Skip to main content

Βαλκανικό Ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 03/09 έως 09/09

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

8.9.2017: Η Φεντερίκα Μογκερίνι, σύμφωνα με αλβανικά δημοσιεύματα, κατά την διάρκεια της ομιλίας της στο Φόρουμ στο Μλεντ της Σλοβενίας, δήλωσε ότι «Όλες οι χώρες των Βαλκανίων θα ενταχθούν στην ΕΕ. Εργαζόμαστε συστηματικά προκειμένου να εξασφαλίσουμε στον καθένα από τους εταίρους μας στα Δυτικά Βαλκάνια μια προοπτική ένταξης στην ΕΕ», ανέφερε.

8.9.2017: Ο Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου προς τιμήν του Γάλλου προέδρου, έστειλε μήνυμα προς Σκόπια και Τίρανα λέγοντας: «Προς την πΓΔΜ καθίσταται σαφές ότι όσο επιμένει στην χρησιμοποίηση ονόματος, το οποίο πέραν της προκλητικής παραχάραξης της Ιστορίας αποπνέει αλυτρωτισμό, υπονομεύει την ευρωπαϊκή της προοπτική».

Παρεμφερές είναι και το μήνυμα προς την Αλβανία: «Όταν προβαίνει σε πράξεις, οι οποίες έρχονται σε σαφή αντίθεση προς το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο -όπως π.χ. η πρόσφατη ωμή παραβίαση των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ιδίως της ιδιοκτησίας- υπονομεύει και εκείνη την ευρωπαϊκή της προοπτική».  

ΑΛΒΑΝΙΑ

3.9.2017:  Μεγάλο θέμα είναι στον αλβανικό Τύπο η κατάσχεση 2,3 τόνων χασίς από τις ιταλικές Αρχές. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Λουλζίμ Μπάσα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα ότι προστατεύει και τους εγκληματίες και τους πολιτικούς συνεργάτες τους. Η εφημερίδα Σέκουλι σημειώνει ότι η Αλβανία, ως χώρα παραγωγής και διακίνησης της κοκαΐνης, έχει μεγάλο αριθμό χρηστών και ότι είναι ανησυχητική η χρήση αυτής της ουσίας σε μεγάλο βαθμό από τους νέους της χώρας.

5.9.2017: Με ειδική τελετή άρχισε η παραλαβή  των πρώτων έξι θωρακισμένων οχημάτων στις εγκαταστάσεις της Ζαλ Χερ, δωρεά της αμερικανικής κυβέρνησης αξίας 300 χιλιάδων δολαρίων. Είναι μέρος του συνολικού πακέτου της αμερικανικής βοήθειας των 248 οχημάτων, αξίας 12 εκατομμυρίων δολαρίων, για τα οποία η Αλβανία θα πληρώσει μόνο το κόστος μεταφοράς και συντήρησης των οχημάτων.

8.9.2017: Ο Έντι Ράμα αναφέρθηκε στην ομιλία του Π. Παυλόπουλου στο επίσημο γεύμα προς τιμήν του Εμ. Μακρόν. Δήλωσε ότι η Αλβανία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ηρεμήσει τη γείτονα. «…Σίγουρα θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να κατευνάσουμε τους γείτονές μας και να συνειδητοποιήσουν ότι στην Αλβανία υπάρχει μόνο ο σεβασμός για καλή γειτονία, όπως και για όλους όσους ζουν σε αυτή τη χώρα, ως πολίτες αυτής της χώρας με μια άλλη εθνικότητα. Θα κάνουμε τα μέγιστα με συγκεκριμένα παραδείγματα φροντίδας, προσοχής και κατανόησης με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, η οποία για μένα αλλά και για όλους εμάς είναι ένα μεγάλος πλούτος».

9.9.2017: Με τον υπότιτλο «η αμερικανική πολιτική οικογενειακού προγραμματισμού σκοτώνει τον αλβανικό πληθυσμό», αλβανικό δημοσίευμα σημειώνει την επιδείνωση της μείωσης των γεννήσεων στην Αλβανία. Στο κείμενο επισημαίνεται ότι «τόσο η Οθωμανική περίοδος, όσο και οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, ακόμη και τα 50 χρόνια του κομμουνιστικού καθεστώτος δεν κατάφεραν να μειώσουν τον πληθυσμό της χώρας, όσο η μεταβατική κατάσταση μετά την μεταπολίτευση του 1990 και την αμερικάνικη πολιτική του οικογενειακού προγραμματισμού που θεωρήθηκε πρότυπο στην Αλβανία και οι συνέπειες επιδείνωσαν τις γεννήσεις».

ΒΟΣΝΙΑ

5.9.2017: Ο ηγέτης της Σερβοβοσνιακής συνιστώσας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ, ζήτησε την προσφυγή σε δημοψήφισμα με το ερώτημα της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ ή όχι, ενώ προχώρησε στο μπλοκάρισμα της χρηματοδότησης της προμήθειας δυο ελικοπτέρων. Ο Σερβοβόσνιος ηγέτης που διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τη Μόσχα, επιχειρεί να μπλοκάρει κάθε συνεργασία της Βοσνίας με το ΝΑΤΟ, μόνο που η στάση του που αναδεικνύει το θνησιγενές της Συμφωνίας του Ντέιτον (1995) και θα οδηγήσει σε διάλυση της Βοσνίας, με αποτέλεσμα την αναγκαστική ενσωμάτωση της Σερβοβοσνιακής οντότητας στη Σερβία η οποία τηρεί πιο ουδέτερη στάση.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

3.9.2017: Ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, δήλωσε ότι ο μισθός των επαγγελματιών στρατιωτών ανέρχεται στα 608 λέβα (περίπου 310 ευρώ) και οι νέοι ψάχνουν μια άλλη αξιοπρεπή εργασία, και δεν κατατάσσονται. «Ένας νέος επαγγελματίας στρατιώτης λαμβάνει 608 λέβα και άλλα 120 για διατροφή το μήνα, όποιος μπορεί να βρει μια καλή δουλειά δεν έρχεται να καταταγεί». Ο βουλγαρικός στρατός έχει 5.500 κενές θέσεις.

5.9.2017: Βουλγαρικές πηγές αναφέρουν ότι ένα περίπου δισεκατομμύριο ευρώ θα κοστίσει η κατασκευή  της σιδηροδρομικής γραμμής στο βουλγαρικό έδαφος, η οποία θα συνδέει το λιμάνι της Καβάλας με την πόλη Ρούσε. Η ελληνική πλευρά ανακοίνωσε ότι για την κατασκευή του διαδρόμου θα δαπανηθούν τέσσερα περίπου δισεκατομμύρια ευρώ.

5.9.2017: Η Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών, παρέσχε στην κυβέρνηση τις πληροφορίες σχετικά με απειλές για την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα της Βουλγαρίας και την ενότητα του έθνους, που ενδέχεται να επηρεάσουν την πολιτική και οικονομική ασφάλεια. Τις πληροφορίες συνοδεύουν 1.259 έγγραφα τα οποία χαρακτηρίζονται ως "υλικό" για τα συμπεράσματα.

5.9.2017: Η μεταναστευτική κρίση ήταν το κύριο θέμα των συνομιλιών μεταξύ του πρωθυπουργού Μπ. Μπορίσοφ και του Α. Τσίπρα στην Καβάλα. Ο Μπορίσοφ βρίσκεται σε διήμερη επίσκεψη στην Καβάλα για τη σύνδεση της με τη Ρούσε. Δείπνησαν και συζήτησαν και για την ασφάλεια των συνόρων και τις κοινές εμπειρίες για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πίεσης στα σύνορα.

6.9.2017: Τσίπρας και Μπορίσοφ υπέγραψαν Μνημόνιο για την σιδηροδρομική γραμμή. Έργο στρατηγικής σημασίας χαρακτήρισε την σιδηροδρομική διασύνδεση Ελλάδας και Βουλγαρίας ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπ. Μπορίσοφ, και σημείωσε ότι θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.

7.9.2107: Αντιδρούν κύκλοι στην Βουλγαρία για το μνημόνιο της Καβάλας με την κατασκευή της σιδηροδρομικής σύνδεσης μεταξύ του Δούναβη, Ευξείνου Πόντου και Αιγαίου Πελάγους που υπογράφηκε από την Ελλάδα και Βουλγαρία. Θεωρούν ότι η βιασύνη της Ελλάδας οφείλεται στην προσπάθεια ματαίωσης κατασκευής του Διαδρόμου Νο8 [Δίκτυο από Εύξεινο Πόντο ως την Αδριατική, μια παρα-Εγνατία δηλαδή]. Η Ελλάδα,υποστηρίζουν, σαμποτάρει  κάθε έργο, όπως την υλοποίηση του διαδρόμου Νο8, για να ωφεληθεί η Εγνατία οδός.   

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

8.9.2017: Ο πρόεδρος του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ραμούς Χαραντινάι, τον ηγέτη του συνασπισμού του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσόβου (PDK), τερματίζοντας έτσι το πολιτικό αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί έπειτα από τις εκλογές της 11ης Ιουνίου. Ο συνασπισμός του π. πρωθυπουργού Ραμούς Χαραντινάι, ο οποίος υπήρξε διοικητής του UCK, αποτελείται από κόμματα που δημιούργησαν πρώην αντάρτες που πολέμησαν τις σερβικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κόσοβο την περίοδο 1998-99.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

5.9.2017: Πηγές της ρουμανικής ακτοφυλακής ανέφεραν ότι συνέλαβαν, κοντά στις ακτές της χώρας, αλιευτικό σκάφος, στο οποίο επέβαιναν 87 παράνομοι μετανάστες. Στο πρώτο εξάμηνο του έτους συνελήφθησαν, προσπαθώντας να εισέλθουν παράνομα στα χωρικά ύδατα της Ρουμανίας, 1437 αλλοδαποί, αριθμός τρεις φορές μεγαλύτερος από την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, υπάρχει κίνδυνος η Ρουμανία και η Μαύρη Θάλασσα να αποτελέσουν τη νέα βασική διαδρομή των παράνομων μεταναστών προς την Ευρώπη.

7.9.2017: Το 2009 η προεδρία της Ρουμανίας και η κυβέρνηση του Εμίλ Μποκ παραποίησαν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών υπέρ του Τραϊάν Μπασέσκου, ο οποίος εξελέγη για δεύτερη θητεία. Αυτό ανακοινώθηκε από το πρακτορείο Ageрreѕ, επικαλούμενο τα συμπεράσματα κοινοβουλευτικής επιτροπής που συστάθηκε τον Μάιο για τη διερεύνηση παραβάσεων στη διεξαγωγή των εκλογών. Σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής: «Οι ενέργειες των δύο δομών ήταν πλήρως συγχρονισμένες».

ΣΕΡΒΙΑ

5.9.2017: Αμφιλεγόμενο σχέδιο νόμου για τις σερβικές μυστικές υπηρεσίες φέρνει τριβές στο πολιτικό σκηνικό. Η κυβέρνηση της Σερβίας αναφέρει ότι ο νέος νόμος θα βελτιώσει το εργασιακό και νομικό καθεστώς των υπαλλήλων στην Υπηρεσία Πληροφοριών, και ευθυγραμμίζει τη νομοθεσία της υπηρεσίας με εκείνη των άλλων φορέων του δημόσιου τομέα. Οι επικριτές λένε, ότι θα ενισχύσει υπέρμετρα μόνο τη δύναμη του επικεφαλής. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, δεν θα απαιτείται δημόσιος ανοιχτός διαγωνισμός για να προσληφθεί νέο προσωπικό και ο αρχηγός μπορεί να αποφασίσει κατά το δοκούν για το ποιος είναι κατάλληλος και ποιος όχι, με βάση τα δικά του κριτήρια.

5.9.2017: Η σερβική αστυνομία συνέλαβε τρεις άνδρες όταν το αυτοκίνητό τους συγκρούστηκε με ένα από τα αυτοκίνητα της αυτοκινητοπομπής του Πρόεδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κοντά στο Βελιγράδι. Οι τρεις συλληφθέντες ήταν φύλακες σε νυχτερινό κέντρο στη σερβική πρωτεύουσα, είναι γνωστοί για το εγκληματικό παρελθόν τους και οδηγούσαν όχημα πελάτη του κέντρου διασκέδασης. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι πρόκειται για σκόπιμη επίθεση.

5.9.2017: «Η Σερβία δεν επιθυμεί να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε στρατιωτική συμμαχία. Δεν θα ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ, θα κάνουμε τον στρατό μας. Ο Γενς Στόλντενμπεργκ έχει κατανόηση για αυτό», δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος, κατά τη συνάντησή του στην έδρα του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, με την ηγεσία του Συμμαχίας, ζήτησε την κατανόηση της χώρας του και είπε χαρακτηριστικά ότι «κανείς δεν πρέπει  να πιέζει τη Σερβία για ένταξη στη Συμμαχία».

6.9.2017: Η σερβική κυβέρνηση αποφάσισε την αύξηση των μισθών των υπαλλήλων υπηρεσιών ασφαλείας κατά 10% από το νέο έτος. Οι υπάλληλοι στα τρία θεσμικά όργανα -Αστυνομία, Στρατός, Υπηρεσία Πληροφοριών- θα ενταχθούν σε ένα κοινό πρόγραμμα στέγασης. Ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Βελιγράδι, Σεμπάστιαν Σόσα, είχε δηλώσει την αντίθεσή του, επειδή δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αύξηση των μισθών και των συντάξεων.

9.9.2017: Η πρωθυπουργός της Σερβίας, Άννα Μπάρναμπιτς πήγε στη δεξίωση της σκοπιανής πρεσβείας στο Βελιγράδι με αφορμή την ημέρα της Ανεξαρτησίας των Σκοπίων, όπου δήλωσε ότι η Σερβία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να έχει τις καλύτερες σχέσεις με τα Σκόπια. Είπε ότι δεν μίλησε με τον Ζόραν Ζάεφ, για την πρόθεση των Σκοπίων, να υποστηρίξουν το Κοσσυφοπέδιο να γίνει μέλος της Ίντερπολ. «Απόψε δεν θέλω να μιλήσω γι’ αυτό. Απόψε γιορτάζουμε τις καλές σχέσεις μας και την Ημέρα της [ψευδο]Μακεδονίας».

ΣΚΟΠΙΑ

3.9.2017: Αίσθηση προκαλεί το ενυπόγραφο άρθρο του δημοσιογράφου Μπράνκο Τρίτσκοφσκι, ο οποίος γράφει για λογαριασμό της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Sloboden Pechath. Χαρακτηρίζει "απαράδεκτες" τις κινήσεις της προηγούμενης "εγκληματικής κυβέρνησης" των Σκοπίων και καλεί την νέα κυβέρνηση να κατεβάσει αμέσως τα αγάλματα του Μέγα Αλεξάνδρου και του Φιλίππου. Τα αποκαλεί "γελοία" και υποστηρίζει πως η προηγούμενη κυβέρνηση «τα χρησιμοποίησε προκειμένου να προκαλέσει την ελληνική πλευρά».

5.9.2017: Έτοιμος ο νόμος για χρήση της αλβανικής γλώσσας σε όλα τα όργανα του κράτους, τα κεντρικά ιδρύματα, τις δημόσιες επιχειρήσεις, οργανισμούς, γραφεία, ιδρύματα, επιτροπές, νομικά πρόσωπα που ασκούν δημόσια εξουσία, τα οποία θα χρησιμοποιούν εκτός από την γλώσσα τη σλαβική με την κυριλλική γραφή και την αλβανική  γλώσσα. Επίσης, η αλβανική γλώσσα θα εφαρμοσθεί στα γραμματόσημα, τα δελτία πληρωμών, στις δημοσιονομικές εκθέσεις, τιμολόγια, εκκαθαριστικά εφορίας και υπεύθυνες δηλώσεις.

6.9.2017: Υπό την αιγίδα του Ζάεφ, η 5η Διάσκεψη των παιδιών του "Παιδομαζώματος" για την "Μακεδονία του Αιγαίου". Πρόκειται για απογόνους Σλάβων που έφυγαν από την Μακεδονία την εποχή του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα. Συμπράττουν και εκπρόσωποι του παρόμοιου σλαβικού Συλλόγου "Δεν Ξεχνώ" από τη Στρούμιτσα (Στρώμνιτσα). Μεταξύ άλλων θέτουν και ζήτημα για περιουσίες των προγόνων τους στην Ελλάδα, ζητώντας χρηματική αποζημίωση από το ελληνικό κράτος, ανερχόμενη σε 10 περίπου δισ. ευρώ.

6.9.2017: Στον ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στις Εθνικές Αλβανίας και Σκόπια, κατά τη διάρκεια του εθνικού ύμνου της Αλβανίας, οι Σλάβοι φίλαθλοι σφύριζαν, ενώ, σύμφωνα με τον αλβανικό Τύπο, φώναζαν συνθήματα όπως "Καλός Αλβανός είναι ο νεκρός Αλβανός". Τα ίδια ανταπέδιδαν και οι Αλβανοί φίλαθλοι.

7.9.2017: Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τα Δυτικά Βαλκάνια, στη Σλοβενία, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε ότι η Σερβία ελπίζει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν αυτή καταρρεύσει. Σύμφωνα με τον υπουργό, «Τα Βαλκάνια καθυστερούν τόσο πολύ σε ότι αφορά στην ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που φαίνεται ότι δεν θα ενταχθούν ποτέ». Ο Ντάτσιτς, αστειευόμενος, προειδοποίησε ότι: «Αν δεν μας δεχτούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα ζητήσουμε να μπούμε στις ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε πιο κοντά απ’ όσο η Χαβάη».

8.9.2017: Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ξεκαθαρίζει ότι η χώρα του δεν πρόκειται να απεμπολήσει την "μακεδονική της ταυτότητα".  Μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, εκτοξεύει και έμμεσες απειλές προς την Ελλάδα εάν συνεχίσει να μπλοκάρει την είσοδο της χώρας του στους ευρωατλαντικούς θεσμούς λέγοντας ότι «είναι μια ριψοκίνδυνη στρατηγική, να εμποδίζει κανείς μια χώρα».
Το γερμανικό περιοδικό, με το ρεπορτάζ Σλάβου δημοσιογράφου, επιρρίπτει ευθύνες στην Ελλάδα, επειδή η νέα κυβέρνηση προσπαθεί να εκδημοκρατίσει τη χώρα, αλλά αυτή η προσπάθεια τορπιλίζεται διαρκώς από την Ελλάδα. Και ότι οι αντιρρήσεις της Αθήνας για την ονομασία της πΓΔΜ ήταν αυτές που συνέβαλαν στην λαϊκιστική - εθνικιστική - αυταρχική παρέκκλιση της!

8.9.2017: «Η χώρα θα είναι έτοιμη να δεχθεί πρόσφυγες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν θα γίνει μέλος της», είπε σε συνέντευξη του στην Deutsche Welle, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ και τόνισε την ανάγκη της ενσωμάτωσης της περιοχής στην Ένωση, ώστε να  είναι σε θέση να ανταποκριθεί με επιτυχία στις προκλήσεις.

8.9.2017: Ο Ζόραν Ζάεφ μετέβη στο νεκροταφείο Μπούτελ προκειμένου να τιμήσει τη μνήμη των προέδρων  των Σκοπίων, καταθέτοντας στεφάνια στα μνήματα των Κίρο Γκλιγκόροφ και Μπόρις Τραϊκόφσκι. Ήταν μια συμβολική πράξη για ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης της εξαιρετικής συμβολής τους στη δημιουργία και τη φροντίδα στα οφέλη της ανεξαρτησίας της χώρας. Να σημειωθεί ότι οι δύο ανωτέρω πρόεδροι δήλωναν ότι οι Σκοπιανοί είναι Σλάβοι.

8.9.2017: Ο σερβικής εθνότητας Σκοπιανός βουλευτής, Ιβάν Στοϊλκόβιτς, πρόεδρος του σερβικού κόμματος στα Σκόπια, μιλώντας στην εφημερίδα Novosti προέβλεψε νέα θύελλα στις σχέσεις των Σκοπίων με τη Σερβία. Εκτίμησε ότι «σε συνέχεια του πρόσφατου διπλωματικού πολέμου Βελιγραδίου-Σκοπίων και της απόσυρσης του προσωπικού της σερβικής Πρεσβείας από τα Σκόπια, νέες εντάσεις θα προκαλέσει η ψηφοφορία για ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην Interpol στα μέσα Σεπτεμβρίου, όπου τα Σκόπια θα ψηφίσουν υπέρ». Ο ίδιος υποστήριξε ακόμα ότι το νομοσχέδιο περί χρήσης της αλβανικής γλώσσας ως επίσημης αποτελεί «αρχή της ομοσπονδιοποίησης της χώρας».

9.9.2017: Την έγκριση από τον Α. Τσίπρα περιμένουν στο ΥΠΕΞ, προκειμένου να στείλουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έναν μεγάλο φάκελο με όλες τις παραβάσεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, στις οποίες έχουν προβεί τα Σκόπια. Σύμφωνα με την εφημ. "Παραπολιτικά", ο πρωθυπουργός, συμφωνεί μεν με μια τέτοια κίνηση, αλλά θέλει να ορίσει ο ίδιος τη χρονική συγκυρία που θα γίνει. Ο φάκελος αναμένεται να σταλεί ως απάντηση στις προθέσεις της ΠΓΔΜ να παραπέμψει την Ελλάδα στο ίδιο δικαστήριο, σε περίπτωση που η χώρα μας συνεχίσει να αρνείται να συναινέσει στην ένταξή της στο NATO με την προσωρινή ονομασία FYROM.

9.9.2017: Προκλητική συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στην εφημερίδα Der Standard. Ισχυρίστηκε ότι κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα επεσήμανε στην Ελλάδα ότι θα έχει… συνέπειες εάν τα Σκόπια δεν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν απάντησε στην ερώτηση «εάν η χώρα έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ», αλλάζοντας συζήτηση.

9.9.2017: Ο πρέσβης των Σκοπίων, Μαριάν Γκόρτσεφ, δήλωσε για τον διάδρομο Νο8 / Αδριατική-Μαύρη Θάλασσα: «Ο αποκλεισμός από την Ελλάδα εξαιτίας του θέματος της ονομασίας εμπόδισε σε μεγάλο βαθμό την κατανομή κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατασκευή του. Η οικονομία μας είναι μικρή και το ΑΕΠ μας δεν προσφέρει τέτοιες ευκαιρίες. Τώρα όμως, με την υπογραφή της συμφωνίας  καλής γειτονίας (με τη Βουλγαρία) πιστεύουμε ότι θα έχουμε πρόσβαση στα ευρωπαϊκά δάνεια, ώστε να πραγματοποιήσουμε το έργο μαζί πολύ σύντομα». 

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / Ria Novosti