Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 1 έως 7 Απριλίου

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες

5.4.2018: «Οι σχέσεις μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας θα συνεχίσουν να προχωρούν σε μια λεπτή γραμμή επίδειξης δύναμης», προβλέπει σε συνέντευξή του ο Κρασιμίρ Ουζούνοφ - διευθυντής και ιδιοκτήτης του πρακτορείου Focus. «Η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται και στις σχέσεις μεταξύ των βαλκανικών χωρών επιδρούν οι σχέσεις μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων. Τα Δυτικά Βαλκάνια θα συνεχίσουν να κινούνται γύρω από το σημείο βρασμού, πόσον καιρό - κανείς δεν μπορεί να πει», συνόψισε ο Ουζούνοφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, «Στο τέλος της Βουλγαρικής Προεδρίας τα Δυτικά Βαλκάνια δεν θα είναι πιο κοντά στην ένταξη στην ΕΕ». Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι δεν αναμένει πάρα πολύ καλά νέα για τη Σερβία από αυτή τη συνάντηση.

ΑΛΒΑΝΙΑ

2.4.2018: Από την αστυνομική διεύθυνση Αργυροκάστρου, συνελήφθη Αλβανός πολίτης που μετέφερε έναντι αμοιβής με το αυτοκίνητό του 5 αλλοδαπούς που κινούνταν προς την κατεύθυνση του Μαυροβουνίου. Οι μετανάστες εισήλθαν στο αλβανικό έδαφος από την Ελλάδα. Ο οδηγός του οχήματος, 29χρονος από τα Τίρανα, έναντι αμοιβής, ανέλαβε τη μεταφορά πέντε Σύρων από τα αλβανο-ελληνικά σύνορα, στα σύνορα με το Μαυροβούνιο προκειμένου οι πρόσφυγες να κατευθυνθούν σε χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης.

4.4.2018: Στρατιωτική άσκηση των ειδικών αλβανικών δυνάμεων έλαβε χώρα, σε πεδίο ασκήσεων, με την ευκαιρία της επετείου των 9 χρόνων ένταξης της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ. Προκάλεσαν όμως έκπληξη οι απογειώσεις τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών F-16 από το αεροδρόμιο "Rinas" των Τιράνων που πετούσαν σε χαμηλό ύψος. Σχολιαστής αναφέρει «τι είναι αυτά τα F-16, αφού είναι γνωστό ότι η Αλβανία δεν έχει»;

6.4.2018: «Τμήματα στρατού έστειλε η κυβέρνηση της Αθήνας στα σύνορα με την Αλβανία, τη στιγμή που τα δύο κράτη συζητούν και διαπραγματεύονται το ζήτημα των θαλάσσιων συνόρων», σημειώνει αλβανικό δημοσίευμα. «Οι Έλληνες έχουν ξεκινήσει μια επιχειρησιακή άσκηση της 8ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στην περιοχή που αποκαλούν Ήπειρο, για την επιβεβαίωση του ακμαίου ηθικού και της ετοιμότητας των στρατιωτών. Μάλιστα, παρουσιάζεται ως απειλή από την Αλβανία, ενώ αυτή βρίσκεται αλλού, με την Τουρκία», καταλήγει.

7.4.2018: Πληροφορίες αναφέρουν ότι μαχητικά αεροσκάφη της Κροατίας θα βοηθήσουν στην εποπτεία του εναέριου χώρου της Αλβανίας. Η συμφωνία εδράζεται στη συμμαχία των δύο κρατών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, για την προστασία από κοινούς κινδύνους, όπως αναφέρεται. Η δήλωση έγινε στα Τίρανα από τον υπουργό Άμυνας της Κροατίας, Νταμίρ Κριστίτσεβιτς, μετά τη συνάντηση με την Αλβανίδα ομόλογό του, Όλτα Τζάσκα.

7.4.2018: Εκατοντάδες Aλβανοτσάμηδες από τον Αυλώνα και τα νότια της χώρας έκαναν πορεία στους δρόμους της πόλης Φίερ, τραγουδώντας το "Δημοκρατία της Τσαμουριάς". Διαδήλωσαν από την είσοδο της πόλης μέχρι το κέντρο και τελείωσαν στα προάστια. Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι «αυτή η ειρηνική πορεία γίνεται για την συνειδητοποίηση όλων των Αλβανών, αριστερών και δεξιών, ώστε  να ενταχθούν στην υπόθεση αυτή της "τσαμουριάς"». Οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες εθνικές, αμερικανικές και ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

2.4.2018: Ο Βούλγαρος μητροπολίτης Αντώνιος θα πετάξει στην Ιερουσαλήμ στις 7 Απριλίου, νωρίς το πρωί, με το κυβερνητικό αεροσκάφος Falcon, κατόπιν αποφάσεως του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ. Για πρώτη φορά Βούλγαρος κληρικός έφερε το Άγιο Φως από την Ιερουσαλήμ στη Βουλγαρία, το 2005, και έκτοτε υπάρχει βουλγαρική αντιπροσωπεία για τον σκοπό αυτόν.

2.4.2018: Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν πως για μια ώρα εργασίας στη Βουλγαρία λαμβάνονται κατά μέσο όρο 5,1 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος για την ΕΕ είναι 25,4 ευρώ. Όσον αφορά τα εισοδήματα των συνταξιούχων το χάσμα είναι τεράστιο. Στη Βουλγαρία η χαμηλότερη σύνταξη ανέρχεται στα 100 ευρώ, ενώ η υψηλότερη βάσει νόμου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 460 ευρώ. Η μέση σύνταξη ανέρχεται στα 170 ευρώ.

5.4.2018: Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πληθυσμού και του Ανθρώπου της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών δημοσίευσε έκθεση, βάσει της οποίας ως το 2040 οι Βούλγαροι θα μειωθούν κατά 20-25%. Η πρόβλεψη προτάθηκε για συζήτηση στην βουλγαρική κυβέρνηση. Οι Βούλγαροι κρατούνε και το ρεκόρ θνησιμότητας, και δη 14.5 ανά χίλια άτομα. Βάσει στοιχείων της CIA για το 2017, η Βουλγαρία βρίσκεται στην τρίτη θέση βάσει αυτού του κριτηρίου μαζί με τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Βαλτικής και τα κράτη της Αφρικής.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

2.4.2018: Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι απάντησε στις απειλές του Ερντογάν: «Δεν θα επιτρέψω παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις του Κοσόβου. Εγώ δεν έχω παρέμβει στα εσωτερικά τις Τουρκίας, ποτέ, ούτε θα το πράξω στο μέλλον. Τη δουλειά εντός του οίκου μας θα την κάνουμε μόνοι μας και δεν επιτρέπουμε να την αναλαμβάνουν κάποιοι άλλοι στο όνομα του Κοσόβου. Αυτό θα πρέπει να γίνει σαφές σε όλους», διεμήνυσε.

Ο γενικός εισαγγελέας αναλαμβάνοντας την εντολή διερεύνησης της απαγωγής πολιτών από την ΜΙΤ, δήλωσε ότι «η υπόθεση θα διερευνηθεί σε βάθος και η δικαιοσύνη θα είναι αμείλικτη για όποιον εμπλέκεται συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου της Δημοκρατίας, Χάσιμ Θάτσι».

4.4.2018: Ο Αλμπίν Κούρτι, εκπρόσωπος του κόμματος του Κοσσυφοπεδίου "Αυτοδιάθεση", ζήτησε τον πρωθυπουργό της Αλβανίας να μεσολαβήσει στην αφαίρεση των διοδίων "Καλιμάς" από εθνική οδό προς το Κοσσυφοπέδιο, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις Αλβανών των δύο πλευρών. «Ο φόρος είναι ακριβός, οι Κοσοβάροι δεν είναι πλούσιοι. Είναι καλύτερα να συντηρείται (η οδός) από το κράτος», δήλωσε ο Κούρτι.

5.4.2018: Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι δήλωσε ότι υποστηρίζει το αίτημα της ισχυρότερης αντιπολιτευόμενης δύναμης - της Δημοκρατικής Ένωσης του Κοσόβου, για πρόωρες εκλογές, αν αυτό το αίτημα λάβει τη συγκατάθεση των άλλων κομμάτων του κυβερνώντος συνασπισμού και της αντιπολίτευσης. Η Δημοκρατικής Ένωσης του Κοσόβου κάλεσε για πρόωρες εκλογές λόγω της "βαθιάς πολιτικής κρίσης" μετά τη σύλληψη του Σέρβου πολιτικού Μάρκο Τζούριτς στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα και την απέλαση έξι Τούρκων οπαδών του Γκιουλέν στην Τουρκία.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

2.4.2018: Ο Διευθυντής της Αστυνομίας της Ποντγκόριτσα, Σλάβκο Στογιάνοβιτς και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης στο κέντρο της πόλης Γιόβιτσα Ράτσεβιτς, παραιτήθηκαν, λόγω της επιδείνωσης της ασφάλειας της πρωτεύουσας. Στο κέντρο της πρωτεύουσας του Μαυροβουνίου, την περασμένη εβδομάδα, σκοτώθηκαν δύο άτομα σε μια επίθεση που τα τοπικά ΜΜΕ απέδωσαν σε "ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ εγκληματικών ομάδων". Την προηγούμενη εβδομάδα ένας άνθρωπος έχασε την ζωή του σε υπόγειο χώρο στάθμευσης, μετά από έκρηξη βόμβας, η οποία είχε τοποθετηθεί σε αυτοκίνητο.

ΣΕΡΒΙΑ

2.4.2018: Η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς, είπε, σε συνέντευξή της, μετά από μια μακρά συνομιλία με τον Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ότι ποτέ δεν τον είχε δει τόσο απογοητευμένο από τις αντιδράσεις των ξένων εταίρων, σε ό,τι αφορά τα τεκταινόμενα στο Κοσσυφοπέδιο. Η Άνα Μπρνάμπιτς περιέγραψε την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο ως "εξαιρετικά σοβαρή" και δήλωσε ότι είναι ανήσυχη και απογοητευμένη. Δεν άκουσα κανέναν να καταδικάζει τα όσα συνέβησαν στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, δήλωσε η πρωθυπουργός.

3.4.2018: Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας, Αλεξάνταρ Βουλίν δήλως, ότι με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σάιγκου άρχισαν συνομιλίες για αγορά νέου οπλισμού από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Πρόκειται για τέσσερα μεταφορικά ελικόπτερα τύπου "mi - 17" και τέσσερα επιθετικά τύπου "mi - 35".

3.4.2018: Το Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησε από τη Σερβία να δείξει αλληλεγγύη στους Ευρωπαίους και να απελάσει έναν Ρώσο διπλωμάτη για την υπόθεση Skripal, αλλά η Σερβία αρνήθηκε να προβεί σε αυτή την ενέργεια. «Η Σερβία δεν θα απελάσει τους Ρώσους διπλωμάτες. θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Είναι αλήθεια ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μας ζήτησε να απελάσουμε έναν Ρώσο διπλωμάτη την στιγμή που στο Κοσσυφοπέδιο είχαμε αρνητικά γεγονότα την περασμένη εβδομάδα. Αυτό είναι το μόνο που τους ενδιαφέρει και όχι άλλα σημαντικά. Έτσι και εμείς θα πρέπει να φροντίσουμε τα συμφέροντά μας και είναι σίγουρο ότι η Σερβία δεν πρόκειται να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες », τόνισε ο ΥΠΕΞ Ί. Ντάτσιτς.

5.4.2018: Το υπουργείο άμυνας της Σερβίας ανακοίνωσε την Μ. Πέμπτη ότι η Πολεμική Αεροπορία με πτήσεις αεροσκαφών της θα πετάξει στην νότια Σερβία [Πρέσεβο, με αλβανικό πληθυσμό]. Πρόκειται για τον τρίτο γύρο "αεροπορικών διελεύσεων" σερβικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από την περιοχή του Πρέσεβο.  Την ίδια ακριβώς περίοδο, σύμφωνα με δύο νέα βίντεο, παρουσιάζονται σερβικά τρένα ασφυκτικά γεμάτα με άρματα μάχης , ΤΟΜΑ, μπουλντόζες και γεφυροφόρα του στρατού της Σερβίας να κινούνται στα νότια με κατεύθυνση το Πρέσεβο.  Πρόκειται σαφέστατα για μετακινήσεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις, 2 επιλαρχιών και τουλάχιστον 2-3 μηχανοκίνητων μονάδων πεζικού, συν μία μηχανικού, προς την έδρα του Β΄ Σώματος στρατού που έχει χώρο ευθύνης στο Κοσσυφοπέδιο.

ΣΚΟΠΙΑ

1.4.2018: «Η πρεσβεία των ΗΠΑ είναι μια πραγματική φωλιά κατασκόπων, όπου σήμερα υπάρχουν 80 πράκτορες της CIA, οι οποίοι έχουν υπό τον έλεγχό τους περίπου 1.000 άτομα της μυστικής μας αστυνομίας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, ο Γιάνκο Μπάσεφ, πρόεδρος του πολιτικού φορέα "Ενωμένη Μακεδονία", αντιδρώντας στην απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών να απελάσει Ρώσο διπλωμάτη.

1.4.2018: "Λέσχη Διαλόγου πολιτικών και δημοσίων προσώπων με βουλγαρική ιθαγένεια ή βουλγαρική συνείδηση", θα δημιουργηθεί στα Σκόπια. Στην επιτροπή ανάδειξης των υποψηφίων έχει δείξει ενδιαφέρον ο Λούμπτσο Γκεοργκιέφσκι- πρώτος πρόεδρος του VMRO-DPMNE, πρωθυπουργός της χώρας κατά τα έτη 1998-2002 και νυν πρόεδρος του κόμματος VMRO-NP. Επίσης, ενδιαφέρον έδειξε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Αντόνιο Μιλόσοσκι.

2.4.2018: Για πρώτη φορά στην ιστορία, η Εκκλησία των Σκοπίων θα λάβει το Άγιο Φως και αυτό θα γίνει με τη βοήθεια της Bουλγαρίας. Θα παραδοθεί στο Αεροδρόμιο των Σκοπίων, όπου θα φθάσει ελικόπτερο από τη Βουλγαρία το Μεγάλο Σάββατο, από τον μητροπολίτη Ιλαρίωνα της Σκοπιανής Εκκλησίας. Από το αεροδρόμιο των Σκοπίων θα διανεμηθεί σε όλες τις μητροπόλεις και εκκλησίες της χώρας.

3.4.2019: Ο Στέβο Πενταρόφσκι, που έχει τη θέση του Εθνικού Συντονιστή για το ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι στις διαπραγματεύσεις «οι θέσεις εξακολουθούν να είναι διαφορετικές σε σχέση με τα βασικά στοιχεία μιας μελλοντικής λύσης». Ο Εθνικός Συντονιστής του ΝΑΤΟ, πιστεύει ότι ορισμένα από τα ελληνικά άρθρα σχετικά με τη διαφωνία του ονόματος συζητούνται και ότι η διαπραγματευτική διαδικασία είναι ενεργή, αλλά απέχει ακόμη από το να θεωρηθεί έτοιμη. «Το 50% εξαρτάται από εμάς και το 50% από την Ελλάδα, αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συνυπάρχουν», δήλωσε.

5.4.2018: Σοβαρό συμβάν έλαβε χώρα στο Τέτοβο, μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του αλβανικού κόμματος "Δημοκρατική Ένωση για Ενσωμάτωση"- DUI, με ανταλλαγή πυροβολισμών, που έγινε μεταξύ δύο αντίπαλων ομάδων του DUI. Σύμφωνα με κατοίκους της Ρετσίτσα έγινε μεγάλη μάχη που προκάλεσε πανικό και φόβο σε αυτούς. Επίσης, αλβανικά μέσα των Σκοπίων αναφέρουν ότι δολοφονήθηκαν τουλάχιστον τρία άτομα από το περιστατικό στο Τέτοβο.

6.4.2018: Πηγή από το DUI είπε ότι αιτία για την αιματηρή συμπλοκή ήταν η θέση του προέδρου της κλαδικής του κόμματος μετά τη δολοφονία του πρώην Διοικητή του UCK, Αετού, (Komandant Shqiponjës), που κατείχε τη θέση αυτή. Το κόμμα διόρισε πρόεδρο από το Κουμάνοβο, και οι τοπικοί παράγοντες αντέδρασαν με πυροβολισμούς. Από τις ανταλλαγές πυρών έξω από τα γραφεία του DUI, στη Μάλα Ρετσίτσα, σκοτώθηκε ένα άτομο και δύο σοβαρά τραυματισμένοι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο του Τέτοβο.

7.4.2018: Ένοπλοι αστυνομικοί σε πλήρη εξάρτηση βρίσκονται σε σημεία των πολυσύχναστων δρόμων του Κουμάνοβο, όπου ο αλβανικός πληθυσμός είναι μεγάλος. Οι αρχές των Σκοπίων φοβούνται  για επεισόδια μετά από τη σύγκρουση ένοπλων αλβανικών ομάδων έξω από τα κεντρικά γραφείο του αλβανικού κόμματος DUI στο Τέτοβο. Με τον ένα νεκρό και τους δύο σοβαρά τραυματισμένους στη σύγκρουση δεν θεωρείται ότι έχει περατωθεί η αντιπαράθεση μεταξύ των Αλβανών.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ

5.4.2018: Και φέτος η Σλοβενία αναμένει αύξηση στον τουρισμό, αλλά αντιμετωπίζει έλλειψη εργαζομένων σε αυτόν τον σημαντικό οικονομικό κλάδο. Η χώρα χρειάζεται 5.000 εργαζόμενους - μάγειρες, σερβιτόρους, εργάτες γενικών καθηκόντων κλπ., που θα αναζητήσει σε κοντινές χώρες. Τέσσερα χρόνια τώρα ο τουρισμός στη Σλοβενία καταγράφει αύξηση. Την περασμένη χρονιά 4,7 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφτηκαν τη χώρα. Οι ντόπιοι εργάζονται πολύ, αλλά είναι δυσαρεστημένοι από τους χαμηλούς μισθούς στον κλάδο.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / Ria Novosti / apenadi