Skip to main content

Βαλκανικό Ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις 24/1 - 7/2

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

Αλβανία

28.1.2016: Το Spiegel γράφει, ότι αν οι Σκοπιανοί κλείσουν τα σύνορα με την Ελλάδα, οι διακινητές θα στέλνουν τους λαθρομετανάστες στην Ιταλία, μέσω Αλβανίας.

2.2.2016: Τέσσερις οπλισμένοι Αλβανοί τζιχαντιστές αποπειράθηκαν να επιτεθούν σε σερβικό μοναστήρι στο Κοσσυφοπέδιο, οι οποίοι συνελήφθησαν από την Αστυνομία. Το ίδιο μοναστήρι, πριν από δύο χρόνια, είχε γίνει πάλι στόχος Αλβανών Κοσοβάρων μουσουλμάνων, κι έκτοτε υποτίθεται πως φρουρείται από δύναμη της KFOR.

1.2.2016: Και οι Αλβανοί μετανάστες που ζουν στην Αθήνα, εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους για την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, γράφει ο αλβανοικός Τύπος.

2.2.2016: Καταδικάστηκε ο Ιταλός πιλότος Τζιόρτζο Ριφορμάτο σε 15 χρόνια φυλάκιση για διεθνή διακίνηση ναρκωτικών. Δύο χρόνια πριν, είχε συντριβεί το αεροπλάνο του σε αλβανικό έδαφος. Οι Αλβανοί συνεργάτες του ομολόγησαν την ενοχή τους και καταδικάσθηκαν σε μικρότερες ποινές.

Βοσνία

26.1.2016: Η Βοσνία θα καταθέσει στις 15 Φεβρουαρίου επίσημο αίτημα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε σήμερα η προεδρία της χώρας, μια κίνηση που συνιστά σημαντικό ορόσημο για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αυτής της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας, δύο δεκαετίες αφότου τελείωσε εκεί ο πόλεμος.

28.1.2015: Η γερμανική εφημερίδα «Die Presse» γράφει ότι λειτουργεί στρατόπεδο εκπαίδευσης τζιχαντιστών που προορίζονται να ενταχθούν στο ISIS. Παρόμοιο στρατόπεδο υπάρχει σε ορεινή τοποθεσία της Σλοβενίας, κοντά στη Λιουμπλιάνα.

Βουλγαρία

25.1.2016: Τα απρόοπτα της ηλεκτρονικής κάρτας, που θα περιέχει όλα τα προσωπικά δεδομένα του κατόχου, και το δακτυλικό αποτύπωμα με το οποίο θα γίνεται η ταυτοποίηση σε σημεία ελέγχου και χρήσεως αυτών των καρτών. Το ενδιαφέρον είναι ότι μια από τις εταιρείες που φιλοδοξεί να κατασκευάσει αυτά τα σημεία ελέγχου αποτυπωμάτων με τις νέες αυτές υπερκάρτες σε βαλκανικές χώρες, είναι μια… τουρκική εταιρεία! Μπορούμε επομένως να μιλάμε για «τουρκικό δάχτυλο» στα Βαλκάνια.

26.1.2016: Με τίτλο «Βρυξέλλες: Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο είναι εξαρτημένο και η διαφθορά αχαλίνωτη», ο βουλγαρικός Τύπος παρουσιάζει κάποιες από τις διαπιστώσεις της έντονα κριτικής έκθεσης της Κομισιόν, σχετικά με την μη πρόοδο της Βουλγαρίας στον τομέα της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων, η οποία θα ανακοινωθεί επίσημα στις Βρυξέλλες.

Μια ημέρα πριν από την παρουσίαση της έκθεσης των Βρυξελών, υπάρχει ανταγωνισμός στον κυβερνητικό συνασπισμό, με απαίτηση την παραίτηση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, διότι η αρχή αυτή δεν μπορεί να εκτελέσει τα καθήκοντα που της ανατίθενται από το νόμο.

26.1.2016: Ο υπουργός Εσωτερικών του ομόσπονδου κρατιδίου της Βαυαρίας, Γιοάχιμ Χέρμαν, βρέθηκε στην Βουλγαρία, δήλωσε πως, αν η Ελλάδα συνεχίσει να μην εκτελεί τις υποχρεώσεις της για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων της, όπως είναι σήμερα, μπορεί ενδεχομένως να επιβληθεί να βγει από το χώρο Σένγκεν.

26.1.2016: Το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας για το 2016 μεταξύ της Ελλάδος και της Βουλγαρίας, υπογράφηκε στο ΓΕΕΘΑ. Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα περιλαμβάνει αριθμό δράσεων στους τομείς εκπαίδευσης και ασκήσεων.

28.1.2016: Και στην Βουλγαρία έχουν Ρεπούση και Λιάκο. Σύμφωνα με τις αποδομητικές θεωρίες, δεν υπήρξε σκλαβιά των Βουλγάρων από τους Οθωμανούς, αλλά για πέντε αιώνες… «συνυπήρχαν». Κάτι σαν τον συνωστισμό, δηλαδή.
Ξεσηκώθηκαν οι Βούλγαροι και .υπήρξε άμεση αντίδραση από τον Μπορίσοφ.
Ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Παιδείας, Τόντορ Τάνεφ, «λόγω συστημικών προβλημάτων στο υπουργείο και στον εκπαιδευτικό τομέα», χωρίς προηγουμένως να έχουν παρουσιαστεί για μια ευρεία δημόσια διαβούλευση, ανακοίνωσε από το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης.

28.1.2016: Σκάνδαλο στην Βουλγαρία με εμβόλια από την Τουρκία. Γράφει η Βουλγαρική Ραδιοφωνία: «Οι Βούλγαροι είναι, από καιρό, εξοικειωμένοι με τα σκάνδαλα που συνήθως συνδέονται με πολιτικούς, επιχειρηματίες και το οργανωμένο έγκλημα. Είναι κάτι σαν γαρνιτούρα στο κύριο πιάτο της καθημερινής ζωής, όπως οι τηγανητές πατάτες στους κεφτέδες. Την εβδομάδα αυτή όμως, μας σερβιρίστηκε ένα πιάτο που είναι δύσκολο να καταπιούμε, μια, γιατί σχετίζεται με την υγεία των παιδιών και των εγγονών μας». Πρόκειται για προμήθεια εμβολίων από την Τουρκία μη πιστοποιημένων από την Ε.Ε.

29.1.2016: Κινέζοι επενδυτές σκοπεύουν να προχωρήσουν σε επενδύσεις εκατοντάδων εκατ. ευρώ στην Βουλγαρία για την κατασκευή αεροδρομίου cargo κοντά στη Σόφια, αλλά και στην κατασκευή λουξ ακινήτων.

1.2.2016: Συνεχίζονται στην Βουλγαρία οι διαδηλώσεις για τις αλλαγές στην ιστορία τους. «Οι υπουργοί έρχονται και παρέρχονται, δεν μπορούν να αλλάξουν την ιστορία», ήταν ένα από τα συνθήματα.

1.2.2016: Ένταση δημιουργήθηκε στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα όταν αγανακτισμένοι Βούλγαροι οδηγοί δεν επέτρεπαν σε αντίποινα την διέλευση ελληνικών ΙΧ, λεωφορείων και φορτηγών, αλλά και σε πεζούς, για 1,5 ώρα περίπου.

2.2.2016: Οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας και της Ελλάδας, είχαν τηλεφωνική συνομιλία σχετικά με τα προβλήματα που προκλήθηκαν στα σύνορα των δυο χωρών από τις κινητοποιήσεις των Ελλήνων αγροτών.

2.2.2016: Εκλήθη στο βουλγαρικό υπ. Μεταφορών ο Έλληνας πρεσβευτής για να του επιδοθεί διαμαρτυρία επειδή το κλείσιμο των συνόρων δημιουργεί σοβαρά εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων και των ανθρώπων. Ζητήθηκε να υπάρχει ένας διάδρομος για τις διαμετακομιστικές μεταφορές.

2.2.2016: Μπορεί να μη εμφανίστηκαν στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα οι ιερόδουλες ακόμη, πήγε όμως εκεί ο Βουλγαρικός Ερυθρός Σταυρός και πρόσφερε τροφή και νερό στους φορτηγατζήδες που αποκλείστηκαν. Είπαν μάλιστα ότι θα ζητήσουν από τις ελληνικές Αρχές να κάνουν το ίδιο και στην δική μας πλευρά
Το δε βουλγαρικό ΥΠΕΞ, με επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητάει την αρωγή της για την επίλυση του προβλήματος «το γρηγορότερο δυνατό». Κατηγορείται η Ελλάδα ότι «απέτυχε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, σε ό,τι αφορά τις θεμελιώδεις ελευθερίες στην ΕΕ, όπως η ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων και αγαθών μεταξύ κρατών μελών».

5.2.2016: Διεθνείς οργανώσεις έχουν κατηγορήσει τις βουλγαρικές αρχές για κακομεταχείριση των προσφύγων. Δύο γυναίκες υπέκυψαν, η μία νεαρή και η άλλη μεγαλύτερη. Οι συνοριοφύλακες τις μετέφεραν στα χέρια για να τις ζεστάνουν, εντούτοις το μοιραίο επήλθε, εξαιτίας του ψύχους. Προ ημερών βρέθηκαν δύο άντρες πρόσφυγες νεκροί κοντά στα βουλγαροτουρκικά σύνορα.

Κοσσυφοπέδιο

30.1.2016: Προκλήθηκε ένταση και πάλι στον σερβικό τομέα του Κοσσυφοπεδίου, όταν Αλβανοί κάτοικοι εντόπισαν τζιπ με άνδρες της Σερβικής χωροφυλακής να περιπολούν οπλισμένοι μέσα σε τζιπ. Η συγκεκριμένη κίνηση θεωρείται ως «εισβολή».

Μαυροβούνιο

28.1.2016: Ψήφος εμπιστοσύνης δόθηκε στην κυβέρνηση Τζουγκάνοβιτς με την αντιπολίτευση απούσα, η οποία απαιτεί συγκρότηση προσωρινής κυβέρνησης και διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Τον Σεπτέμβριο είχε ξεκινήσει διαδηλώσεις στήνοντας σκηνές μπροστά από τη Βουλή, ενώ είχαν προκληθεί συμπλοκές μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών.

Σερβία

26.1.2016: Σέρβοι φωτορεπόρτερ αμφισβητούν πρόταση του κυβερνητικού κόμματος, σύμφωνα με την οποία η δουλειά τους θα θεωρείται αποτέλεσμα "μηχανικής πράξης ρουτίνας" και άρα δεν θα περιλαμβάνεται στην προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων. Οι φωτορεπόρτερ διαμαρτύρονται επειδή οι εφημερίδες και τα έντυπα στο Διαδίκτυο δημοσιεύουν τις φωτογραφίες τους χωρίς να πληρώνουν.

27.1.2016: Νέα γραμμή ισχύος μεγάλης απόστασης τάσης 400 κιλοβόλτ και μήκους 70 χιλιομέτρων, που συνδέει τα συστήματα της Σερβίας και των Σκοπίων, τέθηκε σε λειτουργία. Η επένδυση είναι αξίας 11 εκ. ευρώ. Γίνεται λόγος για στρατηγικό σχέδιο της Εταιρείας μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας των Σκοπίων, που θα συμβάλει στην αύξηση της ασφάλειας του δικτύου ενέργειας και στην αύξηση του όγκου ανταλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή.

31.1.2016: Έκπληξη προκάλεσε στην Άγκυρα η πληροφορία της ΜΙΤ ότι Σέρβοι ελεύθεροι σκοπευτές πολεμούν στο πλευρό των Κούρδων του ΡΚΚ. Οι τουρκικές Αρχές διαμαρτυρήθηκαν στην σερβική Πρεσβεία της Άγκυρας, μετά και την Σύλληψη Σέρβων στις κουρδικές περιοχές.

1.2.2016!Η Σερβία δεν σκοπεύει να εφαρμόσει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και επιθυμεί να καταργηθούν όσο είναι δυνατό συντομότερα, δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς.

1.2.2016: Η ένταξη της Σερβίας στην Ε.Ε. υποστηρίζεται μόνον από το ήμισυ των πολιτών (48%), σύμφωνα με τη νεότερη έρευνα της κοινής γνώμης του Γραφείου ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, υπενθυμίζει ο Τύπος του Βελιγραδίου.

2.2.2016: Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι υφίστανται ισχυρές πιέσεις προς τις χώρες που δεν αναγνώρισαν το Κοσσυφοπέδιο, να το πράξουν τώρα. Πιστεύει ότι η Ισπανία, η Σλοβακία και η Κύπρος -φυσικά και η Ρωσία- δεν θα αλλάξουν στάση, αλλά άφησε υπόνοιες για Ελλάδα και Ρουμανία.

4.2.2016: Την στιγμή που περισσότεροι από 1.000 Αλβανούς υπηρετούν σε στρατούς άλλων χωρών, όπως του Κοσσυφοπεδίου, της Αλβανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας κλπ, αρνούνται να ενταχθούν στο στρατό της Σερβίας, που είναι η χώρα τους.

5.2.2016: Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε στη Σόφια, ότι το κλείσιμο των συνόρων για τους μετανάστες στην άνω δυτική οδό της Βαλκανικής θα δημιουργήσει, ενδεχομένως, μια επικίνδυνη κατάσταση για τη Σερβία. Επανέλαβε ότι η Σερβία δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά και να μετατραπεί σε κέντρο συγκέντρωσης μεταναστών.

2.2016: Διαμαρτύρονται οι Αλβανοί των Σκοπίων, επειδή ο Γκρούεφσκι έδωσε στα φιλικά του ΜΜΕ 20 εκατ. ευρώ, ενώ κανένα σε αλβανικά ΜΜΕ.

Σκόπια

25.1.2016: «Δεν έχουμε πρόθεση να κλείσουμε τα σύνορα, αλλά σε περίπτωση εντατικοποίησης των μέτρων στον βορρά από την ΕΕ, θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο και όπου είναι απαραίτητο, προκειμένου να συμβάλλουμε στην επίλυση της προσφυγικής κρίσης», δήλωσε ο Πόποσκι, ΥΠΕΞ των Σκοπίων. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου ο οποίος δήλωσε ότι τα Σκόπια «δεν επιθυμούν το κλείσιμο των συνόρων με την Ελλάδα, αλλά σε περίπτωση που υπάρξουν ισχυρές πιέσεις, θα πράξουν ό,τι είναι απαραίτητο».

26.1.2016: Σκόπια: Ιδρύεται Κέντρο Μελέτης Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο « Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος». Ανήκει στο Ίδρυμα «Ρωσική Ειρήνη», που διαθέτει ένα τέτοιο δίκτυο με κέντρα σε 106 χώρες. Σκοπός του κέντρου είναι η ενίσχυση των δεσμών Σκοπίων-Ρωσίας σε θρησκευτικό, γλωσσικό και πολιτιστικό επίπεδο.

28.1.2016: Ο μέσος καθαρός μισθός έφθασε τον περασμένο Νοέμβριο στα 57 ευρώ και είναι αυξημένος κατά 1,8 % σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014.

30.1.2016: Βαθαίνει η κρίση στα Σκόπια. Ο Ζάεφ, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε επίσημα ότι το κόμμα του δεν κατεβαίνει στις εκλογές του Απριλίου, επειδή ο Γκρούεφσκι δεν τήρησε τις συμφωνίες του περσινού καλοκαιριού, για εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων από μαϊμούδες ψηφοφόρους και την δημιουργία προϋποθέσεων αντικειμενικής κάλυψης από τα ΜΜΕ του προεκλογικού αγώνα.

Σλοβενία

3.2.2016: Λουτρό αίματος σε καραμπόλα 70 αυτοκινήτων, με τέσσερις νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, σε έναν από τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους της χώρας. Περισσότερα από 70 αυτοκίνητα έγιναν μια άμορφη μάζα από λαμαρίνες και πλαστικά.

Ο Μακεδών