερα η άσκηση του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία, με τον Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Φλώρο, Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ, ο οποίος εκπροσώπησε τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να δηλώνει ότι στη συγκεκριμένη άσκηση, η Ελλάδα δεν συμμετείχε ενεργά, αλλά παρέσχε υπηρεσίες φιλοξενούντος έθνους "παραχωρώντας αεροδρόμια, λιμάνια και οδικούς άξονες". Ο Αντιστράτηγος υποστήριξε ότι «όλες οι διευκολύνσεις που παρείχε η Ελλάδα ήταν σε εξαιρετικό επίπεδο, δεν δημιουργήθηκαν σημαντικά προβλήματα, ήταν προβλήματα καθημερινότητας τα οποία λύθηκαν με τον εξαιρετικό επαγγελματισμό και την αφοσίωση των ελληνικών στρατευμάτων».

ΣΕΡΒΙΑ

11.6.2017: Παρουσία του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, του υπουργού Άμυνας, του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Σερβίας και του Πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, έλαβε χώρα στο στρατόπεδο "Εθνικός Ήρωας Stevica Jovanovic" στο Pancevo, η τελετή παράδοσης 19 θωρακισμένων οχημάτων HMMWV που αποκτήθηκαν χωρίς κόστος από τα αποθέματα του Στρατού των ΗΠΑ, η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 3,37 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική αξία των 40 οχημάτων του τύπου, τα οποία μέχρι σήμερα έχουν παραχωρηθεί δωρεάν, υπερβαίνει τα 6,67 εκατ. ευρώ.

13.6.2017: Διεθνής νομική ομάδα ετοιμάζεται να καταθέσει αγωγή εναντίον του ΝΑΤΟ σχετικά με την φερόμενη χρήση, εκ μέρους της συμμαχίας, 10-15 τόνων πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού της Γιουγκοσλαβίας, που φαίνεται ότι προκάλεσαν αύξηση των ασθενειών που σχετίζονται με τον καρκίνο στην περιοχή κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.

«Στη Σερβία, 33.000 άνθρωποι αρρωσταίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας του απεμπλουτισμένου ουρανίου. Αυτό ισοδυναμεί με τον θάνατο ενός παιδιού κάθε μέρα», τόνισε ο Srdjan Aleksic, Σέρβος δικηγόρος που διευθύνει τη νομική ομάδα, η οποία περιλαμβάνει δικηγόρους από την Ε.Ε, τη Ρωσία και την Ινδία.

15.6.2017: Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς πρότεινε για πρωθυπουργό της χώρας την 41χρονη Άνα Μπρνάμπιτς, μέχρι σήμερα υπουργό Δημόσιας Διοίκησης, η οποία έχει δηλώσει ανοιχτά ότι είναι ομοφυλόφιλη. «Πιστεύω ότι η Άνα Μπρνάμπιτς έχει όλες τις προσωπικές ικανότητες και εμπειρία. Είμαι βέβαιος ότι θα εργαστεί σκληρά, θα επιδείξει σεβασμό σε όλα τα πολιτικά κόμματα και θα εργαστεί με τους υπουργούς προς όφελος της Σερβίας», δήλωσε ο Α. Βούτσιτς.

15.6.2017: Η Σερβία δεν επιδιώκει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς, στην συνάντησή του με αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Συμμαχίας. Ο υπουργός ενημέρωσε την αντιπροσωπεία ότι η Σερβία τηρεί πολιτική στρατιωτικής ουδετερότητας και δεν έχει καμία επιθυμία να μπει σε στρατιωτικούς συνασπισμούς και ότι η συνεργασία της με το ΝΑΤΟ υλοποιείται με επιτυχία μέσω του προγράμματος «Σύμπραξη για την Ειρήνη».

Στην ορκωμοσία του στις 31 Μαΐου, ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων εξωτερικής πολιτικής της χώρας είναι οι φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα, καθώς και η άρνηση ένταξης στο ΝΑΤΟ.

15.6.2017: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε το Κοσσυφοπέδιο να σχηματίσει σύντομα κυβέρνηση, μετά τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Ιουνίου και να εφαρμόσει τις συμφωνίες του με το Βελιγράδι. Οι ευρωβουλευτές περιμένουν, από τις νέες αρχές στην Πρίστινα, την επικύρωση της συμφωνίας με το Μαυροβούνιο για την οριοθέτηση των συνόρων, την επίτευξη απτών αποτελεσμάτων στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και την ίδρυση Κοινότητας Σερβικών Δήμων. Ο υποψήφιος για την θέση του πρωθυπουργού Ραμούς Χαραντινάι και ο "Συνασπισμός των όπλων", ο οποίος κέρδισε τις εκλογές, υποστήριζε ακριβώς αντίθετες θέσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

ΣΚΟΠΙΑ

11.6.2017: Μετά την ένταξη του Μαυροβουνίου στη σύνθεση των μελών του ΝΑΤΟ, σχεδιάζεται να γίνει το ίδιο με τα Σκόπια και η δράση αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την άνοιξη του 2018, αναφέρεται στον βαλκανικό Τύπο. Αυτή η επείγουσα δράση έχει σχεδιασθεί στις Βρυξέλλες  με στόχο να σπάσει την επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή. Μία από τις συμφωνίες που περιλαμβάνονται στο "σχέδιο" για την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ είναι με το πρόθεμα "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία" και για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιλυθεί η διαφορά του ονόματος με την Ελλάδα, αναφέρουν τα δημοσιεύματα.

12.6.2017:  Το Κρατικό Ινστιτούτο Στατιστικής των Σκοπίων ανακοίνωσε στοιχεία που δείχνουν ότι το 2016 από βίαιο θάνατο στη χώρα έχασαν τη ζωή τους 497 άνθρωποι. Ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί κατά 3,1% σε σύγκριση με το 2015. Το μεγαλύτερο μερίδιο των βίαιων θανάτων έχουν τα "δυστυχήματα" (71,2%), οι αυτοκτονίες (25,2%) και οι δολοφονίες (3.6%).

14.6.2017: Η Ελλάδα θέλει να γίνει η ΠΓΔΜ μέλος και της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, αλλά «αυτό μπορεί να γίνει πολύ απλά με το να βρούμε μία συμβιβαστική λύση στο ονοματολογικό, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

14.6.2017: Σύμφωνα με δημοσίευμα, ο Δ. Αβραμόπουλος δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι η ΕΕ σχεδιάζει την κατασκευή ενός μεγάλου στρατοπέδου προσφύγων για την υποδοχή χιλιάδων μεταναστών στην περιοχή  Ντεμίρ Καπίγια, από τις περίπου 100 χιλιάδες που βρίσκονται στην επικράτεια της Ελλάδας. «Δεν έχω τίποτε να επιβεβαιώσω. Δεν έχουμε αρχίσει ακόμη συζητήσεις με τη νέα κυβέρνηση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Τη στιγμή που θα αρχίσουν οι συζητήσεις, είμαστε εδώ για να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε όλες τις χώρες της περιοχής, όπως κάναμε και πριν», είπε.

15.6.2017: Στην διαφορά που έχουν Σκόπια και Αθήνα, η Γερμανία δηλώνει ότι είναι "απλός παρατηρητής", δήλωσε η Γερμανίδα πρέσβειρα στα Σκόπια, Κριστίν Αλτχάουζερ. «Φυσικά είναι σημαντικό το γεγονός ότι ο υπουργός Νίκολα Ντιμιτρόφ σε μια από τις πρώτες συναντήσεις του πήγε στην Αθήνα. Το ζήτημα αυτό δεν θα ήθελα να το σχολιάσω γιατί είναι δουλειά των δύο χωρών. Η Γερμανία είναι απλά ένας παρατηρητής», δήλωσε.

15.6.2017: Το κυβερνόν Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα- SDSM σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, τη στρατηγική που είχε χρησιμοποιήσει το VMRO-DPMNE, την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, με την οποία η χώρα έχει το δικαίωμα να ανήκει σε διεθνούς οργανισμούς με την προσωρινή ονομασία FYROM.

17.6.2017: Σε τηλεοπτική συζήτηση, έγινε μια αντιπαράθεση σχετικά με την πολιτιστική πολιτική των Σκοπίων, το οιονεί -ελληνικό και ψευδο-μακεδονικό έργο 2014. Τα θέματα περιελάμβαναν οικονομικές, νομικές, αισθητικές και πολιτιστικές πτυχές του έργου, συμπεριλαμβανομένων των αγαλμάτων (του Μεγάλου Αλεξάνδρου καθώς και του πατέρα του, Φιλίππου Β΄ της Μακεδονίας, στο κέντρο της πόλης των Σκοπίων).

Ο νέος υπουργός δήλωσε ότι, απλά, έχει προκληθεί ζημία σε όλες αυτές τις πτυχές, αν και αυτό που επιθυμεί το SDSM -καταστροφή και απομάκρυνση των αγαλμάτων- θα είναι ανέφικτο για ορισμένο χρονικό διάστημα εξαιτίας των οικονομικών ζητημάτων, αλλά πρόσθεσε, επίσης, ότι θα ακολουθήσει ευρεία δημόσια συζήτηση για το μέλλον τους (ή ακριβέστερα, για την εξάλειψή τους), πριν από τη λήψη των τελικών βημάτων.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ