Skip to main content

Βαλκανικό Ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 10/9 έως 16/9

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ


ΑΛΒΑΝΙΑ

10.9.2017: Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα επιβεβαίωσε την ολοκλήρωση της λεγόμενης στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα, όταν δήλωσε ότι οι σχέσεις με τον νότιο γείτονα έχουν προβλήματα. Αυτή η νέα στάση των Τιράνων για τις σχέσεις με την Αθήνα, ήρθε λίγες ώρες αφού ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ανακοίνωσε στους ομολόγους του για το βέτο που αναμένεται να θέσει στην Αλβανία με την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

10.9.217: Ο Andi Bushati, γνωστός δημοσιογράφος και παρουσιαστής του προγράμματος "Απαγορευμένη Περιοχή" στην Αλβανία, γράφει σε άρθρο του, ότι ο αυθαίρετος τρόπος, με τον οποίο κυβερνάται η Αλβανία δίνει το πρόσχημα στην Ελλάδα να βάλει φρένο στην πορεία της χώρας προς την Ε.Ε.: «… Τις πολιτικές αυθαιρεσίας του Ράμα, έχουμε συνηθίσει να τις βιώνουμε ως κανονικότητα. Πέρα όμως απ’ αυτό το μίσος, πέρα από την υστερία για τον κακό τον Έλληνα που "δεν θέλει ποτέ το καλό μας", θα πρέπει να κατορθώσουμε να κατανοήσουμε ότι φταίμε εμείς οι ίδιοι. Διότι, δεν μπορούμε να ζητούμε λογαριασμό από την Ελλάδα γιατί μεριμνά για τους συμπατριώτες της, για τον απλούστατο λόγο, επειδή εμείς έχουμε απολέσει τη ευαισθησία για τις παραβιάσεις στις οποίες υποβάλλονται οι Αλβανοί πολίτες».

11.9.2017: Άλλα είπε ο Έντι Ράμα, στο αλβανικό κοινοβούλιο κατά τις προγραμματικές θέσεις της νέας κυβέρνησής του. Αναφερόμενος στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα δεσμεύθηκε ότι θα είναι "διαρκώς αυξανόμενο" το ενδιαφέρον της κυβέρνησής του για τον σεβασμό των δικαιωμάτων της και την χαρακτήρισε "μέσο για την προώθηση των καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών". Εξέφρασε και την εμπιστοσύνη του ότι το μέλλον «θα επιφέρει τις επιθυμητές λύσεις για τις δύο πλευρές», προσθέτοντας ότι «οι σχέσεις θα ανέλθουν σε νέο στρατηγικό επίπεδο φιλίας, σεβασμού και συνεργασίας μέσω πραγματικού διαλόγου και όχι με άστοχες δηλώσεις».

11.9.2017: Συνάντηση είχε η Ελληνίδα πρέσβειρα στην Αλβανία, Ελένη Σουράνη, με τον Αμερικανό πρεσβευτή στα Τίρανα Ντόναλντ Λου σε παρακείμενο καφέ, μετά την συνεδρίαση της αλβανικής βουλής και τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Ράμα, χωρίς κανείς να γνωρίζει το περιεχόμενο της συζήτησης και αν σχετίζεται με τις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Οι Αλβανοί πολύ θα ήθελαν να μάθουν.

12.9.2017: Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ζήτησε από τον ομόλογό του, του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, την εφαρμογή της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης μεταξύ των δύο πλευρών. «Θα ήθελα να θέσω σε εφαρμογή την τελωνειακή ένωση, μετατρέποντας τα τελωνεία και τα λιμάνια της Αλβανίας σε τελωνεία και του Κοσσυφοπεδίου. Το έργο είναι έτοιμο. Η έγκρισή μας σε πολιτικό επίπεδο είναι δεδομένη, περιμένουμε τη δικαιοσύνη για το Κοσσυφοπέδιο», δήλωσε.

13.9.2017: «Η απουσία ενός μουσείου, αλλά και ενός εργαστηρίου, για την επεξεργασία αρχαιολογικών αντικειμένων, μπορεί να φέρει σοβαρή αμφισβήτηση σε ίχνη σημαντικών περιόδων της χώρας μας», γράφει αλβανικό δημοσίευμα που επισημαίνει, ότι στις αποθήκες του αρχαιολογικού ιδρύματος βρίσκονται πάνω από 20 χιλιάδες αντικείμενα, η διεύθυνση του οποίου απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει αυτή τη μεγάλη περιουσία, ώστε να εκτεθούν σε μια κατάλληλη εγκατάσταση, ενός αρχαιολογικού Μουσείου.

14.9.2017: Θετική υπήρξε η ανταπόκριση του Προέδρου της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, στο αίτημα που έθεσε με επιστολή του ο Γ. Σούρλας για τους πεσόντες Έλληνες μαχητές κατά το Έπος 1940-41, που παραμένουν ακόμα άταφοι. Στην απαντητική επιστολή του ο Ι. Μέτα, επαναλαμβάνει την δέσμευση του για την επίλυση του θέματος αυτού. [Επί 15 χρόνια επαναλαμβάνονται αυτές οι δεσμεύσεις].

15.9.2017: Σε ανακοίνωσή του, το αλβανικό ΥΠΕΞ καταδικάζει απερίφραστα την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, αποκαλώντας ως ανοικτή και επανειλημμένη παραβίαση του διεθνούς δικαίου βάσει της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το αλβανικό ΥΠΕΞ, καλεί την Κορέα να σταματήσει αμέσως τις προκλήσεις.

15.9.2017: Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα χαρακτήρισε την κατάσταση που υπάρχει στα σύνορα μεταξύ των "δύο αλβανικών κρατών", ως απαράδεκτη. Δήλωσε ότι οι ταλαιπωρίες στις οποίες υπόκεινται οι πολίτες πρέπει να τελειώσουν και γι’ αυτό έδωσε ημερομηνία: «Θέλουμε τα σύνορα της Αλβανίας με το Κοσσυφοπέδιο από την 1η Ιανουαρίου (2018) να μην υπάρχουν, για να ταλαιπωρούν περισσότερο τους συμπατριώτες μας».

15.9.2017: Στο πλαίσιο της κοινής εκπαίδευσης μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Αλβανίας και της Μεγάλης Βρετανίας, Ushtar Eagle 17, έλαβε χώρα η "Διακεκριμένη Ημέρα Επισκεπτών", μια εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος της Αλβανίας, οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των δύο χωρών καθώς και διπλωματικοί και πολιτικοί υπάλληλοι.

16.9.2017: Ο αλβανικός Τύπος αναφέρεται στην παραμέληση του μνημείου του Σκερντέμπεη, παρ’ όλο που χαρακτηρίσθηκε από την κυβέρνηση το έτος Σκεντέρμπεη. Ο τάφος του στη Λέζα, οδεύει προς ερημοποίηση. Η οροφή του μνημείου είναι εντελώς καταστραμμένη και πεσμένη σε διάφορα σημεία, όπου υπάρχει καθίζηση, δημιουργώντας έτσι υγρασία, ενώ ο τοίχος του μνημείου έχει ρωγμές σε ορισμένα σημεία του. Ενώ ειδοποιήθηκαν για την κατάσταση αυτή οι αρμόδιες Υπηρεσίες, δεν έχει ακόμη ληφθεί η κατάλληλη προσοχή.

16.9.2017: Κατά τη Σύνοδο των στρατιωτικών επιτροπών του ΝΑΤΟ, στα Τίρανα, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, δήλωσε ότι η Αλβανία θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της ως κράτος-μέλος της Συμμαχίας, όχι μόνο σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, αλλά ακόμη και στον παγκόσμιο συνασπισμό κατά του ISIS. Για την εκπλήρωση των στόχων αυτών θα γίνει αύξηση στις αμυντικές δαπάνες της χώρας, όπως ανέφερε η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, Όλτα Τζάσκα.

17.9.2017: Από τις 15 έως τις 17 Σεπτεμβρίου στην αλβανική πρωτεύουσα, πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, στην οποία συζητήθηκε κυρίως η κατάσταση της ασφάλειας στα Δυτικά Βαλκάνια. Ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, τόνισε ότι η Σύνοδος έχει μεγάλη σημασία για τη χώρα, καθώς είναι πρώτη του είδους που διοργανώνεται στην Αλβανία από τότε που εντάχθηκε στη στρατιωτική οργάνωση της Δύσης, το 2009.


ΒΟΣΝΙΑ

15.9.2017: Ο Μίλοραντ Ντόντικ, ηγέτης της Σερβοβοσνιακής συνιστώσας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Δημοκρατίας Σέρπσκα (RS), δήλωσε: «Η RS και η Σερβία είναι ένα, υπάρχει μόνο μια ιστορική καταστροφή που έχουν σύνορα». Πρόσθεσε ότι εξετάζει εάν η Δημοκρατία Σέρπσκα θα πρέπει να εκπροσωπείται μόνη της γιατί ανήκει στη Σερβία, τονίζοντας ότι είναι έτσι, ανεξάρτητα από το τι λένε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της RS: «Αν και ζούμε σε διαφορετικά μέρη, η πίστη, η γλώσσα και ο πολιτισμός μας είναι ίδιος και το μήνυμα πρέπει να είναι "είμαστε όλοι Σέρβοι"».


ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

10.9.2017: «Οι κυνηγοί αρχαίων θησαυρών έχουν ανακαλύψει 400 χιλιάδες αρχαιολογικούς τόπους σε όλη τη χώρα», γράφει βουλγαρικό δημοσίευμα που επισημαίνει ότι «η δραστηριότητα αυτή ανθεί κυρίως σε περιοχές που είναι φτωχές και οι κάτοικοι ασχολούνται με το κυνήγι των θησαυρών, πουλώντας τα ευρήματά τους σε ευρωπαϊκές χώρες». Σύμφωνα με το βουλγαρικό υπουργείο Εσωτερικών, τα τελευταία 40 χρόνια έχουν εξαχθεί αμέτρητα αρχαιολογικά ευρήματα από τη Βουλγαρία. Μόνο τα εγγεγραμμένα περιστατικά για φέτος ανέρχονται σε περίπου 100.

15.9.2017: Με έντονες διαμαρτυρίες της εβραϊκής κοινότητας, το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει την καταστροφή των επιτύμβιων πλακών εβραϊκών τάφων στο κεντρικό νεκροταφείο της Σόφιας, τονίζει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου. «Η βεβήλωση των θρησκευτικών μνημείων είναι μια πράξη βανδαλισμού, αποτελεί επίθεση κατά των ανθρώπινων αξιών και αρετών και κατά του βουλγαρικού πνεύματος. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα ανακαλύψουν και θα τιμωρήσουν τους βάνδαλους, τονίζει η ανακοίνωση του υπουργείου».


ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

10.9.2017: Το Μαυροβούνιο θα καταβάλει αποζημιώσεις ύψους 1,35 εκατομμυρίων ευρώ σε θύματα εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν στο έδαφός του κατά τη διάρκεια των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του 1990. Η έκθεση της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου σχετικά με την πρόοδο των συνομιλιών ένταξης στην ΕΕ αναφέρει ότι έχει ήδη χορηγηθεί αποζημίωση για 145 υποθέσεις που έχουν κατατεθεί στα δικαστήρια του Μαυροβουνίου τα τελευταία χρόνια.


ΣΕΡΒΙΑ


13.9.2017: Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε ότι μια νέα φάση διαλόγου για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια αρχίζει από τον Οκτώβριο και πρόσθεσε ότι ο διάλογος πρέπει να θεσμοθετηθεί. Χρειάζονται, είπε, εκτεταμένες διαβουλεύσεις και επεσήμανε ότι όλοι θα κληθούν να συμμετάσχουν. Αναφερόμενος στο νέο πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, ο Βούτσιτς δήλωσε ότι η Σερβία δεν αλλάζει στάση και τον βλέπει ως εγκληματία πολέμου.

14.9.2017: Η Ελλάδα πρότεινε στη Σερβία να συμμετάσχει στην κατασκευή του μελλοντικού τερματικού σταθμού φυσικού αερίου, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Η Αθήνα πρότεινε την ιδιοκτησία του 20% του έργου, όσο δηλαδή, θα έχει η ελληνική εταιρεία φυσικού αερίου ΔΕΠΑ και το Βουλγαρικό Ενεργειακό Χόλντινγκ, ενώ οι υπόλοιπες μετοχές θα δοθούν σε ιδιωτικές εταιρείες. Από αυτόν τον τερματικό σταθμό, ο αγωγός θα προχωρά προς την Κομοτηνή, και στη συνέχεια στη βουλγαρική πόλη Στάρα Ζαγορά, απ’ όπου θα συνεχίζεται προς το Ντιμίτροβγκραντ και πιθανόν στη Νις.

15.9.2017: Η Σερβία ενδέχεται να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το 2025 ανάλογα με το χρόνο που θα πραγματοποιηθούν οι σχετικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, δήλωσε ο Γιοχάνες Χαν, ο αρμόδιος Επίτροπος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας: «Θα εντατικοποιήσουμε περαιτέρω το έργο μας με ολόκληρη την περιοχή και, ειδικότερα, με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο ως υποψήφιες για την επιτυχή ένταξη στην ΕΕ. Επομένως, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το πού κατευθυνόμαστε και λέμε ότι αυτό μπορεί να έχει επιτευχθεί μέχρι το 2025».


ΣΚΟΠΙΑ

11.9.2017: "Γκάφα" ολκής, ή κυβερνητική σκοπιμότητα για να συνηθίζουμε στο όνομα; Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε εκδήλωση που έγινε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, μεταξύ των προσκεκλημένων του ΑΠΕ-ΜΠΕ ήταν και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, το οποίο ονομάζεται "Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων"! Το σκοπιανό πρακτορείο ΜΙΑ προβάλλει στο δημοσίευμά του ακριβώς αυτή την «λεπτομέρεια» της συμμετοχής του στην εκδήλωση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

11.9.217: Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων κατά την επίσκεψή του σε τμήμα φυλακών της χώρας δήλωσε ότι «ντρέπομαι να είμαι πρωθυπουργός σε μια χώρα που οι φυλακές είναι κάτω από όλα τα (διεθνή) πρότυπα». Ο ίδιος τόνισε ότι συνωστισμός που παρατηρείται στις φυλακές θα διευθετηθεί με τη μείωση της ποινής των καταδικασθέντων κατά 30 %, όπως είπε αυτό είναι ένα από τα μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης στο σωφρονιστικό σύστημα.

12.9.2017: Ακραίες σλαβικές οργανώσεις των Σκοπίων, καλούν με ανακοίνωσή τους όλους τους μακεδονίζοντες να συμμετάσχουν μαζικά στην εξέγερση μπροστά στο Κοινοβούλιο στις 13 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την ομάδα πρωτοβουλίας, η χρήση της αλβανικής γλώσσας είναι αντισυνταγματική και παράνομη πράξη, καταπνίγει τα ιστορικά δικαιώματα των "Μακεδόνων" [σ.σ. των Σλάβων δηλαδή] πολιτών και την ακεραιότητα της χώρας. Στρεβλώνει τη συνύπαρξη και επιβάλει υπεροχή σε μια μειονότητα.

12.9.2017: Όπως αναφέρουν εκτιμήσεις οικονομολόγων, το ΑΕΠ των Σκοπίων κατά το β΄ τρίμηνο του 2017 μειώθηκε κατά 1,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, κάτι που έχει σημάνει συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Ζάεφ. Οι συστάσεις των ειδικών προς την κυβέρνηση είναι να σταματήσει αμέσως τα λαϊκίστικα μέτρα πού εφαρμόζει και να αναλάβει την εκπόνηση αναπτυξιακού σχεδίου.

12.9.2017: Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης, σερ Άλαν Ντάνκαν. Ανακοινώθηκε η επιβεβαίωση της βρετανικής υποστήριξης στη διαδικασία ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης των Σκοπίων (σ.σ. αντίφαση, ενώ η Βρετανία διαπραγματεύεται την έξοδό της) καθώς και το γεγονός ότι η Βρετανία παραμένει παρούσα στα Δυτικά Βαλκάνια και υποστηρίζει την ένταξη των χωρών της περιοχής στην ΕΕ (;).

13.9.2017: Διαμαρτυρία των Σλάβων των Σκοπίων, μπροστά στο Κοινοβούλιο. Συμμετείχαν εκπρόσωποι της λεγόμενης ομάδας των "Σκληροπυρηνικών", συλλόγων μακεδονιζόντων και, της Πρωτοβουλίας Πολιτών, κατά του νόμου για τη χρήση της αλβανικής γλώσσας ως ισότιμης με τη σλαβική σε όλη την επικράτεια. Οι διαμαρτυρόμενοι ζήτησαν από τους βουλευτές των δύο μεγάλων σλαβικών κομμάτων του SDSM και του VMRO-DPMNE, να είναι προσεκτικοί όταν κατατεθεί ο νόμος περί των γλωσσών ενώπιον του κοινοβουλευτικού σώματος.

13.9.2017: Οι πρόεδροι 22 κομμάτων, που ανήκουν στον συνασπισμό υπό την ηγεσία του SDSM, υπέγραψαν συμφωνία για κοινή εμφάνιση στις τοπικές εκλογές με το σλαβικό σύνθημα "Ζίβοτ βο Μακεδονία ζα σίτε» / "η ζωή στη Μακεδονία για όλους". «Δημιούργησα έναν προεκλογικό συνασπισμό υπό την ηγεσία του SDSM για τις επόμενες τοπικές εκλογές. Είμαστε ανοιχτοί σε όλους, ακούμε τη φωνή των πολιτών που επέλεξαν την ενότητα, απέναντι στα κόμματα», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

13.9.2017: Η "προοδευτική" Ομοσπονδία Kickboxing έδειξε πόσο αγαπά την Ελλάδα. Συμμετείχε σε διεθνείς αγώνες στα Σκόπια από τις 2 έως τις 10 Σεπτεμβρίου, εκεί όπου δέσποζε το όνομα "Μακεδονία". Η Ομοσπονδία kickboxing όχι μόνο δεν διαμαρτυρήθηκε για τη χρήση του ονόματος από τους Σκοπιανούς, αλλά αντίθετα μέλη της φωτογραφίζονταν μαζί με τα μέλη των άλλων ομοσπονδιών σε σκηνικά όπου αναγράφονταν παντού η λέξη "Μακεδονία".

14.9.2017: Δυο Σκοπιανοί κτηνοτρόφοι από τα Σκόπια, ηλικίας 59 και 66 χρόνων που πέρασαν τα σύνορα από αφύλακτη διάβαση, έφεραν μαζί τους… κοπάδι με τα 25 βόδια τους για να βοσκήσουν στους ελληνικούς αγρούς της Φλώρινας! Ώσπου να εντοπιστούν από τους άνδρες του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης, τα ζώα είχαν εξαφανίσει τα σπαρτά από τις καλλιέργειες των ντόπιων αγροτών! Οι αλλοδαποί συνελήφθησαν και το κοπάδι κατασχέθηκε.

15.9.2017: Στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου αναρτήθηκε φωτογραφία του Ντιμιτρόφ, στη συνέντευξή στη Ντόιτσε Βέλε, με το δεκαεξάκτινο αστέρι της Βεργίνας πίσω του. Ο σκοπιανός Τύπος σημειώνει ότι θέτει πάλι σε κίνδυνο τις σχέσεις με την Ελλάδα.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / Ria Novosti