Skip to main content

Βαλκανικό Ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 18 ως 22 Ιουλίου

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

ΑΛΒΑΝΙΑ

18.7.2016: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προειδοποίησε τους Αλβανούς πολιτικούς, ότι η αποτυχία έγκρισης του πακέτου των δικαστικών μεταρρυθμίσεων θα αποκλείσει  τη δυνατότητα να αρχίσουν σύντομα οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ευρωβουλευτής Knut Flekenshtayn προέτρεψε τους Αλβανούς πολιτικούς ηγέτες να υπερψηφίσουν, αυτή την εβδομάδα το πακέτο για να πείσουν τις Βρυξέλλες να αρχίσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Το Δημοκρατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιτίθεται στην άμεση ανάμειξη των ξένων εμπειρογνωμόνων στην διαδικασία ελέγχου των δικαστών και των εισαγγελέων. Οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές χρειάζονται την υποστήριξη αριθμού βουλευτών της αντιπολίτευσης, στο αλβανικό κοινοβούλιο των 140 εδρών, για να υιοθετήσουν τις μεταρρυθμίσεις.

19.7. 2016: Στα αλβανικά social media δίνονται στοιχεία για τους πρώτους συλληφθέντες 29 στρατηγούς και συνταγματάρχες στην Τουρκία και με… υπερηφάνεια αναφέρουν ότι οι 25 είναι αλβανικής καταγωγής. Αποκαλύπτουν μάλιστα, ότι ο στρατηγός Αντέμ Χουντούτ, πριν από τη διενέργεια της απόπειρας του πραξικοπήματος διέταξε την 2η Στρατιά να βρίσκεται σε επαγρύπνηση στα σύνορα με τη Ρωσία και την Ελλάδα (δύο κύριοι εχθροί της Τουρκίας).

19.7.2016: Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον γαλλικό Τύπο, ένα ζευγάρι Αλβανών έχουν συλληφθεί ως ύποπτοι  για συνεργασία με τον τρομοκράτη που σκόρπισε το θάνατο στην πόλη Νίκαιας της Νότιας Γαλλίας στις 14 Ιουλίου. Το ζευγάρι φέρεται να είχε επαφές με τον Γάλλο-τυνήσιο τρομοκράτη στον οποίο έδωσαν ένα περίστροφο το οποίο χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση που έγινε κατά την διάρκεια των εορτασμών της Γαλλικής Δημοκρατίας.

20.7.2016: Είναι χιλιάδες τα έγγραφα της τουρκικής κυβέρνησης που διέρρευσε το wikileaks, με αναφορά την Αλβανία. Διαφαίνεται ότι η τουρκική κυβέρνηση υπό τους Νταβούτογλου και κυρίως Ερντογάν, στο πλαίσιο της αναβίωσης της οθωμανικής αυτοκρατορίας, είχαν διεισδύσει στον πολιτικό και εν γένει δημόσιο βίο της Αλβανίας αλλά και των αλβανικών πληθυσμών στη Βαλκανική.

Πάντως, η κυβέρνηση της Τουρκίας βρίσκεται εδώ και χρόνια σε «ευγενή άμιλα» με τον Ιμάμι Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει καταφέρει να στήσει το δικό του παράλληλο σύστημα στα εδάφη που ζουν αλβανικοί πληθυσμοί στη Βαλκανική. Λίγες ώρες πριν από την ενεργοποίηση της ιστοσελίδας των “wikileaks” η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται να είχε στείλει στην Αλβανία λίστα με ονόματα δημοσίων προσώπων που πληρώνονται κανονικά απ’ τον Ιμάμη Γκιουλέν. Υπάρχουν υπόνοιες που διαρρέουν στον τύπο ότι και ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών Μπουσάτι είναι μεταξύ αυτών.

22.7.2016: Τα κόμματα της εξουσίας και της αντιπολίτευσης στην Αλβανία κατέληξαν σε συμβιβασμό σχετικά με τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, την οποία απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και η οποία απειλεί να μπλοκάρει την πορεία της Αλβανίας προς την ένταξη.

Η μεταρρύθμιση προβλέπει τον διορισμό των δικαστών και των εισαγγελέων με επαγγελματικά κριτήρια και χωρίς πολιτικές επιρροές ή επιρροή ομάδων συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα. Επίσης θα ελέγχονται το εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία των δικαστών. Η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν 18 μήνες, με την συμμετοχή αξιωματούχων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.

 

ΒΟΣΝΙΑ

22.7.2016: Στα τζαμιά της Βοσνίας πραγματοποιήθηκαν δεήσεις για όσους έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία. Παρόμοιες δεήσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλα τα τζαμιά των Δυτικών Βαλκανίων.

 

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

19.7.2016: Στην ετήσια έκθεσή της η Κρατική Υπηρεσία Ασφαλείας της Βουλγαρίας (DANS) αναφέρει ότι ξένες μυστικές υπηρεσίες δρουν στη Βουλγαρία χρησιμοποιώντας Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) για να ασκήσουν την πολιτική τους με ενέργειες που στρέφονται  κατά της Βουλγαρίας.

Σημειώνει ότι γίνονται «προσπάθειες για εκκίνηση εσωτερικών προβλημάτων στη Βουλγαρία, προωθώντας ξένες πολιτικές  και ιδεολογίες που βλάπτουν τα βουλγαρικά εθνικά συμφέροντα.

20.7.2016: Κοινή βουλγαρο-αμερικανική άσκηση «Θρακικό Καλοκαίρι- 2016» διεξάγεται πέριξ του αεροδρόμιου του Κρούμοβο. Συμμετέχει αντιπροσωπεία της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, με επικεφαλής τον ταξίαρχο Ρόμπερτ Χιούστον.

21.6.2016: Ο Βασίλ Βασίλεφ, πρόεδρος του «Ιδρύματος Αδελφοί Βασιλέβι», προτείνει τη δημιουργία Βαλκανικού Συμφώνου για προστασία από την Τουρκία, αφού ούτε η Ε.Ε. ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε η Ρωσία θα προστατεύσουν την Βουλγαρία.

Η δυνατότητα άμυνας, κατ’ αυτόν, είναι μόνο η Ενοποίηση της Βουλγαρίας με τις βαλκανικές χώρες, που νοιώθουν ότι απειλούνται από την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας. Κύριες χώρες στο πλαίσιο αυτό είναι η Βουλγαρία, η Ελλάδα, αλλά δευτερευόντως η Σερβία και τα Σκόπια.

 1.6.2016: Ο συμπρόεδρος του Πατριωτικού Μετώπου, Βαλέρι Σιμεόνοφ, διαβλέπει ότι η Βουλγαρία θα έχει γείτονα μια νέα «Χιλή του Πινοσέτ», θεωρώντας ότι ο Ερντογάν είναι παρανοϊκός και προτίθεται να εξαλείψει όλους όσοι έχουν διαφορετικές απόψεις. Βραχυπρόθεσμα δεν υπάρχουν κίνδυνοι για την Βουλγαρία, είπε, αλλά σε βάθος χρόνου η Τουρκία θα μεταβληθεί σε ισλαμική χώρα, γεγονός που θα την καταστήσει κακό γείτονα.

22.7.2016: Σε δημοσκόπηση που έγινε το 27 % πιστεύει ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Τουρκία θα επηρεάσει την ζωή τους, και το 60 %, πιστεύει ότι θα υπάρξουν αλλαγές στις σχέσεις μεταξύ της Βουλγαρίας και της Τουρκίας. Ενώ, οι τουρκικής καταγωγής πολίτες, πιστεύουν ότι υπάρχει πιθανότητα βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

 

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

18.7.2016: Πρώην μέλη του UCK έχουν εκδηλώσει την επιθυμία τους να πολεμήσουν κατά των πραξικοπηματιών στην Τουρκία για την προστασία του Ερντογάν. Πρώην μαχητής του UCK, δηλώνει πως είναι έτοιμος όπως αγωνίστηκε για το Κοσσυφοπέδιο να αγωνιστεί για την Τουρκία. Αναφέρει πως δεν είναι ο μόνος, αλλά πολλοί από την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο είναι πρόθυμοι να δώσουν το αίμα τους για την Τουρκία.

19.7.2016: Δικαστήριο του Κοσσυφοπεδίου καταδίκασε σε φυλάκιση πέντε ριζοσπάστες ισλαμιστές, με ποινές που κυμαίνονται από 4 έως 13 χρόνια, με την κατηγορία της τρομοκρατίας. Οι πέντε ισλαμιστές είχαν σκοπό να διαβάσουν τον όρκο πίστης στην τρομοκρατική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος» και να την ανεβάσουν στο διαδίκτυο για να αποδείξουν την παρουσία της Οργάνωσης στο Κοσσυφοπέδιο, είπε ο δικαστής, διαβάζοντας την ετυμηγορία του Δικαστηρίου της Πρίστινα. Όπως είπε, στην κατοχή των κατηγορουμένων βρέθηκαν αυτόματο τουφέκι, μάσκες, γάντια και η σημαία του Ισλαμικού Κράτους.

 

ΣΕΡΒΙΑ

19.7.2016: Περισσότεροι από 370 Αλβανοί μουσουλμάνοι από την Κοιλάδα του Πρέσεβο εκδηλώνουν την επιθυμία τους να ενταχθούν ως στρατιώτες για να πολεμήσουν υπέρ του Ερντογάν στην Τουρκία, λόγω του ότι ο Ερντογάν βοήθησε με κάθε τρόπο τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου να αντιμετωπίσουν τους Σέρβους και τους Σλάβους στα Βαλκάνια.

Άλλος Αλβανός δηλώνει ότι θα ενωθούν τα επτά εκατομμύρια των Αλβανών να πολεμήσουν στο πλευρό της Τουρκίας.

21.7.2016: Η κροατική κυβέρνηση απαίτησε από τη Σερβία να αποσύρει το Νόμο σχετικά με τη δικαιοδοσία επί εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν στην πρώην Γιουγκοσλαβία και ο υπουργός Εξωτερικών Μίρο Κόβατς δήλωσε ότι αν η Σερβία συλλάβει Κροάτες πολίτες με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου, η Κροατία θα εφαρμόσει σκληρά αντίμετρα.

Ένα από τα αντίμετρα θα είναι το απόλυτο μπλοκάρισμα των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Κροατία θα παρακολουθεί, επίσης, το κατά πόσο σέβεται η Σερβία τα δικαιώματα των θυμάτων του πολέμου και κατά πόσο συνεργάζεται για τον εντοπισμό των αγνοουμένων.

22.7.2016: Από τις αρχές του 2016, από το αποκαλούμενο μεταναστευτικό «βαλκανικό δρομολόγιο» έχουν περάσει 102 χιλιάδες μετανάστες, πράγμα που σημαίνει ότι στην πράξη δεν έχει κλείσει ο διάδρομος, δήλωσε ο υφυπουργός στο Υπουργείο Απασχόλησης της Σερβίας Νενάντ Ιβανίσεβιτς. Ο υφυπουργός είπε, ότι η Σερβία περιμένει υλική βοήθεια από την Ευρώπη και ότι θα ήθελε μετά την λήξη της περιόδου βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Σεπτέμβριο, αυτή να συνεχίσει να παρέχεται από όλους τους δωρητές.

 

ΣΚΟΠΙΑ

 

22.7.2016: Μετά από ένα ακόμα γύρο συνομιλιών μεταξύ των κύριων πολιτικών κομμάτων των Σκοπίων, ανακοινώθηκε ότι αυτά συμφώνησαν για τον τερματισμό της πολιτικής κρίσης. Μέχρι τα τέλη Αυγούστου, οι ηγέτες των κομμάτων VMRΟ-DPMNE, της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης, της Αλβανικής Δημοκρατικής Ένωσης για Ενσωμάτωση και του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών, θα πρέπει να συμφωνήσουν για την ημερομηνία των πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών. Εκατό ημέρες πριν από την ψηφοφορία, θα σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση. Ο Ευρωπαίος επίτροπος Γιόχανες Χαν χαιρέτισε τη συμφωνία ως ένα σημαντικό βήμα προς την επίλυση της πολιτικής κρίσης.