Skip to main content

Βαλκανικό Ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 01 έως 07/10

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

3.10.2017: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη Τετραμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Στο επίκεντρο των συνομιλιών των πρωθυπουργών της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, της Ρουμανίας Μιχάι Τουντόσε, και του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ήταν οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, η διασφάλιση και η ενίσχυση της σταθερότητας, και η ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής, το οποίο αποκτά ιδιαίτερη σημασία και δυναμική ενόψει της Βουλγαρικής Προεδρίας της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018.

ΑΛΒΑΝΙΑ

1.10.2017: Η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε σχέδιο εξοπλισμού των αλβανικών ενόπλων δυνάμεων. Συγκεκριμένα, θα παραδοθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017 περίπου 5.000 αυτόματα όπλα AR70/90 με τον εξοπλισμό τους, 160 Iveco, από τα οποία τα 120 είναι Iveco Lince με θωράκιση 12.7 mm και τα άλλα 40 βαρέως φορτίου Το Iveco Arrow 8×8 με θωράκιση 30mm.

1.10.2017: Σχέδιο ψηφίσματος για τη λεγόμενη γενοκτονία των τσάμηδων ετοιμάστηκε από τον Αλβανό βουλευτή Άμετ Γκιανάι στο κοινοβούλιο των Βρυξελλών. Στις προτάσεις του, ο αλβανικής καταγωγής Γκιανάι που εκλέγεται με το Σοσιαλιστικό Κόμμα στο Βέλγιο, ζητά όπως η Ελλάδα αναγνωρίσει τη… γενοκτονία που διαπράχθηκε κατά του πληθυσμού των τσάμηδων το 1944.

2.10.2017: Τέσσερις μήνες παρέμεινε ως υπουργός Εσωτερικών ο Ντριτάν Ντεμιράι, απόστρατος διοικητής των ειδικών δυνάμεων, και παραιτήθηκε αποκαλύπτοντας ότι η χώρα κυβερνάται από εγκληματικές ομάδες. Κατέθεσε ότι οι συμμορίες υποστηρίζονται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (το οποίο κυβερνά και του οποίου ήταν υπουργός) και ότι υπάρχει αμοιβαίο συμφέρον -κόμματος και συμμοριών- αλληλοσυμπληρούμενο, με τις συμμορίες να υποστηρίζουν ανοιχτά τον προεκλογικό αγώνα του Σοσιαλιστικού κόμματος του Έντι Ράμα.

3.10.2017: Σε συζήτηση που διοργάνωσε το αλβανικό κοινοβούλιο, ο Πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑ, Λεωνίδας Παππάς, ζήτησε όταν τα μέλη μιας εθνικής μειονότητας αποτελούν πάνω από το 1/3 μιας διοικητικής μονάδας (κοινότητα, δήμος, περιφέρεια) να είναι η κρατική και η μειονοτική γλώσσα ισότιμες. Όταν μία διοικητική μονάδα έχει ποσοστό μελών μιας εθνικότητας άνω του 15 %, παράλληλα με την επίσημη κρατική γλώσσα να χρησιμοποιείται και η μειονοτική. Σύμφωνα με την ΟΜΟΝΟΙΑ, το σχέδιο αυτό αναγνωρίζει λιγότερα δικαιώματα απ’ ό,τι οι συμβάσεις για τις μειονότητες.

4.10.2017: Ο Αμερικανός πρέσβης στα Τίρανα, Ντόναλντ Λου, προειδοποίησε ότι στην Αλβανία δρουν τέσσερις εγκληματικές φατρίες, που ελέγχονται από 20 οικογένειες του εγκλήματος, οι οποίες ασχολούνται με την καλλιέργεια και τη διανομή ναρκωτικών, την εμπορία ανθρώπων, τις εκβιάσεις, κλοπές αυτοκινήτων και το ξέπλυμα χρήματος.  «Εφόσον το "μεγάλο ψάρι" δεν έχει συλληφθεί και φυλακισθεί, υπάρχει κίνδυνος να παρουσιασθούν μεγαλύτερα τα προβλήματα της παραγωγής και της διανομής κάνναβης».

5.10.2017: Σχετικά με τις εδαφικές διεκδικήσεις κατά της Ελλάδος στα αλβανικά σχολικά βιβλία, ο υφυπ. Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, δήλωσε στην Βουλή: «Η διατήρηση αυτού του απαράδεκτου και προσβλητικού για τη χώρα μας τμήματος των βιβλίων "αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα" δυστυχώς μας δείχνει ότι το αλβανικό κράτος είναι ακόμα εγκλωβισμένο σε αναχρονιστικές, εθνικιστικές και μεγαλοϊδεατικές αντιλήψεις που είναι επιζήμιες, και πρώτα από όλα επιζήμιες για την ίδια την Αλβανία».
«Τους έχουμε καταστήσει με σαφή και επιτακτικό τρόπο ότι το εν λόγω περιεχόμενο είναι απαράδεκτο και θα πρέπει να αφαιρεθεί το συντομότερο δυνατό», είπε ο Γιάννης Αμανατίδης.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

2.10.2017: «Στα Βαλκάνια έχουμε συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχουν μεγάλοι, αλλά ότι όλοι είμαστε ίσοι. Εδώ στην περιοχή πρέπει να υπάρχει ειρήνη και ευημερία».  Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ στη Βάρνα. Ο Μπορίσοφ είναι ο οικοδεσπότης της τετραμερούς συνάντησης των πρωθυπουργών της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, της Ρουμανίας Μιχάι Τούντοσε, του προέδρου της Σερβίας, Αλεξαντάρ Βούτσιτς που πραγματοποιήθηκε στο παλάτι του Ευξείνογκραντ. Σκοπός της συνάντησης είναι η συνεργασία των τεσσάρων κρατών στον τομέα της ενέργειας, των μεταφορών και της διαχείρισης κρίσεων στον τομέα της ασφάλειας.

5.10.2017: «Πρέπει να βρεθεί μια λύση μεταξύ των δύο λαών, έτσι όπως βρήκαμε και εμείς. Σε αντίθετη περίπτωση η Ελλάδα θα μπλοκάρει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ. Δεν απάντησε στο ερώτημα γιατί στη διάσκεψη των πρωθυπουργών των χωρών των Βαλκανίων, δεν παραβρέθηκε και ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ.

5.10.2017: Το αίτημα της Βουλγαρίας για αναγνώριση της Βουλγαρικής Μειονότητας στην Αλβανία συζητήθηκε, σε δημόσια συζήτηση, στο αλβανικό κοινοβούλιο, κατά τη διάρκεια δημόσιων συζητήσεων σχετικά με το νομοσχέδιο για την προστασία των μειονοτήτων στη χώρα. Ενάντια στο αίτημα της Βουλγαρίας, μίλησαν οι "Μακεδόνες" - μια από τις μειονότητες που προβλέπεται ότι θα αναγνωριστούν επίσημα. «Δεν υπάρχει βουλγαρική μειονότητα στην Αλβανία», δήλωσε ο Βασίλ Στέριοφσκι, εκπρόσωπος της «Μακεδονικής Συμμαχίας για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση». Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι, αντιτάχθηκε επίσης στην πρόταση αναγνώρισης βουλγαρικής μειονότητας.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

6.10.2017: Σε συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς, στην Ουάσιγκτον, ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι κάλεσε τις ΗΠΑ να συμμετάσχουν άμεσα στις συνομιλίες μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου. Στις συνομιλίες, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην "τελευταία φάση του διαλόγου", ο Θάτσι δήλωσε ότι η άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ σε αυτή τη φάση είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας αποδεκτής και από τις δύο πλευρές.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

5.10.2017: Χιλιάδες εργαζόμενοι, μέλη συνδικάτων από διαφορετικούς επαγγελματικούς τομείς, διαδήλωσαν, στο κέντρο του Βουκουρεστίου ενάντια στην πρόθεση της κυβέρνησης να μεταφέρει τις πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών από τους εργοδότες στους εργαζόμενους. Αντιπροσωπεία διαδηλωτών έγινε δεκτή για συνομιλίες και μετά τη συνάντηση ο Πρωθυπουργός Μιχάι Τουντόσε είπε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, αλλά θα προηγηθούν συνομιλίες με τα συνδικάτα, έτσι ώστε όλοι να είναι ευχαριστημένοι.

5.10.217: Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε στη Βουδαπέστη ότι προτιμά να βοηθήσει τη Ρουμανία να φυλάξει τα ανατολικά της σύνορα για να σταματήσει τη ροή των μεταναστών, αντί να φτιάξει φράκτη κατά μήκος των ρουμανικού-ουγγρικών συνόρων. Τόνισε ότι αργά ή γρήγορα θα υπάρξει ανάγκη για αποτελεσματική ασφάλεια στα ανατολικά σύνορα της Ρουμανίας. Διαφορετικά, η χώρα θα πλημμυρίσει από μετανάστες.

ΣΕΡΒΙΑ

2.10.2017: Την ονομασία "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" θα αποδίδει πλέον η Σερβία στην ΠΓΔΜ στα διεθνή φόρα, όπως δήλωσε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς. Η Σερβία συγκαταλέγεται στις χώρες που έχουν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ ως "Μακεδονία", όμως οι σχέσεις ανάμεσα σε Βελιγράδι και Σκόπια έχουν επιδεινωθεί την τελευταία διετία. Η δήλωση έγινε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο μετά τη συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι ο κ. Ντάτσιτς με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, που συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στην επίσημη επίσκεψή του στην Σερβία.

2.10.2017: Η Δύση ασκεί τεράστια πίεση στη Σερβία για το ρώσο-σερβικό ανθρωπιστικό Κέντρο της Νις, επειδή οι ΗΠΑ θεώρησαν, ότι η ιδέα της χορήγησης επίσημου καθεστώτος στο Κέντρο είναι «αντί-αμερικανική ενέργεια», δήλωσε στη Μόσχα, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς, μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο αναπληρωτή πρωθυπουργό Ντμίτρι Ρογκόζιν. Σύμφωνα με τον Ίβιτσα Ντάτσιτς, στις δυτικές χώρες επικρατεί, προφανώς, «αντί-ρωσική υστερία». Η Σερβία θα λάβει αυτή την απόφαση, με γνώμονα τα δικά της συμφέροντα, δήλωσε κατηγορηματικά ο υπουργός.

3.10.2017: Αποσυναρμολογημένα μέσα σε An-124 έφτασαν σε σερβικό έδαφος τα δυο πρώτα από τα έξι MiG-29 που έχει υποσχεθεί δωρεάν η Μόσχα στο Βελιγράδι. Τα υπόλοιπα τέσσερα θα φτάσουν έως και τις 20 Οκτωβρίου οπότε και αναμένεται στην σερβική πρωτεύουσα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu για την επίσημη τελετή. Σύμφωνα με σερβικές πηγές η μεταφορά των αεροσκαφών με μεταγωγικό και όχι αυτοδύναμα έγινε διότι οι όμορες με τη Σερβία χώρες του ΝΑΤΟ από όπου θα διερχόντουσαν αρνήθηκαν να δώσουν σχετική άδεια.

5.10.2017: «Ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού διαδρόμου Νο 10 αποτελεί στρατηγικό ενδιαφέρον για τη Σερβία και την Ελλάδα». Αυτό δήλωσαν στο Βελιγράδι οι υπουργοί μεταφορών των δύο χωρών, Ζοράνα Μιχαΐλοβιτς και Χρήστος Σπίρτζης. Ο βουλγαρικός Τύπος σχολίασε ότι αυτό επέτρεψε αυτές τις δύο χώρες να κρατήσουν σε απομόνωση -τις μεταφορές και την οικονομία της Βουλγαρίας- επί δεκαετίες, εκτρέποντας την κυκλοφορία των αγαθών και των ανθρώπων στη γραμμή Βελιγραδίου-Θεσσαλονίκης μέσω Σκοπίων και της κοιλάδας του Βαρδάρη.

ΣΚΟΠΙΑ

2.10.2017: Οι άμεσες ελληνικές επενδύσεις στο κράτος των Σκοπίων, το πρώτο εξάμηνο του 2017, ανήλθαν στα 2,86 εκατομμύρια ευρώ, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την έβδομη θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών στη χώρα. Οι ελληνικές επενδύσεις στα Σκόπια, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, είναι υψηλότερες από πέρυσι. Το 2016, το συνολικό ποσό των επενδύσεων ήταν 0,96 εκατομμύρια ευρώ. Πρώτη χώρα στις επενδύσεις στα Σκόπια είναι η Αυστρία με 27,3 εκατομμύρια ευρώ.

2.10.2017: Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμίτροφ, διέψευσε την πληροφορία ότι οι συνομιλίες με την Ελλάδα αναφέρονται και στην εθνικότητα των Σκοπιανών. «Νομίζω ότι θέματα της ταυτότητας δεν θα πρέπει να συμπεριληφθούν στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, διότι διαφορετικά, το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί ποτέ», είπε, προσθέτοντας ότι δεν είναι ιστορικά σωστό να αμφισβητείται η ταυτότητα ενός γείτονα που δεν είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

2.10.2017: Βουλγαρικός Πολιτιστικός Σύλλογος-Σκόπια, ίδρυσε, στα Σκόπια, βούλγαρο-μακεδονική επιχειρηματική λέσχη. Ο πρόεδρος της λέσχης Νικόλα Ποπηλίεφ, δήλωσε ότι κύριος στόχος της είναι η προώθηση και η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων των δύο χωρών, μετά την υπογραφή της σύμβασης σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ τους. Από τις συναντήσεις Βουλγάρων και Σκοπιανών επιχειρηματιών, ο πρόεδρος της βούλγαρο-μακεδονικής έμεινε με την εντύπωση ότι η ιδέα της δημιουργίας της έγινε θετικά δεκτή και ότι εκδηλώθηκε, επίσης, επιθυμία ενεργού συμμετοχής των επιχειρηματικών κύκλων.

3.10.2017: Στις πληροφορίες της κυβέρνησης ότι σχεδιάζει να δεχθεί 150.000 μετανάστες στη χώρα, αναφέρθηκε το μέλος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Κολάριτς. Σύμφωνα με την ίδια, οι μετανάστες πρόκειται να εγκατασταθούν σε σπίτια και στους οποίους θα δοθεί εργασία, ώστε να παραμείνουν στη χώρα. Η Κολάριτς τόνισε ό,τι δεν πρέπει να περιθωριοποιηθούν εξαιτίας των 150 χιλιάδων μεταναστών που σχεδιάζει ο Ζάεφ να εγκαταστήσει στη χώρα σε βάρος των πολιτών.

5.10.2017: Κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του Νίκολα Γκρούεφσκι, ενόψει των δημοτικών εκλογών, ένας 36χρονος κάτοικος Σκοπίων, επιτέθηκε στον πρώην πρωθυπουργό και τον ψέκασε με αέριο δακρυγόνου την στιγμή που μιλούσε. Ο επιτιθέμενος συνελήφθη και κρατήθηκε στο αστυνομικό τμήμα του Κέντρου. Έγινε γνωστό ότι του επιβλήθηκε πρόστιμο 500 ευρώ.

6.10.2017: Ο επικεφαλής της διπλωματίας των Σκοπίων, δήλωσε: «Τώρα κύρια προσέγγισή μας είναι να αφαιρέσουμε τα επιχειρήματά τους [των Ελλήνων], πράγμα που θα καθιστούσε δύσκολο τον αποκλεισμό και να μην προβάλλουμε εμείς επιχειρήματα που θα κατέληγαν στο συγκεκριμένο αποκλεισμό, αλλά να εργασθούμε για την επιστροφή των παλαιών και την απόκτηση νέων φίλων και για να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα πρέπει να έχουμε φίλους», είπε ο Ντιμίτροφ.

7.10.2017: Ο Αλί Αχμέτι, επικεφαλής του DUI -του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στα Σκόπια-  σε προεκλογική ομιλία στην πόλη Ντεμπάρ δήλωσε ότι η χώρα είχε μια πολιτική κρίση τα δύο τελευταία χρόνια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαμάχες μεταξύ των εθνοτήτων που την απαρτίζουν. «Η "Δημοκρατική Ένωση για Ενσωμάτωση"-DUI, είχε μια σημαντική συμβολή στη χειρότερη περίοδο της χώρας και αυτή ήταν να κινηθεί προς τα εμπρός με ειρηνικά μέσα», δήλωσε.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / Ria Novosti / apenadi